Connect with us
Publicitate

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (69)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

ZIGZAG BOTOŞĂNEAN (Mihai Eminescu, George Enescu, Ilie Avârvări, Ion Pillat, Dumitru Lavric, Gheorghe Median, Octav Onicescu)

Dumitru Lavric, în „Epistolarul românesc 500” (vol. I şi II, Botoşani, 2015, p. 226),  citând dintr-o scrisoare din 1928 a lui Traian Ichim către C. T. Kirileanu, vizându-l pe Ion Creangă: „O persoană care trăieşte astăzi, îmi povesteşte printre altele că Creangă era foarte violent, că chiar îşi bătea femeia şi trăia rău cu ea, fiind om ursuz. Părerea mea este că femeia l-a părăsit şi din cauză că Creangă începuse a avea de multe ori accese de epilepsie, dar ea nu a declarat acest motiv. (…) Iar Arhiva Statului până mai acum doi ani, avea un lucrător suplimentar, unul moşul Anghel, om de vreo 70 de ani, cu mintea foarte limpede şi glumeţ grozav, mai ales la un pahar de vin, îmi povestea multe lucruri despre Ionică Creangă, despre Bădia Mihai Eminescu, căci el de multe ori petreceau dânşii nopţi şi zile întregi şi făceau multe ghiduşii, mai ales după ce mâncau tustrei câte o oală de sarmale, mai ales Ionică Creangă era tare hămesit de foame şi mult mânca ca un clămpău cu mare poftă şi cum stăteau ei la o masă în grădina hanului lui Alistar din Tătăraşi şi Creangă asuda grozav în timp ce mânca, apoi îşi dădea drumul la curea şi cu poala cămeşii îşi făcea vânt, iar Eminescu făcea mare haz de scena asta. Spunea Creangă că nici Adam nu se putea răcori aşa de bine (…). Prin Galata încă petreceau ei, pe la Moara de vânt spre Ciric, tot pe la margine de oraş prin grădini. D-l N. A. Bogdan, care a stat în gazdă cu Ionică Creangă pe la 1865 în gherghirul din M-rea Golia, unde stau eu acum cu arhivele, îmi spune că tare era mujic, nervos şi răutăcios până la răzbunare, din care cauză femeia să-l fi lăsat apoi”;

Publicitate

Dumitru Lavric, în „Epistolarul românesc 500” (vol. I şi II, Botoşani, 2015, p. 336), reţine dintr-o scrisoare a lui Octav Onicescu privitor la George Enescu: „Am fost aseară la concertul lui Enescu. Am ieşit ameţit, dar şi cu admiraţie pentru muzicantul acela aşa maestru. Concertul de aseară a fost un eveniment pentru mine în ultimul timp. De altfel nu mi-am închipuit că-s capabili bucureştenii de atâta entuziasm şi nu ştiam că are şi el adoraţi pe care îi putem adora fiecare în parte”;

Monografistul Ilie D. Avârvări îmi trimite recentul său studiu „Borolea şi vechi familii ale satului” (Editura „Ştef”, Iaşi, 2017), scris împreună cu soţia sa, Ema Avârvări. Autor a încă cinci studii şi monografii, acesta se adaugă celorlalte două despre satul său natal, „Borolea – sat vechi de răzeşi. Studiu monografic” (Editura „Agata”, Botoşani, 2007) şi „Borolea 1432 – 2007. Documente, acte şi alte înscrisuri (traduceri şi rezumate)” (Editura „Agata”, Botoşani, 2010).  Studiul are prefaţa scrisă de  prof. univ. dr. Petru Zugun de la Universitatea din Iaşi din care reţinem: „Ca filolog şi lingvist, m-au interesat cu precădere textele – înscrisuri, testamente, scrisori, acte notariale şi date onomastice din listele bazate pe astfel de date.  M-au interesat, de asemenea, crezul de credinţă al autorilor, din care reţinem concluzia următoare: credem şi rămânem la părerea că hotărâtoare pentru săteni, pentru tineret şi copii, în special, sunt NORMELE MORALE (sublinierea autorilor) ale omului bine crescut şi bine educat, norme ce duc mai departe civilizaţia strămoşească”.  Studiul este recomandat şi de prof. Mihai Belecciu (vezi p. 306), care ţine să precizeze: Cartea face o radiografie a satului românesc, în tot ce are el mai caracteristic, aducându-ne totodată parfumul cronicăresc al vremurilor de altădată. Autorul a stăruit în prezentarea tradiţiilor locale care însoţesc omul la naştere şi până la moarte: aşa sunt cele legate de botez, nuntă, cuminecătură sau cele în legătură cu toate sărbătorile de peste an şi terminând cu cele de înmormântare”.

Carmen Brăgaru, în „România literară” nr. 35-36 din 2017, publică studiul „Ion Pillat în Primul Război Mondial”. Reţinem: „Fidel crezului din copilărie, acela de a lupta pentru ţara sa şi pentru redobândirea Transilvaniei, junele absolvent de liceu nu concepuse cu cinci ani în urmă, în vara anului 1909, să îşi continue studiile înainte de a presta serviciul militar, tradiţional în familia Brătienilor, acela al artileriei de câmp, înrolându-se „în corp, ca voluntar” la data de 22 octombrie 1909. În decurs de un an, până în octombrie 1910, când se reîntorsese la Paris ca student, Ion Pillat evoluase, în şcoala de artilerie, de la simplu soldat la brigadier (25 februarie 1910). De asemenea, încă din 1908, liceanul urmărise cu patimă evoluţia situaţiei balcanice, regretând nu odată că nu este major pentru a se înrola, iar student fiind, în 1912, convins fiind de iminenţa unui război româno – bulgar, îşi comandase haine militare la Paris, după modelul nou, pus la dispoziţie de maiorul Şuţu, declarând într-un rând că a devenit „de un patriotism nebun şi bulgarofob la moarte”. Când armata română primise ordinul de intrare pe teritoriul bulgăresc, la 10 iulie 1913, vlăstarul Brătienilor tocmai îşi susţinea licenţa în Istorie şi Geografie la Sorbona şi, în ciuda revenirii grabnice în ţară pentru implicare în luptă efectivă, rapidul armistiţiu de la 22 iulie mai temperase din avântul tineresc şi patriotic al sublocotenentului Ion Pillat, decorat cu Medalia „Avântul Ţării”, conferită, de altfel, tuturor militarilor şi civililor participanţi la Campania din 1913”;

Publicitate

Dumitru Lavric, în „Epistolarul românesc 500” (vol. I şi II, Botoşani, 2015, p. 340), despre Gheorghe Median şi cartea sa  cu epistolarul lui Octav Onicescu: „ Aceste scrisori se află acum între coperţile unei cărţi printr-o fericită întâmplare neîntâmplătoare care a adus sub privirile muzeografului Gheorghe Median textele olografe. Răbdător, tenace, competent, le-a descifrat scrisul ordonat dar devenit aproape ilizibil din cauza ravagiilor timpului, le-a relaţionat şi ordonat cronologic, învingând dificultăţile lipsei datării şi localizării, le-a însoţit de note explicative şi de texte de escortă – lămuritoare pentru lector. E a treia experienţă de acest fel prin care Gheorghe Median îşi dovedeşte competenţa pe traseul transformării unui manuscris în carte tipărită – înscriindu-se în galeria istoricilor şi filologilor care au trudit cu modestie la apariţia celor peste două sute de volume tipărite, cât numără până în prezent epistolarul românesc în jumătate de mileniu care marchează acest tip de comunicare în limba română”;

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Doi tineri din Botoșani au fost reținuți după ce au atacat un bărbat în scara unui bloc. Parchetul îi cercetează pentru tentativă de omor

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Ordine Publică au anunțat astăzi că au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele a doi tineri, de 31 și 34 de ani, din municipiul Botoșani, bănuiți de comiterea infracțiunilor de loviri sau alte violențe.       

Din cercetări a reieșit faptul că aceștia, în noaptea de 23 spre 24 noiembrie 2024, în timp ce se aflau în scara unui imobil, din municipiul Botoșani, împreună cu victima, un bărbat de 49 de ani, pe fondul unui conflict spontan, i-ar fi aplicat acestuia mai multe lovituri provocându-i leziuni care au necesitat îngrijiri medicale.

Cele două persoane bănuite de comiterea faptelor au fost identificate și conduse la sediul poliției, unde, ulterior față de acestea a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, fiind introduși în arestul I.P.J. Botoșani.

Publicitate

Ulterior, în urma probatoriului administrat, dosarul a fost declinat către Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de omor.

Citeste mai mult

Eveniment

Șapte persoane au fost sancționate contravențional cu amenzi la Botoșani pentru comercializarea de băuturi alcoolice lângă secțiile de votare

Publicat

Publicitate

La nivelul județului Botoșani nu au fost înregistrate până acum incidente grave care să afecteze procesul electoral au anunțat autoritățile de la nivelul județului Botoșani.

Totuși, de dimineață, de la începutul procesului de votare, au fost sesizate 11 posibile incidente electorale: 7 sunt confirmate, 2 sunt în curs de verificare și 2 nu s-au confirmat.

Astfel, șapte persoane au fost sancționate contravențional cu amenzi în valoare totală de 4.500, cele mai multe dintre sancțiuni fiind aplicate pentru comercializarea și consumul de alcool la o distanță mai mică de 500 de metri de secția de votare.

Publicitate

Forțele de ordine aflate în paza secțiilor s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că patru unități comerciale aflate în spațiul de protecție al unor secții de votare din localitățile Flămânzi, Copălău, Prăjeni și Prisăcani comercializează băuturi alcoolice, deși acest lucru este interzis în intervalul orar 07:00-21:00.

Angajații M.A.I rămân mobilizați pentru asigurarea desfășurării în siguranță a alegerilor și pentru verificarea oricărui tip de sesizare cu privire la încălcarea legii.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

(P) Cosmin Andrei: Am votat pentru candidatul care a susținut investițiile din orașul nostru și Șoseaua nouă de centură, noul Stadion municipal, Drumul expres Botoșani-Suceava

Publicat

Publicitate

Primarul Cosmin Andrei a declarat la ieșirea de la urne că a votat la alegerile prezidențiale candidatul care a susținut în ultimii ani investițiile din municipiul Botoșani și a început cele mai importante proiecte în infrastructură cum este Autostrada Moldovei.

Am votat pentru un președinte care a susținut de la guvernare orașul nostru pentru finalizarea Teatrului Mihai Eminescu și ne-a ajutat să continuăm investițiile pentru modernizarea municipiului Botoșani în ultimii ani. Am ales singurul candidat care știu sigur că ne va sprijini în continuare pentru toate proiectele importante pentru botoșăneni pentru următorii 4 ani: Autostrada Moldovei, Șoseaua nouă de Centură, Drumul expres Botoșani-Suceava, noul Stadion Municipal, creșe și locuințe pentru tineri, modernizarea unităților de învățământ și sanitare din orașul nostru”, a declarat Cosmin Andrei.

https://www.facebook.com/reel/6987272014730138

Publicitate

CMF11240017

Citeste mai mult

Eveniment

Alegeri prezidențiale 2024: Câte persoane au votat în Botoșani până la ora 12.00

Publicat

Publicitate

Până la ora 12.00, în județul Botoșani votaseră 51.002 persoane (13,57 % prezență la vot) din care:

46.171 pe liste permanente

4.645 pe liste suplimentare

Publicitate

188 persoană cu urna mobilă.

În municipiul Botoșani, prezența la vot a fost, ora 12.00. de 15,69 % (4.779 votanți din total 94.182).

În toată țara, prezența la vot, la ora 12.00, era de 16,56 %.

Publicitate

În străinătate au votat 298.972 de persoane.

În aceste momente judeţul Olt conduce clasamentul naţional la prezenţa la urne, cu un procent de 17,02%, urmat de Teleorman (16,37%) şi Mehedinţi (15,79%).

Publicitate

Maramureş, Satu Mare şi Bistriţa-Năsăud se află la coada clasamentului, cu procente de prezenţă sub 9,1%.

Diferenţe semnificative între urban şi rural: în Braşov, 75% dintre votanţi sunt din mediul urban, în timp ce Giurgiu are 72% votanţi din mediul rural.

Citeste mai mult
Publicitate
Eveniment23 de minute ago

Doi tineri din Botoșani au fost reținuți după ce au atacat un bărbat în scara unui bloc. Parchetul îi cercetează pentru tentativă de omor

Eveniment29 de minute ago

Șapte persoane au fost sancționate contravențional cu amenzi la Botoșani pentru comercializarea de băuturi alcoolice lângă secțiile de votare

Eveniment57 de minute ago

(P) Cosmin Andrei: Am votat pentru candidatul care a susținut investițiile din orașul nostru și Șoseaua nouă de centură, noul Stadion municipal, Drumul expres Botoșani-Suceava

Eveniment3 ore ago

Alegeri prezidențiale 2024: Câte persoane au votat în Botoșani până la ora 12.00

Eveniment5 ore ago

Alegeri prezidențiale 2024: FĂRĂ incidente deosebite în procesul de votare de la Botoșani. Fapte interzise în ziua votului

Eveniment5 ore ago

(P) Deputatul Marius Budăi pune în „dezbatere” programele PSD și PNL, chiar dacă liberalii au fugit de confruntare. Astăzi despre pensiile din sistemul public.

Eveniment5 ore ago

Aproape un milion și jumătate de români au mers deja la VOT. Câte persoane au votat în Botoșani până la ora 10.00

Administratie6 ore ago

Renovarea școlilor a dus la mutarea a 20 de secții de votare din municipiul Botoșani în alte locații. Vezi unde poți vota acum

Eveniment6 ore ago

Prezența la vot – alegeri prezidențiale 2024: Câte persoane au votat în Botoșani și în țară până la ora 9.00

Eveniment7 ore ago

Alegeri prezidențiale 2024. Ghidul ALEGĂTORULUI. Reguli, acte necesare, program, secții și procedura de vot

Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending