Connect with us

Botoșani

Municipiul Botoșani, atestat documentar cu cel puțin 50 de ani mai devreme de 1439

Publicat

Publicitate

Municipiul Botoșani este atestat documentar cu cel puțin 50 de ani mai devreme decât este certificat oficial în momentul de față, iar autoritățile ar putea lua în calcul această nouă dată pentru a sărbători “ziua de naștere” a târgului din nordul Moldovei.

Până acum, autoritățile din municipiu arătau prima mențiune a Botoșanilor în Letopisețul anonim al Moldovei, la puțin timp după ce avea să se înfiițeze ca târg. Evenimentul consemnat a avut loc în timpul domniei comune a doi dintre fiii şi urmaşii la tron ai lui Alexandru cel Bun, Iliaş şi Ştefan, el fiind redat lapidar de către cronicar: „în anul 6947 (1439, n.ns.) noiembrie 28, au venit tătarii şi au prădat până la Botoşani”.

Și tot în acea perioadă, relata evenimentul și Grigore Ureche: „Scrie letopiseţul nostru că în anii 6947 noiembrie 28, întrat-au în ţară oaste tătărască, de au prădatu şi au arsu până la Botăşani şi au ars şi târgul Botăşanii” şi, mai târziu, Nicolae Costin „Iară în anul de la zidirea lumii 6947 au prădat tătarii Ţara de Sus până la Botăşeni, ars-au şi târgul Botăşenii”.

O lucrare nou apărută la Botoșani, respectiv Ghidul Turistic al Zonei Metropolitane Botoșani, scoate din arhive documente armenești mult mai vechi, care menționează pentru prima dată localitatea Botoșani.

Conform acestuia, prima atestare oficială a orașului Botoșani este din 18 august 1388, în gramata catolicosului Teodoros II.

Conform aceleiași surse, documentul este păstrat la Biblioteca della congregațione Armena Mechitarista din Veneția, iar specialiștii au reușit să-l consulte.

Publicitate

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Bărbat din Flămânzi, trimis în judecată pentru tentativă de omor după un atac violent cu o macetă

Publicat

Publicitate

Un bărbat în vârstă de 47 de ani, din Flămânzi, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, fiind acuzat de tentativă de omor, violare de domiciliu și distrugere.

Incidentul a avut loc pe 15 ianuarie 2025, în jurul orei 21:40, când inculpatul, deranjat de comportamentul unui câine, a intrat fără drept în curtea unei locuințe din Flămânzi, înarmat cu o macetă. Potrivit anchetatorilor, acesta a distrus parbrizul și luneta unui autoturism, o fereastră și ușa de acces a casei, după care a pătruns în locuință și a atacat victima.

Procurorii susțin că agresorul i-a pus maceta la gât persoanei vătămate și, prin mișcarea armei, i-a provocat răni la gât și la umăr, care au necesitat 6-7 zile de îngrijiri medicale.

Dosarul a fost înaintat instanței pentru judecare, însă, conform Codului de procedură penală, inculpatul beneficiază de prezumția de nevinovăție până la o decizie definitivă.

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

9 februarie: Ziua Internațională a Pizzei. Unde s-a născut acest fel de mâncare iubit de toți românii

Publicat

Publicitate

Duminică, 9 februarie, lumea întreagă își îndreaptă atenția spre unul dintre cele mai iubite preparate culinare – pizza, sărbătorită de Ziua Internațională a Pizzei. Cu rădăcini ce se pierd în antichitate, dar consacrată și desăvârșită în Italia, pizza a devenit un fenomen gastronomic global, cucerind gusturile și inimile oamenilor de pe toate continentele.

La romani, pâinea plată era servită cu diverse ingrediente, cum ar fi brânză, ierburi și ulei, aceasta fiind considerată o formă timpurie de pizza.

Toată lumea e de acord acum că pizza modernă, așa cum o știm azi, a luat naștere în Napoli, Italia, prima mențiune a acestui tip de mâncare datând din anul 997 d.Hr, când primele pizze erau simple, cu aluat subțire acoperit cu sos de roșii, brânză mozzarella și ierburi.

Pizza a devenit rapid un aliment preferat printre locuitorii săraci ai orașului. Timp de multe decenii, pizza a fost vândută mai ales pe străzi și în taverne.

Pizza Margherita, cea mai simplă și cea mai cunoscută

Legenda spune că regele Umberto I și regina Margherita au vizitat orașul Napoli. În onoarea vizitei regale, pizzaiolo Raffaele Esposito a creat o pizza specială, folosind topping-uri care să reprezinte culorile steagului italian: roșu (sos de roșii), alb (brânză mozzarella) și verde (busuioc).

Această pizza a fost numită „Pizza Margherita” și a devenit extrem de populară, stabilind multe din aspectele fundamentale ale pizzei moderne.

Publicitate

Odată cu imigrația italiană în Statele Unite în secolul al XIX-lea și al XX-lea, pizza a fost adusă în America, unde a devenit rapid un aliment de bază în bucătăria americană.

În secolul XX, lanțurile de restaurante și companiile de livrare au contribuit la popularizarea pizzei în întreaga lume.

Citeste mai mult

Eveniment

FC Botoșani pierde un titular important: Rijad Sadiku va sta pe bancă șase luni după accidentarea gravă din meciul cu Dinamo

Publicat

Publicitate

FC Botoșani a primit o veste dureroasă după remiza cu Dinamo București, scor 1-1, în etapa a XXVI-a a SuperLigii. Fundașul central Rijad Sadiku a suferit o accidentare gravă și va lipsi de pe teren pentru următoarele șase luni, scrie siteul oficial al clubului de la Botoșani.

Jucătorul bosniac, care și-a prelungit recent contractul cu formația botoșăneană până în vara lui 2026, a fost diagnosticat cu ruptură de ligament încrucișat anterior.

În zilele următoare, Sadiku va fi supus unei intervenții chirurgicale, iar perioada de recuperare se anunță una îndelungată.

Antrenorul echipei, Leo Grozavu, și-a exprimat regretul pentru accidentarea fundașului: „Îmi pare foarte rău pentru Sadiku. E o accidentare complicată, destul de grea. De la venirea mea a arătat că e în creștere, e un băiat cu multă inimă, caracter foarte bun. Din păcate, astfel de momente fac parte din meseria noastră și sunt mult mai dificile decât un meci pierdut.”

Clubul botoșănean va trebui astfel să aibă răbdare și încredere în procesul de recuperare, așteptându-l să revină mai puternic pe teren.

Publicitate
Citeste mai mult

Cultura

Daniel Buzdugan și „Rapsozii Botoșanilor Ioan Cobâlă” aduc un spectacol SPECIAL de Ziua Femeii la Botoșani

Publicat

Publicitate

Botoșaniul se pregătește pentru un eveniment de excepție dedicat femeilor, organizat de Orchestra Populară „Rapsozii Botoșanilor Ioan Cobâlă”, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Botoșani.

Spectacolul „Pentru tine, femeie” va avea loc pe 5 martie, începând cu ora 18:30, la Sala Teatrului „Mihai Eminescu” și promite o seară plină de emoție, muzică și surprize.

Invitatul special al evenimentului este Daniel Buzdugan, cunoscutul om de radio și televiziune, care va fi gazda spectacolului și va aduce un plus de energie și bună dispoziție publicului.

Pe scenă vor urca îndrăgitele artiste Matilda Pascal-Cojocărița, care va încânta spectatorii cu un repertoriu de folclor și muzică de petrecere, și Oana Sârbu, care va susține un recital emoționant. Alături de acestea, soliștii Dan Doboș, Loredana Călin, Alina Huțu și Constantin Petrescu, împreună cu instrumentiștii Oleg Sacaliuc, Ionuț Scripcariu, Alexandru Todirel Marin și Petrică Oloieru, vor oferi momente muzicale deosebite, sub conducerea dirijorului Ion Oloieru.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Botoșani, prin intermediul Orchestrei „Rapsozii Botoșanilor Ioan Cobâlă”, și este dedicat doamnelor și domnișoarelor, oferindu-le un „La mulți ani” muzical, plin de sensibilitate și recunoștință.

Biletele pentru spectacol pot fi achiziționate începând cu 10 februarie 2025, de la sediul orchestrei din Str. Unirii nr. 10, Botoșani, iar cei interesați pot obține informații suplimentare la numărul de telefon 0231 511 002.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending