Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (53)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

Artur Enăşescu, cel ce a întrupat destinul amar al lui Mihai Eminescu.  Născut la Botoşani la 12 ianuarie 1889 sub numele Constantin Artur Enăcescu, a fost un poet şi publicist român. M-am hotărât să scriu despre el când, zilele acestea, pe un post de radio am auzit romanţa, pe muzica   lui Ionel Fernic, „Ţiganca”, versurile aparţinând lui Artur Enăşescu: E Rita, fecioara cu ochii sprinţari, / Cu sâni ca de piatră, / Născută-n alaiul a zece cobzari, / Regină pe şatră. /  Zglobie ca fulgul, cutreieră văi /  Şi negre poiene, /  Iar ochii ei tineri îi joacă-n văpăi /  Pe umede gene.  / Cosiţa ei creaţă pe umerii goi /  Îi cade-n inele; / Surâsu-i aruncă pe-ntregul zăvoi / Sclipiri de mărgele. //  Aprinsă-i năframa ce-i flutură-n vânt, / Râd galbeni în plete; / Când trec c-un zâmbet, zvârl cuşma-n pământ / Nomadele cete. // Când naşte sub corturi un cânt legănat, /  Şi-un zvon de sandale, / Cu patimă cruntă ciocanele bat /  În vechi nicovale. / Ea joacă sub vaierul strunei prelung /  La focuri sărace /  Şi razele lunii fiinţa-i străpung / Ca sute de ace. /  Uşor se mlădie, roteşte pe loc, /  Dând chiot sălbatic, / Şi pare piciorul ei sprinten în joc  / Atins de jăratic. / Dispare-n vârtejuri, sar banii pe sâni, /  Loviţi de furtună; /  Şi geme ca vie sub meştere mâni, /  Lăuta străbună. // Târziu stau nomazii la stele culcaţi,  / Iar ea pe câmpie, / Sărută văzduhul cu ochi dilataţi / De-o sfântă beţie.”  Răsfoiesc “Dicţionarul biobibliografic al scriitorilor şi publiciştilor botoşăneni”  alcătuit de Silvia Lazarovici şi găsesc: “A absolvit şcoala primară şi primii ani de liceu la Liceul “A. T. Laurian” din Botoşani (1900 – 1903), iar următorii ani la  Liceul Naţional din Iaşi (1904 – 1905), cu bacalaureatul la Botoşani în 1914.  S-a înscris la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, dar nu s-a prezentat la examene.  O scurtă perioadă (1 februarie 1911 – 24 iulie 1914) a lucrat ca funcţionar la Oficiul Poştal din Botoşani. În anul 1917 era elev-plutonier în spatele frontului, pe Valea Trotuşului, la o şcoală de branduri, semnalizări, mitraliere, în cadrul regimentului de mars al Diviziei a 3-a”.

Din acelaşi dicţionar al  Silviei Lazarovici aflăm că Artur Enăşescu a publicat în „Convorbiri critice” (unde a şi  debutat la 25 august 1910 cu sonetul „Amor”), „Clipa”, „Convorbiri literare”, „Cuvântul liber”, „Epoca”, „Familia”, „Flacăra”, „Ideea literară”, „Îndrumarea”(din Botoşani), „Junimea Moldovei de Nord”,,,Jurământul” (de la Chişinău), „Luceafărul”, „Moldova” (din Botoşani), „Propilee literare”, „Rampa”, „Răsăritul” (de la Chişinău), „Solia”, „Steagul”, „Universul literar”, „Viaţa literară” şi altele.

Despre  Artur Enăşescu au scris, printre alţii: Eugen Lovinescu, Nicolaie Iorga, D. Murăraşu, Perpessicius, Tudor Vianu, Constantin Ciopraga, Alexandru Piru, Ionel Bejenaru, Lucia Olaru Nenati, Ion N. Oprea şi Teodor Vârgolici. Interesant este că George Călinescu nu-l aminteşte  „nici măcar în cohorta stihuitorilor de-o clipă ,la bibliografie, în „Istoria literaturii române”, după cum spune Teodor Vârgolici în „Comentarii literare” (Editura „Eminescu”, Bucureşti,1971) şi după cum putem constata şi noi în urma consultării dicţionarului lui Călinescu. Era prieten bun cu Tudor Vianu care va scrie despre el în „Jurnalul” său din 1961 : „L-am reîntâlnit  pe Artur Enăşescu, în primăvara anului 1917 la Botoşani, oraşul său de baştină, revenit acolo ca elev al şcolii pregătitoare de ofiţeri în rezervă. Într-o duminică, l-am vizitat în casele bătrâneşti  ale părinţilor şi am schimbat gândurile noastre de atunci pe prispă, privind către grădina cu flori.  Dar am avut tot atunci, pentru întâia oară, impresia unei ameninţări în preajma prietenului meu. Artur era un elev absolut inadaptabil la rigorile regimului militar Părăsea frontul rătăcind cu arma în mână prin fâneţuri şi îşi umplea cartuşiera cu manuscrise. A trebuit să repete stagiul pregătirii sale şi a plecat ca simplu soldat, la unitatea la, în faţa inamicului”.

Aflat pe front, Artur Enăşescu va scrie „Balada crucii de mesteacăn”: „Cruce albă de mesteacăn, / Răsărită printre creste, / Cine te cunoaşte-n lume, / Cruce fără de poveste? // Peste braţele-ţi întinse / Din poiana fără flori, / Uneori se-apleacă-n noapte / Cârdurile de cocori. // Şi-n tăcerea nesfârşită / Sub arcadele de brad, / Nu s-aude decât plânsul / Cetinilor care cad. // Cruce albă de mesteacăn / Biciuită de furtuni, / Peste lemnu-ţi gol, doar luna / Pune albele-i cununi. // Ca de-o mână nevăzută / Slovele-ţi se şterg de ploaie, / Tot mai mult te bate vremea, / Vânturile te îndoaie… // Şi ca mâine fulgii iernii / Te vor prinde-n a lor salbă, Şi vei dispărea din lume / Cruce de mesteacăn albă. // Sfântul îngropat sub tine / Cine-l va mai şti de-acum, / Cruce albă, rătăcită / Lângă margine de drum? // Braţele-ţi de vânturi smulse / Se  vor pierde pe poteci, / Numai brazda de ţărână / Nu-l va părăsi pe veci.” Anul 1926 a fost un an de fecunditate poetică maxima pentru Artur Enăşescu. Revista “Universul literar”, condus de Perpessicius îi deschide larg paginile, fapt ce va face ca tot în acest an să primească premiul “Ion Pavelescu” al Societăţii Scriitorilor Români pentru sonet. Era vorba despre sonetul “Afrodita” despre care Perpessicius spune că este “irumpt din verb ca şi zeiţa din valuri”: În hău de mări, bătute de furtună, /  La pieptul spumegatului talaz, / Prinzându-i gingaş, braţul de grumaz / Dormea seninul ca un fulg de lună. // Seninătate, zbucium, împreună, / Uniţi de sorţi pe-al apelor podghiaz, /  Născură, robi aceluiaşi extaz, /  Nemărginirea, floare de genună. // Şi haosul gemu de fremătare, /  Când cea dintâi semeaţă-ntruchipare, / Vis cald! Femeia, amforă de slavă, //  Zbucni legănătoare şi suavă, /  Vrej de senin cu fruntea-n sârg de stele, /  Din zvârcolirea undelor rebele.”

Publicitate

Teodor Vârgolici, în volumul amintit, scrie şi despre drama înfiorătoare  care va mistui treptat mintea şi trupul lui Artur Enăşescu: “Suflet extreme de sensibil, poetul nu are tăria să-şi menţină echilibrul moral în faţa greutăţilor vieţii, dezarmează şi îngenunchează, ultragiat în frumuseţea lui lăuntrică de realităţile unei societăţi adverse. Bolnav, istovit, cu mintea din ce în ce mai rătăcită, ajunge o ruină umană, o întristătoare figură hieratică a dezmoşteniţilor vieţii, prelungindu-şi la nesfârşit suferinţa.  Aşa cum Oscar Wilde agoniza pe malurile Senei, la hotarul dintre veacul trecut şi cel prezent, urmărit, cu privirea de poetul nostru Dimitrie Anghel, tot astfel şi Artur Enăşescu îşi purta paşii în văzul lumii, între Capşa şi fostul Palat Regal, îmbrăcat literalmente în zdrenţe, cu chipul brăzdat de suferinţă.” Critica de specialitate face  adesea referiri şi la poezia “Credinţă”, axată pe idea că omul trebuie să aibă un ideal, un vis pentru care trebuie să lupte, şi la”Revolta zeului”  despre care se spune  că Artur Enăşescu “reia , într-o viziune proprie, mitul lui Hyperion din “Luceafărul” lui Eminescu”. Artur  Enăşescu moare în ziua de 4 decembrie 1942, la Bucureşti, după ce a întrupat cu asupra de măsură destinul amar al lui  Mihai Eminescu.

 

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Garda de Mediu Botoșani a sancționat un operator economic cu 50.000 de lei și propune suspendarea autorizației de mediu

Publicat

Publicitate

Comisarii Gărzii de Mediu Botoșani au desfășurat o serie de controale la trei operatori economici din municipiu, care desfășoară activități de colectare a deșeurilor periculoase și nepericuloase.

Acțiunile de inspecție și control au vizat verificarea respectării condițiilor impuse prin autorizațiile de mediu emise de autoritățile competente.

În urma verificărilor, inspectorii de mediu au constatat mai multe nereguli, iar pentru acestea au fost stabilite măsuri obligatorii de remediere, cu termene precise de conformare. De asemenea, unul dintre operatorii economici a fost sancționat contravențional cu o amendă în valoare de 50.000 de lei pentru nerespectarea condițiilor impuse prin autorizația de mediu.

Totodată, Garda de Mediu a înaintat către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Botoșani o propunere de notificare a operatorului economic, în vederea suspendării autorizației de mediu. Această măsură ar putea avea un impact semnificativ asupra activității respectivei firme, fiind un pas ferm luat de autorități pentru a impune respectarea legislației de mediu.

Importanța respectării normelor de mediu

Autoritățile atrag atenția asupra importanței respectării reglementărilor de mediu, în special de către firmele care operează în domeniul gestionării deșeurilor. Activitățile de colectare, transport și eliminare a deșeurilor periculoase și nepericuloase trebuie să se desfășoare în conformitate cu legislația națională și europeană, pentru a preveni poluarea solului, apei și aerului.

În acest sens, Garda de Mediu Botoșani va continua verificările la operatorii economici care desfășoară astfel de activități, pentru a preveni eventuale practici care pot afecta mediul și sănătatea publică. Inspectorii de mediu avertizează că orice abatere de la normele impuse va fi sancționată conform legii, iar în cazurile grave se poate ajunge chiar la suspendarea activității.

Publicitate

Acțiuni de control intensificate

În ultimii ani, autoritățile au intensificat acțiunile de control în domeniul protecției mediului, având în vedere impactul negativ pe care activitățile industriale îl pot avea asupra ecosistemului. Operatorii economici sunt obligați să își desfășoare activitatea în conformitate cu autorizațiile primite, iar nerespectarea acestora atrage sancțiuni severe.

Garda de Mediu Botoșani reamintește că protecția mediului trebuie să fie o prioritate pentru toți operatorii economici, iar autoritățile vor aplica măsuri ferme pentru a preveni și combate orice încălcare a legislației în domeniu.

Citeste mai mult

Economie

Platforma de licitații publice SEAP a fost restabilită dar Ghișeul ro este în continuare indisponibil

Publicat

Publicitate

Funcționarea platformei de licitații publice SEAP a fost restabilită joi, a anunțat Autoritatea pentru Digitalizarea României. Platforma Ghișeul.ro este în continuare nefuncțională, relatează alba24.ro

Reamintim faptul că platforma Ghișeul.ro, Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), Punctul de Contact Unic Electronic (PCUE) și Sistemul Informatic de Atribuire Electronică în Transporturi (SIAE), aflate în gestionarea ADR, au devenit indisponibile de marți dimineață.

„Autoritatea pentru Digitalizarea României revine cu precizări în ceea ce privește platforma de achiziții publice: specialiștii ADR au restabilit funcționarea platformei SEAP, în condiții normale.

Pentru respectarea principiului tratamentului egal și asigurarea nerestricționată a accesului la procedurile de achiziție publică, toate procedurile online cu date limită de depunere 11-14 februarie 2025, precum și fazele finale de licitație electronică cu date limită de depunere 11-14 februarie 2025, se amână până la 17 februarie, la aceleași ore de închidere”, au transmis joi reprezentanții ADR, într-un comunicat.

Reprezentanții ADR au anunțat în cursul zilei de joi că vor extinde activitatea de mentenanță și restaurare până la data de 17 februarie.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Bărbatul din Trușești care și-a incendiat concubina a fost trimis în judecată

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani a anunțat astăzi că a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui bărbat din comuna Trușești, județul Botoșani, acuzat de „violență în familie în forma tentativei la omor calificat”.

Potrivit anchetatorilor, incidentul a avut loc pe 22 noiembrie 2024, între orele 18:00 și 19:00, la domiciliul comun al celor doi. Pe fondul consumului de alcool, inculpatul V.S., în vârstă de 51 de ani, și-a stropit concubina, T.N., cu benzină și i-a dat foc.

Victima a suferit arsuri de gradul II-III, necesitând între 38 și 40 de zile de îngrijiri medicale, cu posibilitatea unor complicații ulterioare.

Parchetul precizează că această etapă a procesului penal marchează finalizarea anchetei și trimiterea rechizitoriului la instanță, subliniind că inculpatul beneficiază, conform legii, de prezumția de nevinovăție până la o eventuală condamnare definitivă.

Cazul urmează să fie judecat de instanțele competente, care vor decide asupra vinovăției inculpatului.

“Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Ministerul Muncii: Se extinde dreptul la muncă pentru pensionarii de invaliditate

Publicat

Publicitate

Guvernul a aprobat noi criterii clare și unitare pentru încadrarea în gradele de invaliditate și evaluarea capacității de muncă, fiind extins astfel dreptul la muncă pentru pensionarii de invaliditate, potrivit unui anunț postat pe Facebook de către Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale (MMFTSS).

”Noul cadru legal deschide posibilitatea rămânerii în activitate și pentru pensionarii de invaliditate gradul I sau II, în locuri de muncă sau activități independente adaptate capacității lor de muncă”, a declarat Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale.

Persoanele cu grad de invaliditate I sau II vor putea desfășura activități profesionale care corespund capacității lor de muncă, menționează ministerul de resort. În plus, definițiile gradelor de invaliditate au fost actualizate pentru a reflecta legislația în vigoare.

”Noul cadru legal sprijină integrarea pe piața muncii și oferă mai multe oportunități celor afectați”, se mai scrie în postare. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending