Connect with us
Publicitate

Actualitate

NOI reguli pentru elevi din această toamnă: Ce le este INTERZIS și ce NU când ajung la școală. Fără telefoane și intimidare

Publicat

Publicitate

Noi reguli pentru elevi începând din acest an școlar 2024-2025 imediat după ce ajung pe băncile unităților de învățământ. Noul statut al elevului prevede obligații pentru elevi, dar și sancțiuni în cazul în care acestea nu le respectă. Printre obiectele interzise la ore se află telefoanele mobile. Acestea nu vor putea fi utilizate, cu excepția cazurilor în care sunt necesare pentru activitatea din școală, realatează alba24.ro.

Se mai interzic comportamentele jignitoare, indecente, de intimidare, de discriminare ori violența în limbaj, potrivit edupedu.ro. De asemenea, sunt enumerate obiectele ce nu pot fi introduse în școli.

Elevii nu au voie nici să faciliteze sau să invite persoane străine în unitățile de învățământ, fără acordul conducerii și cadrelor didactice.

Reguli pentru elevi, în anul școlar 2024-2025. Ce este interzis

Potrivit documentului, elevilor le este interzis:

  • să distrugă, să modifice sau să completeze documentele școlare, precum cataloage, foi matricole, carnete de elev și orice alte documente din aceeași categorie
  • să deterioreze bunurile din patrimoniul unității de învățământ
  • să introducă și să difuzeze, în unitatea de învățământ, materiale care, prin conținutul lor, atentează la independența, suveranitatea, unitatea și integritatea națională a țării, care promovează idei antițigăniste (Legea 2/2021)
  • să blocheze căile de acces în spațiile de învățământ
  • să dețină, să consume sau să comercializeze, în unitatea de învățământ, droguri, băuturi alcoolice, băuturi energizante, substanțe etnobotanice sau alte substanțe interzise, toate categoriile de produse care conțin tutun sau țigaretele electronice
  • să organizeze sau să participe/promoveze participarea la jocuri de noroc
  • să introducă și/sau să facă uz în spațiul unității de învățământ de orice tipuri de arme sau alte produse pirotehnice (precum muniție, petarde, pocnitori sau altele asemenea, sprayuri lacrimogene, paralizante sau altele asemenea) care, prin acțiunea lor, pot afecta integritatea fizică și psihică a elevilor și a personalului unității de învățământ
  • să difuzeze materiale electorale, de prozelitism religios, cu caracter obscen sau pornografic în spațiul unităților de învățământ

Elevii nu pot fi deposedați de bunurile personale care nu atentează la siguranța personală sau a celorlalte persoane din unitatea de învățământ, în conformitate cu prevederile legale.

Publicitate

Reguli pentru elevi, în anul școlar 2024-2025. Utilizarea telefoanelor mobile

Elevilor le mai este interzis

  • să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul examenelor, olimpiadelor și concursurilor școlare (excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale / CES autorizați să le folosească)
  • să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul desfășurării orelor de curs, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, în timpul pauzelor sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.

Pe tot parcursul programului școlar, telefoanele mobile ale elevilor sunt depuse într-un spațiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă, la care are acces profesorul diriginte sau directorul unității de învățământ.

În lipsa acestora, cadrul didactic desemnat să efectueze serviciul pe școală.

Publicitate

Nerespectarea acestor prevederi poate duce la preluarea echipamentului de către personalul didactic/didactic auxiliar al unității de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți/reprezentanți legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevi, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ.

Reguli pentru elevi, în anul școlar 2024-2025. Comportamente jignitoare, absențe

Elevii nu au voie să

  • lanseze anunțuri false către serviciile de urgență
  • aibă comportamente jignitoare, indecente, de intimidare, de discriminare și să manifeste violență în limbaj și în comportament față de colegi și față de personalul unității de învățământ
  • provoace, să instige și să participe la acte de violență în unitatea de învățământ și în afara ei
  • să utilizeze un limbaj trivial sau invective în perimetrul școlar
  • să invite/să faciliteze intrarea în școală a persoanelor străine, fără acordul conducerii școlii și al educatorului/ profesorului pentru învățământul primar/profesorului diriginte.
  • părăsească perimetrul unității de învățământ în timpul programului școlar, cu excepția situațiilor prevăzute de regulamentul de organizare și funcționare al unității de învățământ sau a situațiilor de urgență, fiindu-le consemnate absențele în catalogul clasei.

Elevii majori pot părăsi perimetrul unității de învățământ în timpul programului școlar, cu informarea profesorului diriginte/a conducerii unității de învățământ, fiindu-le consemnate absențele în catalogul clasei.

Reguli pentru elevi, în anul școlar 2024-2025. Sancțiuni

Elevii cu abateri disciplinare sau care încalcă dispozițiile legale în vigoare, inclusiv regulamentele școlare, vor fi sancționați în funcție de gravitatea acestora.

Pentru a fi sancționați, elevii trebuie să comită abaterile disciplinare în spațiul unității de învățământ preuniversitar, în cadrul activităților școlare, sau, în cazul celor extrașcolare organizate de cadre didactice, în afara perimetrului unității de învățământ, sau în cadrul activităților școlare sau extrașcolare desfășurate în mediul online.

Elevii au dreptul la apărare, conform legii.

Sancțiunile ce pot fi aplicate elevilor, în funcție de gravitatea faptei, sunt:

  • observație individuală
  • mustrare scrisă
  • retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul
  • mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ
  • suspendarea elevului pe o durată limitată de timp
  • preavizul de exmatriculare
  • exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași unitate de învățământ
  • exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în altă unitate de învățământ
  • exmatricularea fără drept de reînscriere, pentru elevii din învățământul postliceal.

Toate sancțiunile aplicate se comunică individual, în scris, atât elevilor, cât și părinților/reprezentanților legali.

Sancționarea elevilor sub forma mustrării în fața colectivului clasei sau al școlii este interzisă în orice context.

Violența fizică, verbală sau/și sub orice altă formă, precum și agresiunea se sancționează conform dispozițiilor legale în vigoare.

Mutarea disciplinară sau exmatricularea nu se pot aplica în învățământul primar.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (281)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

„Luceafărul de dimineaţă” nr. 8 din 2024. Reţin din „Coduri pe culori”, editorialul semnat de Horia Gârbea: „Între timp ni s-a vestit că suntem pe ultimul loc în UE la disciplina „lectură”, cu doar  30% din cetăţeni care au citit cel puţin o carte pe an. Am luptat pentru penultimul loc cu insula-stat Cipru. (…) Cineva ar putea spune că lectura din cărţi e un lux şi că, la urma urmei, avem atâtea reviste literare la preţuri accesibile, ba chiar şi gratis, pe internet şi la acest capitol îi putem rupe fără îndoială pe cititorii ţărilor surori”;

„Luceafărul de dimineaţă” nr. 8 din 2024. Gabriela Didin – Stroe vine cu un eseu care are ca temă „principiul dezintegrator al personajelor”. Reţinem ideile principale ale acestui principiu: 1. „dezintegrarea personajelor se manifestă prin tehnica sfărâmării identităţii”; 2. „implică decăderea personajului, dualitatea sa şi asumarea, ca act izbăvitor al unor obsesii”; 3. „personajul unui roman psihologic e construit din numeroase măşti, cu scopul dizolvării persoanei”; 4. „în cele mai multe cazuri, principiul dezintegrării include revenirea personajului la starea / „forma” iniţială”; 5. „în general, procesul dezintegrării unui personaj literar presupune existenţa unui element catalizator şi a unui „instrument”;  6. „naratorul „vorbeşte” despre atomul spiritual ca expresie a echilibrului dintre două energii şi două principii congruente”; 7. „principiul dezintegrator stabileşte limitele personajului, un tip de personaj aflat la graniţa dintre personajul obiectiv şi cel modern”; 8. „dezintegrarea actanţilor marchează pătrunderea literaturii pe tărâmul filosofiei şi al ştiinţei, acceptarea coordonatelor fluxului conştiinţei, introducerea teoriilor psihanalitice şi metempsihotice, totul într-un climat de orientare experimentală ai cărui vectori corelativi sunt decentralizarea şi reconstrucţia sinelui”; 9. „metoda dezintegrării personajului se circumscrie, sub multe aspecte, teoriei fractalilor (fractal provine din latinescul „fractus” derivat din verbul „frangere” = „a sparge”, „a rupe în bucăţi”, „a zdrobi”) şi a fost propus, în 1975, de matematicianul Benoît Mandelbrot”; 10. „importanţa principiului dezintegrator constă în stabilirea conturului care a stat la baza personajului problematic a cărui dezintegrare se produce sub semnul înnoirii concepţiei despre existenţa personajului şi despre scriitura romanescă”; 11. „din punct de vedere alegoric, principiul dezintegrator în construcţia personajelor poate fi comparat cu procesul destrămării şi cel al reţeserii pânzei Penelopei”. Autoarea face un studiu de caz pe romanele lui Liviu Rebreanu.  Las cititorilor revistei plăcerea  de a descoperi cum dezintegrează Rebreanu personajele.

„Luceafărul de dimineaţă” nr. 8 din 2024. Horia Gârbea  scrie exact 20 de rânduri despre cartea lui Gellu Dorian, „EL sau ieşirea din ramă”(Editura  „Charmides”): „Cine este EL, personajul misterios (poza de pe copertă este voit neclară) care ne vorbeşte în/din volumul lui Gellu Dorian? Ne dăm seama repede că este poetul însuşi care ne atrage atenţia şi nu vrea să folosească de această dată persoana întâi.  O altă posibilă interpretare este că EL reprezintă Divinitatea care îi scrie în fiecare zi poetului o scrisoare sau cel puţin aşa pretinde poetul. Pe coperta a patra avem un fel de haiku. Aceste, în loc să ne lămurească, ne bagă şi mai tare în ceaţă.  Titlul este „Dor – (Y)an(g)”, va să zică numele poetului conţine substantivul DOR (conotaţiile sunt evidente) şi vocabulele YIN- YANG. Cititorul trebuie să se predea. Poetul Gellu Dorian (Yang) este şi romancier şi dramaturg, versurile sale sunt abundente, un şivoi care se revarsă peste lume, ca şi paginile de proză şi teatru.  În mod cu totul nescontat, volumul acesta este extrem de redus ca spaţiu. „Prin el se aşează EL”,rosteşte poetul. Alt poem este şi mai succint dar şi mai criptic: „Atât / şi / numai atât. / Este / EL”. Poetul face un oarecare abuz de aceste afirmaţii pe care le vrea apoftegmatice. Ilustraţiile de Nora Dorian oferă imaginea unui demiurg fără chip care are în loc de figură o oglindă care nu oglindeşte pe nimeni. Ca şi din versuri, din imagini nu putem distinge faţa pe care noi, muritorii, nici n-o putem vedea.  Poetul caută să se apropie de ea sau să ne convingă de faptul că n-o vom zări vreodată”.

Citeste mai mult

Eveniment

Pedepsiți să stea în casă: Trei dintre agresorii GĂȘTII care acționa pe Pietonalul Transilvaniei, plasați sub control judiciar. Au între 14 și 16 ani

Publicat

Publicitate

IJP Botoșani a anunțat astăzi că în urma probatoriului administrat, polițiștii din cadrul Biroul de Investigații Criminale, împreună cu cei de ordine publică, Serviciului pentru Acțiuni Speciale, Secției nr. 1 și jandarmi au pus în executare 11 mandate de percheziție domiciliară la locuințele persoanelor bănuite de atacul asupra unui adolescent pe Pietonalul Transilvaniei, care sunt acuzați de comiterea faptei, precum și a celor care au asistat la comiterea acesteia.

În urma activităților desfășurate trei dintre persoanele vizate, cu vârstele cuprinse intre 14 și 16 ani, care au calitatea de suspect în cauză, au fost conduse la sediul poliției, în baza unor mandate de aducere, ulterior față de aceștia fiind dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore.

În același timp însă, instanța de judecată a dispus plasarea sub control judiciar a persoanelor bănuite de comiterea faptei, în timp ce cercetările continuă sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani.

Reamintim că la data de 31 august 2024, în jurul orei 01:30, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au fost sesizați prin apel 112, de către un tânăr, de 18 ani, cu privire la faptul că a fost agresat de un grup de persoane, în timp ce se deplasa pe Pietonalul Transilvaniei, din municipiul Botoșani.

În urma verificăilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta se deplasa împreună cu un alt tânăr, în zona respectivă, când ar fi fost abordat de un grup de persoane, cu care a avut un schimb de replici, în urma cărora, ar fi fost lovit de trei dintre aceștia. Victima a suferit leziuni pentru care a avut nevoie de îngrijiri medicale.

Au fost demarate cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de lovire sau alte violențe, fiind desfășurate activități specifice pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor comiterii faptelor, identificarea persoanelor responsabile de aceasta și tragerea la răspundere penală potrivit vinovăției lor.

Publicitate

În cadrul activităților cu caracter permanent desfășurate de polițiști, în noaptea de 2 spre 3 septembrie a.c., în zona Pietonalului Transilvaniei, au fost identificate 12 persoane minore, cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani, stabilindu-se că sunt aceleași persoane prezente în zona respectivă, în noaptea în care a fost agresată victima.

Ulterior, s-a stabilit faptul că trei dintre aceștia, cu vârstele cuprinse între 16 și 15 ani l-ar fi agresat pe tânărul de 18 ani, în noaptea de 31 august spre 1 septembrie.

Publicitate
Citeste mai mult

Administratie

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Primarul comunei Roma, Cosmin Cîșlariu

Publicat

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi noul primar al comunei Roma, Cosmin Cîșlariu.

Csmin Cîșlariu, care este cel mai tânăr primar din județul Botoșani și unul dintre cei mai tineri primari din România, a vorbit despre investițiile car se vor face în această comună în următorii patru ani, dar și despre noile sale proiecte, de la implementarea rețelei de gaz din comună și până la aducerea în această comună a unuia dintre cei mai mari investitori din România.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

Poate dă Dumnezeu, că IRIGAȚII n-avem: Se așteaptă ploi ceva mai însemnate pentru agricultură. Seceta pedologică persistă

Publicat

Publicitate

Seceta pedologică se va menţine în cea mai mare parte a ţării pe parcursul acestei săptămâni, însă pot apărea precipitaţii predominant sub formă de averse, cantităţile de apă putând fi mai însemnate din punct de vedere agricol, potrivit prognozei agrometeorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 11 – 17 septembrie, relatează agerpres.ro.

“Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 centimetri (ogor) se va situa în limite scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă) în cea mai mare parte a ţării. Conţinutul de apă din sol va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime, pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, local în nord-estul, centrul şi estul Transilvaniei, centrul, sudul şi estul Moldovei, izolat în vestul Crişanei”, spun specialiştii ANM.

Pe terenurile agricole unde se va menţine fenomenul de secetă pedologică, procesele de coacere şi maturare la speciile de câmp şi pomi-viticole vor fi forţate, semnalându-se îngălbenirea, uscarea parţială şi totală a aparatului foliar, subdimensionarea elementelor de rod (ştiuleţi de dimensiuni reduse şi boabe şiştave, seminţe seci, fructe/boabe mici şi deshidratate), cu efecte negative asupra potenţialului productiv, iar lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea însămânţărilor din prima epocă (rapiţă şi orz) se vor efectua cu dificultate.

În funcţie de data semănatului, cultura de floarea-soarelui va înregistra fazele de maturitate deplină (80-100%) şi recoltare, la nivelul întregii ţări.

Sub aspect fenologic, porumbul va parcurge maturitatea deplină (20-100%) şi recoltarea în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

La sfecla de zahăr din centrul ţării se va continua îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, iar la cartof uscarea vrejilor, maturitatea tehnologică, precum şi recoltarea la soiurile tardive.

Publicitate

Pomii fructiferi se vor afla la dezvoltarea şi maturarea rodului, acumularea zahărului în fructe şi recoltarea, iar în toate podgoriile viţa-de-vie va înregistra fazele de maturare a boabelor, acumulare a zahărului şi recoltarea la varietăţile de sezon.

Meteorologii precizează că, în zilele fără precipitaţii, lucrările specifice (recoltare, transport şi depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, tratamente fitosanitare, etc.) se vor putea efectua în general normal.

Recomandările de specialitate vizează: efectuarea arăturilor şi pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de toamnă în epoca optimă, pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului în stratul 0-20 cm (ogor); recoltarea, transportul şi depozitarea la culturile prăşitoare şi speciile pomi-viticole; eliberarea terenurilor de resturile vegetale.

Publicitate

În zonele unde se menţin deficite de umiditate în sol se recomandă lucrări superficiale de pregătire a terenului, în scopul conservării apei în sol.

Potrivit ANM, pe ansamblu, vremea mai caldă de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire, devenind normală sub aspect termic, pe aproape întreg teritoriul agricol.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 16 şi 27 grade în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1 – 8 grade şi 9 – 20 grade în restul perioadei, limite apropiate de mediile climatologice, la nivelul întregii ţări.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 13 – 32 grade în majoritatea regiunilor, iar minima va fi cuprinsă între 4 – 21 grade în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Temperatura medie diurnă a solului pe adâncimea de 5 cm va înregistra valori cuprinse între 14 – 25 grade în aproape toată ţara, optime continuării lucrărilor de semănat la speciile de toamnă.

“Se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de aversă, dar şi torenţiale, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. De asemenea, vor fi condiţii de producere a grindinei, iar cantităţile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol”, se mai arată în prognoza agrometeo.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending