Connect with us

Eveniment

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (65)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

Microinterviu cu Angela Brumă, artist plastic:

Georgică Manole: De unde vine talentul Angelei Brumă în pictură?

Angela Brumă: Nu ştiu dacă trebuie să pun talentul pe seama moştenirii de familie. Eu cred că există în fiecare, dar nu toţi îl conştientizează. S-a întâmplat ca mai mulţi din neamul nostru să-l descopere. Primii au făcut-o verii mei: Felicia Buliga, fostă profesoară la Academia de Arte din Iaşi şi din Cluj;  Ion Buliga, remarcabil pictor restaurator la Palatul Culturii din Iaşi şi Viena; Rodica Buliga, arhitect în Iaşi. Sora mamei mele, Elena Zbanţ, s-a manifestat cu succes în pictura naivă, e drept, la o vârstă mai înaintată. Când eram în clasa a IV-a părinţii m-au trimis să urmez şcoala la Iaşi. Când eram în clasa a VI-a am dat examen şi am intrat la Liceul de Arte Plastice „Octav Băncilă” din Iaşi.

  1. M.: Eşti născută la Hăneşti (jud. Botoşani). Cât de mult te influenţează locul din care provii?
  2. B.: Hăneştenii mei erau, poate încă mai sunt, oameni înzestraţi cu un anumit rafinament, chiar dacă geografic satul se află într-un loc izolat. De aici au plecat marele actor Teofil Vâlcu, renumitul director al Bibliotecii Universitare din Iaşi, Grigore Botez, istoricul Petre Otu sau poetul Ion Buliga, acum în Canada, ca să dau doar câteva nume. Mama spunea că, în vremea ei fetele se evidenţiau prin eleganţă şi frumuseţe, motiv pentru care băieţii din satele vecine veneau la balurile de aici. Există la hăneşteni un anumit simţ estetic şi o nobleţe în comportament.  Toate acestea, alături de frumuseţea naturală a locului, au avut mari influenţe asupra mea.

 

Publicitate
  1. M.: Recent, e vorba de august 2022, ai participat la Tabăra de pictură „Pacea în culori” din Vadul lui Vodă, Criuleni (Republica Moldova). Care a fost atmosfera, cine au fost participanţii, ce ai creat acolo etc.?
  2. B.: Tabăra de pictură de la Vadul lui Vodă din Republica Moldova a fost ceva inedit şi, în acelaşi timp, benefic pentru mine. Au participat artişti plastici din Iaşi, Bucureşti, Paris şi Republica Moldova. Pentru mine timpul a fost prea scurt pentru documentare şi creaţie efectivă. În ce mă priveşte, voi folosi rezultatele documentării pentru a realiza picturi acasă, în Germania. Am venit decisă să mă orientez şi spre peisaj, nu numai pe figurativ, cum o făceam în cea mai mare parte. Tabăra a constituit un mare stimulent pentru mine şi voi pune în practică experienţa acumulată. Trebuie să menţionez ospitalitatea excepţională a oamenilor cu care ne-am intersectat. Oficialităţile locale şi organizatorii au fost foarte atenţi cu noi, implicându-se în toate problemele specifice unei astfel de tabere, inclusiv cu finanţarea.

 

  1. M.: Participi la expoziţii de grup sau tematice. Nu demult ai participat cu două lucrări la o expoziţie dedicată femeii, la Botoşani. Pe când o personală acasă, la Botoşani?
  2. B.: Eu am reluat pictatul după foarte mulţi ani şi abia acum am realizat că pot face mai mult decât credeam. Cât am locuit în Bucureşti am vizitat foarte multe expoziţii şi de lucrat pot spune că „lucram” doar în gând. Apoi mi-am pus gândurile în practică la Mallorca şi acum de când m-am mutat în Germania. Soţul meu mi-a creat toate condiţiile de lucru. Ceea ce fac eu acum e mai mult o muncă de autodidact fiindcă şcoala nu a ştiut să mă facă să cred că pot mai mult. Participările mele la expoziţii colective la Botoşani au fost paşi timizi spre manifestările ce au urmat şi le mulţumesc organizatorilor de la Galeriile „Ştefan Luchian”. Nu am realizat o personală la Botoşani fiindcă circumstanţele nu mi-au permis. În primăvară voi organiza o personală în Germania.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Rochii de mireasă și accesorii de lux, dar fără acte: Captură inedită a polițiștilor de frontieră botoșăneni

Publicat

Publicitate

Polițiști de frontieră botoșăneni au descoperit într-un autoturism, în urma unui control efectuat în trafic, mai multe rochii de mireasă precum și accesorii pentru care conducătorul auto nu deținea documente legale de proveniență.

În data de 10 iulie a.c., în jurul orei 11.00, pe timpul desfăşurării unei misiuni specifice de supraveghere în zona de competenţă, un echipaj al poliţiei de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Dorohoi–ITPF Iași, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, pe raza localității Dersca, a oprit pentru control un autoturism înmatriculat în Ucraina, condus de către un bărbat, cetățean ucrainean, în vârstă de 46 de ani.

Cu ocazia efectuării controlului, în mijlocul de transport au fost descoperite 17 rochii de lux (de mireasă și de ocazie) precum și diverse accesorii pentru rochii și evenimente. Colegii noștri au solicitat prezența unui echipaj din cadrul Direcției Regionale Vamale Iași, care a constatat că cetățeanul nu deținea documente pentru produsele respective.
Conform prevederilor legale, persoana au fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 8.000 de lei, iar bunurile, în valoare totală de aproximativ 23.000 de lei au fost ridicate în vederea confiscării.

Citeste mai mult

Eveniment

Poliția intensifică controalele pe un drum din Flămânzi se întâmplă frecvent accidente: 45 de permise de conducere reținute într-o singură zi

Publicat

Publicitate

Vineri, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Botoșani au desfășurat o acțiune punctuală pe drumul județean DJ282 B, într-o zonă cu risc ridicat de producere a accidentelor rutiere, produse pe fondul vitezei excesive.

În cadrul acțiunii, au fost depistați 45 de conducători auto care au depășit viteza legală, fiindu-le reținute permisele de conducere.

Scopul acestor activități este creșterea siguranței rutiere și reducerea numărului de accidente grave. Viteza excesivă rămâne una dintre principalele cauze generatoare de accidente cu urmări tragice.

Acțiunile vor continua și în perioada următoare, cu accent pe sancționarea abaterilor grave și comportamentelor care pun în pericol viața participanților la trafic.

Circulați cu prudență și respectați limitele legale de viteză!

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Cinstirea Sfintei Icoane Prodromița de la Muntele Athos

Publicat

Publicitate

Icoana Maicii Domnului Prodromiţa (adică Înaintemergătoarea) este o icoană făcătoare de minuni „nefăcută de mână omenească”, din tezaurul Schitului românesc Sfântul Ioan Botezătorul – Prodromu de la Sfântul Muntele Athos, supranumit Grădina Maicii Domnului.

Este cea mai importantă icoană a comunității românești de la Muntele Athos, pentru că sunt puține icoane nefăcute de mână omenească în toată lumea ortodoxă. Istoria acestei icoane începe în anul 1863, în timpul lucrărilor de construire ale Schitului Prodromu de la Muntele Athos, când cuvioșii ctitori Nifon şi Nectarie căutau un iconar care să zugrăvească pe lemn o icoană a Maicii Domnului cu totul deosebită, aşa cum aveau toate mănăstirile de la Sfântul Munte. În plus, ei cereau condiții stricte pentru cel care se va angaja la executarea lucrării, precum curăția trupească şi sufletească, spovedania la duhovnic, post şi rugăciune către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu pe toată durata lucrării.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, cuvioșii Nifon şi Nectarie îl găsesc pe iconarul Iordache Nicolau din Iași, om bătrân și credincios, care se supune cu evlavie rânduielilor celor doi călugări și, în anul 1863, se apucă de lucru. Iconarul a început lucrarea la Mănăstirea Bucium din Iași, care era pe atunci metoc al Schitului Prodromu, iar în câtva timp a ter¬mi¬nat de pictat veşmin-tele şi ce¬lelalte părți ale icoanei, lăsând ca Sfin¬te¬le Feţe (cea a Maicii Domnului şi cea a Pruncului Iisus), să le picteze la sfârșit, după cum este tehnica picturii tradiționale de icoane. După ce a terminat de zugrăvit cum s-a pri¬ce¬put mai bi¬ne veșmintele şi fondul icoanei, a început a lucra la Sfintele Feţe silindu-se cu toată priceperea, însă în mod inexplicabil sfintele feţe ale Fecioarei Maria şi Pruncului Iisus din brațele ei nu puteau fi zugrăvite, iar icoana a rămas nedesăvârșită.

Deși era un pictor cu experiență, speriat și mâhnit că poate şi-a uitat meșteșugul, bătrânul iconar a acoperit icoana, a încuiat atelierul şi a amânat lucrul pentru a doua zi. În dimineața următoare însă, a descoperit icoana desăvârșit pictată, cu fețele luminoase şi pline de dumnezeiesc har, fără să înțeleagă însă cum se petrecuse această minune. Dimensiunile icoanei sunt de 100 / 70 cm. Chipul Maicii Domnului și al Pruncului Iisus au culoarea galbenă, nuanța de galben a grâului. Există mărturii că Sfintele Fețe se schimbă, uneori întunecându-se, alteori luminându-se.

O alta caracteristică este aceea că icoana, cercetată la microscop, nu prezintă urme de pensulă, acest lucru întărind credința că Sfintele Fețe au fost pictate miraculos de mână nepământească. Se spune că portretele zugrăvite pe icoană sunt identice cu portretele reale ale Fecioarei și Pruncului Iisus așa cum au fost consemnate de martorii oculari contemporani.

De-a lungul vremii au fost făcute câteva copii, dintre care unele au rămas în Sfântul Munte, iar altele au fost trimise în România, toate fiind făcătoare de minuni.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Primăriile vor putea decide în viitor dacă în oraș sunt necesare jocuri de noroc. Se vrea descentralizarea ONJN

Publicat

Publicitate

Premierul României, Ilie Bolojan, a făcut vineri 11 iulie, o serie de declarații referitoare la viitoarele reforme administrative. Este vorba despre o serie de măsuri fiscale care vor fi parte din cel de al doilea pachet propus de Guvern, scrie alba24.ro

Una dintre temele importante ale pachetului de măsuri este reformarea administrației locale. Față de acest subiect Ilie Bolojan a vorbit despre reduceri de personal în administrația locală, dar și noi puteri pe care acestea trebuie să le primească.

Un subiect legat de reforma administrației locale este descentralizarea Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc. Mai exact, momentan, ONJN este singurul organism care poate oferi licențe pentru amplasarea unui local care are jocuri de noroc.

Din acest motiv, guvernul condus de Bolojan vrea descentralizarea ONJN. Asta ar însemna că pe viitor administrația locală va putea decide dacă va aproba apariția unui local de jocuri de noroc sau nu. Mai exact, aceștia vor putea decide dacă pe o stradă sunt necesare jocuri de noroc sau nu.

Administrația locală va putea hotârî dacă localurile cu jocuri de noroc să se afle doar pe o stradă spre exemplu, sau doar într-o zonă a orașului.

”Vom veni cu o prevedere care va descentraliza autorizarea jocurile de noroc: Primăria poate să autorizeze o zonă, o stradă sau un cartier sau Mamaia de exemplu în municipiul Constanța, unde pe baza unei taxe speciale primăria poate să stabilească intensitatea.

Primăriile vor hotărî dacă au nevoie de jocuri de noroc și câte. Astăzi, orașele noastre sunt invadate de aceste jocuri de noroc”, a declarat Ilie Bolojan.

Publicitate

Momentan acesta este doar o prevedere propusă de Ilie Bolojan.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending