Connect with us
Publicitate

Eveniment

Nectarine retrase de la vânzare din magazinele Penny. Conțin pesticide peste limita legală

Publicat

Publicitate

Nectarine retrase de la vânzare din magazinele Penny. Comisarii ANPC au descoperit că un lot de nectarine ce provin din Turcia conțineau pesticide peste limita legală, scrie alba24.ro.

Autoritatea Națională pentru protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat că a ridicat probe de fructe și legume ce provin din import și sunt vândute în marile magazine din țară.

După testarea în laborator, s-a descoperit că un lot de nectarine importate din Turcia conțineau o cantitate de pesticide de peste 12 ori mai mare decât limita legală.

A fost identificată substanța Imidacloprid, în concentrație de 0,128 mg/kg. Limita admisă este de 0,01 mg/kg.

Nectarine retrase de la vânzare din magazinele Penny. Verificări ANPC

Lotul vizat este distribuit de Deco Frucht SRL (cod 239080924090_48-194/L3702).

La momentul în care s-a făcut verificarea, în magazine se mai aflau aproximativ 25 kg de nectarine din acest lot.

Publicitate

„Este absolut inacceptabil ca produsele importate, precum aceste nectarine din Turcia, să fie comercializate în România având un nivel de pesticide atât de ridicat. Asemenea practici pot pune în pericol sănătatea oamenilor.

ANPC va continua să ia măsuri drastice ori de câte ori descoperă astfel de nereguli. Solicităm tuturor importatorilor și retailerilor să își revizuiască cu strictețe lanțurile de aprovizionare, pentru a evita expunerea consumatorilor la astfel de produse”, declară Sebastian Hotca, președinte interimar al ANPC, potrivit Mediafax.

foto: arhivă, rol ilustrativ

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Valeriu Iftime: „Oamenii cu adevărat valoroși în politică sunt cei care au demonstrat de-a lungul timpului că pot reuși în viață prin propriile forțe”

Publicat

Publicitate
Oamenii cu adevărat valoroși în politică sunt cei care au demonstrat de-a lungul timpului că pot reuși în viață prin propriile forțe. Sunt oamenii care au o carieră solidă în spate, care au știut să își construiască un drum al lor, care au demonstrat experiență într-un domeniu de activitate și au evoluat constant. Acesta ar fi în linii mari CV-ul unui om politic care își dorește să ajungă în Parlamentul României. Aceasta este concluzia cunoscutului sociolog Vladimir Ionaș, la care aderă și președintele liberalilor botoșăneni, Valeriu Iftime.
„Am avut o discuție extrem de interesantă cu Vladimir Ionas și mi-ar plăcea ca acest mesaj să ajungă la cât mai mulți dintre voi.
Oamenii cu adevărat valoroși în politică sunt cei care au demonstrat de-a lungul timpului că pot reuși în viață prin propriile forțe. Sunt oamenii care au o carieră solidă în spate, care au știut să își construiască un drum al lor, care au demonstrat experiență într-un domeniu de activitate și au evoluat constant. Eu așa cântăresc potențialul unui candidat la alegerile parlamentare, motiv pentru care oamenii pe care îi am în echipă, cei de care îmi place să mă înconjor, ca și mine, nu depind de politică. Sunt oameni care au pășit în politică pentru comunitate, pentru că vor să contribuie la bunăstarea ei, nu pentru că nu ar avea alte opțiuni. Nu din sete de putere, ci din sete de a-și ajuta comunitatea.
Alegerile parlamentare nu sunt despre un partid sau altul, sunt despre oamenii care compun acea listă, iar Botoșaniul are nevoie de o echipă de profesioniști, dacă vrem să construim ceva durabil1” , a declarat Valeriu Iftime, după discuția cu Vladimir Ionaș.
VIDEO AICI

Citeste mai mult

Educație

FOTO: Activități dedicate „Zilei europene a limbilor” la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” Botoșani

Publicat

Publicitate

În perioada 23-27 septembrie 2024, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” Botoșani, s-au desfășurat mai multe activități dedicate Zilei europene a limbilor. Începând cu anul 2001, în urma inițiativei Uniunii Europene și a Consiliului Europei, pe 26 septembrie se celebrează diversitatea lingvistică, plurilingvismul și învățarea limbilor străine pe toată durata vieții.

Echipa de proiect, formată din pr. prof. dr. Daniel Dascalu, prof. Jeanina Apostol (coordonatori), prof. Daniela Grădinaru, prof. Crina Ștefan, prof. dr. Ada Alexandrina Macovei, prof. Cezar Grădinaru, prof. Mădălina Arapașu, prof. Ioana Șcarlii, prof. Livia Petrune, prof. Corina Țifrea, prof. Simona Cojocariu și prof. Papuc Adina, împreună cu elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox “Sfântul Gheorghe” Botoșani a organizat și derulat activități diverse cu scopul de a atrage atenția tinerilor asupra importanței învățării limbilor străine.

Inițiativa ZEL (Ziua europeană a limbilor) pentru anul 2024 este “Pacea prin diversitate lingvistică”, iar dintre activitățile susținute la nivelul instituției noastre amintim – Tricoul păcii, Diversitatea lingvistică – pace și solidaritate, False Friends, Vocea Europei, Multilingvism, multietnism, o singură lume, Limbajul universal al sociologiei, Steaguri, etc.

Activitățile au constat în mai multe prezentări Power Point, confecționare de tricouri cu mesaje de pace în diferite limbi europene, confecționare de steaguri, materiale video, expoziție de lucrări ale elevilor (desene, simboluri reprezentative privind acest eveniment), quizz-uri/jocuri pe aplicația Kahoot legate de tema ZEL, prelegeri, dezbateri, similitudini lexicale în limbi europene, expresii și citate celebre.

În urma multitudinii de activități desfășurate la nivelul mai multor clase din școala noastră, nădăjduim că am reușit să-i conștientizăm pe elevi de existența și valoarea tuturor limbilor vorbite în Europa, încurajând învățarea lor.

Publicitate

 

Director,

Pr. Prof. Dr. Daniel Dascălu

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Marius Rogojinschi, Managerul Teatrului pentru Copii și Tineret „Vasilache”

Publicat

Publicitate

“Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Marius Rogojinschi, managerul Teatrului pentru Copii si Tineret „Vasilache” din municipiul Botoșani.
Mare actor Marius Rogojinschi, aici în postura de manager al instituției de teatru, a vorbit despre împlinirea a 70 de ani de la înființarea Teatrului pentru Copii si Tineret „Vasilache” din municipiul Botoșani, aducând totodată și un omagiu pe deplin meritat părintelui fondator al acestui teatru pentru copii dar și al Filarmonicii Botoșani, regretatul om cultură și de artă Max Weber. Marius Rogojinschi a vorbit și despre activitatea teatrului de la înființate până în prezent dar și despre viitorul artei păpușerești într-un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult

Eveniment

Fără vize în SUA: Ciolacu spune că România se află sub procentul de respingere de 3%

Publicat

Publicitate

Fără vize în SUA: România va fi admisă în programul Visa Waiver. Premierul Marcel Ciolacu spune că acest lucru ar putea fi anunțat oficial în jurul datei de 15 octombrie, scrie alba24.ro.

El a adăugat că România se află în prezent sub procentul de 3% de respingere a cererilor cetățenilor români pentru vize în SUA, criteriu necesar pentru admiterea în programul Visa Waiver.

Și ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, anunțase eliminarea vizelor pentru SUA, în urmă cu două săptămâni.

„Suntem la câteva săptămâni distanță de a bifa și ultima cerință tehnică – rata de respingere – înainte de a considera acest proiect finalizat”, a scris atunci ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, pe contul său de Facebook.

Potrivit legii americane, pentru ca o țară să fie inclusă în programul american Visa Waiver, rata de respingere trebuie să fie sub 3%.

 

Publicitate

Fără vize în SUA: Statul Român a plătit vize pentru bugetari, pentru a scădea procentul de respingere

Procesul de admitere a durat foarte mulți ani. România a făcut eforturi mari timp în ultima, pentru a ajunge la acest procent.

În acest sens, Guvernul României a plătit vize SUA pentru angajați din instituții de stat, scrie Europa Liberă.

Publicitate

Rata de refuz de acordare de vize americane pentru români a fost de 12,61% în anul fiscal 2022, iar pentru anul fiscal 2023 a scăzut la sub 8%.

Pentru 2024, autoritățile române au aplicat o altă metodă, mai precizează jurnaliști publicație.

Au plătit angajaților din sistemul de stat care au acceptat să ceară viză turistică de intrare în Statele Unite, inclusiv celor din sistemul de Apărare și ordine publică, contravaloarea taxei de viză.

Aceasta este de aproximativ 850 de lei. Asta chiar dacă oamenii nu aveau de gând să plece în SUA.

Pe lângă scăderea ratei de refuz, mai există și o serie de condiții tehnice pentru eliminarea vizelor, pe care România le-ar fi depășit în mare parte.

Ce este VISA Waiver

VISA Waiver Program (VWP) este un program al guvernului Statelor Unite care permite cetățenilor din anumite țări să călătorească în SUA pentru turism, afaceri sau tranzit pentru o perioadă de până la 90 de zile fără a fi necesară obținerea unei vize.

Acest program facilitează călătoriile internaționale și simplifică procedurile de intrare în SUA pentru cetățenii din țările participante.

Condiții pentru a beneficia de VISA Waiver:

Cetățenia – Programul este disponibil doar pentru cetățenii din țările care fac parte din VWP (în prezent, peste 40 de țări, majoritatea din Europa, Asia și America de Nord).

Scopul călătoriei – Călătoria trebuie să fie în scop turistic, de afaceri sau de tranzit și să dureze maximum 90 de zile.

Pașaport electronic – Călătorii trebuie să dețină un pașaport electronic cu date biometrice și cip încorporat, emis de o țară participantă la program.

Autorizația ESTA – Înainte de a călători, cetățenii din țările eligibile trebuie să obțină o autorizație de călătorie online, numită ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Aceasta trebuie aprobată înainte de plecare.

Beneficiile programului:

– Simplificarea procesului de intrare în SUA pentru scurte vizite.
– Nu este nevoie de o viză tradițională, ceea ce economisește timp și costuri.

Visa Waiver nu se aplică pentru cei care doresc să lucreze, să studieze sau să emigreze în SUA.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending