Connect with us

Eveniment

Monahia Agafia Ilie (Ana Ilie), mama Părintelui Cleopa, era din comuna Suliţa-Botoşani

Publicat

Publicitate

Monahia Agafia Ilie (Ana Ilie), mama Părintelui Cleopa, era din comuna Suliţa-Botoşani. S-a născut la 10 octombrie 1876 din părinţi agricultori şi buni creştini. În anul 1902 se căsătoreşte cu Alexandru.

Din căsătorie ea a avut zece copii. Dintre aceştia, cinci copii au intrat în nevoinţa călugărească şi cinci au rămas acasă. Apoi, după neştiute judecăţi ale lui Dumnezeu, spune Arhimandritul Ioanichie Bălan, i-au murit nouă copii, unul câte unul. La urmă i-a murit şi soţul.

„Ana era o femeie simplă, mică de statură, fără carte, dar cu o memorie deosebită. Ea adeseori plângea, căci avea darul lacrimilor. Durerea ei cea mai mare era aceea că aproape toţi copiii i-au murit de tineri. Singurul care a supravieţuit până la adânci bătrâneţi a fost Părintele Cleopa. Trei băieţi şi o fiică au răposat la mănăstire şi ceilalţi în satul natal”. („Viaţa Părintelui Cleopa”)

Rămânând singură, Ana a intrat în nevoinţa călugărească la Mănăstirea Agapia Veche, în anul 1946. După un an a primit tunderea monahală, sub numele de Agafia. Ziua şi noaptea era nelipsită de la biserică, ajuta la bucătărie, aduna lemne din pădure şi se ruga singură cu multe lacrimi.

După mai bine de douăzeci de ani, în toamna anului 1968, la 15 septembrie, Schimonahia Agafia Ilie se strămută la cele veşnice în vârstă de 92 de ani. (surse: „Patericul românesc”, Arhimandrit Ioanichie Bălan, Ed. Mănăstirii Sihăstria, 2011; „Viaţa Părintelui Cleopa”, Arhimandrit Ioanichie Bălan) AGERPRES/(Documentare – Mariana Zbora Ciurel, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)

Publicitate

 

Sursa foto: crestinortodox.ro

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Alegeri Prezidențiale 2025: Stop VOT. Prezență națională de peste 64%. Botoșaniul, sub media națională, cu o prezență de 43,39%

Publicat

Publicitate

Turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025 s-a încheiat cu o prezență semnificativă la nivel național. Potrivit datelor finale, 64,64% dintre românii cu drept de vot s-au prezentat la urne, adică 11.627.997 de alegători din totalul de 17.988.218 înscriși pe listele permanente.

Au votat 8.409.281 de persoane pe listele permanente, 3.120.768 pe liste suplimentare și 94.809 prin intermediul urnei mobile. Distribuția pe medii arată că 7.325.187 de alegători provin din urban, iar 4.302.810 din mediul rural.

În județul Botoșani, prezența la urne a fost semnificativ mai mică decât media națională, cu un procent de 43,39%. Au votat 162.591 de botoșăneni din totalul celor 374.762 înscriși pe listele permanente. Dintre aceștia, 144.157 au votat în secțiile de domiciliu, 16.630 pe liste suplimentare, iar 1.804 prin urnă mobilă.

Și în Botoșani, mobilizarea a fost mai mare în mediul rural, unde s-au prezentat la vot 88.121 de persoane, față de 74.470 din urban.

Deși județul s-a aflat printre ultimele din țară ca prezență, participarea a fost mai mare decât în primul tur, semn că interesul botoșănenilor a crescut în fața alegerii decisive pentru viitorul președinte al României. Procesul electoral s-a încheiat fără incidente majore, iar centralizarea voturilor este în curs.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Alegeri fără incidente majore în județul Botoșani. O tânără, amendată pentru fotografierea buletinului de vot

Publicat

Publicitate

Procesul electoral din județul Botoșani s-a desfășurat, în general, în condiții de ordine și siguranță, fără incidente majore, potrivit informațiilor transmise de Centrul Județean de Comunicare.

De la deschiderea secțiilor de votare și până în prezent, structurile Ministerului Afacerilor Interne nu au raportat situații deosebite care să afecteze desfășurarea alegerilor. Totuși, au fost înregistrate șase sesizări privind posibile incidente electorale. Dintre acestea, una a fost confirmată, trei se află în curs de verificare, iar două nu s-au confirmat.

Cazurile semnalate vizează posibile fapte de propagandă electorală în ziua votului, tentativă de influențare a alegătorilor și fotografierea buletinului de vot.

Un exemplu este cel al unei tinere de 22 de ani, din comuna Curtești, care, după ce și-a exercitat dreptul de vot, a fotografiat buletinul înainte de a-l introduce în urnă. Gestul său a fost observat și raportat de președinta secției de votare, iar forțele de ordine au intervenit. Tânăra a fost sancționată contravențional cu o amendă de 1.000 de lei.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne rămân mobilizați pentru a asigura ordinea publică și după închiderea urnelor. În următoarele ore, aceștia vor însoți transportul materialelor electorale și al documentelor rezultate în urma votării către birourile electorale ierarhic superioare, garantând integritatea procesului electoral până la final.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 18 mai 2025

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 18 mai 2025, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 18 mai 2025:

Loto 6/49: 25, 12 33, 1, 4, 39

Loto 5/40: 18, 40, 29, 38, 37, 4

Joker: 30, 26, 44, 3, 27, + 13

Noroc: 8, 5, 7, 7, 8, 7, 1

Publicitate

Noroc Plus: 2, 4, 8, 3, 8, 2

Super Noroc: 9, 3, 8, 1, 3, 9

Citeste mai mult

Eveniment

Și deținuții din Penitenciarul Botoșani au votat și în turul al doilea al alegerilor prezidențiale

Publicat

Publicitate

Peste 680 de persoane private de libertate din Penitenciarul Botoșani și-au exercitat dreptul la vot în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, dând dovadă de responsabilitate civică și implicare democratică, a transmis unitatea penitenciară de la Botoșani.

Așa cum s-a întâmplat și în primul tur, aceștia au fost sprijiniți să voteze prin intermediul urnelor mobile, puse la dispoziție de secțiile de votare nr. 68, 79, 80 și 85.

Deși libertatea de mișcare le este restrânsă, deținuții care îndeplinesc condițiile legale au ales să participe activ la procesul electoral, demonstrând că spiritul civic poate fi prezent chiar și în spatele gratiilor.

“Gestul lor este un exemplu de asumare a valorilor democratice și subliniază importanța votului ca instrument fundamental al cetățeniei. Participarea consistentă din mediul penitenciar arată că educația civică poate fi eficientă și în contexte mai puțin convenționale, contribuind la consolidarea unei societăți incluzive și responsabile”, a transmis Penitenciarul Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending