Connect with us

Cultura

“Noaptea Muzeelor”, ar putea fi suspendată. Sindicatele din Cultură vor creșteri salariale pentru muzeografi şi bibliotecari

Publicat

Publicitate

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media solicită o creștere „urgentă” a salariilor personalului din muzeele și bibliotecile publice. De asemenea, aceasta face apel la solidarizare cu revendicările salariaților, propunând suspendarea ediției din acest an a Nopții Europene a Muzeelor și implementarea unui protest coerent la nivel național în România, relatează agerpres.ro.

„Federaţia Naţională a Sindicatelor din Cultură şi Mass-Media, afiliată la Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel ALFA” (C.N.S. Cartel ALFA), consideră că OUG nr. 128/2023 pentru unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din învăţământ şi alte sectoare de activitate bugetară conţine prevederi ce se constituie într-o flagrantă şi neconstituţională discriminare, precum şi o gravă ofensă pentru întregul sector cultural din România, respectiv pentru personalul din muzeele şi bibliotecile publice”, potrivit unui comunicat al „Cartel ALFA”, transmis joi AGERPRES.

Federaţia face apel la toţi iubitorii şi susţinătorii culturii, ai muzeelor şi bibliotecilor să adere la acţiunile de protest şi solicită Guvernului României şi Ministerului Culturii să iniţieze şi să dispună măsurile legislative necesare şi juste pentru eliminarea discriminării create, precizând că impactul financiar este mic şi se raportează la un număr de maxim 8.000 de salariaţi.

„Solicităm intervenţia de urgenţă a Primului Ministru, pentru o grabnică reparaţie materială şi morală necesară în cazul personalului implicat în protejarea, cercetarea, păstrarea, comunicarea şi diseminarea patrimoniului cultural naţional! Solicităm creşterea de urgenţă a salariilor personalului din muzeele şi bibliotecile publice”, transmite sindicatul.

Sursa citată afirmă că, potrivit datelor statistice, în muzeele publice din România ce au ca ordonator de credite Ministerul Culturii şi autorităţile locale sunt inventariate 33,8 milioane de bunuri culturale, dintre care peste 70% sunt colecţii istorico-arheologice, etnografice şi de artă, a căror valoare depăşeşte orice imaginaţie. Aceste colecţii sunt gestionate de 7.525 angajaţi la nivel naţional (incluzând aici şi supraveghetori, şoferi, personal tehnico-administrativ, contabilitate, achiziţii etc), din care sub 3.000 personal de specialitate (muzeografi, cercetători, arheologi, conservatori, restauratori, educaţie muzeală, graficieni, desenatori).

„Cu toate acestea, pe criterii aleatorii şi discriminatorii, actualii decidenţi au decis o mărire consistentă a salariilor doar pentru personalul din aparatul central şi local al Ministerului Educaţiei, al Ministerului Culturii, precum şi pentru personalul Bibliotecii Naţionale. De asemenea, în cadrul ierarhizării salariale, se produc decalaje injuste între diverse categorii de personal, unii în subordinea Ministerului Educaţiei, alţii în subordinea Ministerului Culturii sau autorităţilor judeţene/locale. S-a ajuns la situaţia în care personalul din muzeele şi bibliotecile din subordinea Ministerului Culturii şi autorităţilor locale să aibă salariile cu 30% mai mici pentru funcţii similare cu cele din Educaţie, încălcându-se astfel prevederile art.6 din Legea 153/2017 a salarizării unitare şi prevederile Constituţionale”, se arată în comunicat.

Publicitate

În lipsa unui răspuns şi a unor măsuri clare, personalul din muzeele şi bibliotecile cu sindicate afiliate FNS CULTURMEDIA ia în calcul declanşarea tuturor formelor legale de protest, culminând cu greva generală.

„Printre formele de protest menţionăm şi „greva de zel”, care va fi organizată în toate şantierele de arheologie preventivă gestionate de muzeele publice, precum şi oprirea întregii activităţi muzeale (ghidaje, orice activitate expoziţională şi educativă, orice activitate prestată în cadrul Săptămânii Altfel, cu excepţia procedurilor minime de asigurare a conservării preventive a patrimoniului, refuzul de a mai conduce delegaţii oficiale), considerând că toate aceste activităţi pot fi realizate doar de către personalul pentru care decidenţii au considerat că este justificată creşterea salarială”, transmite sindicatul.

De asemenea, personalul din muzeele publice din România cu rang de expert nu va mai realiza clasarea patrimoniului, nu va mai asigura expertizele de specialitate în cadrul cauzelor solicitate, solicitanţii fiind îndreptaţi pentru prestarea acestor activităţi către muzeele ce au drept ordonator de credite Ministerul Educaţiei.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Vreme instabilă în următoarele două săptămâni: Temperaturile vor fluctua. Iată când se instalează căldura

Publicat

Publicitate

Potrivit prognozei emise luni de ANM, vremea va rămâne mai rece decât în mod obișnuit pentru această perioadă în următoarele zile, însă de săptămâna viitoare se anunță o încălzire treptată în cea mai mare parte a țării, scrie alba24.ro

Se vor înregistra temperaturi maxime, în medie, între 16 și 20 de grade și minime între 3 și 7 grade.

Până la finalul celei de-a doua săptămâni, temperaturile vor fi în creștere, apropiindu-se de normele specifice perioadei.

Se vor înregistra, în medie, maxime între 20 și 23 de grade și minime între 7 și 10 grade.

În primele zile ale intervalului vremea va fi rece pentru această perioadă, înregistrându-se maxime termice, în medie, de 16…18 grade și minime de 3…5 grade.

La mijlocul primei săptămâni vor fi alternanțe de la o zi la alta (maxime, în medie, de 14…18 grade), iar până la finalul intervalului va urma o perioadă de încălzire treptată și sunt estimate temperaturi maxime de până la 22…23 de grade și minime de până la 9…10 grade.

Publicitate

Vor fi perioade cu averse în prima zi a intervalului și din nou din 16 mai, până la finalul acestuia.

Aversele îşi vor apariţia cu probabilitate crescută în aproape tot intervalul analizat (12 – 25 mai), transmite Agerpres.

Transilvania

La începutul intervalului de prognoză, vremea va fi mai rece decât în mod obișnuit, cu temperaturi maxime care nu vor depăși, în medie, 13…16 grade, iar minimele se vor situa, în medie, între 2 și 5 grade.

Până în jurul datei de 16 mai, valorile termice vor oscila ușor de la o zi la alta, fără variații semnificative.

Ulterior, se va resimți o tendință de încălzire, cu maxime termice care vor ajunge treptat la medii de 19…20 de grade și minime care vor fi, în medie, de 7…8 grade în ultimele zile ale intervalului.

Astfel, temperaturile vor reveni treptat spre normele climatologice specifice pentru a doua jumătate a lunii mai.

Vor fi intervale de timp cu averse aproape în fiecare zi, mai intense în primele două zile și din nou din 16 mai.

Maramureș

Vremea va fi rece pentru această dată în primele zile ale intervalului, când se vor înregistra temperaturi maxime, în medie, de 14…16 grade și minime care vor coborî spre 1…3 grade.

Până în jurul datei de 16 mai, vor fi oscilații ușoare de la o zi la alta.

Ulterior, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată, astfel încât în ultimele zile ale intervalului sunt estimate temperaturi maxime, în medie, de până la 19…20 de grade și minime de până la 7…9 grade.

Vor fi perioade cu averse în aproape fiecare zi a intervalului, mai intense cu precădere din 16 mai.

Moldova

Vremea va fi mult mai rece decât în mod caracteristic perioadei în prima săptămână de prognoză, dar cu toate acestea, valorile termice vor crește ușor și treptat de la o zi la cealalată, iar pe tot intervalul, mediile maximelor se vor situa între 12 și 18 grade și ale minimelor între 2 și 6 grade.

În următoarea săptămână se va instala un proces de încălzire ce va duce valorile diurne spre 20 de grade, iar pe cele nocturne spre 10 grade, valori estimate prin mediere regională.

Probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse și mai intense va fi mai ridicată după data de 16 mai, dar și în restul zilelor se vor semnala averse pe alocuri și mai ales după-amiezile.

Dobrogea

Până în data de 19 mai regimul termic, cu toate că va avea mici oscilații, se va situa sub pragul mediilor climatologice specifice datei, chiar cu mult în primele zile de prognoză.

Maximele vor fi cuprinse între 16 și 20 de grade, iar minimele între 6 și 10 grade, valori ce reprezintă mediile regionale estimate în prima săptămână.

Următoarea perioadă va fi caracterizată de o creștere treptată a temperaturilor, astfel că mediile maximelor se vor apropia de 22 de grade, iar ale minimelor de 12 grade.

Probabilitatea de apariție a ploilor va fi ridicată pe tot parcursul intervalului.

Acestea se vor manifesta cu precădere după-amiaza și seara, iar datele în care vor fi mai extinse se estimează a fi 14, 17, 18 și în intervalul 20 – 25 mai.

Muntenia

Intervalul de prognoză va debuta cu o vreme deosebit de rece pentru această dată calendaristică, iar schimbările nu vor fi majore pe parcursul primei săptămâni, chiar dacă valorile termice vor mai avea și tendințe de creștere.

În acest context, maximele vor avea mediile între 16 și 20 de grade, iar minimele între 6 și 8 grade. După data de 19 mai se va încălzi treptat, astfel încât se vor atinge valori diurne în jurul a 23 de grade și nocturne de 9…11 grade, acestea fiind valori estimate a se înregistra prin mediere regională.

Ploile își vor face apariția pe aproape toată perioada, probabilități mai mici se întrevăd în zilele de 12, 15 și 22 mai.

Oltenia

Vor fi două perioade scurte de încălzire a vremii în prima săptămână, între 12 și 15 mai și din nou până în 18 mai, dar, cu toate acestea, vremea va fi mai rece decât în mod normal, iar regimul termic diurn va fi între 16 și 21 de grade și cel nocturn între 6 și 8 grade, valori obținute prin mediere regională.

În a doua săptămână, va fi un parcurs aproape continuu de creștere a temperaturilor, cu maxime ale căror medii vor atinge, în final, 24 de grade și minime spre 12 grade.

Probabilitatea pentru averse mai extinse și mai intense va fi ridicată în zilele de 16, 17 și 18 mi și după data 22 mai.

Citeste mai mult

Eveniment

Un bărbat de 46 de ani, din Cristești, amendat pentru că transporta lemne fără documente. A rămas și fără marfă

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Pomîrla au oprit pentru control, pe drumul național DN29F, în comuna Cristești, o autoutilitară condusă de un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta transporta 1 metru cub de material lemnos, fără a deține documente legale de proveniență sau transport.

 

Față de acesta a fost dispusă măsura sancționării contravenționale, cu avertisment, iar ca măsură complementară a fost dispusă confiscarea materialului lemnos.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 48 de ani, cu permisul suspendat, dat jos de la volan la Dumbrăvița

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiuilui Dorohoi – Biroul Rutier au oprit pentru control, pe drumul național DN29A, în localitatea Dumbrăvița, un autovehicul condus de un bărbat de 68 de ani, din municipiul București.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta, acesta are exercitarea dreptului de a conduce suspendat, de la jumătatea lunii martie.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Citeste mai mult

Eveniment

Intervenții ale polițiștilor botoșăneni în ultimele 48 de ore

Publicat

Publicitate

În ultimele 48 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 10 acțiuni punctuale, în cadrul acțiunii BLOCADA, beneficiind de sprijinul jandarmilor și au intervenit la 78 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri sau alte substanțe interzise, în cadrul acestora fiind aplicate 344 sancțiuni contravenționale, în valoare de 163.636 de lei și reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 20 permise de conducere.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending