Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (73)

Publicat

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

ZIGZAG EMINESCOLOGIC

Cristian Livescu în „Întâiul Eminescu” Editura „Crigarux”, Piatra Neamţ, 1999Primul care abordează poeziile publicate în „Familia” în întregul lor (1866 – 1869) este Cristian Livescu. El le aşează într-un sistem de gândire poetică în volumul amintit. Poeziile publicate în „Familia” sunt: „O călărire în zori”, „Misterele nopţii”, „Lida”, „Ondina”,  „De-aş avea”,  „Frumoasă-i”, „Din străinătate”,  „La Bucovina”, „”Speranţa”, „Spre suvenire – fratelui Gregorie Dragoş” şi „Horia”. Cristian Livescu găseşte „două straturi fundamentale ale discursului poetic eminescian din perioada „Familia”. Primul strat este cel vizibil dat de: 1. poeziile publicate în „Familia”; 2. un discurs social, deschis, menit să fie public; 3. la început cu nuanţe ocazionale şi post-paşoptiste, mai  apoi sub semnul desăvârşirii unor teme tradiţional – romantice; 4. poezia are o faţă deschisă publicului (publicate în „Familia”). Al doilea strat este cel ascuns prin faptul că: 1. poeziile sunt ţinute în manuscris; 2. discursul poetic este ascuns, îndrăzneţ, vizionar; 3. apar modificări ce dau o stare de enigmă la nivelul semnificării pe care o dezvoltă cu multă discreţie; 4. are o faţă ascunsă publicului (în manuscris).

În 1883, Titu Maiorescu realizează primul volum de „Poezii” semnat Mihail Eminescu (nu Mihai) în care sunt omise creaţiile debutului din „Familia” lui Iosif Vulcan. Maiorescu le cunoştea dar le găseşte inferioare celor publicate în „Convorbiri literare” începând cu „Venere şi Madonă”. În ceea ce priveşte modul de a crea  al lui Eminescu,  primul care o face este tot Cristian Livescu.  El vede la poetul nostru naţional  o voluntară dedublare de sine.  Poeziile, spune  C. Livescu, au, în general, două forme: a) una destinată publicului prin publicare; b) una fondului latent al operei lăsate în manuscris.  Eminescu scria versiuni paralele: „Poetul îşi concepea creaţia în două regimuri de valori imaginare şi, implicit, două practici de discurs.” În concluzie, perioada „Familia” a fost una a „autocenzurării de sine” obligându-l să fie „adeptul unor construcţii secrete”.

 

Valentin Coşereanu, în „Lumină lină / Gracious Light” nr. 4 din 2017,  scrie despre europenismul eminoviceştilor. Despre Ilie, alt frate al lui Eminescu,  spune: „… mai aproape de Eminescu şi ca vârstă şi ca preocupări, va fi tovarăşul de joacă al poetului în copilăria ipoteşteană. Era blond şi cu ochii albaştri, un bun desenator încă de mic şi un copil foarte milos. De aceea, probabil, s-a înscris la şcoala de medicină militară a doctorului Carol Davilla, de la Bucureşti, unde va muri de tifos, la 17 ani, molipsindu-se de la bolnavii pe care-i îngrijea”;

Theodor Codreanu, în “Contemporanul. Ideea europeană” nr. 11 din 2017, despre romantismul eminescian: 1. “Primul nostru simbolist autentic, Ştefan Petică, reconfirmat de criticul Nicolae Davidescu”; 2. “Ştefan Petică a sesizat că veritabilul simbolism românesc s-a născut odată cu Eminescu”; 3. “Sintagma lirică modernă este enunţată întâia oară în cultura noastră, de Eminescu, în “Icoană şi privaz”: “Natura-alăturată cu acel desemn prea şters / Din lirica modernă – e mult, mult mai presus”; 4. “Toţi istoricii şi criticii literari au lăudat studiul lui Maiorescu din 1889, dar, paradoxal, au pierdut imaginea modernităţii poetului şi gânditorului sub impulsul prejudecăţilor legate de tipologia curentelor literare. Asta fiindcă modern a fost considerat  simbolismul francez, în epocă, or, Eminescu, de formaţie germană, avea reticenţe faţă de superficialitatea spiritului francez (ceea ce şi explică respingerea experimentului cvasi-simbolist al lui Alexandru Macedonski), deşi, în profunzimele sale, etala afinităţi cu Charles Baudelaire, cu Arthus Rimbaud sau Stephane Mallarme, cum vor dovedi criticii mai noi. Aceştia au demonstrate că avangarda culturii modern a vremii nu se manifesta la Paris, ci la Berlin, adică tocmai în mediile în care şi-a făcut studiile Eminescu”; 5. “ Cu alte cuvinte, Eminescu nu aderă nici la “clasicismul” cultivat de Junimea sau la cel francez, apus, nici la tradiţia antică, tot clasică, ci la romantism, pe care îl asimilează modernului”: 6. “Eminescu socoate că romantismul este mai modern decât proaspătul simbolism francez”; 7. “Eminescu nu se înşela deloc, geniul său mergând şi de astă data la ţintă. Fiindcă el a înţeles, cu mult înaintea modernilor din următoarele două secole, că romantismul este calea regală a poeziei din toate timpurile”; 8. “Eminescu dă romantismului turnura antimodernă, care va fi conceptualizată abia spre sfârşitul secolului al XX-lea şi începutul secolului al XXI-lea”;

 

Valentin Coşereanu, în „Lumină lină / Gracious Light” nr. 4 din 2017, despre Aglaia, sora lui Eminescu: „Aglaia a fost o femeie dărâmător de frumoasă şi îşi purta cu mândrie frumuseţea. Clasele făcute la pensionul doamnei Zielinsky ne-o arată ca pe o elevă strălucitoare, calificându-se pe primul loc în clasa ei, având înclinaţii spre limbile franceză şi germană.  A făcut şi ea Conservatorul şi a studiat artele dramatice la Suceava, concertând cu succes la pian, atât în ţară cât şi la Cernăuţi, unde era faimoasă pentru fineţea interpretării.  La sfârşitul lui iunie 1870 cere paşaport pentru a călători în Europa, ajungând la Viena şi Praga, întâlnindu-se cu Mihai, student al Universităţii imperiale. Acolo s-au fotografiat: mama bust, apoi Aglaia în picioare, îmbrăcată în costum popular. Aici au cunoscut şi câţiva colegi bucovineni de-ai poetului, printre care şi pe Vasile Muraru, care le-a invitat în vara aceluiaşi an la Cernăuţi, unde au avut prilejul să-l cunoască pe viitorul ei soţ, Ion Drogli, cunoscut şi el în cercurile intelectuale din ţară, dar şi din Cernăuţi. Atunci Mihai şi-a condus mama şi sora prin strălucitorul oraş imperial, deşi atât Raluca cât şi Aglaia se descurcau destul de bine cu limba germană, mijloc absolut necesar pentru voiajul prin Cehia, Austria şi Ungaria, pe care-l făcuseră deja”;

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Darabani

Tristețe de nedescris la Cornești, în Darabani. Tânărul de 20 de ani care a suferit un accident săptămâna trecută a decedat

Publicat

Tânărul de 20 de ani din Cornești Darabani, care la sfârșitul săptămânii trecute a fost victima unui accident stupid a decedat, marți după-amiază, într-un spital din Iași.

Răzvan Zaharia, din Darabani, a suferit traumatisme severe la cap, iar cadrele medicale de la Clinica de Neurochirurgie din Iași nu au mai putut face nimic pentru salvarea acestuia.

Botoșăneanul a fost ținut în viață timp de patru zile cu ajutorul aparatelor, iar familia a sperat  că se va face bine.

Din păcat, marți după amiază, imediat după ora 16.00, inima lui Răzvan a încetat să mai bată, relatează Glasul Nordului.ro.

Răzvan Zaharia încerca să sudeze, vineri, o țeavă la un butoi cu diluant, iar la un moment dat s-a produs o explozie generată de gazele de diluant. În acel moment, a sărit capacul butoiului și l-a lovit direct în față. El a căzut inconștient la pământ, iar membrii familiei au sunat la 112 cerând ajutor.

Răzvan Zaharia a fost transportat de urgență la spital la Botoșani în comă, cu traumatism cranian și hemoragie. De aici, botoșăneanul a fost transferat la Iași, unde a și decedat.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citeste mai mult

Actualitate

Oficial: Măsurile pentru plafonarea prețului la gaze și electricitate au fost aprobate. Se aplică de la 1 februarie

Publicat

Guvernul României a aprobat astăzi, votat marți, 25 ianuarie, ordonanța de urgență prin care se plafonează prețul la gazele și energie electrică furnizată de companii în România.

Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Virgil Popescu, care a declarat că guvernul a votat OUG-ul.

Acesta a precizat că măsurile vor intra în vigoare de la 1 februarie. Măsurile vor fi aplicate pe luna februarie și martie.

Ce măsuri intră în vigoare

Mai exact, kilowatt-ul pe oră scade la 0.80 de bani pentru energie electrică și 0.31, pentru kilowatt la gaze naturale.  Pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 de kilowati oră, energia elecrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti 0,68 de bani pentru energie electrică și circa 0,22 bani, pentru gaze naturale, cu toate taxele inculse.

Pentru IMM-uri plafonarea prețurilor va fi aplicată la un 1 leu pe kilowatt oră pentru energie electrică și 0,37 bani pentru kilowatt oră gaze naturale

Potrivit premierului Ciucă, ”pentru populație nimeni nu va plăti mai mult de 0.80 bani pe kilowatt oră, la energie electrică și 0.31 bani pentru kilowatt oră la gaze naturale, indiferent de consum.

Pentru consumatorii casnici, cu un consum de până la 500 de kilowati oră, energia elecrică sau 300 metri cubi gaze naturale se va plăti 0,68 de bani pentru energie electrică și circa 0,22 bani, pentru gaze naturale, cu toate taxele inculse.

Am decis de asemenea ridicarea nivelului de comepensatie pentru a prelua cât mai mult din criza energetică, astfel efectele să fie resimțite mai puțin. Avem nevoie acum mai mult ca oricând.

Pentru consumatorii non casnici, IMM-uri vom plafona prețurile la 1 leu pe kilowatt oră pentru energie electrică și 0,37 bani pentru kilowatt oră gaze naturale”, a declarat acesta.

Reprezentații PSD spuneau că OUG-ul nu va fi votat marți

Anterior votului, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, după o discuție cu Florin Cîțu, că noua ordonanță nu va fi adoptată în ședința de guvern de marți. La scurt timp, Ciolacu a fost contrazis de Florin Cîțu, care a declarat că „ordonanța va fi dată azi”.

Ordonanța prevede amenzi de până la 200.000 de lei  în cazul firmelor furnizoare de energie care nu recalculează facturile greşite sau care nu aplică prevederile legale.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citeste mai mult

Eveniment

Un șofer beat criță, din Săveni, a dat cu mașina peste o autospecială de poliție. Ce alcoolemie avea

Publicat

Astăzi, 30 septembrie 2022, în jurul orei 13:00, o autospecială de poliție, la volanul căreia se afla un agent de poliție, din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 7 Darabani, în timp ce staționa regulamentar, în afara părții carosabile, pe partea dreapta a D.J.282 (direcția de deplasare Coțușca -Nichiteni) a fost lovită în partea din spate, de un autoturism condus de un bărbat, de 45 de ani, din orașul Săveni.

În urma evenimentului, au rezultat doar pagube materiale, ambele autoturisme fiind avariate.

Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind pozitiv în cazul bărbatului, de 45 de ani, respectiv, 1,14 mg/ l alcool pur în aerul expirat.

Polițiștii continuă cercetările, sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.
Polițistul era în timpul programului, în zona de competență.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citeste mai mult

Eveniment

Cristian Achiței: „Facturile pe care botoșănenii le vor achita pentru încălzire în această iarnă au crescut dintr-un foc cu 20%”

Publicat

20%! Cu atât își bagă mâinile mai adânc în buzunarele botoșănenilor majoritatea PSD din Consiliul Municipal ori de câte ori are ocazia.

Ieri, prin votul majorității amintite, facturile pe care botoșănenii le vor achita pentru încălzire în această iarnă au crescut dintr-un foc cu 20%.

Tot ieri și tot cu 20% a crescut și prețul unei călătorii cu autobuzul, de la 2,5 lei la 3 lei. Câteva zeci de secunde le-a luat consilierilor PSD coordonați de primarul Cosmin Andrei pentru a decide și această majorare.

Obsesia majorării cu fix 20% a tuturor birurilor puse pe umerii botoșănenilor de către administrația Andrei s-a făcut resimțită încă din prima zi a anului, când nu era vorba nici de război, nici de hiperinflație și nici de vreo criză energetică. De la 1 ianuarie, prin decizia aceleiași majorități social-democrate, taxele și impozitele locale au fost majorate tot cu 20%.

Bani mai mulți cu o cincime plătiți administrației locale de populația municipiului, chiar dacă foarte puțini dintre botoșăneni s-au bucurat în acest an de o majorare a veniturilor obținute cu același procent de 20%.

Și, din păcate, nici măcar cu cei 20% suplimentari intrați în buget, municipalitatea nu reușește să facă nimic semnificativ, important, pentru dezvoltarea orașului. O administrație mai scumpă cu 20%, care nu livrează în schimb practic nimic. Poate pentru că, matematic, 120% din NIMIC dă tot NIMIC!

Administrația ”20%”

20%! Cu atât își bagă mâinile mai adânc în buzunarele botoșănenilor majoritatea PSD din Consiliul Municipal ori de câte ori are ocazia.

Ieri, prin votul majorității amintite, facturile pe care botoșănenii le vor achita pentru încălzire în această iarnă au crescut dintr-un foc cu 20%.

Tot ieri și tot cu 20% a crescut și prețul unei călătorii cu autobuzul, de la 2,5 lei la 3 lei. Câteva zeci de secunde le-a luat consilierilor PSD coordonați de primarul Cosmin Andrei pentru a decide și această majorare.

Obsesia majorării cu fix 20% a tuturor birurilor puse pe umerii botoșănenilor de către administrația Andrei s-a făcut resimțită încă din prima zi a anului, când nu era vorba nici de război, nici de hiperinflație și nici de vreo criză energetică. De la 1 ianuarie, prin decizia aceleiași majorități social-democrate, taxele și impozitele locale au fost majorate tot cu 20%.

Bani mai mulți cu o cincime plătiți administrației locale de populația municipiului, chiar dacă foarte puțini dintre botoșăneni s-au bucurat în acest an de o majorare a veniturilor obținute cu același procent de 20%.

Și, din păcate, nici măcar cu cei 20% suplimentari intrați în buget, municipalitatea nu reușește să facă nimic semnificativ, important, pentru dezvoltarea orașului. O administrație mai scumpă cu 20%, care nu livrează în schimb practic nimic. Poate pentru că, matematic, 120% din NIMIC dă tot NIMIC!

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Citeste mai mult

Eveniment

FC Botoșani, ghinion teribil. FRF a tras la sorți grupele Cupei României. Grupă „de foc”, cu echipa care a dat scorul sezonului

Publicat

Cupa României și-a schimbat formatul în acest an pentru a deveni mai atractivă pentru fani, competiția urmând a se defășura sub forma unor grupe, în care au intrat automat cele mai bine clasate 8 echipe din ediția trecută de Liga 1, plus alte 16 echipe care au trecut de play-off. 

Federația Română de Fotbal a tras la sorți componența celor 4 grupe a câte 6 echipe, după cum urmează:

Grupa A: Sepsi, FC Voluntari, U Craiova 1948, Petrolul Ploiești, Dinamo, Unirea Slobozia

Grupa B: FCSB, FC Botoșani, Mioveni, UTA Arad, Oțelul Galați, Gloria Buzău

Grupa C: CFR Cluj, Farul Constanța, Rapid, U Cluj, Dumbrăvița, Alexandria

Grupa D: Universitatea Craiova, FC Argeș, Chindia, Hermannstadt, Ocna Mureș, Minaur Baia Mare

Toate echipele vor juca un meci cu o echipă din urna 1, un meci cu o echipă din urna 2 și un meci o echipă din urna 3, la nivelul fiecărei grupe. Partidele se vor juca pe terenul echipei mai slab clasate stagiunea precedentă, iar programul urmează să fie stabilit de FRF și comunicat. Primele 2 clasate din fiecare grupă se califică în sferturile de finală.

Componența urnelor a fost următoarea:

Urna 1

 • CFR Cluj
 • FCSB
 • Universitatea Craiova
 • FC Voluntari
 • Farul Constanța
 • FC Argeș
 • Sepsi OSK
 • FC Botoșani

Urna 2

 • Rapid
 • U Craiova 1948
 • UTA Arad
 • CS Mioveni
 • Chindia Târgoviște
 • ‘U’ Cluj
 • Petrolul
 • FC Hermannstadt

Urna 3

 • Dinamo București
 • Unirea Slobozia
 • CSC Dumbrăvița
 • Gloria Buzău
 • Minaur Baia Mare
 • Oțelul Galați
 • CS Ocna Mureș
 • CSM Alexandria

Sursa: sptfm.ro

Citeste mai mult

Eveniment

ANM a realizat prognoza meteo pentru luna octombrie: temperaturi și precipitații

Publicat

ANM a realizat prognoza meteo pentru luna octombrie. Toamna își intră în drepturi, este concluzia meteorologilor, scrie alba24.ro

Temperaturile și regimul de precipitații se vor încadra în valori normale pentru această perioadă a anului. 

Prognoza meteo pentru săptămâna 3-10 octombrie

Valorile termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice, sudice, estice și la munte, iar în cele nordice și centrale va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.

Temperatura aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi deficitare în toate regiunile.

Prognoza meteo pentru săptămâna 17 – 24 octombrie

Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, posibil local deficitar în sud-vestul țării.

Prognoza meteo pentru săptămâna 24 – 31 octombrie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în sud-estul teritoriului.

Cantitățile de precipitații vor avea o tendință ușor excedentară în regiunile nord-vestice, dar și ușor deficitară în cele sudice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate