Connect with us
Publicitate

Eveniment

Noi profesii încadrate în grupa de condiții speciale. Pensiile ar putea fi recalculate, la cerere, pentru anumite categorii

Publicat

Publicitate

 

Proiectul de lege îi avantajează pe angajații fostelor și actualelor firme care au în obiectul de activitate prelucrarea și turnarea metalelor, precum și cei care au lucrat în domeniul extracției și prelucrării minereurilor.

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care stabileşte noi categorii de profesii încadrate în condiţii speciale. Este vorba despre personal din sectorul construcţii maşini care desfăşoară activităţi în turnătoriile de oţel, fontă, aliaje neferoase, de precizie şi de cuzineţi, precum şi la forje.

De asemenea, se propune recalcularea pensiilor, la cerere, pentru persoanele cu drepturi de pensie deja stabilite, care dovedesc stagii de cotizare realizate în activităţile desfăşurate în sectorul construcţii maşini, în locuri de muncă încadrate anterior datei de 1 aprilie 2001 în grupa I de muncă şi asimilate condiţiilor speciale de muncă, precizează Agerpres

„În sensul prezentei legi, locurile de muncă în condiţii speciale sunt cele din sectorul construcţii maşini, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în următoarele activităţi specifice:

  • turnarea pieselor şi lingourilor de oţel, în turnătoriile de oţel, t
  • urnarea pieselor de fontă, pieselor din aliaje neferoase şi pieselor cu modele uşor fuzibile în turnătoriile de fontă, turnătoriile de aliaje neferoase şi turnătoriile de precizie,
  • forjarea pieselor pe ciocane de peste 2 tone forţă în secţiile de forjă,
  • turnarea cuzineţilor din aliaje neferoase pe suport de oţel în turnătoriile de cuzineţi,
  • activitatea desfăşurată de către ingineri, subingineri şi tehnicieni, pe durata a cel puţin 50% din timpul normal de muncă în secţiile de producţie respective,
  • activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie ale minelor de minereuri”, prevede proiectul, potrivit Agerpres.
  • Proiectul a fost adoptat şi de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO&VIDEO: Biserica „Sfântul Dimitrie” din Botoșani și-a cinstit ocrotitorul spiritual

Publicat

Publicitate

De sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, biserica din inima municipiului Botoșani, o adevărată bijuterie arhitectonică, a îmbrăcat haine de sărbătoare, cinstindu-și ocrotitorul spiritual.

Lăcașul de cult ocrotit de Sfântul Dimitrie a devenit cu acest prilej loc de binecuvântare şi de bucurie pentru foarte mulți credincioși, veniți din toate colțurile orașului pentru a participa la slujbele rânduite de hram şi pentru a se închina la icoana sfântului, dar și la racla cu sfintele moaște ale Sfintei Anastasia Romana, care sunt așezate într-0 frumoasă raclă în biserică.

„În Biserica slavei Tale stând, în cer ni se pare a sta”

Sărbătoarea a început vineri seară, cu slujba Vecerniei cu Litie, oficiată de părintele protopop Petru Fercal, înconjurat de un sobor numeros de preoți de la parohiile din municipiul Botoșani și localitățile limitrofe. Mulțime de credincioși au umplut lăcașul de cult până la refuz, uniți în rugăciune cu evlavie față de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.

Răspunsurile la strană au fost oferite de mai mulți cântăreți din municipiul Botoșani.

„Stăpâne, mult-milostive Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru…”, a rostit părintele protopop Petru Fercal care a binecuvântat prin rugăciunea Litiei şi înmulțirea principalelor surse de întreținere a existenței fizice.

Publicitate

Cuvântul de învățătură rostit de părintele Petru Fercal la finalul slujbei pentru credincioșii prezenți a cuprins momente din viața Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, care ne insuflă tuturor curaj, bărbăție creștinească, pentru a-L mărturisi pe Mântuitorul Iisus Hristos, așa cum el însuși L-a mărturisit. Părintele protopop a explicat că,  în contextul atât de complicat în care trăim, nu trebuie să nu ne înfricoșăm niciodată de greutățile vieții. Atunci când întâlnim vrăjmășii de tot felul, să ne ducem imediat cu mintea la ceea ce au pătimit sfinții pentru Hristos și vom avea curaj să depășim necazurile cu care ne confruntăm.

Părintele protopop Petru Fercal a îndemnat la responsabilitate în creșterea copiilor care trebuie călăuziți pe calea care duce la Dumnezeu (VIDEO în articol).

Părintele paroh, Ștefan Grădinaru, a mulțumit la final tuturor celor prezenți, care au contribuit la frumusețea sărbătorii. S-a bucurat și de prezența fostului paroh Dumitru Volintiru, acesta fiind înconjurat cu multă căldură și iubire de enoriașii fostei sale parohii, care au făcut culoar până la ieșirea din biserică, aplecându-și capetele pentru o binecuvântare din mâna celui care le-a purtat multă vreme pașii pe calea mântuirii .

Publicitate

Cei prezenți au cântat „La mulți ani” ca un omagiu adus celor care poartă numele sfântului care s-a jertfit pe altarul Adevărului în credință.

În timp ce miruia credincioșii prezenți la slujbă, părintele Sebastian Grădinaru, fiul parohului Bisericii Sfântul Dimitrie, a impresionat cu vocea sa minunată.

Sâmbătă, în ziua de cinstire a Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, zeci de credincioși au participat la Sfânta Liturghie. La final s-a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii, binefăcătorii și slujitorii lăcașului de închinare, trecuți la cele veșnice.

Biserica ”Sf. Mc. Dimitrie” din Botoșani a fost construită între anii 1830 – 1834 de către comisul Ioan Mavromati și soția sa Maria, ajutat de ”melednicerul” Grigore Racliș, toți din Botoșani. Între anii 1912 – 1945 a deservit în materie de cult Garnizoana Botoșani, fiind cunoscută de botoșăneni ca biserică militară. După 1945 a fost închisă, patrimoniul ei fiind administrat vreme de 30 de ani (până în 1975) de mai multe parohii din oraș. A redevenit biserică parohială începând cu anul 1993 şi între 1994 – 2012 a fost supusă unui amplu proces de restaurare, fiind una dintre bisericile reprezentative ale orașului.

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO&VIDEO: Percheziții și controale, în orașul Darabani. Ce au căutat oamenii legii

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Darabani au organizat ieri, 25 octombrie 2024, activități pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pentru impunerea unui climat de ordine și siguranță publică.

Pentru probarea activității infracționale în patru dosare penale ce privesc săvârșirea infracțiunii de contrabandă, polițiștii au pus în executare 15 mandate de percheziție domiciliară la locuințele persoanelor bănuite comiterea infracțiunii sau care aparțineau de acestea.

Concomitent cu desfășurarea perchezițiilor, au fost controlate cinci persoane față de care era dispusă măsura controlului judiciar si au fost verificați deținătorii de arme din zona respectivă, fără a fi constatate nereguli.

De asemenea, polițiștii rutieri au acționat pentru supravegherea si controlul traficului rutier, fiind aplicate 21 de sancțiuni contravenționale în valoare de peste 12.000 de lei.

În urma perchezițiilor efectuate, la locațiile vizate au fost identificate și ridicate în vederea continuării cercetărilor peste 2.000 de pachete de țigarete de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova, duty-free și Republica Ucraina, pentru care nu existau documente de proveniență.
De asemenea, a fost ridicată și cantitatea de 60 de litri de alcool.

Pentru infracțiunea de contrabandă se continuă cercetările față de două persoane, din orașul Darabani.

Publicitate

La activități au participat peste 60 de polițiști, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani – Serviciul de Investigații Criminale, Serviciul pentru Acțiuni Speciale, Serviciul Arme Explozivi și Substanțe Periculoase, Serviciul Rutier și polițiști de ordine publică.

S-a beneficiat de sprijinul Sectorului Teritorial al Poliției de Frontieră Darabani și Direcției de Operațiuni Speciale.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Atenție, șoferi! COD GALBEN de ceață, prelungit pentru județul Botoșani. Vizibilitate redusă, izolat, sub 50 de metri

Publicat

Publicitate

Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, adresăm conducătorilor auto recomandarea de a adapta viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic!

Meteorologii au actualizat prognoza și au prelungit Codul galben de ceață până la ora 12:30, pentru județul Botoșani.

Din această cauză se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri..

 

Citeste mai mult

Eveniment

ANAF va trimite Declarația unică deja completată cu veniturile încasate și sumele datorate

Publicat

Publicitate

Anul fiscal 2025 aduce o schimbare uriașă în sistemul ANAF. Fiscul le va transmite contribuabililor Declarația unică precompletată cu datele privind veniturile realizate și impozitul aferent datorat, precum și baza de calcul pentru CAS și CASS, conform informațiilor disponibile în bazele de date. Actul normativ a fost lansat vineri în dezbatere publică, iar noile documente vor ajunge la contribuabili în primăvara anului 2026, scrie realitatea.net.

Ca urmare, se va elimina obligația de a depune, în anul curent, Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru declararea venitului estimat (Cap. II), a impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, capitolul privind veniturile estimate, precum și pentru toate celelalte situații în care intervin modificări/recalculări/rectificări ale acestora.

În plus, se va elimina obligația depunerii în anul curent a Declarației unice în cazul contribuabililor care în cursul anului fiscal încep sau încetează o activitate, precum și cei care întrerup temporar activitatea sau intră în suspendare temporară a activității potrivit legislației în materie, precum și în situaţiile în care intervin modificări ale clauzelor contractuale sau în cazul rezilierii, în cursul anului fiscal, a contractelor de închiriere încheiate între părţi. În aceste cazuri persoanele fizice au obligația depunerii declarației unice, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor.

Românii care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din chirii vor avea obligaţia înregistrării contractului între părţi, precum şi a modificărilor survenite ulterior, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea/producerea modificării acestuia, la organul fiscal competent. În situația în care bunul este deținut în comun, prin contractul de închiriere sau, după caz, prin actul de modificare a acestuia, se desemnează proprietarul, uzufructuarul sau alt deținător legal care îndeplinește această obligație.

Contribuabilii al căror venit net se determină pe bază de norme de venit şi care în anul fiscal anterior au înregistrat un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro, începând cu anul fiscal următor au obligaţia determinării venitului net anual în sistem real. Această categorie de contribuabili are obligaţia să completeze şi să depună declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice până la termenul legal de depunere.

PROIECTUL ORDONANȚEI DE URGENȚĂ pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și măsuri
specifice pentru digitalizar

Publicitate

 

Procedura de precompletare, verificare și transmitere a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuții sociale datorate de persoanele fizice se va aproba prin ordin al președintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending