Connect with us

Actualitate

Monitorizare audio-video în școli și licee: Ce prevede noua procedură privind supravegherea elevilor în unitățile de învățământ

Publicat

Publicitate

Ministerul Educației a aprobat procedura pentru instalarea sistemelor de supraveghere audio-video în școli și licee. Potrivit noilor reglementări, monitorizarea se va putea face în sălile de clasă, pe holuri, în sălile de sport și în alte spații din unitățile de învățământ preuniversitar. Documentul stabilește condițiile de instalare a camerelor, durata de stocare a înregistrărilor, tipurile de echipamente permise, precum și modul în care se poate accesa conținutul captat, informează alba24.ro.

Potrivit documentului, pentru a instala camere, unitățile de învățământ au nevoie de acordul scris al majorității părinților, elevilor majori și angajaților.

Ordinul nr. 3.781 din 15 aprilie 2025 pentru aprobarea Procedurii privind monitorizarea audio-video în cadrul unităților de învățământ preuniversitar a fost publicat în Monitorul Oficial pe 30 aprilie.

Ordinul de ministru face parte din demersurile de prevenire a comportamentelor violente și de reducere a fenomenului violenței în mediul școlar.

Supraveghere video în școli și licee

Conform procedurii, școlile au obligația:

Publicitate
  • de a folosi înregistrările doar pentru cercetarea cazurilor de violență, respectiv a cazurilor ce vizează protecția bunurilor și a valorilor;
  • de a nu folosi înregistrările audio-video în vederea evaluării profesionale a cadrelor didactice sau în soluționarea contestațiilor privind evaluarea elevilor;
  • de a utiliza numai camere sau dispozitive de supraveghere configurate cu circuit închis, care nu permit configurarea sau accesul din afara unității de învățământ;
  • de a desemna o persoană cu atribuții de monitorizare a funcționării sistemului de supraveghere audio-video, precum și un responsabil cu protecția datelor cu caracter personal.

Sistemele audio-video pot fi instalate în sălile de clasă, în exteriorul clădirilor, pe holuri, în sălile de festivități, pe holurile căminelor sau ale internatelor, precum și în sălile de sport, cu excepția vestiarelor și a grupurilor sanitare.

Accesul la înregistrările audio-video se face în baza unei cereri scrise, motivată, aprobată de directorul unității de învățământ, numai prin vizualizarea acestora, de părintele sau reprezentantul legal al elevului minor, elevul major sau personalul unității de învățământ preuniversitar, reprezentații inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București, ai Ministerului Educației și Cercetării și ai direcției generale de asistență socială și protecția copilului, psihologul/consilierul școlar din unitatea de învățământ preuniversitar.

Cererea trebuie să conțină și perioada de timp corespunzătoare pentru care se solicită accesul la înregistrări.

Condiții pentru instalarea sistemelor de supraveghere video în școli și licee

În scopul luării deciziei cu privire la instalarea sistemului de supraveghere audio-video, unitățile de învățământ vor întocmi lista cu salariații, cu părinții/reprezentanții legali ai elevilor minori, precum și cu elevii majori.

Ulterior exprimării sau neexprimării acordului se întocmește un proces-verbal în care se menționează numărul persoanelor și tipul voturilor exprimate.

Decizia cu privire la instalarea unui sistem de supraveghere audio-video se ia dacă există un acord al majorității simple a părinților sau reprezentanților legali ai elevilor minori, a elevilor majori și salariaților unității de învățământ, care au participat la luarea acestei decizii.

Acordul sau lipsa acestuia în ceea ce privește un singur elev minor se exprimă doar de către un părinte/un reprezentant legal al minorului.

În situații excepționale, atunci când există un risc crescut de violență în spațiul școlar, fiind înregistrat un număr semnificativ de sesizări privind săvârșirea unor acte de violență fizică și/sau psihică, săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, în vederea asigurării pazei și protecției persoanelor, bunurilor și valorilor, precum și în scopul prevenirii actelor de violență fizică și/sau psihică, decizia privind instalarea unui sistem de supraveghere poate fi efectuată doar cu informarea părinților sau a reprezentanților legali ai elevilor și a salariaților unității de învățământ.

Hotărârea de instalare și/sau de punere în funcțiune a sistemelor de supraveghere audio-video, se ia de către consiliul de administrație pentru o perioadă de maximum 1 an calendaristic. Perioada de 1 an calendaristic poate fi prelungită, prin hotărâre a consiliului de administrație, în situația în care circumstanțele care au stat la baza luării acesteia se mențin. Hotărârea de supraveghere audio-video și hotărârea de prelungire a supravegherii audio-video se iau în baza consultării prealabile a personalului didactic, a personalului didactic auxiliar, precum și a personalului administrativ și cu informarea persoanelor vizate.

Perioada de stocare a înregistrărilor audio-video

Unitatea de învățământ preuniversitar are obligația de a asigura stocarea și păstrarea, în condiții de siguranță și confidențialitate, a înregistrărilor audio-video pentru o perioadă de 30 de zile, cu excepția cazurilor temeinic justificate când această perioadă se prelungește până la finalizarea cercetărilor privind sesizările formulate, după care aceste informații se șterg automat.

Supraveghere video în școli și licee. Tipul camerelor și modul de acces

Unitățile de învățământ preuniversitar utilizează numai camere sau dispozitive de supraveghere configurate cu circuit închis, care nu permit accesul la înregistrări din afara unității de învățământ.

Persoanele care au acces la înregistrările audio-video din spațiul școlar nu pot publica aceste materiale și nu le pot folosi ca mijloc pentru prejudicierea imaginii sau integrității fizice sau psihice a beneficiarilor primari, a părinților sau reprezentanților legali ai acestora sau a personalului angajat în unitățile de învățământ preuniversitar.

Sistemul de supraveghere audio-video nu este utilizat în alt scop decât cel stabilit în decizia privind instalarea sistemului de supraveghere audio-video.

Înregistrările audio-video sunt puse la dispoziția organelor de urmărire penală, dacă există o solicitare în acest sens din partea acestora.

Zonele supravegheate

Sisteme audio-video pot fi instalate în spațiul școlar după cum urmează:

  • în sălile de clasă,
  • în exteriorul clădirilor,
  • pe holuri,
  • în sălile de festivități,
  • pe holurile căminelor sau internatelor,
  • în sălile de sport, cu excepția vestiarelor și a grupurilor sanitare.

Unitățile de învățământ preuniversitar sunt obligate să stabilească unde și când sunt strict necesare măsurile de supraveghere audio-video. De regulă, un sistem de supraveghere care funcționează pe timpul nopții, precum și în afara programului de lucru obișnuit răspunde nevoilor operatorului pentru prevenirea oricărui pericol la adresa unității de învățământ.

Supraveghere video în școli și licee. Accesul la înregistrările audio-video

Accesul la înregistrările audio-video se face în baza unei cereri scrise, motivată, aprobată de directorul unității de învățământ, numai prin vizualizarea acestora, de părintele sau reprezentantul legal al elevului minor, elevul major sau personalul unității de învățământ preuniversitar, reprezentații inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București, ai Ministerului Educației și Cercetării și ai direcției generale de asistență socială și protecția copilului, psihologul/consilierul școlar din unitatea de învățământ preuniversitar.

Cererea trebuie să conțină și perioada de timp corespunzătoare pentru care se solicită.

Imaginile vizualizate vor fi clare în măsura posibilității – conform înregistrării originale, cu condiția să nu prejudicieze dreptul terților. Se pot folosi sisteme care permit mascarea sau distorsionarea zonelor irelevante pentru supraveghere sau eliminarea din înregistrare a imaginii persoanelor terțe – fără legătură cu subiectul înregistrării, atunci când înregistrările audio-video se pun la dispoziția persoanelor vizate.

Măsurile care sprijină controlul accesului fizic și logic cuprind:

  • garantarea faptului că toate spațiile în care se realizează monitorizarea prin supraveghere audio-video și în care sunt stocate înregistrările audio-video sunt asigurate împotriva accesului nesupravegheat al terților;
  • poziționarea monitoarelor astfel încât numai persoanele autorizate să poată vizualiza imaginile;
  • definirea și aplicarea de proceduri de acordare, schimbare și revocare a accesului fizic și logic;
  • punerea în aplicare de metode și mijloace de autentificare și autorizare a utilizatorilor, inclusiv, de exemplu, lungimea parolelor și frecvența schimbării acestora;
  • înregistrarea și analiza periodică a acțiunilor efectuate de utilizatori (atât la nivel de sistem, cât și în ceea ce privește datele);
  • monitorizarea și detectarea tentativelor nereușite de acces, care se desfășoară permanent, iar punctele slabe sunt identificate cât mai curând.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

20 iulie – zi de sărbătoare: Peste 140.000 de români își celebrează onomastica de Sfântul Ilie

Publicat

Publicitate

Sfântul Ilie Tesviteanul, una dintre cele mai importante sărbători ale verii în calendarul ortodox, este prăznuit duminică, 20 iulie. Cu această ocazie, peste 140.000 de români își serbează onomastica, informează alba24.ro. Așadar, cui îi poți spune „La mulți ani”?

Potrivit celor mai recente date furnizate de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, majoritatea sărbătoriților sunt bărbați care poartă numele Sfântului Ilie sau derivate ale acestuia.

În tradiția populară, Sfântul Ilie este considerat un personaj puternic, stăpân al fulgerelor și ploilor. Astfel, nu este neobișnuit ca această zi de vară să fie însoțită de fenomene meteo spectaculoase, cum ar fi: tunete, fulgere și ploi torențiale, interpretate ca semne ale prezenței sale cerești.

Sfântul Ilie este o figură simbolică puternică în creștinism: singurul proroc căruia i s-a dat, potrivit tradiției, puterea dumnezeiască de a „închide și a deschide cerurile”.

Nume de bărbați sărbătorite pe 20 Iulie

  • Ilie,
  • Eliade,
  • Elias,
  • Elie,
  • Elis,
  • Ilia,
  • Iliev,
  • Ilieş,
  • Iliuş,
  • Iliuţă,
  • Lică.

Nume de femei sărbătorite pe 20 Iulie

  • Ilinca,
  • Eliana,
  • Elis,
  • Ilia,
  • Iliana,
  • Ilincuţa/Ilincuta,
  • Iliuţa,
  • Lia,
  • Lica.

Sfântul Ilie. Superstiții

De asemenea, de Sfântul Ilie se ține cont de următoarele superstiții:

  • nu se lucrează de teama pagubelor (trăznete, ploaie, grindină), îl cinstesc mai ales cojocarii, stuparii – se retează stupii, se duc faguri și mere la biserică spre binecuvantare și se împart de pomană;
  • oamenii nu trebuie să plece la drum pentru a nu fi loviţi de fulgere;
  • se duc berbecii la berbecar;
  • dacă tună, vor fi merele și alunele viermănoase;
  • dacă plouă, va ploua 20 de zile;
  • se spune că dacă porți ramuri de salcie, te ferești de trăznete;
  • vrăjitoarele culeg plantele cu ajutorul cărora fac farmece;
  • oamenii trebuie să îşi facă cruce, pentru că Dumnezeu i-a poruncit Sfântului să lovească în toate, numai în cruce nouă nu;
  • dacă va ploua în această zi, pomii îşi vor strica roadele şi recolta va fi săracă;
  • fetele tinere, nemaritate, îşi pot visa alesul de Sfântul Ilie.

Citeste mai mult

Eveniment

MAE: Atenționare de călătorie în Bulgaria – oprirea temporară a circulației rutiere a autocamioanelor de peste 20 de tone în 9 regiuni

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Bulgaria că în perioada 21-25 iulie, între orele 13:00 și 21:00, circulația autocamioanelor cu masa mai mare de 20 de tone va fi oprită pe anumite secțiuni rutiere din regiunile Vidin, Pleven, Veliko Târnovo, Stara Zagora, Ruse, Razgrad, Șumen și Târgoviște.

Potrivit unui comunicat al MAE, aceste măsuri restrictive, care au fost luate pe fondul temperaturilor ridicate, nu se vor aplica autostrăzilor și drumurilor expres, ci doar pe secțiunile de drumuri de categoria I, II și III.

‘În cazul înregistrării de temperaturi de peste 38 de grade și de prognoză meteorologică de tip cod portocaliu, autocamioanele vor aștepta în afara carosabilului în locuri stabilite fără a împiedica circulația rutieră’, mai precizează sursa citată.

Conform MAE, circulația autocamioanelor cu masa mai mare de 20 de tone va fi întreruptă pe secțiuni de drum astfel:

– Drumul I-2 Ruse – Varna, pe segmentele rutiere situate în regiunile Ruse, Razgrad și Șumen – de la km 12 până la km 146;

 Drumul I-3 Byala – Botevgrad pe segmentul rutier Kozar Belene – Pleven – Radomirtsi, pe teritoriul regiunilor Veliko Târnovo și Pleven – de la km 7 până la km 135;

Publicitate

– Drumul I-5 Ruse – Veliko Târnovo – Debeleț pe segmentul rutier de la km 6 până la km 115 și pe traseul de la linia de demarcație cu regiunea Gabrovo, prin pasul Șipka, până la satul Byal Izvor – de la km 170 până la km 266, pe teritoriul regiunilor Ruse, Veliko Târnovo și Stara Zagora;

– Drumul I-6 pe segmentul Kalofer – Kazanlâk – Nikolaevo – de la km 276 până la km 352, pe teritoriul Stara Zagora;

– Drumul II-66 Stara Zagora – Chirpan pe secțiunea de la satul Bogomilovo până la intersecția rutieră către autrostrada Trakia în zona satului Svoboda – de la km 72 până la km 91, precum și drumul III-63 pe secțiunea Chirpan – Tselina – de la km 0 până la km 15;

– Drumul II-55 pe segmentul rutier Debeleț – Predela – Pasul Republica/Mishemorkov Han – Lagerite – Zlatirat – Gurkovo și Stara Zagora;

– Drumul I-4 pe segmentele rutiere Novo Selo – Veliko Târnovo și Moravița și între joncțiunea rutieră pentru Cherepcha și intersecția rutieră Velokopitovo în regiunile Veliko Târnovo, Șumen și Târgoviște;

– Drumul I-7 Silistra – Șumen pe teritoriul regiunii Șumen – între km 56 și km 189;

– Drumul I-1 Vidin – Montana, la intrarea în Bulgaria pe la Podul Dunării dinspre Calafat.

‘Măsurile descrise nu se aplică autocamioanelor care transportă mărfuri perisabile, încărcături cu regim de temperatură, animale vii, încărcături periculoase și autocamioanelor specializate pentru ecarisaj’, mai arată sursa citată.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 și +35929733510, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție telefonul de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758, mai transmite MAE. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Rovinieta se scumpește din 1 septembrie 2025: Tarife majorate și sancțiuni mai dure pentru șoferi

Publicat

Publicitate

Începând cu 1 septembrie 2025, șoferii care circulă pe drumurile naționale vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru rovinietă. Noile tarife vin la pachet și cu amenzi mai usturătoare pentru cei care nu achită taxa de drum.

Autoritățile au anunțat modificări semnificative în sistemul de tarifare, în conformitate cu noile reglementări europene. Scumpirile vor afecta atât autoturismele, cât și vehiculele de transport marfă sau pasageri.

Mai mult, șoferii care circulă fără rovinietă valabilă riscă amenzi considerabil mai mari, în încercarea de a descuraja încălcarea legii.

Rămâne de văzut cum vor reacționa conducătorii auto la aceste schimbări, însă un lucru e cert: drumurile devin mai costisitoare.

Citeste mai mult

Eveniment

Localitățile: Flămânzi, Frumușica, Prăjeni și Răuseni se află sub COD GALBEN de instabilitate atmosferică

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis o atenționare tip cod galben de instabilitate atmosferică accentuată pentru o parte din județul Botoșani, valabilă, astăzi, până la ora 19:15.

Sunt vizate localitățile: Flămânzi, Frumușica, Prăjeni și Răuseni.

Se vor semnala: averse torențiale care vor acumula 10…15 l/mp, grindină (până la 2 cm) și
descărcări electrice.

Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

Publicitate

– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

– nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

https://fiipregatit.ro/ghiduri/inundatii-despre-8-9#despre-33

https://fiipregatit.ro/ghiduri/furtuna-despre-8-6#siguranta-in-caz-de-furtuna-23

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending