Connect with us
Publicitate

Eveniment

Noi reguli de reținere permis, testare alcool, un nou indicator

Publicat

Publicitate

Modificări Cod Rutier 2024: Noi reguli de reținere permis, testare alcool, un nou indicator. Schimbările au fost aprobate prin ordonanță de urgență de Guvern, în 28 iunie, informează alba24.ro.

Este vorba despre modificări la OUG 195/2002 – Codul Rutier, aprobate de Guvern.

Modificări Cod Rutier 2024: Nou indicator rutier

La Anexa nr. 2, la punctul C2 din OUG 195 cu modificările ulterioare – Codul Rutier – Indicatoare de informare, se introduce un nou indicator, după cum urmează:

Acesta indică distanța minimă de siguranță, care trebuie păstrată între două vehicule, pe autostrăzi și drumuri expres.

De asemenea, la Anexa nr. 2, Marcaje rutiere, lit. c), se introduce un nou marcaj, după cum urmează:

Publicitate

Este vorba despre marcaj de ghidare pentru păstrarea distanței de siguranță pe autostrăzi și drumuri expres.

Noul indicator și noul marcaj rutier vor fi utilizate pentru a ajuta la prevenirea accidentelor rutiere și pentru a crește siguranța în trafic.

Publicitate

Modificări Cod Rutier 2024. La ce trebuie să mai fie atenți șoferii în trafic

Modificările aprobate la Codul Rutier se referă și la condiții în care un șofer poate fi testat pentru alcool și în care își poate pierde permisul.

Polițiștii rutieri vor fi obligați să testeze șoferii pentru consum de droguri și alcool dacă în mașină observă recipiente care conțin băuturi alcoolice și urme de consum sau substanțe psihoactive. Îi vor testa și pe cei cu antecedente privind consumul de alcool sau substanțe psihoactive.

Se vor putea aplica amenzi de circulație pe baza înregistrăzilor video de pe camerele de bord ale mașinilor sau alte camere de supraveghere.

Șoferul poate solicita o a doua testare pentru alcool, în cazul în care rezultatul testării este de până la 0,10 Mg/l alcool pur în aerul expirat, dat fiind faptul că unele alimente consumate recent pot distorsiona măsurătoarea.

La articolul 88, după alineatul (5), se introduce un nou alineat, alin. (51), cu următorul cuprins:

„(51) În cazul în care concentrația alcoolică este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, inclusiv, persoana prevăzută la alin. (5) îi poate solicita polițistului rutier să-i efectueze o a doua testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 minute de la primul test. În această situație, prezintă valoare juridică rezultatul celei mai mici concentrații de alcool pur în aerul expirat.”

În cazul șoferul dorește și recoltarea de mostre biologice în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge, se poate adresa oricărei unități de asistență medicală, fără a mai fi necesară prezența polițistului rutier care a realizat testarea aerului expirat.

Determinarea prezenței în organismul unei persoane a substanțelor psihoactive să poată fi realizată și în cadrul laboratoarelor de specialitate din cadrul IGPR, acreditate sau în unitățile publice de asistență medicală autorizate și acreditate pentru astfel de determinări. Se încearcă reducerea aglomerării la instituțiile de medicină legală.

Modificări Cod Rutier 2024: Retragere permis de conducere

În cazul șoferilor care refuză sau nu pot să se supună testării pentru alcool sau substanțe psihoactive:

  • permisul de conducere este retras până la data primirii rezultatului analizei mostrelor biologice
  • în prezent, retragerea se dispune până la ora 8.00 a zilei următoare, dar nu mai puțin de 12 ore, atunci când medicul examinator în cadrul procedurii de recoltare a mostrelor biologice a constatat elemente clinice sugestive consecutive consumului recent de băuturi alcoolice sau de substanțe psihoactive.

Permisul poate fi reținut și dacă șoferul consumă alcool după producerea unui accident rutier.

Potrivit art. 336.1 Cod Penal, ”fapta de a consuma alcool, produse ori substanţe stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora, după producerea unui accident de circulaţie care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, până la recoltarea probelor biologice, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani”.

Cod Rutier 2024: Testul pentru recuperarea permisului de conducere

Șoferii care rămân fără permis în cazul unei contravenții pot cere reducerea perioadei de suspendare cu o treime, potrivit legislației actuale. Condiția este să aibă promovat testul de verificare a cunoștințelor pentru regulile de circulație, la momentul în care depun cererea. Se extinde perioada în care se poate da din nou testul pentru permis, la primele două treimi din perioada în care are permisul suspendat.

Recuperarea permisului, plăcuțelor de înmatriculare sau certificatului de înmatriculare se poate face și prin reprezentant. Nu va mai fi necesar să se deplaseze la sediul poliției exclusiv titularul acestor documente.

Modificări Cod Rutier 2024: Două noi situații de radiere a vehiculului

Vehiculul se radiază din oficiu:

  • în cazul în care suspendarea înmatriculării vehiculului a operat pentru o perioadă neîntreruptă de 9 luni
  • în celelalte cazuri prevăzute de lege în care suspendarea înmatriculării vehiculului a operat pentru o perioadă neîntreruptă de 3 ani; pentru vehiculele de interes istoric, perioada de operare a suspendării înmatriculării este de 10 ani.

Va fi informat și proprietarul înscris în ultima notificare a organului fiscal cu privire la efectuarea radierii vehiculului

Modificări Cod Rutier 2024: Probe audio-video din trafic

Participanții la trafic pot depune sesizări cu privire la posibile încălcări ale regulilor de circulație surprinse în înregistrări video sau audio-video.

Polițistul rutier poate constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice și cu ocazia verificării sesizării formulate de un
participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, a oricăreia dintre manevrele prevăzute la art.541 alin.(2) și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video, după caz.

Sesizarea trebuie să includă nume, prenume și cod numeric personal ori, după caz, codul unic de identificare – în cazul persoanei care reclamă. De asemenea, trebuie menționate datele de contact – număr de telefon și adresa de corespondență, declarația pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute și a înregistrării, data, ora, locul sau orice
elemente de natură să conducă la identificarea locului unde a fost percepută și surprinsă posibila faptă contravențională, precum și semnătura acesteia.

În cazul în care contravenientul refuză sau nu poate să semneze procesul-verbal de constatare a contravenției:

  • nu mai este necesară semnătura lui sau confirmarea unui martor, dacă există imagini audio-video ale polițistului

Imagini privind încălcări ale regulilor de circulație pot fi primite de Poliția Română și de la administratorii de drumuri publice.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO&VIDEO: Patru hectare de grâu au ars la Miorcani

Publicat

Publicitate

Patru hectare de grâu netreierat, două hectare de miriște, paie și o balotieră au ars, în această seară, pe un câmp din localitatea Miorcani. Cel mai probabil, incendiul a fost generat de un scurtcircuit produs la utilajul agricol folosit pentru formarea baloților de paie.

 

Un echipaj din cadrul Punctului de Lucru Coțușca a ajuns, în cel mai scurt timp, la fața locului, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Împreună cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Rădăuți-Prut și personalul de pe locul de muncă, aceștia au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la alte culturi. Au fost salvate aproximativ 15 hectare dintr-un lan de grâu netreierat.

 

Pentru a preveni incendiile în această perioadă, proprietarii terenurilor și reprezentanții asociațiilor agricole trebuie să:

 

Publicitate

– ️verifice maşinile şi utilajele agricole din punct de vedere tehnic, să asigurare dotarea acestora cu dispozitive parascântei şi cu mijloace de primă intervenție ‐ stingătoare, bidoane cu apă, lăzi cu nisip şi mături;

 

– remedieze defecţiunile apărute la maşinile şi utilajele agricole la distanță față de lanurile nerecoltate, mirişti sau vegetație uscată;

Publicitate

 

– ️alimenteze utilajele cu carburant în punctele de alimentare special amenajate;

 

– ️asigure punctele de recoltare cu tractoare cu plug sau disc, cisterne cu apă;

 

– ️️asigure izolarea lanurilor prin fâşii arate sau discuite faţă de drumuri şi păduri sau căi ferate adiacente;

 

-️️ strângă paiele rezultate în urma recoltării şi să are imediat miriştea;

 

– ️respecte regulile privind fumatul şi utilizarea focului deschis.

Citeste mai mult

Eveniment

În plin sezon de concedii, platforma prin care românii pot obține cardul european de sănătate nu funcționează

Publicat

Publicitate

Totul se blochează la operațiunea de înregistrare a datelor, unde după introducerea adresei de email, a parolei, a CNP-ului și a numărului de telefon nu se mai întâmplă nimic, informează alba24.ro. Chiar dacă nu acoperă, precum o asigurare clasică, serviciile private de asistență medicală, costurile de călătorie cu avionul înapoi în țara de origine sau contravaloarea bunurilor pierdute ori furate, cardul permite decondarea unor servicii medicale locale în caz de accident, în spitalele publice sau în cele care lucrează cu casele de asigurări din statele membre.
Cardul european de sănătate permite persoanelor asigurate să îl folosească oriunde în Europa, fără a mai plăti suplimentar asigurări de călătorie.

Doar că, platforma cardeuropean.ro pe care ar trebui depusă cerea nu funcționează.

Cardul poate fi obținut și printr-o deplasare la Casele de Asigurări de Sănătate de la nivelul fiecărui județ și de la cea a Capitalei, pe baza unor documente printre care o cerere tip și documentele de identitate.

Ce este cardul european de sănătate
Este un card gratuit care oferă acces la asistența medicalã necesară în cadrul sistemului de sănătate publică pe durata unei șederi temporare în oricare dintre statele membre ale UE și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția și Regatul Unit, în aceleași condiții și la același cost (gratuit în unele țări) ca persoanele asigurate din țara respectivă.

Prestațiile acoperite includ, de exemplu, îngrijirile acordate pe fondul unor boli cronice sau existente, precum și pe parcursul sarcinii și pentru naștere.

Deținerea unui asemenea card înlocuiește asigurările de călătorie pe care majoritatea românilor le achiziționează în perioada concediilor.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Un bărbat care și-a pierdut cunoștința pe stradă a fost ajutat de doi elevi ai Școlii de Subofițeri Jandarmi Fălticeni

Publicat

Publicitate

Andrei și Alexandru, elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni, aflați în prima lor zi de practică la Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, au acordat în această după-amiază sprijin unui bărbat care și-a pierdut cunoștința, în apropierea sediului inspectoratului.
Șoferul mașinii în care se afla bărbatul a strigat după ajutor, iar cei doi elevi jandarmi au procedat la scoaterea bărbatului inconștient din mașină, după care l-au așezat într-o poziție de siguranță.
Între timp, Andrei a solicitat asistență medicală prin apel la numărul unic de urgență 112, iar până la sosirea ambulanței au supravegheat persoana.
Bărbatul a fost preluat de personalul medical și transportat la Unitatea de Primire a Urgențelor din cadrul Spitalului Mavromati, în vederea acordării îngrijirilor de specialitate.
Andrei și Alexandru sunt doi din cei 26 de elevi jandarmi care, până la sfârșitul lunii august, vor executa stagiul de practică în domeniul ordinii și siguranței publice, această perioadă fiind destinată însușirii deprinderilor practice și aprofundării noțiunilor teoretice acumulate la orele de curs.

Citeste mai mult

Eveniment

CFR Călători va extinde restricţiile de viteză pe calea ferată în perioadele caniculare şi cu furtuni puternice

Publicat

Publicitate

CFR Călători va extinde restricţiile de viteză pe calea ferată în perioadele caniculare şi cu furtuni puternice, pentru a garanta siguranţa pasagerilor, mai ales că în zilele cu temperaturi exterioare caniculare la nivelul şinei se înregistrează între 50 şi 80 de grade Celsius la soare.

“România se confruntă cu temperaturi extrem de ridicate ce au impact şi în transportul feroviar. Ca atare se extind restricţiile de viteză pe calea ferată pe perioada prognozată de meteorologi ca fiind caracterizată cu fenomene meteo extreme: caniculă şi furtuni puternice. Prioritatea CFR Călători este siguranţa pasagerilor şi face eforturi susţinute pentru menţinerea în circulaţie a tuturor unităţilor de material rulant dotate constructiv cu instalaţii de climatizare”, informează luni un comunicat al companiei.

Potrivit sursei citate, infrastructura feroviară, precum şi materialul rulant din România nu au fost proiectate pentru temperaturile ridicate înregistrate odată cu schimbările climatice.

“Aceasta este o provocare cu care se confruntă atât România, cât şi ţările care trec prin aceleaşi schimbări climatice. În zilele cu temperaturi exterioare caniculare la nivelul şinei se înregistrează de multe ori chiar şi peste 50 – 80 de grade Celsius la soare. Trebuie avut în vedere că ţările care au, tradiţional, o climă mult mai caldă au proiectată infrastructura şi materialul rulant pentru a rezistă la temperaturi mult mai ridicate. Totodată şi în aceste ţări se iau aceleaşi măsuri de prevenţie, precum în România, dacă temperatura creşte peste nivelul pentru care a fost proiectat transportul feroviar”, se menţionează în comunicat.

CFR Călători recomandă pasagerilor, astfel încât călătoria cu trenul în condiţii de caniculă să decurgă fără incidente, în special pentru persoanele cu sensibilitate crescută la căldură sau care nu suportă temperaturile ridicate din cauza unor afecţiuni medicale: să se hidrateze permanent şi să aibă cel puţin o sticlă cu apă în bagaj; să aibă medicaţia necesară afecţiunilor pe care le au, în caz de nevoie; să alerteze imediat personalul de tren dacă se simt rău în timpul călătoriei sau dacă observă o persoană care are nevoie de ajutor. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending