Connect with us

Actualitate

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (86)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Revista „Taifasuri” nr. 906 din 27 octombrie – 2 noiembrie 2022. Prima peliculă cinematografică despre George Enescu.   Revista publică un interviu realizat de Valentin Ţigău cu  Toma Enache, regizorul filmului care se va numi „Enescu – Geniul şi Prinţesa”. Filmul va fi făcut astfel încât Enescu trebuie redescoperit ca om bun şi generos, ca personalitate de talie mondială, ca un geniu. Întrebat ce l-a atras la Enescu, regizorul Toma Enache răspunde: 1.  „Cu cât citeşti mai mult despre el, cu atât eşti mai mult fascinat de personalitatea lui, de relaţia de prietenie extraordinară pe care a avut-o cu un alt copil minune al muzicii, violonistul Yehudi Menuhin, cel care a vorbit atât de frumos despre el în timpul vieţii lui Enescu şi după aceea. A fost una dintre cele mai frumoase relaţii maestru-discipol şi nu s-a deteriorat niciodată. Concret, dacă te cufunzi în lecturi despre Enescu, dai peste multe informaţii pe care simţi nevoia „să le spui”. Afli amănunte interesante, cum ar fi că la 2 ani voia vioară, că tatăl lui i-a adus una de jucărie şi Enescu a aruncat-o în foc, pentru că voia o vioară reală, nu o jucărie.  La 5 ani compunea. La 8 ani studia la Conservatorul din Viena. După alţi 4 ani, pleacă la Paris şi studiază la Conservator vioară, pian şi compoziţie. La 16 ani i se cântă „Poema Română” la Teatrul Chattelet din Paris, cu orchestra Colonne… Apoi,  povestea lui fabuloasă de iubire cu prinţesa Maruca Cantacuzino”; 2. „Cât de frumos este să pui într-un film  o poveste de dragoste fără egal, cum e cea dintre Enescu şi Maruca, şi o altă poveste extraordinară: crearea operei „Oedip”?  Când am citit că i-a trebuit 25 de ani să compună „Oedip”, că partitura operei a fost trimisă împreună cu tezaurul la Moscova şi recuperată abia după ani buni, că el singur consideră opera „Oedip” cea mai importantă lucrare a sa din punct de vedere muzical şi drept cel mai important lucru pe care l-a făcut, mi-am zis: „Doamne, ce muzică de film a scris Enescu?”;  3. „Povestea lui e prea frumoasă şi profundă ca să nu faci un film artistic cu un impact în sufletele oamenilor, aşa cum Enescu merită. Mai e ceva: „Enescu trebuie să fie redescoperit ca un geniu care vine dintr-o familie… Costache şi Maria… Imaginaţi-vă! Doi părinţi care, după ce au avut 11 copii care au murit, au spus „Hai să mai facem unul!” Şi a ieşit George Enescu!”

Reţinem câteva aspecte care ţin de bucătăria internă a realizării filmului: 1. scenariul urmează două fire: povestea de iubire dintre Enescu şi Maruca şi povestea scrierii operei „Oedip”; 2. rolul lui Enescu este jucat de actorul Mircea Dragoman de la Teatrul Evreiesc din Bucureşti, un actor care seamănă perfect cu George Enescu;  3. rolul Marucăi Cantacuzino  este interpretat de actriţa Theodora Sandu de la Teatru „Toma Caragiu” din Ploieşti; 4. rolul Cellei Delavrancea este interpretat de Iulia Gorneanu care, spune regizorul, „a venit în echipă şi cu numeroase piese din colecţia personală: bijuterii, cercei, mărgele, poşete, eşarfe, tot felul de accesorii”; 5. Printre actori se numără şi Cezara Dafinescu (Regina Elisabeta), Manuela Hărăbor (Regina Maria), Constantin Codrescu, Kira Hagi, Cristian Şofron, Adrian Titieni, Pavel Ulici şi alţii; 6. în ceea ce priveşte scenografia, decorurile de epocă şi recuzita, regizorul Toma Enache adaugă: „avem trăsuri, maşini de epocă, palate, case de la 1920. Am avut nişte locaţii emblematice: Muzeul de Artă din Ploieşti, Casa Cincu de la Tecuci,  Casa Sadoveanu unde a stat Eminescu 2 ani,  Casa Regina Maria din Iaşi, Hotelul Traian,  Opera Naţională din Iaşi în care Enescu a cântat,  Opera Naţională din Bucureşti în care Enescu a dirijat în 1928, Ateneul Român în care Enescu a cântat în 1905 „Poema Română”, Filarmonica „Moldova” Iaşi, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploieşti”;  7. de la Los Angeles  a venit dirijorul Vlad Vizireanu pentru a dirija în film; 8. costumele au beneficiat de colaborarea lui Ştefano Nicolao din Veneţia, care are trei nominalizări la „Oscar” pentru costume realizate în alte filme.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Copilașii de la Grădinița nr. 3 din Dorohoi s-au întâlnit cu pompierii

Publicat

Publicitate

Multe persoane sunt superstițioase și consideră ziua de „Marţi, 13” o zi cu ghinion, dar se întâmplă ca uneori să ne facem și singuri „ghinionul” prin faptul că nu suntem destul de bine informați. De aceea, la nivelul IGSU, s-a stabilit ca, de fiecare dată când ziua de 13 pică marţea, aceasta să fie dedicată Informării Preventive.

Pompierii botoșăneni au diseminat astăzi mesajul preventiv prin distribuirea de materiale aferente campaniei în locurile aglomerate din municipiul Botoșani, dar și în celelalte localități ale județului prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență.

De asemenea, Inspectorii de Prevenire au fost prezenți la Grădinița nr. 3 din Dorohoi, unde au desfășurat diverse activități, pe parcursul cărora copiii au învățat cum trebuie să se protejeze dacă un incendiu îi surprinde în locuință sau la școală, dar și cum să reacţioneze în situația producerii unui cutremur.

Pompierii botoșăneni si membrii serviciilor voluntare din comunele județului au abordat următoarele aspecte:
✔ verificarea și curățarea coșurilor de evacuare a fumului;
✔ verificarea sobelor și alimentarea acestora cu materiale combustibile potrivite;
✔ evitarea supeaîncălzirii sobei;
✔ depozitarea cenușii și a jarului provenite de la sobe într-un loc special amenajat. Jăratecul nestins nu trebuie aruncat în apropierea casei, a adăposturilor de animale, a magaziilor de lemne sau de furaje;
✔ folosirea responsabilă a instalațiilor electrice și de gaze și verificarea acestora de către personal specializat;
✔ instalarea în locuințe a detectoarelor de fum și de gaz;
✔ supravegherea și informarea copiilor, astfel încât aceștia să cunoască riscurile la care se expun în orice împrejurare.

Activitățile urmăresc creșterea nivelului de siguranță în rândul cetățenilor și crearea unei culturi preventive, cu precădere pe respectarea regulilor privind apărarea împotriva incendiilor.

Publicitate

 

Citeste mai mult

Eveniment

Suporterii botoșăneni sunt invitați să fie alături de echipa lor favorită, la meciul din ultima etapă a Play-out-ului SuperLigii României

Publicat

Publicitate

Suporterii botoșăneni sunt invitați să fie alături de echipa lor favorită!
Biletele pentru meciul dintre FC Botoșani și AFC Hermannstadt, din ultima etapă a Play-out-ului SuperLigii României, sunt disponibile online pe 🌐 www.fcbt.ro și 🌐 www.bilete.ro.

Partida FC Botoșani 🆚 AFC Hermannstadt va avea loc duminică, 18 mai 2025, începând cu ora 🕔 17:00, pe stadionul 🏟 Municipal din Botoșani. Hai la stadion să susții echipa ta de suflet!

Citeste mai mult

Eveniment

Minivacanță de Rusalii 2025: Angajații din România vor beneficia de trei zile libere, la începutul lunii iunie

Publicat

Publicitate

Angajații din România se vor bucura de o minivacanță de trei zile la începutul lunii iunie. Sărbătoarea Rusaliilor are loc la 50 de zile după Paște și comemorează Pogorârea Sfântului Duh asupra apostolilor. În 2025, prima zi de Rusalii va fi celebrată duminică, 8 iunie, iar a doua zi, luni, 9 iunie, va fi zi liberă legală.

Pentru angajații din România, a doua zi de Rusalii (luni, 9 iunie) este declarată zi liberă legal prin lege, ceea ce înseamnă că aceștia vor putea să se bucure de un weekend prelungit, în perioada 7 – 9 iunie.

Semnificația religioasă a sărbătorii

Cunoscută și sub denumirea de „Cincizecime”, sărbătoarea Rusaliilor reprezintă unul dintre cele mai vechi și importante praznice creștine. Aceasta comemorează momentul în care Duhul Sfânt s-a pogorât asupra apostolilor lui Iisus Hristos, la 50 de zile după Înviere, eveniment care marchează, în mod simbolic, și întemeierea Bisericii creștine.

Potrivit tradiției biblice, după ce Duhul Sfânt s-a pogorât asupra lor, apostolii au început să vorbească în limbi diferite și să predice cuvântul lui Dumnezeu, răspândind astfel învățăturile creștine în întreaga lume.

Minivacanță de Rusalii. Calendarul zilelor libere rămase în 2025

În anul 2025, românii vor beneficia de un total de 17 zile libere oferite de stat, datorită sărbătorilor legale. Dintre acestea, 13 zile libere vor fi în timpul săptămânii, în timp ce 4 zile libere vor cădea în weekend.

Iată lista completă a zilelor libere legale rămase pentru anul 2025:

Publicitate
  • 1 iunie – Ziua Copilului (duminică)
  • 8 iunie – Prima zi de Rusalii (duminică)
  • 9 iunie – A doua zi de Rusalii (luni) – zi liberă legal
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului (vineri) – zi liberă legal
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei (duminică)
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României (luni) – zi liberă legal
  • 25 decembrie – Prima zi de Crăciun (joi) – zi liberă legal
  • 26 decembrie – A doua zi de Crăciun (vineri) – zi liberă legal

Este important de menționat că Ziua Copilului (1 iunie) cade într-o zi de duminică în 2025, suprapunându-se peste weekendul obișnuit.

Citeste mai mult

Cultura

„Noaptea Muzeelor” 2025 la Muzeul Județean Botoșani

Publicat

Publicitate

Conform tradiției ultimilor ani, Muzeul Județean Botoșani va lua parte și în 2025 la „Noaptea Muzeelor”, eveniment cultural de anvergură națională care mobilizează numeroase instituții de profil muzeal din întreaga țară într-o binevenită celebrare a culturii. Astfel, în data de 17 mai 2025, în intervalul orar 16.00-22.00, intrarea va fi liberă la următoarele muzee botoșănene:

  • Muzeul de Etnografie (Bd. Mihai Eminescu, nr. 50, Botoșani), unde, pe lângă expoziția permanentă care pune în valoare arealul etnografic al Botoșaniului, vizitatorii vor putea contempla expoziția de artă comparată „Zbor printre rădăcini”, încorporând atât piese din patrimoniul Muzeului de Etnografie, cât și lucrări de artă vizuală ale artistei Ioana Gina Poleac;
  • Casa Memorială „Nicolae Iorga” (Str. Nicolae Iorga, nr. 14, Botoșani), cu expoziția permanentă care omagiază opera și activitatea istoricului;
  • Muzeul „Ștefan Luchian” (Str. Ștefan Luchian, nr. 92, Ștefănești), cu expoziția permanentă dedicată vieții și creației artistului.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending