Connect with us

Eveniment

Muzeul Memorial „George Enescu” Dorohoi, partener al Festivalului SOMMERFEST RĂDĂUȚI – Muzica Comunităților, ediția a X-a

Publicat

Publicitate
În perioada 5-11 august va avea loc SOMMERFEST RĂDĂUȚI – Muzica Comunităților, festival ajuns la cea de a X-a ediție care se va desfășura la Casa de Cultură, Galeriile de Artă „Traian Postolache”, Templul Mare – Sinagoga Rădăuți, Muzeul Memorial „George Enescu” Dorohoi și „Cai de Legendă” Hardic – Horodnic de Sus.
Evenimentele organizate în cadrul festivalului aduc în atenția publicului ideea de multietnicitate și multiculturalitate prin concerte, expoziții și cursuri de măiestrie dedicate muzicii clasice.
În deschiderea ediției aniversare, pe data de 5 august, la ora 19, va concerta Ansamblul de muzică veche „Anton Pann”. Seria concertelor continuă pe 6 august, ora 19 cu Ada Milea și Bobo Burlăcianu și pe 8 august, ora 19 cu Ovidiu Foca (voce), Andrei Mihail Radu (vioară), Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu (pian). Cele trei concerte se vor desfășura la Casa de Cultură din Rădăuți.
Pe data de 10 august, începând cu ora 12 , respectiv ora 18 vor avea loc concertele dedicate tinerilor participanți la cursurile de măiestrie la Muzeul Memorial „George Enescu” Dorohoi și la „Cai de Legendă” Hardic – Horodnic de Sus. Concertul de gală, „Maeștri și Discipoli” care încheie festivalul, se va desfășura la Templul Mare – Sinagoga Rădăuți, duminică, 11 august, începând cu ora 18.
Cursurile de măiestrie întregesc seria de evenimente culturale, fiind dedicate tinerilor ce studiază vioara, pianul și muzica de cameră, iar de anul acesta se diversifică, în premieră, cu „Tehnica Alexander” și „Cultură muzicală aplicată”.
Cursurile vor fi susținute de violonistul Andrei Mihail Radu, pianiștii Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu, compozitorul Marius Sireteanu și Anca Sigheti.
Muzeul Național „George Enescu”, partener de la prima ediție, va prezenta expoziția intitulată „Manuscrise muzicale și partituri din biblioteca lui George Enescu” realizată de cercetător dr. Irina Nițu, grafica – Horia Nițu.
Intrarea la evenimente este liberă, în limita locurilor disponibile.
Proiectul este organizat de Casa de Cultură Rădăuți, Primăria Municipiului Rădăuți și Asociația Klavier ART, având ca parteneri: Galeriile de Artă „Traian Postolache”, Templul Mare – Sinagoga Rădăuți, Muzeul Național „George Enescu” și Muzeul Județean Botoșani – Muzeul Memorial „George Enescu” Dorohoi. Sponsori: Fundația Umanitară ASSIST și EGGER.
Echipa festivalului: director – Ovidiu Foca, director artistic – Corina Răducanu, PR – Viviana Huțuleac, grafician – Ovidiu Prelipcean.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Percheziții la Lunca. Ce au căutat oamenii legii

Publicat

Publicitate

Polițiști continuă să acționeze pe raza întregului județ, în sistem integrat, pentru asigurarea unui climat de ordine publică, prevenirea faptelor cu violență, prevenirea traficului și consumului de droguri, precum și pentru creșterea gradului de siguranță rutieră.

În ultimele zile, polițiștii au acționat pentru prevenirea evenimentelor negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice prilej cu care au fost confiscate aproximativ 500 de kg de articole pirotehnice.

Cea mai mare cantitate fiind depistată ieri, 29 decembrie, în comuna Lunca, unde în urma unei percheziții domiciliare au fost ridicate aproximativ 200 de kilograme de articole pirotehnice deținute ilegal.

Citeste mai mult

Eveniment

Vitezoman căzut în plasa polițiștilor, la Vorona. A rămas pieton pentru trei luni

Publicat

Publicitate

În ultimele zile, la nivelul județului Botoșani nu au fost înregistrate evenimente deosebite în ceea ce privește ordinea și siguranța publică.

Polițiștii care au acționat în teren și-au concentrat eforturile pe acțiunile de prevenire a faptelor antisociale și pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică.

Astfel, în perioada 25 – 29 decembrie, forțele de ordine au intervenit la aproximativ 200 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112. În urma activităților desfășurate au fost aplicate 436 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 230.000 de lei.

Totodată, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce 52 de permise de conducere, cele mai multe pentru viteză excesivă și conducere sub influența alcoolului.

Cea mai mare viteză înregistrată pe drumurile din județ a fost 115 km/h, în localitate Vorona, iar conducătorul auto, un tânăr de 34 de ani a fost sancționat contravențional cu amendă de peste 1.400 lei, iar permisul i-a fost suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Zilnic, peste 280 de poliţişti de frontieră desfăşoară activităţi de supraveghere şi control

Publicat

Publicitate

La nivelul Poliției de Frontieră au fost luate măsuri de adaptare atât a misiunilor, cât şi a resurselor umane şi materiale, astfel încât să se asigure un control eficient şi operativ în toate punctele de trecere a frontierei deschise traficului internaţional.
În perioada 23.12-30.12.2024, la nivelul județului Botoșani au fost înregistrate următoarele valori de trafic:

PTF Rădăuți Prut – 5100 persoane și 1800 auto
PTF Stânca – 18450 persoane și 4300 auto
PTF Racovăț – 7700 persoane și 2300 auto

Zilnic, la nivelul întregului județ, peste 280 de poliţişti de frontieră desfăşoară activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat, precum şi pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere.

În primele zile ale anului 2025 ne aşteptăm la o creştere semnificativă a valorilor de trafic în punctele de trecere a frontierei, atât la frontiera cu Moldova cât și la frontiera cu Ucraina, întrucât în cele două state vecine urmează sărbătorile de iarnă pe rit vechi.

De exemplu, în prima săptămână din ianuarie 2024 valorile de trafic înregistrate au fost:
PTF Rădăuți Prut – 5400 persoane și 1800 auto
PTF Stânca – 18600 persoane și 4600 auto
Dacă situaţia o impune, vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de ieșire din ţară, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei. De asemenea, pentru operativitate, poliţiştii de frontieră au în dotare staţii mobile de control care pot fi folosite în cazul în care traficul va fi crescut.
Pentru a preveni aglomerația, recomandăm cetăţenilor români şi străini care trebuie să tranziteze frontiera națională în această perioadă să folosească toate punctele de trecere a frontierei de pe raza județului nostru.

Publicitate
Citeste mai mult

Administratie

Botoșani: Continuă demersurile municipalității pentru eficientizarea și modernizarea întregii rețele de iluminat public

Publicat

Publicitate

Luni, 30 decembrie 2024, Primăria Municipiului Botoșani a obținut o nouă etapă, în valoare de 5 milioane de lei, în proiectul privind creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat, în urma sesiunii de depunere a documentațiilor pe platforma Administrației Fondului de Mediu (AFM). Demersul municipalității a fost un succes, în condițiile în care fondurile disponibile la nivel național au fost epuizate în doar 5 minute de la deschiderea sesiunii.
Este vorba de etapa 6 prin care vor fi montate 660 corpuri de iluminat eficiente, moderne și prietenoase cu mediul, cu module de telegestiune, pe 43 de străzi, printre care Teilor, Patriarh Teoctist Arăpașu, Vârnav, Săvenilor, Grigore Antipa, Armoniei, Aleea Liceului, Pinului, Viilor, Tiberiu Crudu, Constantin Gane sau Mihail Kogălniceanu.
„În evaluare tehnică avem ofertele depuse pentru etapa 4 a proiectului iar pentru etapa 5 vom semna în curând contractul de finanțare”, a precizat primarul Cosmin Andrei.
Etapele 4 și 5, în valoare de 9 milioane de lei, vor acoperi 121 de străzi, printre care Tulbureni, Humăriei, Cernavodă, Simion Bărnuțiu, Plopilor, Grigore Ghica, Doboșari, Cărămidari, Bradului, Gheorghe Hasnaș, Ioan Missir, Luizoaia, Ilie Ciolac, Mihail Sorbul, Iazului, Berzelor, Ion Elefterescu, Aleea Parcul Tineretului, Octav Băncilă, Aleea Rapsodia sau Crizantemelor. În total, vor fi schimbate peste 1.300 de becuri energofage, cu randament scăzut, cu echipamente LED și module de telegestiune.
În cadrul aceluiași proiect, la nivelul municipiului Botoșani au fost schimbate 3.130 corpuri de iluminat, în cadrul etapelor 1 – 3.
„Creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat” se derulează prin Programul privind Sprijinirea Eficienței Energetice și a Gestionării Inteligente a Energiei în Infrastructura de Iluminat Public, desfășurat prin Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor –AFM.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending