Noi reguli pentru elevi începând din acest an școlar 2024-2025 imediat după ce ajung pe băncile unităților de învățământ. Noul statut al elevului prevede obligații pentru elevi, dar și sancțiuni în cazul în care acestea nu le respectă. Printre obiectele interzise la ore se află telefoanele mobile. Acestea nu vor putea fi utilizate, cu excepția cazurilor în care sunt necesare pentru activitatea din școală, realatează alba24.ro.
Se mai interzic comportamentele jignitoare, indecente, de intimidare, de discriminare ori violența în limbaj, potrivit
edupedu.ro. De asemenea, sunt enumerate obiectele ce nu pot fi introduse în școli.
Elevii nu au voie nici să faciliteze sau să invite persoane străine în unitățile de învățământ, fără acordul conducerii și cadrelor didactice.
Reguli pentru elevi, în anul școlar 2024-2025. Ce este interzis
Potrivit documentului, elevilor le este interzis:
- să distrugă, să modifice sau să completeze documentele școlare, precum cataloage, foi matricole, carnete de elev și orice alte documente din aceeași categorie
- să deterioreze bunurile din patrimoniul unității de învățământ
- să introducă și să difuzeze, în unitatea de învățământ, materiale care, prin conținutul lor, atentează la independența, suveranitatea, unitatea și integritatea națională a țării, care promovează idei antițigăniste (Legea 2/2021)
- să blocheze căile de acces în spațiile de învățământ
- să dețină, să consume sau să comercializeze, în unitatea de învățământ, droguri, băuturi alcoolice, băuturi energizante, substanțe etnobotanice sau alte substanțe interzise, toate categoriile de produse care conțin tutun sau țigaretele electronice
- să organizeze sau să participe/promoveze participarea la jocuri de noroc
- să introducă și/sau să facă uz în spațiul unității de învățământ de orice tipuri de arme sau alte produse pirotehnice (precum muniție, petarde, pocnitori sau altele asemenea, sprayuri lacrimogene, paralizante sau altele asemenea) care, prin acțiunea lor, pot afecta integritatea fizică și psihică a elevilor și a personalului unității de învățământ
- să difuzeze materiale electorale, de prozelitism religios, cu caracter obscen sau pornografic în spațiul unităților de învățământ
Elevii nu pot fi deposedați de bunurile personale care nu atentează la siguranța personală sau a celorlalte persoane din unitatea de învățământ, în conformitate cu prevederile legale.
Reguli pentru elevi, în anul școlar 2024-2025. Utilizarea telefoanelor mobile
Elevilor le mai este interzis
- să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul examenelor, olimpiadelor și concursurilor școlare (excepție, elevii cu cerințe educaționale speciale / CES autorizați să le folosească)
- să utilizeze telefoanele mobile sau orice alt echipament de comunicații electronice în timpul desfășurării orelor de curs, inclusiv în timpul activităților educaționale care se desfășoară în afara unităților de învățământ, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic, în timpul pauzelor sau în spațiile autorizate explicit de regulamentul intern al unității de învățământ.
Pe tot parcursul programului școlar, telefoanele mobile ale elevilor sunt depuse într-un spațiu sigur, special amenajat în fiecare sală de clasă, la care are acces profesorul diriginte sau directorul unității de învățământ.
În lipsa acestora, cadrul didactic desemnat să efectueze serviciul pe școală.
Nerespectarea acestor prevederi poate duce la preluarea echipamentului de către personalul didactic/didactic auxiliar al unității de învățământ în vederea restituirii lui la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți/reprezentanți legali ai beneficiarilor primari minori sau către elevi, după caz, conform regulamentului intern al unității de învățământ.
Reguli pentru elevi, în anul școlar 2024-2025. Comportamente jignitoare, absențe
Elevii nu au voie să
- lanseze anunțuri false către serviciile de urgență
- aibă comportamente jignitoare, indecente, de intimidare, de discriminare și să manifeste violență în limbaj și în comportament față de colegi și față de personalul unității de învățământ
- provoace, să instige și să participe la acte de violență în unitatea de învățământ și în afara ei
- să utilizeze un limbaj trivial sau invective în perimetrul școlar
- să invite/să faciliteze intrarea în școală a persoanelor străine, fără acordul conducerii școlii și al educatorului/ profesorului pentru învățământul primar/profesorului diriginte.
- părăsească perimetrul unității de învățământ în timpul programului școlar, cu excepția situațiilor prevăzute de regulamentul de organizare și funcționare al unității de învățământ sau a situațiilor de urgență, fiindu-le consemnate absențele în catalogul clasei.
Elevii majori pot părăsi perimetrul unității de învățământ în timpul programului școlar, cu informarea profesorului diriginte/a conducerii unității de învățământ, fiindu-le consemnate absențele în catalogul clasei.
Reguli pentru elevi, în anul școlar 2024-2025. Sancțiuni
Elevii cu abateri disciplinare sau care încalcă dispozițiile legale în vigoare, inclusiv regulamentele școlare, vor fi sancționați în funcție de gravitatea acestora.
Pentru a fi sancționați, elevii trebuie să comită abaterile disciplinare în spațiul unității de învățământ preuniversitar, în cadrul activităților școlare, sau, în cazul celor extrașcolare organizate de cadre didactice, în afara perimetrului unității de învățământ, sau în cadrul activităților școlare sau extrașcolare desfășurate în mediul online.
Elevii au dreptul la apărare, conform legii.
Sancțiunile ce pot fi aplicate elevilor, în funcție de gravitatea faptei, sunt:
- observație individuală
- mustrare scrisă
- retragerea temporară sau pe durata întregului an școlar a burselor de care beneficiază elevul
- mutarea disciplinară la o clasă paralelă din aceeași unitate de învățământ
- suspendarea elevului pe o durată limitată de timp
- preavizul de exmatriculare
- exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în aceeași unitate de învățământ
- exmatricularea cu drept de reînscriere în anul școlar următor în altă unitate de învățământ
- exmatricularea fără drept de reînscriere, pentru elevii din învățământul postliceal.
Toate sancțiunile aplicate se comunică individual, în scris, atât elevilor, cât și părinților/reprezentanților legali.
Sancționarea elevilor sub forma mustrării în fața colectivului clasei sau al școlii este interzisă în orice context.
Violența fizică, verbală sau/și sub orice altă formă, precum și agresiunea se sancționează conform dispozițiilor legale în vigoare.
Mutarea disciplinară sau exmatricularea nu se pot aplica în învățământul primar.