Connect with us

Administratie

Municipalitatea botoșăneană demarează campania de distribuire a tichetelor sociale pentru pensionari

Publicat

Publicitate

Începând cu 6 noiembrie 2023, Direcția de Asistență Socială Botoșani primește cereri în vederea acordării tichetelor sociale pentru pensionari.

Acestea se acordă de două ori pe an, înaintea sărbătorilor pascale și înaintea sărbătorilor de iarnă. Beneficiarii acestui sprijin financiar în cuantum de 100 de lei de persoană sunt pensionarii sistemului public de pensii care au împlinit sau împlinesc în acest an 65 de ani și care au venitul net lunar provenit dintr-o singură pensie sau din pensii cumulate, însumate cu 1/12 din valoarea netă a dobânzii anuale aferente depozitelor bancare deținute de titular mai mic sau cel mult egal cu nivelul indemnizației sociale stabilită anual prin legea bugetului de stat multiplicată cu coeficientul 1,02, respectiv 1.148 de lei.

Totodată, pensionarii care vor solicita acest ajutor nu trebuie să aibă venituri din beneficii de asistență socială pentru sprijinirea persoanelor cu nevoi speciale, ori indemnizații cuvenite persoanelor cu handicap grav sau accentuat.

Cererile se primesc la sediul Direcției de Asistență Socială, aflat pe strada Săvenilor nr.12. La cerere solicitantul trebuie să atașeze copia actului de identitate și cuponul de pensie din luna anterioară.

Tichetele vor putea fi ridicate de la sediul DAS, începând cu data de 13 noiembrie 2023, zilnic, în intervalul orar 8:30 – 16:30.

Pentru pensionarii cu venituri mici este important orice ajutor primit din partea autorității publice locale. De aceea, le transmit acestora să se prezinte la sediul Direcției de Asistență Socială, unde colegii noștri au toată disponibilitatea de a-i ajuta”, a declarat viceprimarul Liviu Toma, edil care coordonează activitatea Direcției de Asistență Socială Botoșani.

Publicitate

Dacă pensionarul care a depus cererea nu se poate prezenta pentru a ridica  tichetele, acestea vor fi putea fi acordate reprezentantului legal, care trebuie să prezinte atât actul său de identitate cât și al beneficiarului, în original.

În schimbul tichetelor sociale, pensionarii vor putea obține bunuri și servicii în valoare echivalentă constând în alimente, îmbrăcăminte, produse de igienă, medicamente și servicii medicale sau de curățenie. Aceste produse sau servicii vor putea fi achiziționate doar de la unitățile din lista care va fi distribuită beneficiarilor.

Tichetele sociale pentru pensionari se acordă în baza Hotărârii de Consiliu Local nr.288 din 20 decembrie 2016, modificată prin Hotărârea de Consiliu Local 156 din luna aprilie 2022. Fondurile necesare acestui program social implementat de municipalitatea botoșăneană sunt asigurate de la bugetul local. În primăvara acestui an, au primit tichete sociale 368 de pensionari botoșăneni.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Tânăr de 34 de ani, din Concești, reținut pentru că ar fi furat mai multe produse cosmetice dintr-o mașină

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere, pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 34 de ani, din comuna Concești, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 23 ianuarie 2025, în jurul orei 04:00, ar fi sustras din portbagajul unui autoturism, care era parcat pe strada Primăverii, mai multe produse cosmetice, creând un prejudiciu estimat la 1.000 de lei.

 

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 72 de ani, din Mihălășeni, băgat după gratii pentru tentativă de viol

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Mihălășeni au identificat, joi un bărbat, de 72 de ani, din comuna Mihălășeni, pe numele căruia era emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.

 

Acesta a fost condamnat la 2 ani și 20 de zile de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de tenativă la viol.

 

Bărbatul a fost depistat în localitatea de domiciliu, fiind reținut și ulterior escortat către Penitenciarul Botoșani, în vederea încarcerării.

 

Publicitate

 

 

 

 

Citeste mai mult

Eveniment

Cei mai periculoși șoferi din Europa. Bulgaria și România ocupă locurile fruntașe

Publicat

Publicitate

Cei mai periculoși șoferi din Europa conduc pe drumurile din Bulgaria și România. Este un clasament realizat la nivel european care ține cont de numărul de accidente grave, raportat la numărul populației. 

Bulgaria ocupă primul loc în ceea ce privește cel mai periculos șofat din Europa, arată cele mai recente date de la Consiliul European pentru Siguranța Transporturilor.

Clasamentul include și țările vecine – România și Serbia, precum și Letonia și Croația.

În 2023, Bulgaria a înregistrat 526 de decese – cu 79% mai mult decât media UE., potrivit Rador Radio România.

„Ca un caz neobișnuit, am văzut o persoană conducând o mașină cu o alcoolemie de peste 7 la mie în sânge, un om dependent de alcool”, a spus avocata Silvia Petkova, citată de NOVA.

Potrivit acesteia, principalele cauze ale accidentelor grave sunt viteza excesivă și acțiunile incorecte ale șoferului. „Există și o semnalizare contradictorie pe indicatoarele și marcajele rutiere, ceea ce îi poate deruta și mai mult pe șoferi”, a adăugat ea.

Publicitate

„Nu cred că sunt necesare modificări legislative”. În ultimii 20 de ani, am observat o creștere a cuantumului pedepselor pentru infracțiunile rutiere, dar observăm și o creștere a numărului de accidente și de victime.

„Pedepsele pentru șoferii vinovați sunt corecte și adecvate”, a spus avocata Petkova.

Cei mai periculoși șoferi din Europa: cauza ar putea ține de starea drumurilor
„Drumurile nu sunt în stare bună, pantele de la curbe sunt inversate și sunt gropi chiar și pe autostrăzi”, a spus un șofer.

„Mulți oameni nu au experiență pentru a șofa în condiții meteorologice severe sau pe o autostradă cu viteză mare”, a spus un alt șofer.

Principalele motive pentru care Bulgaria se află în fruntea clasamentului negativ privind traficul rutier sunt viteza, nefolosirea centurilor de siguranță și conducerea în stare de ebrietate.

Expertul auto Rumen Dunev confirmă și el acest lucru. Potrivit acestuia, există o problemă și legată de starea tehnică a mașinilor.

În sinteză, câteva cauze principale sunt:

  • Infrastructura rutieră slabă – multe drumuri sunt în stare proastă, fără separatoare de sens, fără iluminat corespunzător și cu marcaje șterse sau inexistente.
  • Indisciplina în trafic – mulți șoferi nu respectă regulile, depășesc periculos, nu acordă prioritate și nu păstrează distanța de siguranță.
  • Viteza excesivă – România și Bulgaria au printre cele mai multe accidente cauzate de viteză neadaptată la condițiile de drum.
  • Conducerea sub influența alcoolului – este încă o problemă majoră, chiar dacă s-au înăsprit controalele.
  • Parcul auto învechit – multe mașini sunt vechi, au probleme tehnice și nu oferă siguranță în caz de accident.
  • Pietonii și bicicliștii vulnerabili – lipsa pistelor pentru bicicliști și a trotuarelor sigure duce la multe accidente grave.
  • Control și aplicare slabă a legislației – amenzile există, dar aplicarea lor nu este întotdeauna eficientă.

Citeste mai mult

Economie

Guvernul a aprobat actualizarea salariului minim, în funcție de inflație și productivitate. Precizările Ministerului Muncii

Publicat

Publicitate

Guvernul a aprobat, în ședința de joi, procedura de aplicare a mecanismului de stabilire și actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, a anunțat Ministerul Muncii, scrie alba24.ro. 

Potrivit Guvernului, actul normativ cuprinde reglementări în vederea stabilirii unei proceduri cât mai clare pentru aplicarea mecanismului de stabilire și actualizate a salariului minim brut pe țară garantat în plată, astfel încât să se asigure că salariații au acces la protecția salariului minim.

Guvernul transpune, astfel, o directivă europeană în domeniul salariilor minime adecvate și îndeplinește o condiție prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență (jalonul numărul 392 aferent cererii de plată numărul 5 din PNRR).

Conform actului normativ, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește și se actualizează cu evoluția ratei inflației și cu evoluția productivității muncii prognozate, potrivit unei formule de calcul.

Salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi stabilit astfel pe baza unor indicatori clari:

puterea de cumpărare, luând în considerare costul vieții;
nivelul general al salariilor;
rata de creștere a salariilor;
productivitatea muncii la nivel național.
De asemenea, se prevede că, în situația în care raportul dintre valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată prognozat aplicând formula și câștigul salarial mediu brut lunar este mai mic de 52%, se negociază în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social într-o marjă cuprinsă între rezultatul formulei și evaluarea gradului de adecvare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, în funcție de nivelul orientativ de 47% – 52% al ponderii salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată în câștigul salarial mediu brut.

Publicitate

În aplicarea acestei proceduri, Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale are ca atribuții:

stabilirea, implementarea, monitorizarea și evaluarea mecanismului de stabilire şi actualizare a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată
prezentarea Raportului anual privind actualizarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată realizat de instituția mai sus menționată și înaintarea recomandării ministerului către Consiliul Național Tripartit pentru Dialog Social în vederea stabilirii și actualizării valorii salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
În cadrul acestui proces, Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale va beneficia de expertiza unei instituții de cercetare specializate în analiza și evaluarea de impact a politicilor din domeniul pieței muncii.

„Hotărârea adoptată de Guvern astăzi reprezintă un angajament de a îmbunătăți condițiile de muncă și de viață ale lucrătorilor români. Această măsură oferă predictibilitate angajatorilor și siguranță salariaților și contribuie la creșterea nivelului de trai prin asigurarea unui sistem echitabil de remunerare. Hotărârea de astăzi este cu atât mai importantă cu cât reforma salariului minim reprezintă încă un jalon atins în cadrul PNRR – Jalonul 392”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.

Totodată, actul normativ prevede etapele Calendarului anual de implementare și de funcționare a mecanismului de stabilire a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, cu implicarea partenerilor sociali, atât în Comisia de dialog social din cadrul Ministerului, cât și în cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending