Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (52)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

 

Pictorul Alexandru Istrati (autoportret preluat de pe „Artindex”).  Constantin Prut, în volumul său „Dicţionar de artă modernă şi contemporană”, scrie despre pictura lui Alexandru Istrati: „Din dorinţa de a da o formă perceptibilă tensiunilor emoţionale şi spirituale, pictorul recurge mai ales la tuşele spontane, într-o mişcare prelungă, neliniştită. Culoarea urmează parcă sensurile unei improvizaţii muzicale, cu o evidentă bucurie a descoperirii unui acord nebănuit şi în acelaşi timp cu dramaticul sentiment al amânării expresiei ideale. O astfel de poetică picturală ţine, în esenţa ei, de principiile abstracţiei lirice”. „România liberă” nr. 2233 publică un interviu cu doamna Iulia Ghiţescu, sora pictorului, din care extrag câteva date.

Alexandru Istrati s-a născut la Dorohoi la 9 martie 1915. Şi-a făcut studiile în România. Şi-a luat bacalaureatul în 1932, a fost licenţiat al Facultăţii de Drept din Bucureşti în 1937 şi diplomat al Facultăţii de Arte din Bucureşti. A fost asistent la aceeaşi facultate la clasa profesorului Camil Ressu. Concomitent îndeplinea şi funcţia de custode la Muzeul Simu. În 1947 a obţinut, prin concurs, o bursă a statului francez şi a plecat la Paris, înpreună cu soţia sa, Natalia Dumitrescu, şi eapictor de mare talent, care s-a stins din viaţă pe 3 iulie 1991, în acelaşi mare oraş european.  Aici urmează împreună Academia de Arte Lhote şi Ecole des Beaux Arts.  Îl întâlnesc pe Brâncuşi care îi determină să rămână lângă el.  Soţii Istrati vor închiria un hangar mare în  Impasse Ronsin, pe care îl amenajează şi încep să lucreze. Intrând în contact cu „spiritul abstracţiei”, părăsesc arta figurativă pe care o practicau în ţară şi se dedică, realizându-se chiar, artei nonfigurativei. Colorist valoros, Istrati păstrează paleta, etalând-o în forme geometrice, construite de un bun desenator.

Din 1952, Alexandru Istrati este ales în juriul Saloanelor de artă franceze.  În 1953, Istrati obţine  premiul Kandisky, pe care îl va primi şi soţia sa în 1955.  În acelaşi an, 1955, Istrati obţine, la Milano, premiul Lassone.

Important este că din 1947 până în 1957, Alexandru Istrati şi  soţia sa vor lucra pentru Brâncuşi, adică în ultimii 10 ani de viaţă ai marelui artist.   Acesta va lăsa prin testament soţilor Istrati terenul din strada Sauvageot şi-i desemnează legatari universali testamentari. Soţii Istrati au devenit cetăţeni francezi în 1965. Perioada următoare, până la stingerea lor din viaţă, va fi legată de multe acţiuni privind punerea în valoare a lui Brâncuşi. Alexandru Istrati moare la Paris în octombrie 1991. Despre moartea sa nu s-a scris la timpul respectiv în România.

Publicitate

Merită ştiut că împreună cu Pontus Hulten şi Natalia Dumitrescu, soţia sa,  au scris o monografie despre Brâncuşi şi publicată în noiembrie 1987 în limba engleză, ca apoi să fie tradusă şi în limba franceză.  „Dicţionarul Avangardelor”  al lui Dan Grigorescu îl prezintă ca afiliat avangardei din Paris, activând timp de 30 de ani (1950 – 1980).  Simona Lazăr, în „jurnalul.ro” din 22 martie 2019 scrie despre pictura lui Alexandru Istrati: „Artistul lucra cu gesturi largi, care se simt în dinamica liniilor şi ale culorii, punând culorile  pe pânză direct cu cuţitul, „remodelând” apoi culoarea ce sta să se usuce şi să se fixeze pe pânză, trădând astfel intense frământări interioare. Culorile sunt vii, puternice, multe dintre ele prea puţin depărtate de culorile primare, riscând să violenteze privirea dacă tuşelor păstoase nu le-ar fi adaugat altele transparente, diluate, conferind echilibru şi o linişte interioară”.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Anomalii climatice în 2024-2025: A doua cea mai caldă iarnă din istoria României. Temperaturi record

Publicat

Publicitate

Anomalii climatice în iarna 2024-2025: A doua cea mai caldă din istorie, cu temperaturi record de peste 20 de grade în România.

Iarna 2024-2025 a fost a doua cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteorologice și a înregistrat o anomalie termică de +0,72°C la nivel global și +1,46°C în Europa, comparativ cu media perioadei 1991-2020, scrie alba24.ro.

Această creștere a temperaturilor confirmă tendința accelerată de încălzire a climei și evidențiază necesitatea unor măsuri urgente pentru combaterea schimbărilor climatice, avertizează Bogdan Antonescu, cercetător român specializat în climatologie și meteorologie.

În analiza sa, „Iarna 2024-2025 – Anomalii, recorduri și semnale de alarmă”, publicată de Infoclima, el subliniază și deficitul major de precipitații înregistrat în Europa și România, alături de multiple recorduri de temperatură, factori care accentuează impactul schimbărilor climatice asupra regiunii, potrivit g4media.ro.

Iarna 2024-2025: temperaturi extreme în Europa și România

Iarna 2024-2025 a fost una dintre cele mai calde din istorie, cu o temperatură medie în Europa mai mare cu 1,46°C față de perioada de referință și s-a situat la egalitate cu sezonul 2015-2016 în topul celor mai călduroase ierni.

Publicitate

De altfel, anul 2024 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, cu o temperatură medie globală de 15,1°C, depășind pragul de +1,5°C stabilit prin Acordul de la Paris.

În România, decembrie 2024 și ianuarie 2025 au fost mult mai calde decât de obicei. În ianuarie s-a înregistrat un record de 20,7°C la Pătârlagele, iar zilele cu îngheț au fost mult mai puține.

Temperaturile au variat semnificativ în funcție de regiune: în Dobrogea au fost între 4 și 6°C, în timp ce pe crestele munților au coborât sub -4°C.

Schimbarea a venit brusc în februarie, când temperaturile au scăzut sub media obișnuită.

De exemplu, la Moldova Veche s-au înregistrat +2,2°C, iar la Vf. Omu -11,7°C. În zonele extracarpatice centrale și estice, temperaturile au fost între -4°C și 0°C. Această tranziție bruscă a creat un contrast puternic cu începutul iernii, subliniind extremele climatice tot mai frecvente.

 
Schimbări climatice la nivel global

Încălzirea globală a fost resimțită puternic în iarna 2024-2025, cu cele mai mari creșteri de temperatură în regiunile arctice și subarctice, precum Alaska, Quebec și Siberia centrală, dar și în estul Himalayei și pe Platoul Tibetan.

În contrast, unele zone, cum ar fi centrul și estul Statelor Unite sau nordul Chinei, au înregistrat temperaturi sub media climatologică.

Europa a fost, în mare parte, mai caldă decât de obicei, cu excepția Islandei și a nordului Franței, unde valorile termice s-au menținut în limite normale.

Cele mai semnificative abateri s-au înregistrat în nord-estul continentului, în regiunea Alpilor și de-a lungul Mării Adriatice, unde temperaturile au fost considerabil mai ridicate față de valorile obișnuite pentru această perioadă.

Deficit de precipitații în Europa: impact asupra solului și agriculturii

Iarna 2024-2025 a fost marcată de un deficit considerabil de precipitații în mare parte din Europa, cu excepția unor regiuni din nordul continentului, Italiei și Franței.

Cele mai severe lipsuri de apă s-au înregistrat în Peninsula Iberică, sud-estul Europei, inclusiv România, dar și în nordul Africii, unde umiditatea solului a scăzut cu până la 28% sub media normală.

În schimb, Scandinavia și anumite zone din Europa Centrală au avut precipitații ușor peste medie.

Această distribuție inegală a precipitațiilor afectează direct ecosistemele și agricultura, avertizează cercetătorul Bogdan Antonescu. Potrivit analizei sale, aceste fluctuații climatice extreme subliniază impredictibilitatea vremii și impactul încălzirii globale.

Iarna 2024-2025 reprezintă un nou semnal de alarmă privind necesitatea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și adoptării unor măsuri climatice eficiente la nivel global.

Citeste mai mult

Eveniment

CFR: 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora de vară

Publicat

Publicitate

Un număr de 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora oficială de vară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ora 03:00 va deveni ora 04:00, informează CFR SA.

‘În noaptea de sâmbătă spre duminică, 29/30 martie 2025, România va trece la ora oficială de vară. Astfel, ora 03:00 va deveni ora 04:00. Această modificare nu determină schimbări majore în circulația trenurilor, însă anumite trenuri de călători aflate în parcurs la ora schimbării vor înregistra ajustări sau întârzieri’, se arată într-un comunicat al companiei.

Impactul asupra circulației trenurilor va fi următorul: trenurile aflate în circulație la ora 03:00 vor avea întârzieri, întrucât ora 03:00 devine ora 04:00; trenurile care urmează să plece după ora 04:00 vor circula conform orarului stabilit; trenurile internaționale care tranzitează granițele cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina și Bulgaria vor circula conform mersului de tren valabil pentru ora de vară.

La nivel național, 80 de trenuri de călători sunt afectate de această modificare, dintre care: 35 de trenuri vor staționa pentru adaptarea la noua oră; 40 de trenuri vor fi afectate în parcurs; cinci trenuri vor fi anulate, iar un tren suplimentar va fi introdus pentru a asigura continuitatea serviciilor.

AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Campanie de cercetare arheologică prin scanarea așezărilor cucuteniene din zona comunei Vaculești, Botoşani

Publicat

Publicitate

În cadrul parteneriatului internațional dintre Muzeul Județean Botoșani și universitatea Friedrich Alexander din Erlangen-Nürnberg, Germania, se desfășoară o campanie de cercetare arheologică prin scanarea așezărilor cucuteniene din zona comunei Vaculești, jud. Botoşani.

Rezultatele interesante nu au întârziat să apară. Concomitent cu scanarea geofizică, studenții colectează materialele de la suprafața terenului, cu scopul de a realiza harta cu zonele cele mai afectate de agricultură.

sursa: facebook Muzeul Județean Botoșani

Citeste mai mult

Eveniment

O tânără de 20 de ani, din municipiul Botoșani, este de negăsit! Dacă ați văzut-o, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere de 20 de ani, din municipiul Botoșani.

Aceasta a părăsit domiciliul în data de 28 martie a.c., în jurul orei 14:00, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

Bodoi Roberta Andreea are următoarele semnalmente: 1,73 m înălțime, 79 de kg, ochi căprui,. Păr șaten, poartă ochelari de vedere cu rama roșie.

Vestimentație: geaca din fâș de culoare neagră, pantaloni de trening de culoare bleumarin, adidași negri.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending