Connect with us
Publicitate

Administratie

Municipiul Dorohoi va investi UN milion de EURO într-un nou sistem modern de iluminat. Sistemul va fi controlat digital

Publicat

Publicitate

Primarul Municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu, a anunțat astăzi că a semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Modernizarea sistemului de iluminat public stradal în Municipiul Dorohoi, Județul Botoșani”.

Acesta a fost accesat prin intermediul Administrației Fondului pentru Mediu, Programul privind creşterea eficienţei energetice a infrastructurii de iluminat public.

Obiectivul proiectului vizează înlocuirea stâlpilor de iluminat public pe Bulevardul Victoriei, Strada Dimitrie Pompeiu (de la Petrom până la LIDL) şi echiparea cu lămpi LED performante.

Publicitate

De asemenea, vor fi instalaţi stâlpi noi de iluminat cu lămpi LED în parcările din Cartierul Doja, Spitalul Municipal, Aleea Vişinului, strada C.D. Gherea (lângă ANAF).

Sistemul de iluminat public va putea fi controlat prin instalarea unui sistem de telegestiune digital.

“Prin intermediul acestei investiţii, va creşte siguranța cetățenilor, calitatea iluminatului stradal şi pietonal şi se va reduce consumul de energie electrică și a gazelor cu efect de seră. Astfel, Municipiul Dorohoi va avea un sistem de iluminat public modern, la standarde europene”, a transmis Primarul Municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu.

Publicitate

Fondurile atrase pentru acest proiect sunt de 4.977.717,88 lei cu T.V.A., iar investiţia are o durată de implementare de până la 18 luni de la data depunerii primei cereri de avans.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Florii. Ce nu trebuie să faci în 28 aprilie

Publicat

Publicitate

Sărbătoarea Floriilor, moment în care credincioșii celebrează intrarea Domnului în Ierusalim, este plină de tradiții, obiceiuri și superstiții care se leagă de această perioadă a anului și de renașterea naturii, relatează alba24.ro. Duminica Floriilor, cunoscută și sub numele de Duminica Stâlpărilor (o referire la ramurile de salcie sau măslin folosite pentru a-l întâmpina pe Iisus la intrarea sa în Ierusalim), este marcată cu o săptămână înaintea Învierii Domnului.

Simbolizează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, singurul moment din viaţa Sa pământească în care a acceptat să fie aclamat ca Împărat.

De data aceasta, îşi pregăteşte singur intrarea, conform profeţiilor din Vechiul Testament, ca să fie recunoscut după lege că este Mesia, Mântuitorul lumii.

Publicitate

Poporul îl întâmpină pe Iisus cu ramuri de finic şi de măslin, strigând: ‘Osana! Bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului’.

Prin aceste cuvinte, oamenii simţeau că însuşi Dumnezeu a venit în lume pentru a aduce mântuirea ei.

Intrând ca Împărat în Ierusalim, Iisus anticipează biruinţa Sa apropiată asupra morţii, ca şi biruinţa întregii omeniri pe care o purta în Sine, potrivit Agerpres.

Publicitate

De Florii își sărbătoresc ziua onomastica toti cei care, la botez, au primit nume de flori.

Tradiții și obiceiuri

„Floriile“ amintesc de o veche serbare romană de la începutul primăverii – „Floralia“.

După slujba de dimineaţă de la biserică, ramurile sfinţite şi binecuvântate de salcie sunt aduse acasă şi se ating cu ele copiii, ca să crească mari şi frumoşi. Sunt păstrate la icoane, la porţi, la grinda casei, sunt puse pe morminte sau într-un loc curat.

Publicitate

Alteori, crenguţele de salcie sfinţite se plantează undeva în grădină. Se spune că ele vindecă animalele bolnave sau aduc o recoltă mai bogată.

Cele puse la icoană se păstrează tot anul şi se folosesc ca leac împotriva relelor care ar putea lovi casa şi familia.

Sâmbăta dinaintea Floriilor este dedicată comemorării morţilor. Ziua aceasta este numită şi „Moşii de Florii” sau „Lazărul”, obişnuindu-se ca femeile să facă „plăcinte lui Lazăr“ şi să le dea de pomană.

Publicitate

De Florii se mănâncă peşte. Este a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri.

Superstiții

La sate, femeile nu torc deloc, pentru ca nu cumva morţii, care aşteaptă la poarta Raiului, să revină pe pământ, să se îmbăieze.

Cu ramurile de salcie sfințite, unii oameni se încing la mijloc, pentru a scăpa de durere.

De Florii, fetele puteau afla dacă se vor căsători sau nu în acel an. Puneau o oglindă și o cămașă curată sub un pom altoit. Când răsărea soarele, le foloseau pentru farmece de noroc în dragoste.

În unele zone, fetele fierbeau busuioc în apă, la miezul nopții. Dimineața se spălau pe cap cu această apă, ca să aibă păr frumos. Apoi turnau apa la rădăcina unui pom, ca să se uite băieții după ele ca după un copac înflorit.

Se spunea că cine se spală pe cap fără apă descântată risca să albească.

Se spune, de altfel, că nu e bine să te speli pe cap de Florii, deoarece vei albi și vei încărunți prematur.

Nu se spală pe cap, ca să nu înflorească la fel ca pomii.

Se mai spune că așa cum va fi vremea de Florii, va fi și de Paște.

Se crede că cel care înghite trei mâţişori întregi în ziua de Florii nu va suferi tot anul de dureri de gât.

Tot la sate exista credinţa potrivit căreia dacă aprinzi mâţişori şi afumi casa cu ei când este furtună, căminul va fi ferit de fulgere.

În ziua de Florii nu se lucrează. În toate casele de la sate se coc pâini din făină de grâu împletite şi ornate cu cruci, care se dau de pomană la săraci.

Citeste mai mult

Economie

EXODUL românilor a luat sfârşit? Un STUDIU arată că doar 8% dintre români mai vor să plece la muncă în străinătate

Publicat

Publicitate

Potrivit unui studiu realizat de Boston Consulting Group (BCG), The Network și The Stepstone Group, numărul românilor în căutarea unor oportunități de angajare în străinătate este în declin, reprezentând doar 8% în prezent, comparativ cu 13% în 2020 și 22% în 2018. Cele trei destinații principale căutate de români pentru a lucra în afara țării sunt Germania, Regatul Unit și Spania, relatează mediafax.ro.

În ceea ce priveşte destinatiile globale preferate pentru relocare, România a ocupat locul 89, în creştere faţă de locul 92 în 2018 şi în scădere faţă de locul 78 în 2020.

Raportul se bazează pe răspunsurile a peste 150.000 de respondenţi din 188 de ţări. La nivel global, destinaţiile cele mai populare pentru cei care caută un loc de muncă sunt Australia, Statele Unite, Canada, Regatul Unit şi Germania, în timp ce oraşele cele mai populare sunt Amsterdam, Dubai, Abu Dhabi şi New York, alături de Londra.

Publicitate

În timp ce 22% dintre români căutau activ un loc de muncă în străinătate în 2018, numărul lor a scăzut la 13% acum trei ani şi la doar 8% anul trecut, mult mai mic decât media globală de 23% în 2023.

În acelaşi timp, în concordanţă cu tendinţele internaţionale, numărul românilor care ar accepta un loc de muncă în străinătate în regim de lucru la distanţă a crescut semnificativ, ajungând la 74% în 2023 faţă de 61% în 2020. Acest procentaj este mai mare decât media globală de 66%, care a crescut de la 57% acum trei ani.

Motivele financiare şi economice au fost menţionate ca fiind principalele argumente pentru români de a lua în considerare lucrul în străinătate, respectiv 85% dintre români (64% la nivel global). Un alt factor în favoarea mutării a fost o mai bună calitate a vieţii, motiv pentru care 77% dintre români (55% la nivel global) ar pleca în străinătate. O proporţie mult mai mare (59%) dintre români, comparativ cu media internaţională (35%), au menţionat sistemele mai bune de asistenţă socială şi de sănătate printre motive.

Publicitate

În România, 25% dintre cei care lucrează în design, artă, profesii creative şi arhitectură ar dori să lucreze în străinătate, urmaţi de muncitorii manuali (18%) şi profesioniştii în managementul afacerilor (17%).  În concordanţă cu tendinţa globală, aproximativ 30% dintre români ar lucra în străinătate pe termen lung, adică pentru o perioadă nedeterminată.

Studiul analizează şi motivele pentru care cei care au optat să rămână în ţările lor natale au decis să facă acest lucru. Atât respondenţii români (53%), cât şi cei globali (54%) au menţionat ca motiv principal faptul că nu ar putea să-şi ia cu ei membrii familiei sau partenerii. Atât respondenţii globali, cât şi românii (33% ambele grupuri) au făcut referire la legăturile puternice cu ţara natală ca motiv pentru a nu pleca.

În plus, 31% dintre români (16% la nivel global) au spus că dificultatea cumpărării de proprietăţi imobiliare în străinătate a fost un motiv pentru a rămâne.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cutremur în această dimineață în Vrancea

Publicat

Publicitate

Un cutremur de intensitate redusă s-a produs duminică dimineaţă în zona Vrancea. Anunţul a fost făcut de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului INCDFP, relatează mediafax.ro.

Potrivit INCDFP „în ziua de 28 Aprilie, la ora 06:43:04 (ora locală a României), s-a produs în Zona seismică Vrancea un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 90.0 km”.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 43km V de Focşani, 64km N de Buzău, 68km E de Sfântu-Gheorghe, 80km E de Braşov, 97km S de Bacău, 97km NE de Ploieşti, 98km SV de Bârlad.

Publicitate

Seismul nu a produs victime sau pagube.

Citeste mai mult

Eveniment

1,8 milioane de români au nume de flori. Mesaje de Florii. Cui și ce urări le puteţi face celor dragi cu ocazia onomasticii

Publicat

Publicitate

 Persoanele care poartă nume de flori sunt sărbătorite anul acesta în 28 aprilie. Sunt circa 1,8 milioane de români aniversați de Florii. Aproximativ 61o.ooo sunt bărbaţi, iar peste 1,7 milioane sunt femei, potrivit datelor de la Evidența Populației.

Cei mai mulți dintre românii care îşi sărbătoresc onomastica de Florii poartă numele de Florin (peste 340.000) sau Florentina (peste 130.000).

Alte nume des întâlnite, cu aniversare de Florii, sunt Viorel sau Florian.

Publicitate

În rândul româncelor, printre cele mai multe cu nume de flori, sunt Viorica, Florica, Floarea şi Florina.

În România, se dau mesaje de Florii prietenilor, colegilor și membrilor familiei al căror nume au legătură cu florile sau semnificația zilei.

Nume care se sărbătoresc de Florii. Nume masculine

  • Florin
  • Florentin
  • Florian
  • Floricel/ Floricică/ Florică
  • Bujor
  • Codrin/ Codru
  • Crin/ Crinel
  • Ghiocel
  • Iasmin
  • Iris
  • Laur
  • Laurențiu
  • Lilian
  • Mălin
  • Micșunel
  • Mugur / Mugurel
  • Mărgărit
  • Narcis
  • Trandafir
  • Viorel
  • Zambilică

Nume care se sărbătoresc de Florii. Nume feminine

  • Florina
  • Florentina
  • Florența
  • Florica / Floarea
  • Anemona
  • Angela/Angelica
  • Brândușa
  • Camelia
  • Codruța
  • Crina/ Crinela/ Crinuța
  • Crizantema
  • Crăița
  • Dalia/ Daria/ Delia
  • Dafina
  • Garofița
  • Gențiana
  • Gherghina
  • Hortensia
  • Iasmina
  • Iris
  • Laura
  • Lăcrămioara
  • Liliana (nume asociat cu floarea de liliac)
  • Mălina
  • Margareta
  • Narcisa
  • Ortansa/Ortensia
  • Romanița
  • Rosa/Roza/Rozalia
  • Steluța
  • Trandafira
  • Viorica (nume asociat cu floarea de viorele)
  • Violeta
  • Zambila/ Zambilica

MESAJE ŞI URĂRI DE FLORII:

Publicitate

Tu esti floarea vietii mele,
Si te port mereu cu mine-n gand,
As dori sa fii mereu cu mine,
Si nu pot ca sa te uit nicicand…

De ziua numelui iti daruiesc toate florile din lume insotite de sanatate, fericire, multe bucurii si belsug! La Multi Ani!

Floare pură, floare sfântă, azi e ziua ta… soarele a aflat si el, luna… da si ea! Fericire le-a adus, mie… implinire, ca iubesc o stea divina cu nume de floare! La multi ani!

Publicitate

Drumul vietii tale sa fie presarat cu flori: cu ghiocei ca sa iti pastrezi sufletul tanar si curat, cu trandafiri ca sa fii vesnic iubita si cu margarete pentru a-ti aminti mereu sa zambesti.

Ziua numelui să-ti fie plină de realizări şi să te bucuri mereu de orice lucru frumos din viaţa ta! La mulţi ani!

Să primeşti flori de ziua ta. Să înveţi de la fiecare floare să iubeşti, să fii tandră, să luminezi pe cei din jur, să-i laşi să te admire, să aduci bucurie şi sărbătoare. La mulţi ani!

Publicitate

Drumul vietii tale sa fie presarat cu flori: cu ghiocei ca sa iti pastrezi sufletul tanar si curat, cu trandafiri ca sa fii vesnic iubita si cu margarete pentru a-ti aminti mereu sa zambesti. La multi ani!

Flori frumoase sa rasara-n calea ta, zile lungi si fericire iti doresc din partea mea. La multi ani de ziua numelui!Fiind o zi de sarbatoare crestineasca, nu-mi vine decat sa ma gindesc la Dumnezeu si sa-l rog sa ocroteasca familiile noastre si pe cei dragi ai nostri, oriunde s-ar afla, si sa binecuvinteze vremurile si lumea in care traim. Motoceii sa va intre in casa cu mult belsug si spor in toate!

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending