Connect with us

Actualitate

Mozaicul realizat pe fosta „Integrata”, una dintre cele mai valoroase lucrări ale cunoscutului pictor Constantin Piliuţă

Publicat

Publicitate

Un mozaic realizat în anul 1980, care este amplasat pe peretele exterior al unui complex comercial din municipiul Botoşani, este considerat ca fiind una dintre cele mai valoroase lucrări ale cunoscutului pictor Constantin Piliuţă, informează AGERPRES.

Lucrarea, care a fost făcută în comun cu artistul băcăuan Gheorghe Spiridon, are o dimensiune de aproximativ 250 de metri pătraţi, prezentând diferite scene ale muncii, de la lucrările agricole şi industriale până la cele de cercetare.

Mozaicul, cu o lăţime de peste 43 de metri şi o înălţime de peste cinci metri, a fost realizat în perioada comunistă la intrarea principală în fosta Întreprindere de in şi cânepă „Integrata” din municipiul Botoşani.

„Cel puţin în spaţiul public, putem afirma că este unul dintre cele mai valoroase lucrări de artă. Este un vestigiu din perioada comunistă, dacă pot spune aşa, care încântă botoşănenii. Este un artist al Botoşaniului care a lăsat o operă care a fost salvată în timpul lucrărilor de amenajare a complexului comercial. Poate nu este pusă suficient în valoare. Medităm la acest aspect”, a afirmat primarul Cosmin Andrei.

La rândul său, artistul plastic Liviu Şoptelea consideră că mozaicul semnat de Constantin Piliuţă este foarte valoros.

„Este un mare câştig pentru Botoşani faptul că s-a păstrat acest mozaic, chiar dacă tema este în principiu o temă comunistă, un subiect dedicat muncii. Din punct de vedere artistic este o lucrare care rezistă compoziţional şi prin expresia cromatică (…) Tipul era un boem şi un non-conformist al acelor vremuri, un libertin, dar în acelaşi timp în bune relaţii cu conducerea respectivă, drept dovadă că a primit comenzi sociale, dar nu a făcut compromisuri artistice”, a declarat Şoptelea.

Publicitate

Pictorul Constantin Piliuţă, unul dintre cei mai reprezentativi pictori români contemporani, s-a născut la 4 februarie 1929, la Botoşani. A urmat cursurile Liceului „A. T. Laurian” din oraşul natal, apoi, a studiat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti (1945-1949), sub îndrumarea pictorului Alexandru Ciucurencu.

A debutat în 1956, la Bucureşti, iar apoi a participat la circa 50 de expoziţii de grup, anuale de stat şi expoziţii de artă românească în străinătate (1964 – Moscova; 1965 – Delhi; 1966 – Budapesta, Zagreb, Belgrad; 1969 – Moscova; 1970 – expoziţia internaţională de la Varşovia; 1974 – Atena, Cairo, Damasc, Teheran, Tunis, Moscova, Berlin, Glasgow; 1975 – Lisabona, Ankara, Atena; 1976 – Praga, Istanbul; 1977 – Paris, Copenhaga, Beijing, Shanghai, Ankara, New Delhi, Sofia; 1978 – Teheran, Lisabona, Lakewood-Ohio, Milwaukee Wisconsin; 1979 – Madrid, Ottawa, Ciudad de Mexico; 1994 – Munchen).

De asemenea, a susţinut aproximativ 20 de expoziţii personale (Bucureşti, 1957, 1962, 1968, 1972; Veneţia, 1967; Havana, 1969; Malmo – Suedia, 1970, Odorheiul Secuiesc, 197; Bucureşti, sala GalAteCa a BCU, 2002). Lucrări ale pictorului au fost expuse alături de cele ale altor maeştrii ai peniţei, la Primul Salon de Grafică Satirică Românească, precum şi la expoziţia de artă plastică „Arc in the Palace” (2002).

Creaţia lui Constantin Piliuţă, axată pe naturi statice, peisaje, nuduri, flori, cai, balerine, beţivi, lăutari, reflectă o realitate stilizată, romanţată a lumii, fiind proiecţii ale unei realităţi transfigurate din care fac parte prieteni, cunoscuţi şi chiar artistul însuşi. A lucrat pictură de şevalet, grafică, scenografie pentru teatre din Botoşani şi Bucureşti, frescă. În desen şi în pictură, înţelese ca modalităţi tradiţionale de exprimare, a rămas adeptul unui figurativ care îşi găseşte în propria sa metamorfoză resursele expresivităţii. Tonurile luminoase, degajate de impurităţi, compun o lume aerată, în care meditaţia se instaurează ca o modalitate de a se reface comuniunea cu o natură pură şi vitală. Cu aceleaşi posibilităţi de esenţializare, pictorul a abordat şi alte genuri, ca portretul (Tudor Vianu, Nicolae Iorga, Tudor Arghezi, Ştefan Luchian) şi compoziţii de evocare istorică.

În domeniul artei monumentale a realizat, în colectiv, portrete de voievozi şi cărturari (frescă în tempera la Muzeul Unirii din Alba Iulia, 1968), compoziţia de artă monumentală pentru Hidrocentrala Porţilor de Fier (1973), panouri decorative (mozaicuri din sticlă colorată şi marmură).

Pentru activitatea sa artistică a fost recompensat cu mai multe premii şi distincţii, între care: Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a (1971), Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din România (1964), Premiul „Ex-equo” al Comitetului de Stat pentru Cultură şi Artă (1971), Premiul „Ion Andreescu” al Academiei Române (1974), Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler (2003) pentru îndelungata activitate creatoare, originalitatea şi talentul pictural deosebit, recunoscute pe plan naţional şi internaţional.

Maestrul Constantin Piliuţă a murit la 3 mai 2003, la Bucureşti. În memoria sa a fost inaugurată, în 2004, o galerie, pe Calea Victoriei nr. 210.

Lucrări ale artistului fac obiectul a numeroase licitaţii importante de artă şi au fost expuse în cadrul mai multor expoziţii, precum „Grafica în pictura românească din colecţii particulare” (2012), „Maeştrii Artei Româneşti – Colecţia Dantes” (2015), „Artişti botoşăneni de ieri… de azi ….” (2020), „Constantin Piliuţă. Culoare de zenit” (2021). AGERPRES

FOTO: Adevărul

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Ce amendă primești, ca șofer, dacă asculți muzică prea tare în mașină, potrivit modificărilor din 2025

Publicat

Publicitate

Anunț important pentru șoferii din România! Anul 2025 aduce schimbări importante în Codul rutier, iar sancțiunile pentru nerespectarea legii ajung până la 4.050 de lei pentru persoanele fizice și 20.250 de lei pentru persoane juridice. Ce amendă primești, ca șofer, dacă asculți muzică prea tare în mașină spune alba24.ro.

Creșterea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2025 a dus la majorarea punctului de amendă din Codul rutier, iar sancțiunile pentru șoferii care nu respectă lege au devenit mai mari. Dacă în 2024 valoarea unui punct de amendă era de 165 de lei, de la 1 ianuarie 2025, valoarea punctului de amendă este de 202 lei. Prin urmare, sancțiunile pentru nerespectarea Codului Rutier ajung până la 4.050 lei pentru persoane fizice și 20.250 lei pentru persoane juridice.

Schimbări importante în codul rutier 2025

Nu sunt puțini șoferii care obișnuiesc să șofeze cu muzica dată foarte tare în mașină. Ei bine, legea din România prevede amenzi usturătoare pentru aceștia. Amenda este prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni. Efectuarea de către conducătorul unui vehicul a unor activități de natură a-i distrage atenția de la conducere ori folosirea instalațiilor de sonorizare la un nivel de zgomot care afectează deplasarea în siguranță a lui și a celorlalți participanți în trafic se pedepsește aspru.

Potrivit art.100, aliniatul 1, punctul 10 din Codul rutier 2025, șoferii care ascultă muzica prea tare în mașină pot fi sancționați cu 4 su 5 puncte plus 810 – 1.012 lei. Reamintim că la acumularea a 15 puncte de penalizare se va decide suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 30 de zile.

„Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni efectuarea de către conducătorul unui vehicul a unor activități de natură a-i distrage atenția de la conducere ori folosirea instalațiilor de sonorizare la un nivel de zgomot care afectează deplasarea în siguranță a lui și a celorlalți participanți la trafic.”, se arată în lege.

Publicitate

Care sunt clasele de sancțiuni din Codul rutier 2025

  1. Clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă, adică 405 -607 lei
  2. Clasa a II-a – 4 sau 5 puncte amendă, adică 810 -1.012 lei
  3. Clasa a III-a –  de la 6 sau 8 puncte amendă – 1.215 – 1.620 lei
  4. Clasa a IV-a – de la 8 la 20 puncte amendă, adică 1.822 – 4.050
  5. Clasa  a V-a – de la 21 la 100 de puncte amendă, adică 4.252 – 20, 250 lei

Citeste mai mult

Eveniment

Rapid l-a împrumutat pe Paul Iacob la FC Botoșani

Publicat

Publicitate

Fotbalistul Paul Iacob, care poate evolua atât ca fundaș, cât și ca mijlocaș, a fost împrumutat de FC Rapid București la FC Botoșani, au anunțat, sâmbătă, cele două cluburi pe site-urile lor oficiale.

Iacob a fost cedat până la finalul acestui sezon.

Născut pe 21 iunie 1996, Iacob a mai jucat în carieră la Academia Hagi, FC Viitorul Constanța, Gaz Metan Mediaș, FC Brașov, ASA Tg. Mureș, Dunărea Călărași și Chindia Târgoviște.

Paul Iacob a adunat 63 de meciuri la Rapid, reușind să înscrie de șase ori și să ofere trei pase de gol.

În actuala stagiune, el a evoluat doar de cinci ori, însă a suferit o operație de hernie de disc, care l-a ținut în afara terenului mai bine de patru luni.

La FC Botoșani mai evoluează doi jucători care au fost la Rapid, Ștefan Pănoiu și Hervin Ongenda.
AGERPRES

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Elevii din liceele militare vor învăța limba rusă. Modificări în planurile-cadru

Publicat

Publicitate

Elevii din liceele militare vor învăța limba modernă 3, ce este propusă limba rusă, ca opțională. Modificarea se regăsește în noile planuri-cadru de la liceu.

Opțiunea se regăsește pentru profilul militar, liceu, specializarea matematică – informatică. Limba rusă va putea fi studiată câte o oră pe săptămână, potrivit edupedu.ro.

Aceasta va fi opțiune în cadrul curriculumului la decizia elevului din oferta școlii.

În prezent, sunt prevăzute douar două limbi moderne: limbă modernă 1 și limbă modernă 2 la clasele IX-XII. La opționale, printre limbile învățate sunt: germană, spaniolă, japoneză, potrivit profesorilor consultați de sursa citată.

Limba rusă învățată în liceele militare. Modificări în planurile-cadru

„Planurile-cadru pentru profilul militar au fost dezvoltate împreună cu colegii care predau în colegiile militare, în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale, în funcție de nevoile specifice clar identificate de aceștia”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educației, Bogdan Cristescu.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Proiecte majore pentru Botoșani, finanțate din bugetul național

Publicat

Publicitate

Proiectele majore ale județului Botoșani se regăsesc în Legea bugetului de stat pe 2025.

„Alături de colegii social-democrați, am votat bugetul de stat propus de echipa guvernamentală, condusă de premierul Marcel Ciolacu. Legea bugetului de stat propune investiții și finanțări europene record, sprijin pentru populație și economie, dar și o eficiență sporită în utilizarea fondurilor publice. Toate acestea se vor realiza simultan cu îndeplinirea obiectivului strategic de a reduce deficitul bugetar sub 7%”, a declarat deputatul Marius Budăi, prim-vicepreședintele PSD Botoșani. Acesta a mai subliniat că, în bugetul pe acest an au fost prevăzute fonduri pentru protejarea locurilor de muncă. „Nu a fost uitat nici mediul privat. Guvernul a asigurat sumele necesare pentru calificarea și recalificarea forței de muncă, pentru încurajarea ocupării tinerilor sub 26 de ani și a persoanelor peste 45 de ani, precum și pentru stimularea reîntoarcerii acasă a celor care-și doresc să lucreze în țară”, a mai spus Marius Budăi

Bugetul pe 2025 prevede alocări financiare pentru proiectele majore de infrastructură care vor asigura dezvoltarea județului Botoșani. „Proiectele majore de infrastructură rutieră, pe care le-am promovat atât eu, cât și colegii mei, domnii primari, au toate asigurate finanțările necesare. Guvernul asigură, din fonduri europene, finanțarea necesară Drumului Expres Botoșani – Suceava. În acest an, va trebui finalizat Studiul de Fezabilitate și începută realizarea Proiectului Tehnic. Tot din fonduri europene este asigurată finanțarea pentru proiectul podului peste Siret, dintre Vârfu Câmpului și Zvoriștea, de pe DN29A. În bugetul Ministerului Transporturilor se regăsesc sumele necesare pentru extinderea la patru benzi a sectorului din DN29B, din localitatea Cătămărești, dar și pentru proiectul de stabilizare a DN29D, Botoșani – Ștefănești, pe sectorul rămas nemodernizat de la Dealu Mare”, a declarat senatorul Doina Federovici, președintele PSD Botoșani.

Din Programul de Transport, sunt prevăzute sumele necesare pentru demararea, în acest an, a execuției lucrărilor primei etape a șoselei de centură a municipiului Botoșani, Baisa – Lebăda, dar și pentru realizarea documentației tehnice a centurii orașului Flămânzi. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere asigură fondurile pentru întocmirea Studiului de Fezabilitate pentru noul pod de peste Prut.

Liderul social-democrat a mai subliniat că, în Legea bugetului de stat, sunt prevăzute fonduri pentru lucrările ce se pot realiza în acest an la cele două autostrăzi, care vor duce la dezvoltarea întregii regiuni: Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8). „Sunt bugetate sumele necesare pentru construirea Autostrăzii A7 până la Pașcani și pentru realizarea Proiectului Tehnic pe sectorul Pașcani – Suceava, care tranzitează județul nostru și care acum se află în procedură de achiziție a proiectării și execuției. Pentru A8 sunt prevăzute fonduri din PNRR și Programul de Transport pentru lucrările care se pot efectua până la finalul anului”, a conchis Doina Federovici.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending