Connect with us

Actualitate

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (86)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Revista „Taifasuri” nr. 906 din 27 octombrie – 2 noiembrie 2022. Prima peliculă cinematografică despre George Enescu.   Revista publică un interviu realizat de Valentin Ţigău cu  Toma Enache, regizorul filmului care se va numi „Enescu – Geniul şi Prinţesa”. Filmul va fi făcut astfel încât Enescu trebuie redescoperit ca om bun şi generos, ca personalitate de talie mondială, ca un geniu. Întrebat ce l-a atras la Enescu, regizorul Toma Enache răspunde: 1.  „Cu cât citeşti mai mult despre el, cu atât eşti mai mult fascinat de personalitatea lui, de relaţia de prietenie extraordinară pe care a avut-o cu un alt copil minune al muzicii, violonistul Yehudi Menuhin, cel care a vorbit atât de frumos despre el în timpul vieţii lui Enescu şi după aceea. A fost una dintre cele mai frumoase relaţii maestru-discipol şi nu s-a deteriorat niciodată. Concret, dacă te cufunzi în lecturi despre Enescu, dai peste multe informaţii pe care simţi nevoia „să le spui”. Afli amănunte interesante, cum ar fi că la 2 ani voia vioară, că tatăl lui i-a adus una de jucărie şi Enescu a aruncat-o în foc, pentru că voia o vioară reală, nu o jucărie.  La 5 ani compunea. La 8 ani studia la Conservatorul din Viena. După alţi 4 ani, pleacă la Paris şi studiază la Conservator vioară, pian şi compoziţie. La 16 ani i se cântă „Poema Română” la Teatrul Chattelet din Paris, cu orchestra Colonne… Apoi,  povestea lui fabuloasă de iubire cu prinţesa Maruca Cantacuzino”; 2. „Cât de frumos este să pui într-un film  o poveste de dragoste fără egal, cum e cea dintre Enescu şi Maruca, şi o altă poveste extraordinară: crearea operei „Oedip”?  Când am citit că i-a trebuit 25 de ani să compună „Oedip”, că partitura operei a fost trimisă împreună cu tezaurul la Moscova şi recuperată abia după ani buni, că el singur consideră opera „Oedip” cea mai importantă lucrare a sa din punct de vedere muzical şi drept cel mai important lucru pe care l-a făcut, mi-am zis: „Doamne, ce muzică de film a scris Enescu?”;  3. „Povestea lui e prea frumoasă şi profundă ca să nu faci un film artistic cu un impact în sufletele oamenilor, aşa cum Enescu merită. Mai e ceva: „Enescu trebuie să fie redescoperit ca un geniu care vine dintr-o familie… Costache şi Maria… Imaginaţi-vă! Doi părinţi care, după ce au avut 11 copii care au murit, au spus „Hai să mai facem unul!” Şi a ieşit George Enescu!”

Reţinem câteva aspecte care ţin de bucătăria internă a realizării filmului: 1. scenariul urmează două fire: povestea de iubire dintre Enescu şi Maruca şi povestea scrierii operei „Oedip”; 2. rolul lui Enescu este jucat de actorul Mircea Dragoman de la Teatrul Evreiesc din Bucureşti, un actor care seamănă perfect cu George Enescu;  3. rolul Marucăi Cantacuzino  este interpretat de actriţa Theodora Sandu de la Teatru „Toma Caragiu” din Ploieşti; 4. rolul Cellei Delavrancea este interpretat de Iulia Gorneanu care, spune regizorul, „a venit în echipă şi cu numeroase piese din colecţia personală: bijuterii, cercei, mărgele, poşete, eşarfe, tot felul de accesorii”; 5. Printre actori se numără şi Cezara Dafinescu (Regina Elisabeta), Manuela Hărăbor (Regina Maria), Constantin Codrescu, Kira Hagi, Cristian Şofron, Adrian Titieni, Pavel Ulici şi alţii; 6. în ceea ce priveşte scenografia, decorurile de epocă şi recuzita, regizorul Toma Enache adaugă: „avem trăsuri, maşini de epocă, palate, case de la 1920. Am avut nişte locaţii emblematice: Muzeul de Artă din Ploieşti, Casa Cincu de la Tecuci,  Casa Sadoveanu unde a stat Eminescu 2 ani,  Casa Regina Maria din Iaşi, Hotelul Traian,  Opera Naţională din Iaşi în care Enescu a cântat,  Opera Naţională din Bucureşti în care Enescu a dirijat în 1928, Ateneul Român în care Enescu a cântat în 1905 „Poema Română”, Filarmonica „Moldova” Iaşi, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploieşti”;  7. de la Los Angeles  a venit dirijorul Vlad Vizireanu pentru a dirija în film; 8. costumele au beneficiat de colaborarea lui Ştefano Nicolao din Veneţia, care are trei nominalizări la „Oscar” pentru costume realizate în alte filme.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cine sunt miniștrii propuși în NOUL Guvern Ciolacu. Care sunt propunerile de miniștri din partea PSD, PNL și UDMR

Publicat

Publicitate

Duminică, partidele conduse de Marcel Ciolacu (PSD), Ilie Bolojan (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR) au convenit asupra repartizării finale a ministerelor în viitorul Executiv. Noul Guvern Ciolacu va include 16 ministere, dintre care opt vor reveni PSD, șase PNL și două UDMR, relatează alba24.ro.

Ministerul Economiei va fi comasat cu cel al Digitalizării, nu cu cel al Energiei, cum a fost propunerea iniţială.

Duminică au fost stabiliți și șefii celor două camere ale Parlamentului. Camera Deputaţilor va fi condusă de Daniel Suciu (PSD), iar Senatul de Ilie Bolojan, preşedintele PNL.

Luni se vor face anunțurile oficiale iar președintele Iohannis va desemna şi premierul, ce va fi conform surselor Marcel Ciolacu.

Noul Guvern Ciolacu. Cum vor fi împărțite ministerele

PSD va avea opt ministere, după cum urmează:

  • Ministerul Apărării – Angel Tîlvăr
  • Ministerul Economiei şi Digitalizării – Bogdan Ivan
  • Ministerul Sănătății – Alexandru Rafila
  • Ministerul Muncii – Simona Bucura Oprescu
  • Ministerul Transporturilor – Sorin Grindeanu
  • Ministerul Culturii – Natalia Intotero
  • Ministerul Agriculturii – Florin Barbu
  • Ministerul Justiţiei – Radu Marinescu

PNL va avea șase ministere, după cum urmează:

Publicitate
  • Ministerul Afacerilor Interne – Cătălin Predoiu, care va avea și calitatea de vicepremier
  • Ministerul de Externe – Emil Hurezeanu (fost ambasador al României în Germania)
  • Ministerul Fondurilor Europene – Marcel Boloș
  • Ministerul Energiei – Sebastian Burduja
  • Ministerul Mediului – Mircea Fechet
  • Ministerul Educației și Cercetării – Daniel David (rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca)

UDMR va avea două ministere:

  • Ministerul Dezvoltării – Cseke Attila
  • Ministerul Finanțelor – Tanczos Barna

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșănean trimis în judecată pentru tentativă de omor după ce și-a bătut cu parul un cunoscut în Centrul Istoric din Botoșani

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a anunțat că a dispus trimiterea în judecată în stare de libertate a inculpatului D.F., în vârstă de 45 de ani, din mun./jud. Botoşani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „tentativă de omor” și „tulburarea ordinii și liniștii publice”.

S-a reţinut că, în ziua de 07.04.2023, în jurul orei 13.25, în timp ce se afla în zona Centrul Vechi din mun. Botoșani, pe fondul unor neînțelegeri anterioare, inculpatul a aplicat o lovitură cu o bâtă din lemn în direcția capului persoanei vătămate F.B., care s-a apărat cu brațul stâng, la care a suferit o fractură pentru vindecarea căreia a necesitat 55-65 de zile de îngrijiri medicale.

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”,a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 22 decembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 22 decembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 22 decembrie 2024:

Loto 6/49: 25, 46, 49, 35, 31, 19

Loto 5/40: 40, 16, 8, 3, 23, 6

Joker: 22, 24, 10, 15, 37 + 20

Noroc: 4 4 8 1 8 2 9

Publicitate

Noroc Plus: 7 2 8 9 6 4

Super Noroc: 6 7 1 4 1 0

Citeste mai mult

Eveniment

Oficial: Valeriu Iftime izolat la Botoșani. A pierdut funcția de prim-vicepreședinte al PNL

Publicat

Publicitate

Președintele Consiliului Județean Botoșani, Valeriu Iftime, a pierdut funcția pe care o deținea în cadrul conducerii centrale a Partidului Național Liberal, locul său de prim-vicepreședinte al PNL fiind deja luat de Cătălin Predoiu.

Anunțul de nominalizare a lui Cătălin Predoiu pe această funcție a fost făcut de președintele PNL, Ilie Bolojan, care a precizat în cadrul unei conferințe de presă că Predoiu va fi unul dintre miniștrii propuși de acest partid în noul Guvern.

Cătălin Predoiu, actual ministrul de Interne, preia funcția de prim-vicepreședinte al PNL după ce Valeriu Iftime ar fi demisionat din această funcție.

Cu această ocazie, preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a anunţat, duminică seară, la finalul şedinţei Biroului Politic Naţional al partidului, că liberalii vor conduce şase ministere în noul Guvern.

Potrivit lui Bolojan, acestea vor fi: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Mediului, Ministerul Energiei, Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending