Connect with us
Publicitate

Eveniment

Noi condiții pentru persoanele care călătoresc în străinătate, însoțite de minori. Modificările din legea promulgată de Iohannis

Publicat

Publicitate

Noi condiții pentru persoanele care călătoresc în străinătate însoțiți de minori. Modificările se regăsesc într-un act normativ promulgat în 7 noiembrie de către președintele Klaus Iohannis.

Actul normativ modifică Legea nr. 248/20 iulie 2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate.

Practic, se impune obligativitatea pentru polițiștii de frontieră de a verifica la graniță cazierele judiciare pentru însoțitorii minorilor. Astfel, siguranța trecerii frontierei de către minor va fi sporită.

Publicitate

Poliția de Frontieră va avea acces permanent la Sistemul Național de Evidență Informatizată a Cazierului Judiciar – ROCRIS

Reguli anterioare

Potrivit reglementărilor anterioare, minorul titular al unui document de călătorie individual (pașaport sau carte de identitate) poate călători însoțit de o persoană majoră doar dacă aceasta din urmă prezintă certificatul de cazier judiciar și declarație de la ambii părinți/părintele căruia minorul i-a fost încredințat.

Prin declarație, părinții/părintele își dă acordul privind călătoria în străinătate.

Publicitate

Însoțitorul prezintă datele sale de identitate.

Declarația de acord nu este necesară dacă minorul, cetățean român cu domiciliul în țara de destinație, se deplasează însoțit în această țară.

Dacă destinația este altă țară față de cea de domiciliu/reședință, este necesară declarația-acord.

Publicitate

Modificările din lege

Dacă poliția de frontieră constată că nu sunt îndeplinite condițiile pentru ca minorul să iasă din România, va întrerupe călătoria acestuia.

Dacă minorul nu este însoțit de unul dintre părinți, va proceda la informarea imediată a acestora.

Dacă nu este posibilă informarea părinților, se va anunțat Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului.

Publicitate

Se va întrerupe călătoria minorului și dacă:

  • însoțitorul este cetățean străin și nu dovedește că are dreptul să se reîntoarcă în România, deși în declarația părinților se arată că minorul revine alături de însoțitor
  • dacă se constată, din verificarea cazierului judiciar, că însoțitorul a săvârșit anumite infracțiuni

Infracțiunile vizate

La articolul 31 alineatul (2) din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 682 din 29 iulie 2005, cu modificările și completările ulterioare, litera b) se modifică şi va avea următorul cuprins:

,,b) în urma verificării mențiunilor înscrise în Sistemul Național de Evidență Informatizată a Cazierului Judiciar – ROCRIS de către polițistul de frontieră, acesta constată că însoțitorul a săvârșit anterior una dintre infracțiunile următoare:

  • omor
  • infracțiuni contra libertății și integrității sexuale
  • infracțiuni privitoare la traficul și exploatarea persoanelor vulnerabile
  • lipsire de libertate în mod ilegal
  • infracțiuni privind traficul de droguri sau precursori
  • trafic de țesuturi sau organe umane
  • infracțiuni de terorism

Art. II. – În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Guvernul va modifica în mod corespunzător Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 94/2006, cu modificările și completările ulterioare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ce fructe NU se consumă împreună. Combinațiile ”interzise” care provoacă mari probleme organismului uman

Publicat

Publicitate

Anumite combinații de fructe pot fi mai dificil de digerat atunci când sunt consumate împreună, din cauza disparităților în procesul de digestie al fiecărui fruct. Așa că întrebarea pe care o punem de multe ori este : Ce fructe nu se consumă împreună și care sunt motivele?, relatează alba24.ro.

Iată câteva exemple:

Fructe acide cu fructe dulci

Publicitate

Combinația de fructe acide, cum ar fi citricele (portocale, grapefruit, lămâi) cu fructe dulci (banane, smochine, struguri) poate provoca fermentație și balonare în stomac.

Acest lucru se datorează diferențelor de timp de digerare și de compoziție chimică a acestor fructe.

Fructe cu conținut ridicat de amidon cu fructe acide

Publicitate

Fructele cu conținut ridicat de amidon, cum ar fi bananele și pepenele, nu se combină bine cu fructele acide, deoarece amestecul poate perturba procesul de digestie și poate cauza disconfort gastric.

Fructe uscate cu alte fructe

Fructele uscate, cum ar fi stafidele și caisele uscate, sunt dense în calorii și zaharuri naturale concentrate.

Publicitate

Atunci când sunt consumate împreună cu alte fructe, ele pot rămâne în stomac pentru o perioadă mai lungă de timp, întârziind procesul de digestie și putând provoca balonare sau disconfort abdominal.

Fructe cu alte alimente

Unele persoane evită să mănânce fructe în combinație cu alte alimente, precum carne, lactate sau carbohidrați, deoarece aceste combinații pot încetini digestia și pot afecta absorbția nutrienților.

Publicitate

Este important să menționăm că reacția la combinația anumitor fructe poate varia de la persoană la persoană.

Pentru unii, anumite combinații pot fi ușor de digerat, în timp ce alții ar putea experimenta disconfort gastric.

În general, este recomandabil să fii atent la modul în care reacționezi la anumite combinații alimentare și să ajustezi dieta în funcție de propriile tale nevoi și sensibilități digestive.

Imagine de Silvia de la Pixabayv

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbatul din Botoșani care și-a ucis soția în scara blocului a fost trimis în judecată în stare de arest

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a anunțat că a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului P.F., în vârstă de 54 de ani, din mun./jud. Botoşani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „violență în familie în forma omorului calificat”, „nerespectarea ordinului de protecție” și „amenințare”.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a transmis într-un comunicat de presă să s-a reţinut că, în data de 20.03.2024, în jurul orei 20.00, pe fondul unor relații conjugale tensionate, inculpatul, înarmat cu un cuțit, s-a deplasat la imobilul în care locuia soția sa, P.M., deși împotriva sa era emis un ordin de protecție în acest sens, a așteptat victima în holul blocului și a înjunghiat-o, cauzându-i leziuni incompatibile cu viața, și, în aceleași împrejurări, i-a adresat amenințări cu acte de violență și moartea fiicei sale, P.B.D., care a încercat să intervină în apărarea mamei sale.

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Poşta Română a început deja distribuirea pensiilor pentru luna mai

Publicat

Publicitate

Compania Naţională ,,Poşta Română” (CNPR) a început distribuirea pensiilor pentru luna mai, înaintea Sărbătorilor de Paşte, suma totală necesară pentru plata în avans a pensiilor fiind de peste 9,3 miliarde de lei, a anunţat, sâmbătă, operatorul poştal naţional, relatează agerpres.ro.

“Printr-un efort conjugat al Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Ministerului Finanţelor, Casei Naţionale de Pensii, cât şi al partenerilor noştri din domeniul bancar, pensiile aferente lunii mai vor fi distribuite în avans de către poştaşi, începând de astăzi. Ne dorim să le putem aduce această mulţumire clienţilor noştri, pensionari, de a avea pensiile cât mai devreme, ca să se poată bucura, aşa cum este normal, de sărbătorile de Paşte în linişte, alături de familie şi cei dragi”, a declarat Valentin Ştefan, directorul general al Poştei Române.

Conform unui comunicat transmis de Poşta Română, pentru plata în avans a pensiilor aferente lunii mai 2024, prin mandat poştal, este virată către CNPR suma de 1,961 miliarde de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat, respectiv 339,359 milioane de lei din bugetul de stat, iar către băncile comerciale suma de 6,346 miliarde de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat, respectiv 683,898 milioane de lei din bugetul de stat.

Publicitate

Suma totală necesară pentru plata în avans a pensiilor se ridică la peste 9,331 miliarde de lei.

Compania Naţională ,,Poşta Română” este operatorul naţional din domeniul serviciilor poştale şi se află în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (93,52% din pachetul de acţiuni) şi Fondul Proprietatea (6,48% din pachetul de acţiuni).

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Momente emoționante la Biserica „Vovidenia” din municipiul Botoșani, în Sâmbăta lui Lazăr

Publicat

Publicitate

Popasul duhovnicesc de la Biserica „Vovidenia” din municipiul Botoșani, din Sâmbăta lui Lazăr, s-a încheiat cu un colaj  de cântări bisericești din perioada Postului Mare, protagoniștii fiind membrii corului care oferă răspunsurile la strană în fiecare duminică și sărbători în acest lăcaș de cult. Studentul la Teologie George Gontineac, cel care coordonează grupul, a reușit să creeze, într-un timp relativ scurt un cor alcătuit din tineri și enoriași cu dragoste de Dumnezeu și voce bună, care reprezintă un bun liant între Altar și credincioși, înfrumusețând Sfintele Liturghii și picurând în suflet adevărate medicamente duhovnicești care vindecă tristețea și aduc nădejdea.

Așa s-a întâmplat și sâmbătă, când au emoționat credincioșii prezenți cu cântări specifice ultimei perioade din post. Îmbrăcați în haine cernite, așa cum creștinii obișnuiesc să poarte în Săptămâna Patimilor și în general în Postul Paștelui, membrii Corului Bisericii „Vovidenia” au interpretat tulburător „Astăzi s-a spânzurat pe lemn…”, „Cămara Ta, Mântuitorule…”, „Iată, Mirele vine în miezul nopții…”, dar și câteva stihuri din Prohodul Domnului.

Corul care reușește să psalmodieze și să participe activ la strană, înfrumusețând slujbele cu glasurile lor cristaline a câștigat recent locul al III -a la Concursul Național de Muzică Sacră, organizat la Botoșani, „întrecându-se” cu formații renumite din țară, fiind devansați de două coruri deja consacrate pregătite de profesorul de psaltică de la Seminarul Botoșani, Gheorghe Bulboacă.

Publicitate

Talentații interpreți au învățat de la „George”, cum le este drag să îi spună dirijorului, chiar și dulcile „floricele” bizantine, de o frumusețe deosebită. Au prins „meserie” din mers și, în Sâmbăta lui Lazăr, au demonstrat încă o dată prin glasurile lor, unele ca ale privighetorii, altele ca valul ușor, că imnurile de slavă trezesc conștiința, înalță lăuntric, deschid și încălzesc inimile creștinilor prezenți, lăsând să intre acolo Hristos care vindecă.

Publicitate

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending