Connect with us
Publicitate

Actualitate

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (86)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Revista „Taifasuri” nr. 906 din 27 octombrie – 2 noiembrie 2022. Prima peliculă cinematografică despre George Enescu.   Revista publică un interviu realizat de Valentin Ţigău cu  Toma Enache, regizorul filmului care se va numi „Enescu – Geniul şi Prinţesa”. Filmul va fi făcut astfel încât Enescu trebuie redescoperit ca om bun şi generos, ca personalitate de talie mondială, ca un geniu. Întrebat ce l-a atras la Enescu, regizorul Toma Enache răspunde: 1.  „Cu cât citeşti mai mult despre el, cu atât eşti mai mult fascinat de personalitatea lui, de relaţia de prietenie extraordinară pe care a avut-o cu un alt copil minune al muzicii, violonistul Yehudi Menuhin, cel care a vorbit atât de frumos despre el în timpul vieţii lui Enescu şi după aceea. A fost una dintre cele mai frumoase relaţii maestru-discipol şi nu s-a deteriorat niciodată. Concret, dacă te cufunzi în lecturi despre Enescu, dai peste multe informaţii pe care simţi nevoia „să le spui”. Afli amănunte interesante, cum ar fi că la 2 ani voia vioară, că tatăl lui i-a adus una de jucărie şi Enescu a aruncat-o în foc, pentru că voia o vioară reală, nu o jucărie.  La 5 ani compunea. La 8 ani studia la Conservatorul din Viena. După alţi 4 ani, pleacă la Paris şi studiază la Conservator vioară, pian şi compoziţie. La 16 ani i se cântă „Poema Română” la Teatrul Chattelet din Paris, cu orchestra Colonne… Apoi,  povestea lui fabuloasă de iubire cu prinţesa Maruca Cantacuzino”; 2. „Cât de frumos este să pui într-un film  o poveste de dragoste fără egal, cum e cea dintre Enescu şi Maruca, şi o altă poveste extraordinară: crearea operei „Oedip”?  Când am citit că i-a trebuit 25 de ani să compună „Oedip”, că partitura operei a fost trimisă împreună cu tezaurul la Moscova şi recuperată abia după ani buni, că el singur consideră opera „Oedip” cea mai importantă lucrare a sa din punct de vedere muzical şi drept cel mai important lucru pe care l-a făcut, mi-am zis: „Doamne, ce muzică de film a scris Enescu?”;  3. „Povestea lui e prea frumoasă şi profundă ca să nu faci un film artistic cu un impact în sufletele oamenilor, aşa cum Enescu merită. Mai e ceva: „Enescu trebuie să fie redescoperit ca un geniu care vine dintr-o familie… Costache şi Maria… Imaginaţi-vă! Doi părinţi care, după ce au avut 11 copii care au murit, au spus „Hai să mai facem unul!” Şi a ieşit George Enescu!”

Reţinem câteva aspecte care ţin de bucătăria internă a realizării filmului: 1. scenariul urmează două fire: povestea de iubire dintre Enescu şi Maruca şi povestea scrierii operei „Oedip”; 2. rolul lui Enescu este jucat de actorul Mircea Dragoman de la Teatrul Evreiesc din Bucureşti, un actor care seamănă perfect cu George Enescu;  3. rolul Marucăi Cantacuzino  este interpretat de actriţa Theodora Sandu de la Teatru „Toma Caragiu” din Ploieşti; 4. rolul Cellei Delavrancea este interpretat de Iulia Gorneanu care, spune regizorul, „a venit în echipă şi cu numeroase piese din colecţia personală: bijuterii, cercei, mărgele, poşete, eşarfe, tot felul de accesorii”; 5. Printre actori se numără şi Cezara Dafinescu (Regina Elisabeta), Manuela Hărăbor (Regina Maria), Constantin Codrescu, Kira Hagi, Cristian Şofron, Adrian Titieni, Pavel Ulici şi alţii; 6. în ceea ce priveşte scenografia, decorurile de epocă şi recuzita, regizorul Toma Enache adaugă: „avem trăsuri, maşini de epocă, palate, case de la 1920. Am avut nişte locaţii emblematice: Muzeul de Artă din Ploieşti, Casa Cincu de la Tecuci,  Casa Sadoveanu unde a stat Eminescu 2 ani,  Casa Regina Maria din Iaşi, Hotelul Traian,  Opera Naţională din Iaşi în care Enescu a cântat,  Opera Naţională din Bucureşti în care Enescu a dirijat în 1928, Ateneul Român în care Enescu a cântat în 1905 „Poema Română”, Filarmonica „Moldova” Iaşi, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploieşti”;  7. de la Los Angeles  a venit dirijorul Vlad Vizireanu pentru a dirija în film; 8. costumele au beneficiat de colaborarea lui Ştefano Nicolao din Veneţia, care are trei nominalizări la „Oscar” pentru costume realizate în alte filme.

Publicitate

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

BLOCADA la Bucecea: Zeci de persoane verificate

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Bucecea, împreună cu cei ai Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere, precum și pentru verificarea respectării legislației rutiere.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost legitimate peste 60 de persoane și au fost controlate 54 de autovehicule, 17 dintre acestea fiind testate cu aparatul etilotest, fără rezultate pozitive.

Publicitate

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate peste  20 de sancțiuni contravenționale în valoare de 5.000 de lei, cele mai multe dintre acestea fiind aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

 

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

FOTO&VIDEO: Atelier de muzică psaltică la Botoșani, ediția a II-a, cu participarea îndrăgitului profesor universitar Adrian Sîrbu

Publicat

Publicitate

Peste 70 de persoane din județul Botoșani, în mare majoritate elevi, s-au înscris la Atelierul de Muzică Psaltică, ediția a II-a, care  a debutat astăzi, 14 noiembrie. Cu toții au șansa, prin audiții și exemplificări, să învețe câteva noțiuni despre tehnica vocală psaltică, unii dintre ei chiar să aprofundeze, chiar de la lect. univ. dr. Adrian Sîrbu la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, fondatorul și dirijorul corului psaltic „Byzantion” (din 1997), cu care a participat la numeroase festivaluri din Europa, alături de care a înregistrat 12 albume audio.

Evenimentul organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, în parteneriat cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe”, și Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” a debutat dimineață cu slujba Sfintei Liturghii, oficiată de părintele Irinel Constantin Puiu și Andrei Anușcă, răspunsurile la stană fiind oferite de elevii Seminarului din Botoșani, dar și studenți de la Iași, care și-au însoțit profesorul.

După deschiderea oficială, care a avut loc în Sala de festivități a Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Bootșani, moment marcat de scurte alocuțiuni ale tuturor celor implicați în proiect, cursanții au avut șansa să deprindă anumite secrete din tehnica muzicii psaltice, sub îndrumarea îndrăgitului profesor Adrian Sîrbu.

Publicitate

După ora 17.00, va începe slujba privegherii în cinstea Sfântului Paisie de la Neamț, la care botoșănenii sunt așteptați numeroși.

Profesorul ieșean Adrian Sîrbu este absolvent al Seminarului Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” din Iași, este licenţiat al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi și absolvent al cursurilor de Master „Filosofie creştină şi dialog cultural”, din cadrul Facultății de Filosofie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași. Totodată, este licențiat al Facultăţii de Compoziţie, Muzicologie, Pedagogie Muzicală şi Teatru a Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iaşi, cu specializarea Pedagogie Muzicală.

Este licențiat al Conservatorului de Stat din Atena și al cursurilor de Master ale aceluiași conservator. Este absolvent al Școlii de Muzică Psaltică „Izvorul Tămăduirii” din Atena.

Publicitate

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Tânăr de 34 de ani, din comuna Răchiți, dus cu escortă la penitenciar

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – Compartimentul Urmăriri au identificat un tânăr, de 34 de ani, din comuna Răchiți, pe numele căruia era emis, de către Judecătoria Botoșani,  un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea.

 

Acesta a fost condamnat la 9 luni de închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, constând în aceea că, în anul 2021 a depus o declarație la Serviciul Public Comunitar Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor Botoșani, prin care sesiza în mod nereal, pierderea permisului de conducere, în vederea eliberării unui duplicat, deși în realitate documentul fusese reținut de către autoritățile din Germania, pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice. 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Mircea Magdalena, administrator public Primăria Botoșani, candidat PSD Parlament: „O guvernare social-democrată e garanția dezvoltării Botoșaniului și întoarcerii tinerilor”

Publicat

Publicitate

Candidatul social-democrat pentru Camera Deputaților a anunțat astăzi o parte dintre cele mai importante măsuri pe care PSD le va implementa de anul viitor dacă va ajunge la guvernare pentru întoarcerea tinerilor în țară și în județul Botoșani.

Ca administrator public al primăriei municipiului Botoșani timp de 4 ani am reușit împreună cu echipa lui Cosmin Andrei să atragem peste 203 milioane pentru investiții în orașul nostru. A fost o muncă extraordinară, dar investițiile nu sunt totul, avem nevoie de oameni tineri, bine pregătiți care să beneficieze de toate facilitățile și să dezvolte mai departe orașul prin înființarea de noi afaceri, prin integrarea în administrația publică, care să se stabilească înapoi în Botoșani. PSD are pograme dedicate pentru tinerii și familiile acestora care vor să revină acasă”, a declarat candidatul PSD pentru Camera Deputaților.

PSD are trei măsuri principale prin care să atragă tinerii plecați la muncă în străinătate să se întoarcă acasă pentru a-și deschide o afacere sau un loc de muncă și a se stabili definitiv în țară.

Publicitate

Prima măsură. Programul Start-Up Diaspora Next Gen, cu un buget de 200 milioane de euro în 4 ani propune finanțări de 50.000 de euro pentru fiecare persoană revenită din diaspora. Obiectivul este de a crea 4.000 de Start-Up-uri care să genereze minim 8.000 de locuri de muncă stabile.

Măsua a doua prevede scutirea de impozitul pe profit sau pe cifra de afaceri pentru cetățenii români care se întorc în țară și investesc în România banii câștigați în străinătate. Cetățeanul român, întors în țară din diaspora, care își înființează o societate comercială și desfășoară activitate comercială neîntreruptă, va beneficia, pe o perioadă de 3 ani, de scutirea integrală de la plata impozitului pe profit sau pe cifra de afaceri, până la atingerea unui plafon de 300.000 de euro, prin acordarea unui credit fiscal nerambursabil.

A treia măsură este prima de stabilitate pentru românii care se angajează după întoarcerea în țară. Fiecare cetățean român, stabilit legal în străinătate minimum 1 an de zile, care se reîntoarce definitiv în țară și se angajează cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată, va primi o primă de stabilitate timp de 2 ani, în cuantum de 1.000 de lei net lunar, pentru primele 12 luni, și 1.250 de lei lunar pentruv următoarele 12 luni.

Publicitate

Avem nevoie să ni se întoarcă tinerii la Botoșani. Doar cu ajutorul tinerilor plecați în străinătate vom reuși să creștem orașul și județul Botoșani, să folosim expertiza și experiența lor, să le oferim avantaje astfel încât să-și aducă familiile și să-și întemeieze aici căminul permanent, acasă la Botoșani. PSD a demonstrat că este singurul partid care de fiecare dată când e la guvernare majorează veniturile pentru toate categoriile socio-profesionale, și au prezentat colegii mei creșterile de venituri pentru următorii 4 ani. Am dovedit că facem investiții în infrastructură, avem primii km pe care se circulă pe Autostrada Moldovei, va începe drumul expres Botoșani-Suceava, am modernizat, Botoșani-Târgu Frumos și Botoșani-Ștefănești. PSD este garanția dezvoltării Botoșaniului”, a subliniat Mircea Magdalena.

https://www.facebook.com/share/p/19WmEfYhRj/?mibextid=WC7FNe

 

Publicitate

CMF11240017

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending