Connect with us
Publicitate

Eveniment

Monica Adăscăliţei, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani, reţinută de procurorii DNA

Publicat

Medicul Monica Adăscăliţei, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani, a fost reţinută, marţi, de procurorii de DNA Suceava pentru infracţiuni de corupţie, relatează agerpres.ro.

Potrivit unor surse judiciare, Adăscăliţei este urmărită penal în dosarul fraudării examenelor de angajare în unitatea medicală din Botoşani, în care au mai fost reţinuţi pentru corupţie şi fostul manager al spitalului, Doina Caba, fostul director de îngrijiri, Coca Stela Crîşmaru, dar şi doi medici şi mai mulţi angajaţi ai instituţiei.

Reţinerea managerului Spitalului Judeţean a avut loc în urma unor percheziţii făcute în cursul dimineţii de marţi atât în biroul ei, cât şi la locuinţa sa.

Monica Adăscăliţei a preluat conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” în luna august a anului trecut, în urma scandalului privind decesul în Maternitatea Botoşani a Alexandrei Ivanov, tânăra de 25 de ani care ajunsese la spital în stare gravă, dar a fost ignorată de medicul de gardă.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Elevii Școlii Gimnaziale Nr. 2 din Tudor Vladimirescu, Albești, cei mai fideli spectatori ai Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Publicat

Inspectoratul Școlar Județean Botoșani susține activitățile extrașcolare ale unităților de învățământ din județul Botoșani, derulate în parteneriat cu instituțiile de cultură, pentru că promovează evenimentele culturale în rândul elevilor, le dezvoltă acestora capacitatea de urmărire a unui spectacol real și reprezintă o alternativă diferită de petrecere a timpului liber.

În baza parteneriatului cu Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani, elevii Școlii Gimnaziale Nr. 2 din Tudor Vladimirescu, comuna Albești, coordonați de director, prof. Chitic Mihaela, prof. Buneanu Roxana, prof. Herghiligiu Simona și prof. Zănoagă Loredana, au participat, începând cu luna octombrie a anului 2023, la majoritatea spectacolelor jucate pe scena botoșăneană până în prezent.

Elevii școlii susțin cultura locală și participă cu drag la evenimentele promovate de Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani. Astfel, copiii s-au bucurat de spectacole inedite, urmărind cu sufletul la gură piese celebre precum „Ivan Turbincă”, adaptare după poveștile eterne ale lui Ion Creangă, sau monologul „Casting”, ilustrând o luptă dintre bine și rău, dintre capacitatea de adaptare în lumea în care trăim sau retragerea din mijlocul acesteia.

„Cooperarea între școli și instituții de cultură aduce beneficii semnificative pentru educație și dezvoltarea comunității locale. De aceea, încurajez acest tip de parteneriat la nivelul tuturor unităților de învățământ din județul Botoșani.” a declarat Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Citeste mai mult

Cultura

Botoșani: Regal muzical prepascal, susținut de Corala bărbătească ortodoxă „Armonia” din Constanța

Publicat

Ieri, 11 aprilie, începând cu ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga” din Botoșani a avut loc un regal muzical prepascal, susținut de Corala bărbătească ortodoxă „Armonia” din Constanța. Concertul extraordinar a purtat numele de „La umbra crucii Tale”, având în mod real menirea de a aduce publicul mai aproape de atmosfera de sărbătoare, de patimile și suferința Mântuitorului nostru, dar și de bucuria Învierii. Atmosfera a readus în inimi nădejdea că România mai înseamnă ceva, că mai avem valori, tradiții, spiritualitate, identitate, pe care avem datoria sfântă să le păstrăm pentru generațiile ce vor veni.

Sute de botoșăneni au fost prezenți, încântați să se întâlnească cu membri binecunoscutei corale de la Constanța, înființată la inițiativa Părintelui Arhidiacon Lector Universitar Doctor Ion Iulian Dumitru, astăzi dirijor al Coralei, și cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Ahiepiscopul Tomisului. Corala derulează, încă din anul 2004, proiecte și programe muzical-artistice menite să evidențieze melosul autohton păstrător al adevăratelor valori spirituale specifice poporului român. Prin prezența ei la cele mai importante Olimpiade Corale Mondiale, a reprezentat Romania și Biserica Ortodoxă Română, fiind într-o ascensiune de neegalat pe treptele excelenței până la obținerea trofeului suprem, de “CAMPIONI MONDIALI – CEL MAI BUN COR BĂRBATESC DIN LUME”, WORLD CHOIR GAMES, RIGA – LETONIA, 2014.

Printre lucrările ce i-au impresionat pe botoșăneni ieri seară s-au numărat: „Te slăvesc pe Tine, Părinte” (Pascal Bentoiu), „Cămara Ta, Mântuitorule”, creație a compozitorului Ioan D. Chirescu și „Doamne, buzele mele” (Ioan Popescu Runcu), alături de alte lucrări muzicale și pricesne.

În deschidere a urcat pe scenă Loredana Călin, cunoscută publicului botoșanean în calitate de interpretă de muzică populară, solistă în cadrul Orchestrei Populare „Rapsozii Botoșanilor – Ioan Cobâlă”, susținând de această dată un microrecital de pricesne. Evenimentul a fost prezentat de Bogdan Cărăușu, activist civic implicat în evenimentele păstrătoare de tradiții și promotoare de cultură românească.

 

Citeste mai mult

Administratie

Începe realizarea documentației tehnice pentru Drumul Expres Botoșani – Suceava

Publicat

Unul dintre cele mai importante și ambițioase proiecte pentru județul Botoșani, cel privind realizarea drumului expres Botoșani – Suceava, a intrat în linie dreaptă. Astăzi a fost semnat contractul pentru realizarea documentației tehnice în vederea construirii drumului de mare viteză Botoșani – Suceava cu reprezentanții asocierii conduse de firma Consitrans, cea care a fost declarată câștigătoare a licitației. Valoarea contractului este 14.277.760,16 lei fără TVA. Fondurile sunt asigurate din Programul de Transport 2021-2027 în proporție de 98%, iar cele patru autorități locale vor contribui, în părți egale, pentru asigurarea cofinanțării de 2%.
Implementarea acestui proiect a unit într-un parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere administrațiile locale din cele două județe: consiliile județene și primăriile municipiilor reședință. La semnarea contractului, județul Botoșani a fost reprezentat de către Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani, senatorul Lucian Trufin și consilierul de stat Florin Gavril.
„Ne bucurăm că acest proiect ambițios pe care l-am promovat alături de colegii de la Primăria Botoșani, Consiliul Județean Suceava și Primăria Suceava prinde contur. Este un proiect foarte important pentru regiunea noastră, un adevărat pașaport pentru dezvoltare. Chiar dacă la început puțini au fost cei care au crezut în el, am demonstrat că prin implicarea echipei de proiect am reușit să finalizăm o primă etapă importantă. Este mult de muncă, dar avem determinarea de a realiza cât mai repede documentația tehnică”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, care a mulțumit „celor ce au făcut ca proiectul să ajungă în acest stadiu și să nu fie uitat într-un sertar: echipei de proiect, domnului Cornel Ungureanu de la CJ Suceava, și colegii mei: Marius Ilincaru și Florin Gavril”.
Realizarea documentației tehnice presupune efectuarea studiului de fezabilitate (14 luni), obținerea autorizației de construcție (3 luni), executarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție (3 luni), întocmirea documentației suport și asistența acordată pentru depunerea și susținerea aplicației de finanțare, precum și pregătirea documentației de atribuire a contractului de execuție lucrări (3 luni) și asistența tehnică în perioada execuției lucrărilor (24 de luni).
Reamintim că cele patru autorități locale, în parteneriat cu CNAIR, au preluat și execuția lucrărilor pentru ca proiectul să fie implementat cât mai repede.
Drumul de mare viteză Botoșani – Suceava va fi unul nou, care va pleca din apropierea Aeroportului Salcea, din A7, și va merge prin spatele localităților Dumbrăveni – Huțani – Vlădeni – Baisa, până în zona Mănăstirea Doamnei unde va descărca traficul în viitoarea centură a municipiului Botoșani. Acesta va scurta la 20 de kilometri distanța dintre Salcea (Autostrada A7) și viitoarea centură a municipiului Botoșani. „Vom continua demersurile ca, din documentația tehnică pe care o va realiza proiectantul, să reiasă clar că acest sector trebuie construit la nivel de autostradă așa cum s-a întâmplat și cu sectorul Pașcani – Suceava. De asemenea, am subliniat că se impune realizarea unei descărcări la Huțani care să asigure conectivitatea prin Bucecea și Dorohoi cu vămile Siret, respectiv Racovăț. Este imperios necesară realizarea acestei descărcări, dacă ținem cont de contextul geopolitic actual, mai ales de perspectiva asigurării facilităților de transport pentru Ucraina, atât cele militare, cât și cele civile”, a conchis Doina Federovici.

Citeste mai mult

Eveniment

Cum se recalculează pensiile românilor care au lucrat în străinătate. Ce trebuie să știe pensionarii

Publicat

În luna septembrie a acestui an va avea loc recalcularea pensiilor, moment în care veniturilor multor români ar trebui să crească. Mulți se întreabă cu se recalculează pensiile celor care au lucrat în străinătate, scrie playtech.ro.

Stagiul minim de cotizare în România este de 15 ani, dar există câteva excepții atunci când vorbim despre cei care au lucrat în străinătate sau sunt pensionați pe caz de boală.

Șeful Casei de Pensii spune că românii care au lucrat în Diaspora nu ar trebui să aibă motiv de îngrijorare și că pensiile lor vor fi recalculate în mod corect, atât timp cât au lucrat în afara României în condiții legale.

Daniel Baciu spune că stagiul de cotizare din România se cumulează cu cel din țara în care au lucrat.

„Cu siguranță perioada pe care a lucrat-o în altă țară se cumulează cu perioada lucrată în România. Este vorba despre principiul pensiei comunitare, rezultând o decizie de pensionare care cumulează cele două perioade contributive, din România și din țara respectivă.

Dar vreau să subliniez că fiecare țară are propriul sistem de pensii, iar pentru perioada contributivă respectivă el se supune legislației de acolo și va primi o pensie proporțională cu vechimea, cu formula de calcul din țară respectivă.

Noi vom achita pensia pentru anii contributivi din România. Vă dau un exemplu simplu. Dacă a realizat 15 ani în România și încă 10 ani în Italia, pe decizia de pensionare va scrie 25 de ani, dar fiecare țară va plăti pensia pe contributivitatea pentru anii lucrați în fiecare țară.

România va plăti pentru cei 15 ani pensie, iar Italia pentru cei 10 ani. Puncte de stabilitate va primi doar pentru perioada de stagiu de cotizare realizată în România”, a concluzionat președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu.
Cât de mult contează perioadele de necontributivitate la modificarea pensiilor
Atunci când vorbim despre perioade de necontributivitate ne referim la studiile universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul și deportarea, detenția politică sau prizonieratul.

Simona Bucura Oprescu a explicat cât de mult contează acestea la modificarea pensiei, declarând că:

„Vor aduce punctaj suplimentar şi este important ca tinerii în special să cunoască acest lucru. Ai o educație bune, ai studii universitare la zi, masterat, vei primi un punctaj suplimentar de 0,25 puncte de pensie pe an.

De asemenea pentru șomajul şi deportarea, prizonieratul sau detenția politică, este foarte important să se ştie acest lucru.

Noua formulă de calcul al pensiilor este reprezentată de totalul punctelor acumulate înmulțite cu valoarea punctului de referință. Totalul punctelor acumulate este format din punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate.”

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending