Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (61)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

„Luceafărul de dimineaţă” nr. 7 din 2022.   Printre „confesiunile”  lui Alex Ştefănescu din acest număr al revistei se află şi o referire la Eminescu: Eminescu – ni se spune adeseori -, cu tot geniul lui, e un poet depăşit. Nimeni nu mai simte astăzi ca el. Sensibilitatea noastră e alta. Merită, oare, să analizezi cu atâta evlavie versuri scrise în secolul nouăsprezece? Întrebarea pleacă de la o premisă falsă. În literatură nu există progres, ca în tehnică.  Un automobil fabricat în 2016 este, în principiu, mai bun decât unul din 2006, dar Alexandru Vlahuţă nu are mai multă valoare decât Eminescu numai pentru că s-a născut mai târziu decât el. Trecerea secolelor (dovadă: Cervantes, Shakespeare ş. a.) şi nici chiar trecerea mileniilor (dovadă: Homer, Ovidiu ş. a.) nu transformă în vechituri operele literare valoroase. Se întâmplă însă altceva şi anume  noi, oamenii de azi, am involuat în ceea ce priveşte educaţia sentimentală în raport cu oamenii de altădată. Nu mai suntem sensibili la emoţiile calme, ritualizate, ci preferăm plăcerile violente, obţinute rapid. Nu mai avem răbdare să citim vers cu vers o poezie de Eminescu şi să o lăsăm să reverbereze în conştiinţa noastră. Preferăm să ne uităm la un film cu împuşcături şi să ne procurăm instantaneu senzaţii tari.  Am renunţat la cuvinte, care cer din partea noastră un efort de recunoaştere şi reprezentare, în favoarea imaginilor cu efect imediat asupra noastră, care nu ne solicită gândirea şi imaginaţia. Trăim repede-repede, fără să înţelegem nimic din ceea ce trăim. (…). Am involuat mult, rămânând în urma poeziei lui Eminescu. Suntem depăşiţi de ea. Ar trebui să lucrăm mult asupra noastră ca să mai ajungem să avem acces la această poezie.

„Adormind de armonia / Codrului bătut de gânduri, /  Flori de tei deasupra noastră / ori să cadă rânduri – rânduri.” Unii cred că avem de-a face cu o transcriere greşită a versurilor eminesciene. Că de fapt poetul ar fi scris „codrului bătut de vânturi”. Aceasta este distanţa care ne separă pe noi, cei de azi, de Eminescu. Distanţa dintre „codrului bătut de vânturi” şi „codrului bătut de gânduri”.

„Atât de fragedă te-asameni / Cu floarea albă de cireş, / Şi ca un înger dintre oameni / În calea vieţii mele ieşi. // Abia atingi covorul moale, / Mătasea sună sub picior, / Şi de la creştet pîn` în poale / Pluteşti ca visul de uşor. // Din încreţirea lungii rochii / Răsai ca marmura în loc – / S`atârnă sufletu-mi  de ochii / Cei plini de lacrimi şi noroc.” Mai are vreun bărbat de azi în minte acest portret generic al iubitei? Mai descrie cineva femeia ca pe o fiinţă imponderabilă, plutind ca visul de uşor? O mai idolatrizează cineva? Îi lăsăm deoparte pe neciopliţii care văd în ea un obiect de plăcere, stârnindu-i dimensiunile ideale şi, eventual, reconstruind-o, pe baza lor, cu ajutorul siliconului. Dar chiar intelectualii cu diplome o respectă doar atât cât le permite corectitudinea politică, imaginându-şi-o ca pe un cetăţean destoinic, egal în drepturi cu bărbaţii. Pentru ei, femeia nu seamănă cu floarea albă de cireş, nu pluteşte ca visul de uşor, ci are călcătura grea şi voluntară.

Dintr-un cult al comodităţii şi plăcerii, asemănător cu dependenţa de droguri, dintr-un epicureism vulgar şi nevrotic, am decăzut foarte mult.  Am ajuns (nu numai noi, vorbitorii de limba română,  ci şi mulţi oameni de pe glob) să ştim cu totul două-trei sute de cuvinte şi chiar şi pe acelea să le pronunţăm trunchiat şi mormăit, ca să nu ne obosim prea mult organul fonator. Şi cu această gură încleiată de lene afirmăm că poezia lui Eminescu este depăşită!”.

În acelaşi număr al  „Luceafărului de dimineaţă” (nr. 7 / 2022), Dan Stanca prezintă revista „Expres cultural” nr. 6 din 2022. Merită reţinute câteva rânduri atribuite lui Gellu Dorian:  „Remarcăm apoi  articolul lui Gellu Dorian – „Complexul Eminescu”, un articol inteligent care ştie cum să te învăluie pentru a ţine treaz interesul pentru lectură.  Autorul nu e neapărat un spirit incisiv, ci unul analitic. El scoate în evidenţă anumite inerţii şi prejudecăţi ale vieţii noastre culturale. Dacă există un  complex Eminescu şi al regiunii geografice de unde provine poetul, aceasta nu se explică decât prin comoditatea unora dintre noi, tributari acelor clişee nefericite, prin care Moldova, de exemplu, ar fi un univers… bătrân şi desuet, incapabil să se racordeze la ultimele provocări ale modernităţii. Nimic mai inexact şi mai tendenţios…”.

Publicitate

Nu sunt abonat la „Expres cultural” de unde aş fi putut citi articolul. L-am citit cu ceva timp în urmă în presa botoşăneană (e vorba de „Botoşăneanul”) de unde am reţinut:  „Dacă tragem o privire prin toate Istoriile literaturii române, cele scrise în ultima vreme, vom observa urmele acestui complex definit sumar aici, dar evident în modul de acţiune atunci când este vorba de prezenţe în astfel de opuri. Dar nu numai în astfel de lucrări, care vor rămâne în timp cu cariile de rigoare, asumate de cei care le-au scris, dar şi în modul de formare a unor jurii vremelnice, care scot la iveală tocmai acest complex prin listele, aceleaşi, întocmite repetitiv, liste din care lipsesc cu ostentaţie numele importante ale zonei, care contează, orice ar spune un critic literar sau altul din acel anturaj. Scriitorii moldavi evidenţiaţi în astfel de lucrări sunt Mihai Ursachi şi Cezar Ivănescu, vag sau deloc Ioanid Romanescu şi Dan Laurenţiu, Cristian Simionescu sau Ovidiu Hotinceanu (cine mai ştie azi de acest important poet şaptezecist?). Cât despre optzecişti, încă în plină activitate, ce să spunem? Parcă nici n-ar exista. Lista lor este destul de lungă, însă măcar cei şase-şapte care chiar vor conta pe viitor să apară din când în când în atenţia celor ce învârt morişca valorilor literare prezente. Comparativ, oricine cunoaşte situaţia poate constata dezechilibrul creat, dus mai departe de o inerţie menţinută de cei ce cred în gloria momentului, şi se conduc după dictonul latin carpe diem, ignorîndu-l pe cel italian, lansat de Mircea Eliade, care spune că valorile se aşază in illo tempore.  Ceea ce e mai trist este faptul că acest complex Eminescu nu este recunoscut şi asumat de cei ce-l practică. Şi nici nu au cum. Ca orice boală, însă, şi acest sindrom ar putea fi tratat. Dar cum nu este pe lista de boli a OMS-ului, nici vaccinul nu va fi creat prea curînd. Chestiunea e că epidemia există şi a afectat cam două treimi din România.”

Gellu Dorian, în “România literară nr. 29 din 2022: “Şi pentru cei curioşi de acest aspect al creaţiei poetice eminesciene, ultima poezie datată de D. Vatamaniuc în iunie 1883, aflată în manuscrisul 2255, f. 257v, 258r şi 258v (apud Coşereanu) este “Amor şi vin”. Iat-o:

“Şi focul ce nu-l prinde / Amorul e şi vin / Am zis: amor şi vin. // Decât (un pic), decât un pic / De vin şi de amor! // Şi de mă-ntrebi nu voi nimic / Decât un pic, (decât) un pic / De vin şi de amor. // Că noi nu vrem acum nimic / Decât un pic, (decât) un pic, /  Un pic de vin, de-amor! // Poeţii sunt pe-acest pământ / Ca paseri care trec / ……….. / De nu voiaţi! Nu vrem nimic!!”

În acelaşi an ar mai fi scris, conform aceluiaşi D. Vatamaniuc, descoperite în manuscrisul 2266, f.19v, următoarele două versuri; “Dragul meu cinstit iubit / Bine-mi pare c-ai venit.” Acestea ar fi ultimele versuri scrise de Eminescu, dar nu în 15 iunie 1889, ci în 1883, când se încheie cei 17 ani plini de poezie eminesciană.”

 

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Administratie

Pachetul 2 de măsuri fiscale, amânat pentru august. Soarta investițiilor din Anghel Saligny, sub semnul întrebării

Publicat

Publicitate

Prima ședință a coaliției de la instalarea Guvernului a avut loc miercuri, 23 iulie. Pachetul 2 de măsuri fiscale va fi amânat până la mijlocul lunii august, au declarat surse din coaliție pentru Antena 3 CNN.

Potrivit surselor citate, premierul Ilie Bolojan a acceptat să nu blocheze la grămadă toate investițiile din programul Anghel Saligny. Urmează să fie făcută o analiză pe fiecare proiect în parte și vor fi stopate doar cele cu șanse mici de implementare.

De asemenea, în această săptămână, toate propunerile fiscale vor fi discutate de partide cu ministrul de Finanțe și apoi vor fi anunțate. Printre acestea sunt impozitarea cu 16% a tranzacțiilor cu criptomonede, impozitul pe cifra de afaceri.

Reamintim faptul că PSD a cerut continuarea finanţării programului Anghel Saligny, eliminarea plăţii CASS pentru veteranii de război, eliminarea plăţii CASS pentru mamele în concediu de creştere a copilului și impozitarea cu 0,5% pe cifra de afaceri (companiile cu venituri de peste 50 milioane de euro).

Secretarul general al partidului, Paul Stănescu, este cel care a cerut de urgenţă o întrunire între liderii celor patru partide din coaliție.

Sorin Grindeanu a anunțat că s-a decis în coaliție ca, în următoarele două – trei săptămâni, fiecare președinte de Consiliu Județean, împreună cu prefectul fiecărui județ, să discute la Ministerul Dezvoltării proiect cu proiect, stadiul acelui proiect, stadiul de finanțare astfel încât niciunul să nu fie înghețat.

Publicitate

„Pentru PSD este extrem de important să fi fost atinse trei puncte. Primul – legat de propunerile pe care PSD le are pentru reformarea statului care să fie prinse în pachetul 2, îndreptarea unor decizii din pachetul 1 adoptat și identificarea unor formule raționale pentru continuarea investițiilor esențiale în comunități prin programul național <Anghel Saligny>. Noi cred că am reușit să impunem o voce a rațiunii – investițiile din <Anghel Saligny> nu îngheață”, a spus Grindeanu la Parlament.

sursa: antena3.ro, agerpres.ro

Citeste mai mult

Eveniment

Recital la Muzeul Memorial „George Enescu” din Dorohoi

Publicat

Publicitate

Amatorii de muzică bună sunt așteptați la Muzeul Memorial ‘George Enescu’ din Dorohoi pentru un recital special, în cadrul căruia profesorul și studentul vor performa împreună. Paul Mustață și elevul său, Victor Gozob, vă invită la concert joi, 24 iulie, de la ora 17.00.

Paul Mustață este profesor de pian și directorul școlii de vară de la Cumpătu. În paralel cu activitatea didactică, a organizat cursuri de perfecționare pentru studenți, în colaborare cu nume mari ale scenei românești și internaționale, cum ar fi Dan Grigore, Marietta Orlov (Canada), Mihai Marica, Cadmiel Boțac și pianistul Eduard Kunz.

Victor Gozob este un tânăr pianist strălucit, laureat al mai multor concursuri, actualmente student la Academia Națională de Muzică ‘Gheorghe Dima’ din Cluj-Napoca. A studiat pianul din copilărie și a participat la masterclass-uri cu profesori renumiți.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO Lângă noi: Incendiu la Maternitatea Cuza Vodă din Iași. A fost activat Planul Roșu. Cauza stabilită de pompieri

Publicat

Publicitate

Incendiul izbucnit, miercuri, la Maternitatea Cuza Vodă a fost stins de pompieri, personalul medical și pacienții fiind evacuați preventiv.

 

Potrivit ISU Iași, incendiul a izbucnit la subsolul uneia dintre clădirile în care funcționează Maternitatea Cuza Vodă, într-o cameră tehnică, la un generator electric, și s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 30 metri pătrați.

Ca urmare a fumului degajat s-a luat măsura preventivă a evacuării personalului cât și a pacienților. Ei se află în curtea unității medicale.

Publicitate

 

Planul Roșu de Intervenție a fost activat după ce pompierii din cadrul ISU Iași au fost solicitați să intervină. La locul evenimentului au fost alocate cinci mașini de stingere și două autoscări.

 

ORA 13.03 Iași: Incendiu la Maternitatea Cuza Vodă; a fost activat Planul Roșu

 

Pompierii din cadrul ISU Iași sunt solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu izbucnit la subsolul clădirii în care funcționează Maternitatea Cuza Vodă, din această cauză fiind activat Planul Roșu de Intervenție.

 

 

 

 

Potrivit primelor informații, incendiul ar fi izbucnit într-o cameră tehnică, pe o suprafață de aproximativ 30 metri pătrați.

 

‘Din primele informații, clădirea este inundată cu fum, se procedează la evacuarea persoanelor. Pentru gestionarea eficientă a evenimentului, la nivelul județului Iași a fost activat și Planul Roșu de Intervenție. La locul evenimentului au fost alocate cinci mașini de stingere și două autoscări. Misiunea este în dinamică’, a transmis Georgică Onofreiasa, purtătorul de cuvânt al ISU Iași.

Sursa AGERPRES

 

Citeste mai mult

Eveniment

BOTOȘANI: Razie pentru viteză pe șoselele din județ. 36 de șoferi prinși peste limita legală, 24 de permise reținute

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere care au drept cauză generatoare viteza excesivă.

Astfel, în urma activităților desfășurate au fost depistați 46 de conducători auto care au încălcat normele rutiere, 36 dintre aceștia circulând cu viteză peste limita legală. Față de aceștia a fost dispusă măsura sancționării contravenționale, fiind aplicate amenzi în valoare de peste 62.000 de lei.

Totodată, au fost reținute 24 de permise de conducere.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending