Connect with us

Actualitate

Monitorizare audio-video în școli și licee: Ce prevede noua procedură privind supravegherea elevilor în unitățile de învățământ

Publicat

Publicitate

Ministerul Educației a aprobat procedura pentru instalarea sistemelor de supraveghere audio-video în școli și licee. Potrivit noilor reglementări, monitorizarea se va putea face în sălile de clasă, pe holuri, în sălile de sport și în alte spații din unitățile de învățământ preuniversitar. Documentul stabilește condițiile de instalare a camerelor, durata de stocare a înregistrărilor, tipurile de echipamente permise, precum și modul în care se poate accesa conținutul captat, informează alba24.ro.

Potrivit documentului, pentru a instala camere, unitățile de învățământ au nevoie de acordul scris al majorității părinților, elevilor majori și angajaților.

Ordinul nr. 3.781 din 15 aprilie 2025 pentru aprobarea Procedurii privind monitorizarea audio-video în cadrul unităților de învățământ preuniversitar a fost publicat în Monitorul Oficial pe 30 aprilie.

Ordinul de ministru face parte din demersurile de prevenire a comportamentelor violente și de reducere a fenomenului violenței în mediul școlar.

Supraveghere video în școli și licee

Conform procedurii, școlile au obligația:

Publicitate
  • de a folosi înregistrările doar pentru cercetarea cazurilor de violență, respectiv a cazurilor ce vizează protecția bunurilor și a valorilor;
  • de a nu folosi înregistrările audio-video în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice sau în soluționarea contestațiilor privind evaluarea elevilor;
  • de a utiliza numai camere sau dispozitive de supraveghere configurate cu circuit închis, care nu permit configurarea sau accesul din afara unității de învățământ;
  • de a desemna o persoană cu atribuții de monitorizare a funcționării sistemului de supraveghere audio-video, precum și un responsabil cu protecția datelor cu caracter personal.

Sistemele audio-video pot fi instalate în sălile de clasă, în exteriorul clădirilor, pe holuri, în sălile de festivități, pe holurile căminelor sau ale internatelor, precum și în sălile de sport, cu excepția vestiarelor și a grupurilor sanitare.

Accesul la înregistrările audio-video se face în baza unei cereri scrise, motivată, aprobată de directorul unității de învățământ, numai prin vizualizarea acestora, de părintele sau reprezentantul legal al elevului minor, elevul major sau personalul unității de învățământ preuniversitar, reprezentații inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București, ai Ministerului Educației și Cercetării și ai direcției generale de asistență socială și protecția copilului, psihologul/consilierul școlar din unitatea de învățământ preuniversitar.

Cererea trebuie să conțină și perioada de timp corespunzătoare pentru care se solicită accesul la înregistrări.

Condiții pentru instalarea sistemelor de supraveghere video în școli și licee

În scopul luării deciziei cu privire la instalarea sistemului de supraveghere audio-video, unitățile de învățământ vor întocmi lista cu salariații, cu părinții/reprezentanții legali ai elevilor minori, precum și cu elevii majori.

Ulterior exprimării sau neexprimării acordului se întocmește un proces-verbal în care se menționează numărul persoanelor și tipul voturilor exprimate.

Decizia cu privire la instalarea unui sistem de supraveghere audio-video se ia dacă există un acord al majorității simple a părinților sau reprezentanților legali ai elevilor minori, a elevilor majori și salariaților unității de învățământ, care au participat la luarea acestei decizii.

Acordul sau lipsa acestuia în ceea ce privește un singur elev minor se exprimă doar de către un părinte/un reprezentant legal al minorului.

În situații excepționale, atunci când există un risc crescut de violență în spațiul școlar, fiind înregistrat un număr semnificativ de sesizări privind săvârșirea unor acte de violență fizică și/sau psihică, săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, în vederea asigurării pazei și protecției persoanelor, bunurilor și valorilor, precum și în scopul prevenirii actelor de violență fizică și/sau psihică, decizia privind instalarea unui sistem de supraveghere poate fi efectuată doar cu informarea părinților sau a reprezentanților legali ai elevilor și a salariaților unității de învățământ.

Hotărârea de instalare și/sau de punere în funcțiune a sistemelor de supraveghere audio-video, se ia de către consiliul de administrație pentru o perioadă de maximum 1 an calendaristic. Perioada de 1 an calendaristic poate fi prelungită, prin hotărâre a consiliului de administrație, în situația în care circumstanțele care au stat la baza luării acesteia se mențin. Hotărârea de supraveghere audio-video și hotărârea de prelungire a supravegherii audio-video se iau în baza consultării prealabile a personalului didactic, a personalului didactic auxiliar, precum și a personalului administrativ și cu informarea persoanelor vizate.

Perioada de stocare a înregistrărilor audio-video

Unitatea de învățământ preuniversitar are obligația de a asigura stocarea și păstrarea, în condiții de siguranță și confidențialitate, a înregistrărilor audio-video pentru o perioadă de 30 de zile, cu excepția cazurilor temeinic justificate când această perioadă se prelungește până la finalizarea cercetărilor privind sesizările formulate, după care aceste informații se șterg automat.

Supraveghere video în școli și licee. Tipul camerelor și modul de acces

Unitățile de învățământ preuniversitar utilizează numai camere sau dispozitive de supraveghere configurate cu circuit închis, care nu permit accesul la înregistrări din afara unității de învățământ.

Persoanele care au acces la înregistrările audio-video din spațiul școlar nu pot publica aceste materiale și nu le pot folosi ca mijloc pentru prejudicierea imaginii sau integrității fizice sau psihice a beneficiarilor primari, a părinților sau reprezentanților legali ai acestora sau a personalului angajat în unitățile de învățământ preuniversitar.

Sistemul de supraveghere audio-video nu este utilizat în alt scop decât cel stabilit în decizia privind instalarea sistemului de supraveghere audio-video.

Înregistrările audio-video sunt puse la dispoziția organelor de urmărire penală, dacă există o solicitare în acest sens din partea acestora.

Zonele supravegheate

Sisteme audio-video pot fi instalate în spațiul școlar după cum urmează:

  • în sălile de clasă,
  • în exteriorul clădirilor,
  • pe holuri,
  • în sălile de festivități,
  • pe holurile căminelor sau internatelor,
  • în sălile de sport, cu excepția vestiarelor și a grupurilor sanitare.

Unitățile de învățământ preuniversitar sunt obligate să stabilească unde și când sunt strict necesare măsurile de supraveghere audio-video. De regulă, un sistem de supraveghere care funcționează pe timpul nopții, precum și în afara programului de lucru obișnuit răspunde nevoilor operatorului pentru prevenirea oricărui pericol la adresa unității de învățământ.

Supraveghere video în școli și licee. Accesul la înregistrările audio-video

Accesul la înregistrările audio-video se face în baza unei cereri scrise, motivată, aprobată de directorul unității de învățământ, numai prin vizualizarea acestora, de părintele sau reprezentantul legal al elevului minor, elevul major sau personalul unității de învățământ preuniversitar, reprezentații inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București, ai Ministerului Educației și Cercetării și ai direcției generale de asistență socială și protecția copilului, psihologul/consilierul școlar din unitatea de învățământ preuniversitar.

Cererea trebuie să conțină și perioada de timp corespunzătoare pentru care se solicită.

Imaginile vizualizate vor fi clare în măsura posibilității – conform înregistrării originale, cu condiția să nu prejudicieze dreptul terților. Se pot folosi sisteme care permit mascarea sau distorsionarea zonelor irelevante pentru supraveghere sau eliminarea din înregistrare a imaginii persoanelor terțe – fără legătură cu subiectul înregistrării, atunci când înregistrările audio-video se pun la dispoziția persoanelor vizate.

Măsurile care sprijină controlul accesului fizic și logic cuprind:

  • garantarea faptului că toate spațiile în care se realizează monitorizarea prin supraveghere audio-video și în care sunt stocate înregistrările audio-video sunt asigurate împotriva accesului nesupravegheat al terților;
  • poziționarea monitoarelor astfel încât numai persoanele autorizate să poată vizualiza imaginile;
  • definirea și aplicarea de proceduri de acordare, schimbare și revocare a accesului fizic și logic;
  • punerea în aplicare de metode și mijloace de autentificare și autorizare a utilizatorilor, inclusiv, de exemplu, lungimea parolelor și frecvența schimbării acestora;
  • înregistrarea și analiza periodică a acțiunilor efectuate de utilizatori (atât la nivel de sistem, cât și în ceea ce privește datele);
  • monitorizarea și detectarea tentativelor nereușite de acces, care se desfășoară permanent, iar punctele slabe sunt identificate cât mai curând.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Haiduc la 85 de ani! Un bărbat din Săveni s-a ales cu dosar penal pentru că a circulat cu mașina fără plăcuțe de înmatriculare

Publicat

Publicitate

Sancționat pentru că a condus un auto neasigurat și făra a avea documentele asupra sa

Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Săveni au oprit pentru control, un autovehicul care nu avea montate plăcuțele cu numărul de înmatriculare, condus de un bărbat de 85 de ani, din orașul Săveni.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că autovehiculul pe care îl conducea nu era înmatriculat și nici nu avea poliță de asigurare obligatorie. Mai mult decât atât, bărbatul nu avea asupra sa documentele obligatorii prevăzute de lege.

 

Față de conducătorul auto a fost dispusă măsura sancționării contravenționale cu amendă în valoare de peste 800 de lei.

Publicitate

 

Totodată, a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de punere în circulație a unui autovehicul neînmatriculat.

Citeste mai mult

Eveniment

Escrocii s-au mutat online: Cele mai frecvente înșelătorii de pe internet care te pot lăsa fără bani. Sfaturi pentru a le evita

Publicat

Publicitate

Escrocii, hoții și cei care urmăresc să obțină bani înșelând alte persoane și-au schimbat radical metodele în ultima perioadă. Timpurile în care acționau față în față par să fi apus, scrie alba24.ro.

Acum mare parte a înșelăciunilor se realizează în mediul virtual: în online. Hackerii utilizează mai multe forme de înșelăciune prin care ajung la conturile bancare ale celor care nu sunt atenți.

Metode de înșelăciune frecvent folosite:

Mesaje false primite prin e-mail, SMS sau aplicații de mesagerie

Infractorii se prezintă drept reprezentanți ai unor instituții oficiale, bănci sau firme de curierat. Sub pretextul rezolvării unor probleme sau validării unor conturi,  solicită date personale, coduri de autentificare sau informații bancare. Scopul este accesarea frauduloasă a conturilor victimei.

Site-uri de vânzări fictive și conturi false pe platforme comerciale

Victimele sunt atrase de oferte irezistibile la produse populare, însă, după efectuarea plății, produsele nu sunt livrate, iar vânzătorii dispar fără urmă. Uneori, escrocii creează site-uri ce imită perfect platformele comerciale cunoscute.

Anunțuri privind locuri de muncă false

Escrocii publică oferte de angajare tentante și solicită trimiterea unor documente personale sau sume de bani pentru „taxe de procesare”, „verificări de background” sau „emiterea contractului”. După primirea datelor sau banilor, comunicarea se întrerupe.

Mesaje despre câștiguri sau moșteniri fictive

Victima este anunțată că a câștigat o sumă mare de bani sau a moștenit o avere, dar trebuie să plătească un comision sau o taxă pentru a le putea accesa. În realitate, niciun premiu sau moștenire nu există.

Publicitate

Falși cumpărători pe site-uri de vânzări

Vânzătorii sunt contactați de pretinși clienți care trimit linkuri false, prezentate drept formulare de livrare sau plată. Accesarea acestor linkuri duce la site-uri clonă, prin care se încearcă furtul datelor bancare.

Recomandări din partea Poliției pentru prevenirea fraudelor:

  • Nu furnizați date personale sau bancare către necunoscuți, indiferent cât de convingător pare mesajul primit.
  • Verificați sursa mesajelor – accesați doar site-uri oficiale, nu dați click pe linkuri suspecte și nu descărcați fișiere de la expeditori necunoscuți.
  • Evitați plățile în avans către persoane necunoscute sau site-uri obscure. Folosiți opțiuni de plată cu protecție (de ex. ramburs sau prin platforme cunoscute).
  • Cumpărați doar de pe site-uri verificate, cu recenzii pozitive și politici clare de returnare. Căutați semnele de încredere ale magazinelor online (certificat SSL, date de contact clare, CUI etc.).
  • Nu trimiteți copii ale actelor de identitate, decât dacă este absolut necesar și doar prin canale securizate.
  • Fiți atenți la greșelile gramaticale și exprimările nefirești – acestea sunt semne clare că mesajul poate fi o tentativă de fraudă.

Citeste mai mult

Eveniment

Microbuz plin cu „surprize”: țigări și alcool, confiscate în Vama Stânca

Publicat

Publicitate

Polițiști de frontieră au descoperit, în urma unui control efectuat asupra unui microbuz, condus de un bărbat cu cetățenie R. Moldova, ascunsă și nedeclarată, cantitatea totală de 1.600 țigarete și 31 litri de băuturi alcoolice.

În data de 11 iunie a.c., în jurul orei 22.00, în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, pe sensul de intrare în țară, s-a prezentat la controlul de frontieră un bărbat cu cetățenie R. Moldova, în vârstă de 27 de ani, aflat la volanul unui microbuz, înmatriculat în R. Moldova.

În baza profilului de risc, echipa comună de control formată din poliţişti de frontieră şi lucrători vamali a procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra mijlocului de transport, ocazie cu care a fost descoperită cantitatea de 1.600 țigarete și 31 litri de băuturi alcoolice.
Conform prevederilor legale, persoana au fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 10.000 de lei, iar bunurile, în valoare totală de aproximativ 3.000 de lei au fost ridicate în vederea confiscării.

Citeste mai mult

Eveniment

Avertizare de călătorie spre Bulgaria. Circulația pe podul Ruse – Giurgiu se suspendă pentru toate mașinile

Publicat

Publicitate

Avertizare de călătorie spre Bulgaria: Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Bulgaria că, în perioada 12 iunie, ora 20:00 – 13 iunie, ora 4:00, autoritățile din țara vecină vor aplica măsura suspendării temporare a circulației rutiere pe Podul Ruse – Giurgiu pentru toate categoriile de autovehicule.

În acest sens, MAE le recomandă cetățenilor români care intenționează să tranziteze Podul Dunării I Giurgiu – Ruse să ia în considerare perioada menționată în care circulația rutieră va fi oprită pentru traversare și să folosească celelalte puncte de trecere situate între România și Republica Bulgaria, după cum urmează:

Vidin – Calafat, Kardam – Negru Vodă, Silistra – Ostrov Călărași, Dobromir – Krushari și Kainardzha – Lipnița, Nikopol – Turnu Măgurele (feribot) (www.feribot-eurobac.ro), Svishtov – Zimnicea (feribot) (www.ferry.bg), Oryahovo – Bechet (feribot) (www.ferryboat.bg) și Aydemir (Silistra) – Chiciu (Călărași) (feribot) (www.spikaferry.com).

Informații suplimentare pot fi accesate astfel:

  • sistemul de plată online a taxei de pod la Ruse – customs.bg;
  • starea actuală a drumurilor – pe aplicația gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de internet a Agenției ‘Infrastructura Rutieră’ – www.api.bg și la numărul de telefon 0035970013020, accesibil în regim non-stop;
  • situația zborurilor pe aeroportul Sofia – www.sofia-airport.eu;
  • starea vremii – pe site-ul www.weather.bg;
  • regimul vamal, la intrarea în Bulgaria dinspre Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiții de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) și pe site-ul Agenției ‘Vămi’ din Bulgaria – customs.bg;
  • vinieta electronică și sistemul e-TOLL – pe site-ul www.bgtoll.bg;
  • situația circulației prin punctele de trecere a frontierei bulgare – pe site-ul www.mvr.bg.

Avertizare de călătorie spre Bulgaria: Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 și +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate și preluate de operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție telefonul Ambasadei României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending