Connect with us

Administratie

Municipiul Botoșani s-a angajat la zero emisii CO2 până în 2040 și reducerea consumului de carne, lapte, haine și mașini noi pentru locuitori

Publicat

Publicitate

Municipiul Botoșani și alte 16 orașe din România s-au înscris în proiectul „Cities race to zero” (Orașele care aleargă către zero), ceea ce este definită ca o „coaliție fără precedent angajate să seteze ținte bazate pe știință și să înceapă implementarea de acțiuni inclusive și reziliente pentru combaterea schimbărilor climatice”, relatează r3media.ro.

În total, este vorba despre 1 100 de orașe din întreaga lume, iar din România s-au înscris 17, respectiv Botoșani, Aiud, Alba Iulia, Bârlad, Brașov, Buzău, Câmpina, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Lugoj, Moinești, Petroșani, Pitești, Suceava, Tulcea și Zalău.

Practic, ținta orașelor care s-au înscris în acest program este reducerea zero-net emisii de CO2 până în 2040, printr-o serie de măsuri.

Astfel, în ceea ce privește hainele, locuitorii Botoșaniului, Iașiului sau Sucevei trebuie să reducă cantitatea de haine noi cumpărate în fiecare an. Până în 2030, emisiile produse de hainele noi trebuie reduse cu 39%, iar până în 2050 acest procent trebuie să ajungă la 66%! Este interesant cum se va aplica o asemenea strategie într-un oraș ca Botoșani, extrem de sărac, fără industrie și unde majoritatea oamenilor nu-și permit deja, haine noi.

În ceea ce privește mâncarea, oamenii din aceste orașe vor trebui să scadă consumul de carne și de produse lactate. Până în 2030 aceste reduceri în consumul de mâncare trebuie să ducă la reducerea emisiilor cu 36%, în timp ce până în 2050 procentul trebuie să fie de 60%.

În ceea ce privește transportul, obiectivul este clar: reducerea numărului de posesori de mașini. Apoi, urmează creșterea duratei de viață a mașinilor și sporirea eficienței materialelor din care sunt construite. Până în 2050, emisiile produse de mașini trebuie să scadă cu 39%, dar realizatorii documentului precizează că prin simpla eliminare a numărului de posesori de autovehicule, emisiile de CO2 ar scădea cu 31%, indicând clar calea de urmat.

Publicitate

La pagina 21, autorii documentului subliniază că pentru realizarea obiectivului de reducere a emisiilor, „este critic ca schimbări comportamentale în masă trebuie să se producă în cel mai scurt timp și ca guvernele să susțină o tranziție rapidă la un consum mai sustenabil prin politici de stimulare și noi modele de afaceri”.

În acest context, merită reamintit că Parlamentul României a adoptat, în primăvară, Legea Mobilității Urbane durabile. Prevederile acestui act normativ vor deveni obligatorii pentru toată țara, din 2026.

Legea Mobilității Urbane durabile este concepută exact după obiectivele trasate în programul „Cities Race to Zero”, în ceea ce privește transportul, respectiv: reducerea numărului de posesori de autoturisme, folosirea transportului în comun, folosirea mai intensivă a construcțiilor existente în dauna celor noi, restricții de circulație.

Toate aceste schimbări radicale din viața noastră sunt bazate pe presupunerea că există o „urgență climatică”. Reamintim că anul trecut, peste 1100 de oameni de știință, inclusiv un câștigător al premiului Nobel au semnat un document în care afirmau că nu există o asemenea urgență climatică.

Recent, Dr. John Clauser, câștigător al premiului NOBEL în 2022 pentru fizică, a afirmat răspicat că „NU există o criză climatică și schimbările climatice NU provoacă fenomene meteo extreme”

Conform siteului oficial, orașele care s-au înscris în proiect s-au angajat să respecte patru principii, după cum urmează:

1) Să recunoască urgența climatică globală

2) să mențină încălzirea globală sub ținta de 1,5 grade Celsius stabilită de Acordul de la Paris

3) Să se angajeze să pună „acțiunile inclusive climate în centrul tuturor deciziilor ce țin de urbanism, pentru a crea comunități echitabile și înfloritoare pentru toată lumea”.

4) Să invite partenerii – lideri politici, economici, sindicali și societate civilă – să recunoască urgența climatică

Ceea ce trebuie să facă, în mod concret, orașele participante la acest proiect este detaliat într-un document denumit „Viitorul Consumului Uman într-o lume de 1,5 grade”, cu aluzie la limitarea creșterii temperaturii globale cu 1,5 grade Celsius.

Documentul le indică primarilor și liderilor comunităților înscriși în program cum pot reduce emisiile, prin „scăderea consumului de mâncare, clădiri și infrastructură, transport privat, aviație, haine, textile, electronice și aparate casnice”.

Reamintim, pentru cei care nu-și amintesc, că politicile draconice alimentare și energetice ale regimului comunist din România, din anii 80, se bazau tot pe „calcule științifice”.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tragedie la Călărași: Un bărbat de 42 de ani și-a pierdut viața într-un incendiu care i-a cuprins locuința

Publicat

Publicitate

Pompierii au fost solicitați să intervină, în această dimineață, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o casă din localitatea Călărași. Vecinii au observat flăcările și au sunat după ajutor.

La fața locului s-au deplasat, în cel mai scurt timp, două echipaje din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești, cu o autospecială de stingere și ambulanța SMURD, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Călărași. Aceștia au constatat faptul că ardeau două din cele patru camere, precum și o parte din acoperișul casei. Întrucât existau informații că proprietarul, în vârstă de 42 de ani, ar putea fi în interior, pompierii au început căutările, concomitant cu acțiunea de stingere.

Din nefericire, acesta a fost găsit decedat, într-una dintre camerele care nu au fost cuprinse de flăcări.

Cel mai probabil, evenimentul a fost provocat de jarul căzut din sobă pe materiale combustibile.

Pentru evitarea unor astfel de tragedii, ISU Botoșani vă recomandă:

– nu lăsați sobele și alte mijloace de încălzire nesupravegheate pe timpul funcţionării;

Publicitate

– nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

– nu lăsați ușa sobei deschisă;

– nu supraîncălziți soba;

-montați pe pardoseală, în fața ușii de alimentare cu combustibil a mijlocului de încălzire, o bucată de tablă cu dimensiuni de 0,50 x 0,70 metri;

– nu puneți haine la uscat pe sobe sau în imediata lor apropiere;

– stingeți focul pe timpul nopții;

– nu lăsați, niciodată, copiii singuri în casă, mai ales într-o încăpere unde este în funcțiune un mijloc de încălzire.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Persoane fără adăpost, ridicate de pe străzi din cauza temperaturilor foarte scăzute

Publicat

Publicitate

Cel puțin zece persoane fără adăpost au fost ridicate de pe străzi în urma unei acțiuni derulate de pompierii și de polițiștii locali din municipiile Botoșani și Dorohoi, pe fondul temperaturilor foarte scăzute din ultimele zile, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani.

Potrivit acestora, marți noaptea au fost identificați șase oameni fără adăpost, iar în noaptea anterioară au fost găsite cinci astfel de persoane.

‘Acțiunile s-au desfășurat în municipiile Botoșani și Dorohoi. Zonele cunoscute ca fiind frecventate de oamenii fără adăpost, inclusiv în clădirile dezafectate, toate au fost verificate, fiind găsite șase astfel de persoane. Misiunile de patrulare vor continua și în nopțile următoare, mai ales că meteorologii anunță că urmează alte nopți geroase’, au precizat oficialii ISU Botoșani.

Pompierii fac apel la cetățenii care cunosc sau întâlnesc astfel de persoane să anunțe autoritățile.

‘În sezonul rece, expuse pot fi și persoanele în vârstă, care locuiesc singure, motiv pentru care se recomandă să le vizitați cât mai des, să le sunați, mai ales dacă știți că au probleme de sănătate. În zilele și nopțile geroase este recomandată evitarea deplasărilor pe distanțe lungi, expunerea în frig pentru perioade mari de timp sau extenuarea, deoarece efortul fizic la temperaturi scăzute poate cauza probleme de sănătate’, au adăugat reprezentanții ISU. AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Klaus Iohannis îşi încheie miercuri mandatul de preşedinte printr-o ceremonie la Palatul Cotroceni. Ilie Bolojan preia interimatul

Publicat

Publicitate

Klaus Iohannis îşi încheie miercuri mandatul de preşedinte printr-o ceremonie la Palatul Cotroceni. Interimatul urmează să fie asigurat de președintele Senatului, Ilie Bolojan. Ceremonia de încheiere a mandatului lui Iohannis va avea loc de la ora 12,00, la Palatul Cotroceni, pe Platoul Marinescu, potrivit Administrației Prezidențiale.

Klaus Iohannis și-a dat luni demisia din funcție, în contextul în care în Parlament se pusese în mișcare procedura de suspendare a sa din calitatea de șef al statului. El a susținut că procedura de suspendare ar duce România în criză și „nu va înțelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers, când președintele în funcție va pleca oricum”. „Mai pe românește, vom fi efectiv de râsul lumii”, a arătat Klaus Iohannis, luni, la anunțarea demisiei, scrie Agerpres.

„Pentru a scuti România și pe cetățenii români de această criză, de această evoluție inutilă și negativă, demisionez din funcția de președinte al României. Voi pleca din funcție (…) pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a transmis Iohannis.

Curtea Constituțională a României a constatat, marți, vacantarea funcției de președinte al României. CCR a stabilit ca Ilie Bolojan, președinte al Senatului, să preia din 12 februarie interimatul la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis a fost ales șef al statului în două mandate. Ultimul său mandat ar fi trebuit să se încheie la 21 decembrie 2024, însă Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale și a decis ca Iohannis să rămână la Cotroceni până la alegerea unui nou președinte. Decizia CCR a venit după ce CSAT a desecretizat informațiile primite de la SRI, SIE și Ministerul Afacerilor Interne cu privire la campania electorală derulată de Călin Georgescu la alegerile prezidențiale.

Ilie Bolojan urmează să asigure interimatul la Palatul Cotroceni până în luna mai. Pe 4 mai va fi organizat primul tur al alegerilor prezidențiale, iar al doilea pe 18 mai.

Publicitate

sursa: agerpres.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Două case din Dracșani și Flămânzi au fost în pericol după ce funinginea depusă pe pereții interiori ai coșurilor de fum s-a aprins

Publicat

Publicitate

În ultimele ore, două case din localitățile Dracșani și Flămânzi au fost în pericol după ce funinginea depusă pe pereții interiori ai coșurilor de fum s-a aprins.

Pompierii militari de la Punctul de Lucru Flămânzi, dar și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Sulița și Flămânzi au intervenit prompt și au stins flăcările înainte de a produce pagube materiale însemnate.

Vă reamintim faptul că în sezonul rece multe dintre incendii se produc din cauza coșurilor de fum defecte, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.

Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.).

✔ Curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.

Tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn).

Publicitate

Îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului.

Păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending