Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (90)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

„Luceafărul de dimineaţă” nr. 10 din 2022.  Printre cei care răspund anchetei literare a acestei reviste este şi Gellu Dorian.  Reţinem secvenţe din răspunsurile date la cele  două întrebări: 1. „Ucenicia literară” nu este câtuşi de puţin asemănătoare cu „ucenicia în pictură”, însă fiecare în parte intră, într-un fel sau altul, în etapa de început a oricărui scriitor sau pictor. „Maestrul”, un cuvânt ce nu pare a fi agreat de marii scriitori, aşa cum este însuşit de pictori, în domeniul scrisului literar, nu caută ucenici, ci este căutat de aceştia. În începuturile mele în ale scrisului, pe la finele deceniului şase, când eram la Câmpulung Moldovenesc, unde pe acele vremuri nu exista un scriitor sau un cenaclu literar, ci doar unele cărţi de poezie şi unele reviste literare pe care le descopeream atunci au făcut parte din orientările mele spre scris, după ce am renunţat la ideea de a mă face actor. Abia atunci când am venit la Botoşani, spre finalul liceului, am intrat în contact cu unii scriitori veniţi de la centru, la o întâlnire cu elevii. Printre ei era şi Laurenţiu Ulici, care a invitat elevii din aulă să citească din creaţiile lor. Singurul care a îndrăznit am fost eu. Şi astfel am intrat în cercul literaţilor botoşăneni, în centrul căruia gravita cu autoritate şi farmec aparte poetul Lucian Valea. Nu mi-a fost „maestru”, ci un bun mentor, mai ales în orientarea lecturilor. (…)Filtrele prin care am trecut la Cenaclul Mihai Eminescu din Botoşani, devenit din 1982 al Uniunii Scriitorilor din România, m-au format, m-au stimulat, încât atunci când i-am cunoscut pe mai toţi poeţii optzecişti, şi ei în formare, eram deja zidit pe ceea ce a devenit apoi poezia mea”;  2. „Însă de la o bună bucată de vreme, când reţelele de socializare au devenit adevăraţii „maeştri” ai celor furaţi de tentaţia scrisului şi facilitatea de promovare oferită de acestea, e o raritate să-ţi mai deschidă cineva uşa, să-ţi ceară o părere. Mai curând aş spune că, în spatele peretelui de sticlă şi pixeli, îţi cer socoteală sau te trec pe lista expiraţilor, însuşindu-şi chiar unele proiecte ale tale ca şi cum ar fi fost ale lor.  Şi asta se simte cu atât mai mult când locuieşti într-un oraş de provincie, în care reperele culturale s-au modificat şi au luat chipul şi asemănarea celor care administrează politic comunitatea, ţara, o clică alterată moral, fără minime criterii de valoare.  Te simţi astfel izolat, înlăturat, singur şi sprijinit doar pe modelele pe care ţi le-ai ales în tinereţea ta, când a scrie şi a publica o poezie însemna chiar un eveniment iar Magistrul, să-l amintesc aici pe Mihai Ursachi, era chiar modelul de urmat”.

„România literară” nr. 48 – 49 din 18 noiembrie 2022. Cristian Pătrăşconiu realizează o anchetă cu două  întrebări: „cum a fost anul literar 2022?” şi „ce aţi făcut ca scriitor?” Reţin din răspunsurile date de Gellu Dorian: 1. „Eu, trăind la Botoşani, unde timp de peste treizeci de ani am organizat astfel de evenimente culturale, am editat cărţi şi revista „Hyperion”, anul acesta am fost pus în faţa unui nedorit eveniment, acela de a vedea dus în derizoriu sau chiar desfiinţat  Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu”, ori să constat că alte proiecte, luate în grijă de alţii, au fost pur şi simplu duse într-un provincialism trist ori fals elitism universitar, lipit ca nuca de perete de o instituţie care are altă menire”; 2. „… şi anul acesta se menţine „schisma” între grupările literare din ţară, ceea ce dă un aspect de existenţă a două „literaturi”, care par a nu se uni sau a nu fi ale uneia singure, cum ar fi firesc. Asta anunţă un viitor în care cele două „literaturi” române nu se vor putea topi în una singură.  „Istoriile” care apar de o parte şi de alta se autoelimină, se exclud, încât, privite separat, dau impresia unei literaturi sărace, care se devoră reciproc, ceea  ce nu este deloc atractiv, de interes pentru alte spaţii literare de aiurea.  Chiar şi promovarea literaturii române contemporane în lume este una ruptă în bucăţi, cu evenimente, cum ar fi FILIT, care exclud din capul locului colaborarea”:

„România literară” nr. 48 – 49 din 18 noiembrie 2022.  Ioan Holban scrie despre volumul „La locul meu” al lui Gellu Dorian.  Reţin: 1. „Începând cu anul 1996, poetul Gellu Dorian alternează volumele de poezie cu cele de proză, marcând izbânzi estetice semnificative în ambele genuri.  Faptul a creat un fel de intertextualitate internă, să spun aşa.  Modulele de proză (povestea, personajele, evenimente, decoruri etc.) trecând, filtrate în discursul liric, în vreme ce proza a adoptat, fără excese, secvenţe lirice, nuclee tonale. Ca peste tot în lirica lui Gellu Dorian, poemele din cel mai recent volum, „La locul meu”, spun o poveste de dincolo sau de după rostirea lirică, creată, însă, adesea, în chiar curgerea versurilor”; 2. „Ţara nimănui, unde „înfloreşte nimicul peste tot ca păpădia” este locul poetului, nimeni şi nimic sunt cuvintele poeziei şuoi Gellu Dorian”; 3. „Într-o vreme când poezia nu se mai scrie, ci se butonează şi apare „pe un ecran în milioane de pixeli, ejectată, în milioane de biţi, când rămâne orfană, pentru că, iată,  nu mai are poet şi când oamenii pare că au uitat calea cărţilor, a regăsirii timpului pierdut, Gellu Dorian regăseşte, şi el, plapuma sângerie a poeziei”.

„Evenimentul” (de Iaşi) din 28 martie 2022 anunţa că scriitorul Cassian Maria Spiridon a trimis către Consiliul Local  Iaşi lista cu propuneri pentru acordarea titlului de Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi. Erau pe listă patru membri ai Uniunii Scriitorilor din România: Nichita Danilov, Gellu Dorian, Valeriu Stancu şi Pavel Florea. Lor li se acordă titlul pentru că: „sunt autori a numeroase volume de proză, eseistică, teatru, publicistică şi critică literară, câştigători a numeroase  şi prestigioase premii şi distincţii care fac cinste Iaşului”. Una din propuneri, cea a lui Pavel Florea, a provocat vii dezbateri pro şi contra, astfel că  prin Hotărârea nr. 77 din 31 martie 2022, Consiliul Local al Municipiului Iaşi acordă titlul doar celorlalţi trei. Aceştora, printre care şi lui  Gellu Dorian, li s-au decernat titlurile zilele acestea (noiembrie 2022) la Primăria Municipiului Iaşi.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

ANAF, anunț important pentru cabinetele medicale și asistenții medicali persoane fizice

Publicat

Publicitate

Agenția Națională de Administrare Fiscală va derula, până la sfârșitul anului, un nou program de conformare la nivel național, destinat persoanelor fizice înregistrate ca cabinete medicale individuale (CMI) sau persoane fizice independente (PFI) care obțin venituri din activități de asistență medicală generală, specializată sau stomatologică, scrie alba24.ro.

Obiectivele principale ale programului sunt:

  • Creșterea gradului de conformare fiscală la nivelul contribuabililor vizați, cu privire la:
  • Înregistrarea fiscală;
  • Depunerea declarațiilor fiscale;
  • Nivelul veniturilor declarate;
  • Stabilirea corectă a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale datorate;
  • Plata obligațiilor fiscale.
  • Reducerea oportunitatilor de neconformare.
  • Identificarea contribuabililor care se sustrag de la declararea totală sau parțială a obligațiilor fiscale.
  • Îmbunătățirea nivelului de informare și conștientizare a obligațiilor fiscale aferente veniturilor obținute din activitățile medicale/stomatologice.
  • Sprijinirea contribuabililor prin furnizarea de îndrumări clare și accesibile, pentru îndeplinirea corectă și la timp a obligațiilor declarative și de plată.

Ce este un program de conformare

Prin această inițiativă, ANAF urmărește consolidarea unei relații de parteneriat cu contribuabilii și promovarea conformării voluntare, ca pilon esențial al eficienței sistemului fiscal.

​Un „program de conformare” anunțat de ANAF este o inițiativă menită să încurajeze contribuabilii să își corecteze eventualele neconformități fiscale înainte ca autoritatea fiscală să inițieze o inspecție sau o verificare oficială.

Acest program se contribuabililor identificați cu risc fiscal, oferindu-le oportunitatea de a-și revizui și corecta situația fiscală într-un termen stabilit.​

Publicitate

Este important de menționat că notificarea de conformare nu este o sancțiune, ci o oportunitate oferită de ANAF pentru a remedia eventualele neconformități fiscale înainte de inițierea unei inspecții sau verificări oficiale.

Citeste mai mult

Economie

Rata șomajului a coborât la 3,33% în luna martie 2025

Publicat

Publicitate

Rata șomajului înregistrată la nivel național, la sfârșitul lunii martie 2025, a fost de 3,33%, în scădere cu 0,04 puncte procentuale raportat la cea din luna anterioară, informează luni Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

Potrivit instituției, numărul total de șomeri la finele lunii februarie 2025 a fost de 265.869 de persoane.

Din totalul șomerilor înregistrați, 56.766 au fost șomeri indemnizați și 209.103 neindemnizați. Numărul șomerilor indemnizați a scăzut cu 1.653 de persoane, iar numărul șomerilor neindemnizați a scăzut cu 871 de persoane față de luna precedentă.

Pe medii de rezidență, numărul șomerilor la finele lunii martie se prezintă astfel: 70.126 șomeri provin din mediul urban și 195.743 șomeri provin din mediul rural.

Numărul șomerilor femei la 31 martie 2025 era de 123.435 de persoane, în timp ce numărul șomerilor bărbați era de 142.434 de persoane.

Cei mai mulți șomeri aveau între 40 – 49 de ani (67.955), urmați de cei cu vârsta peste 55 ani (61.773), la polul opus aflându-se persoanele între 25 – 29 de ani (15.463).

Publicitate

Referitor la structura șomajului după nivelul de educație, șomerii fără studii și cei cu nivel de educație primar au o pondere însemnată în totalul șomerilor înregistrați în evidențele ANOFM (31,74%).

Șomerii cu nivel de educație gimnazial reprezintă 34,26% din totalul șomerilor înregistrați, iar cei cu studii universitare 4,45 %. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Polițiștii botoșăneni au fost prezenți în biserici. Activitatea vizează Campania de prevenire a violenţei în familie „Te ajutăm să fii în siguranţă!”

Publicat

Publicitate

În intervalul 23-25 aprilie a.c. , poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au fost prezenţi la Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril Albeşti şi la Biserica Sfantul Gheorghe Săveni cu ocazia slujbelor prilejuite de sărbătorile religioase din această perioadă.

 

Activitatea se încadrează în cadrul Campaniei de prevenire a violenţei în familie  Te ajutăm să fii în siguranţă!, campanie ce are drept scop informarea grupurilor vulnerabile cu privire la prevederile legale şi măsurile de protecție ce trebuie adoptate pentru prevenirea/sesizarea  faptelor de violență în familie/în cuplu.

 

Cu sprijinul protopopiatelor locale şi cu suportul preoţilor slujitori, poliţiştii de prevenire au informat persoanele prezente pe tema drepturilor victimelor violenţei în familie , accentul punându-se în special pe promovarea prevederilor Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie.

 

Publicitate

Activităţile au vizat  transmiterea unor sfaturi utile în situaţia în care aceştia din urmă sunt implicaţi în situaţii conflictuale intrafamiliale, ce pot face în astfel de situaţii, dar şi informații referitoare la modificările legislative apărute în situațiile de violență în familie.

 

Astfel,  cetăţenii au primit materiale tipărite în cadrul parteneriatului inițiat de IPJ Botoșani cu Autoritatea Teritorială de Ordine Publică , material informativ care precizează condiţiile în care se poate solicita un ordin de protecţie, serviciile de care poate beneficia o victimă şi o serie de recomandări pentru persoanele care sunt supuse abuzurilor intrafamiliale.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Elevii din Botoșani au umplut podiumul la etapa națională a Olimpiadei de Limba Franceză

Publicat

Publicitate

Etapa națională a Olimpiadei de Limba Franceză, s-a desfășurat la Ploiești, în perioada 22–26 aprilie 2025, fiind organizată de Ministerul Educației și Cercetării din România și Inspectoratul Școlar Județean Prahova.

Județul Botoșani a fost reprezentat de zece elevi, însoțiți de prof.  Ichim Daria de la Colegiul Național „A.T. Laurian”, Botoșani:

  • PURICE L. Laura Alexandra – Colegiul Național „A.T. Laurian”, Botoșani, clasa a IX-a, intensiv/ bilingv, îndrumători, prof. Mangîr Gabriela și prof. Rusu Alina Diana
  • ROTARIU I. Alexandra Ioana – Colegiul Național „A.T. Laurian”, Botoșani, clasa a X-a, intensiv/ bilingv, îndrumători, prof. Ichim Daria și Rusu Alina Diana
  • COTRUȚĂ I.E. Vladimir – Colegiul Național „A.T. Laurian”, Botoșani, clasa a XI-a, intensiv/ bilingv, îndrumători, prof. Mangîr Gabriela și prof.  Constantin Mariana
  • CAZACINCU M. Bianca Maria – Colegiul Național „A.T. Laurian”, Botoșani, clasa a XI-a, intensiv/ bilingv, îndrumători, prof. Mangîr Gabriela și prof.  Constantin Mariana
  • SOCIANU G. Larisa Maria – Liceul „Regina Maria”, Dorohoi, clasa a IX-a, studiu Normal, îndrumător, prof. Ciobanu Iluca Cristina
  • HUMELNICU C. Alexandru Constantin  – Școala Gimnazială „Elena Rareș”, Botoșani, clasa a VIII-a, prof. îndrumător, Luțuc Nicoleta
  • AZOICĂI Gh. Ilinca Elena – Colegiul Național „A.T. Laurian”, Botoșani clasa a X-a, studiu normal, îndrumător, prof. Mighiu Rodica
  • SIMION M. Ilinca – Colegiul Național „A.T. Laurian”, Botoșani, clasa a XI-a, studiu normal, îndrumător, prof. Ichim Daria
  • TOPALĂ V.S. Iosua Emanuel – Colegiul Național „Grigore Ghica”, Dorohoi, clasa a XI-a, studiu normal, îndrumător, prof. Jîșcanu Daniela Claudia
  • SĂVESCU V. Raluca – Colegiul Național „A.T. Laurian”, Botoșani, clasa a XII-a, studiu normal, îndrumător, prof. Mighiu Rodica

Rezultate deosebite au obținut următorii elevi:

  • Premiul ILaura Purice, de la Colegiul Național „A.T. Laurian”, profil bilingv franceză, clasa a IX-a;
  • Premiul al III-lea și Mențiune specială „Pour la pertinence de l’argumentation et le style élégant” – Vladimir Cotruță, de la Colegiul Național „A.T. Laurian”, profil bilingv franceză, clasa a XI-a;
  • Mențiune specială – Alexandra Ioana Rotariu, de la Colegiul Național „A.T. Laurian”, profil bilingv franceza, clasa a X-a.

„Felicitări tuturor elevilor participanți! Ați reprezentat cu cinste județul și ne mândrim cu voi!” a declarat Bogdan Gheorghe SURUGIUC, inspector școlar general.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending