Connect with us

Actualitate

Nivelul taxelor şi impozitelor pe 2024 va creşte la Botoșani cu 13,8%

Publicat

Publicitate

Taxele şi impozitele pe anul 2024 la Botoșani nu vor fi majorate mai mult decât rata inflaţiei, a anunțat primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, citat de AGERPRES.

El a arătat că se intenţionează o creştere a nivelului taxelor şi impozitelor cu 13,8%, atât cât a fost inflaţia pe anul 2022, mai relatează sursa citată.

Precizarea edilului Cosmin Andrei vine în contextul în care Primăria Botoşani a lansat în dezbatere publică nivelul taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2024.

„Nu avem de ales dacă le majorăm sau nu. Avem un indice de inflaţie pe care îl aplicăm la nivelul taxelor şi impozitelor actual, aşa cum spune legea. Peste acel nivel nu avem nicio creştere. Păstrăm taxele şi impozitele pe care le-am avut în plată în 2023 şi în anul 2024”, a afirmat Cosmin Andrei.

Primarul Botoşaniului susţine că rata inflaţiei este atât de mare încât municipalitatea nu îşi mai permite să adauge vreun procent la viitoarele taxe şi impozite.

„Este prea mare rata inflaţiei ca să mai putem aplica plafon peste. Cheltuielile noastre sunt greu de suportat doar din taxele şi impozitele locale. Cred că s-ar impune o mică majorare, dar trebuie ţinut cont de această majorare forţată cu indicele de inflaţie. Dacă am veni cu un alt procent peste acesta, ar fi de nesuportat pentru populaţie şi am în vedere şi acest aspect, care este gradul de suportabilitate”, a mai adăugat primarul Cosmin Andrei.

Publicitate

Sursa: Agerpres

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Bacalaureat 2025: Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie. Reguli noi, modele de subiecte, calendar

Publicat

Publicitate

Bacalaureat 2025: Luni, 27 ianuarie, încep probele de competențe. Examenele se vor derula până în 7 februarie. Liceele iau măsuri în această perioadă, pentru a fi asigurată desfășurarea în condiții corespunzătoarea atât a probelor, cât și a cursurilor pentru ceilalți elevi, scrie alba24.ro.

Potrivit Ministerului Educației, aceste probe pot fi organizate atât după ora 13.00 (după terminarea cursurilor), cât și înainte, în funcție de orar, numărul de clase și situația din fiecare liceu – centru de examen.

Bacalaureat 2025: Luni, 27 ianuarie, încep probele de competențe. Examenele se vor derula până în 7 februarie. Liceele iau măsuri în această perioadă, pentru a fi asigurată desfășurarea în condiții corespunzătoarea atât a probelor, cât și a cursurilor pentru ceilalți elevi.

Potrivit Ministerului Educației, aceste probe pot fi organizate atât după ora 13.00 (după terminarea cursurilor), cât și înainte, în funcție de orar, numărul de clase și situația din fiecare liceu – centru de examen.

Bacalaureat 2025: Reguli de organizare a probelor de competențe

Liceenii vor susține, pe rând, probele de:

  • evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — Proba A
  • evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — Proba B
  • evaluare a competențelor lingvistice de comunicare într-o limbă de circulație internațională — Proba C
  • evaluare a competențelor digitale — Proba D

Probele A, B și D se vor susține începând cu ora 13.00, după finalizarea programului școlar pentru elevii claselor a XII-a. Dacă elevii din clasele XII-XIII au cursuri după-amiaza, probele se organizează anterior programului școlar, începând cu ora 9.00.

Publicitate

La proba C – proba de înțelegere a unui text audiat, urmată de proba scrisă, se susține în 3 februarie, începând cu ora 8.30. Programul școlar se va derula începând cu ora 10.30. Pentru unitățile de învățământ care funcționează în două schimburi, programul școlar al claselor care funcționează după-amiază se va desfășura în mod corespunzător.

”În unitățile de învățământ cu număr mare de clase, candidați și profesori implicați în procesul de evaluare a competențelor, Consiliul de administrație poate aproba susținerea probelor și anterior orei 13.00, încercând, în limita timpului, să nu suprapună activitatea de evaluare a competențelor cu orarul cadrelor didactice implicate”, mai precizează ministerul.

Bacalaureat 2025. Probele de competențe. Calendar

  • 27—29 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 29—31 ianuarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 3—5 februarie 2025 Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 5—7 februarie 2025 Evaluarea competențelor digitale — proba D

Bacalaureat 2025. Probele scrise. Calendar

  • 2—6 iunie 2025 Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025 Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025 Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 11 iunie 2025 Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 13 iunie 2025 Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 16 iunie 2025 Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 20 iunie 2025 Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și
  • depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14.00—18.00)
  • 23—24 iunie 2025 Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 30 iunie 2025 Afișarea rezultatelor finale

Între 14-21 iulie se vor înscrie candidaţii la a doua sesiune de examen.

Regulile la examen sunt similare sesiunilor derulate anterior. AICI, detalii.

Proba orală (proba C) se va desfășura în perioada 4-5 februarie, începând cu ora 13.00, după finalizarea cursurilor. Dacă sunt cursuri după-amiază, proba se desfășoară de la ora 9.00.

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Blocada la Hlipiceni! Polițiștii au dat amenzi pe capete

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Hlipiceni au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale și pentru impunerea unui climat de ordine și siguranță publică în zona de competență, în cadrul planului de activitate Blocada.

 

Astfel, la data de 22 ianuarie 2024, în intervalul orar 16:00-22:00, au fost desfășurate activități de verificare a conducătorilor auto, cu privire la legalitatea documentelor și pentru identificarea celor care nu respectă regulile de circulație. Totodată, au fost verificate cinci localuri publice, precum și zonele din proximitatea acestora și cele în care se formeză aglomerări de persoane, pentru identificarea celor care tulbură ordinea și liniștea publică.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost aplicate 18 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de peste 13.000 de lei, 13 dintre acestea fiind aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale privind circulația pe drumurile publice, (conducere agresivă, depășirea limitei legale de viteză, folii neomologate etc.), iar cinci sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială (tulburarea ordinii și liniștii publice, provocare de scandal).

FOTO: arhivă

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

O femeie și un bărbat, din municipiul Botoșani, ar fi furat un telefon din geanta unei femei. Polițiștii i-au reținut

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele a două persoane, o femeie și un bărbat, din municipiul Botoșani, cercetate sub aspectul comiterii infracțiunii de furt.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că aceștia, la data de 14 ianuarie 2024, în timp ce se aflau în zona Pieței Centrale, profitând de neatenția victimei, o femeie de 70 de ani, i-ar fi sustras acesteia din poșeta pe care o purta pe umăr, un telefon mobil, creându-i un prejudiciu în valoare de aproximativ 1.000 de lei.

 

Cei doi au fost introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentați în fața instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Ceața persistă! Meteorologii au prelungit avertizarea de COD GALBEN. Vizibilitatea redusă sub 50 de metri, pe alocuri

Publicat

Publicitate

Din această cauză, pe drumurile din județ se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

Meteorologii au actualizat prognoza și au prelungit Codul galben de ceață, până la ora 13:00, pentru județul Botoșani.

Pentru evitarea producerii unor evenimente rutiere, adresăm conducătorilor auto recomandarea de a adapta viteza la condițiile de drum. Circulați prudent pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic!

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending