Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (50)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

Nouăsprezece poeţi neliniştiţi. Considerată un artist al iubirii, privighetoarea nu putea lipsi din simbolistica poetică a lui Ovidiu Chelaru.  Adept înfocat al poeziei cu rimă, ritm şi muzicalitate, volumul intitulat „Privighetori literare moldave”, pe care l-am citit în manuscris,  este o antologie  pusă sub semnul de metaforă tare dată de tonurile perfecte ale acestei păsări. Antologatorul  crede că poezia scrisă în dulcele stil clasic este asemenea privighetorii, ambele fiind vrăjitoare care te fac să intri fericit în treburile zilei. Prin acest volum, Ovidiu Chelaru  declamă  o convingere de la înălţimea celor peste 90 de ani: nimic nu te poate face mai fericit decât aceste două lucruri –  glasul unei privighetori sau sinceritatea pe care o emană  aşezarea rimelor într-un poem. Admirator al poeziei cu rimă, chiar şi al  celei ce se supune lirismului obiectiv, unul în afara conştiinţei poetului, nu  este de acord cu abaterile de la folosirea acesteia. Am purtat discuţii  nenumărate cu Ovidiu Chelaru pe această temă.  Dacă versul alb ar mai fi acceptat, cel liber, fără metru şi fără o regulă, sub nici o formă. Şi totuşi şi-a călcat pe suflet oprindu-se şi la o voce poetică foarte sensibilă, una singură, cu rezonanţe stănesciene: Aurora Adam ( „Destin” – „Nu mă pot opri lângă fiecare cireş înflorit / Ca să-i aştept ploaia albă / Ci o cuprind întreagă în trecerea mea / Căci mereu alerg cu mine de mână / Pe lângă tot ce-i pur / Lumină / Şi vis.”).

Pentru antologatorul acestui volum, poeţii care respectă rima, acest instrument de aur al strofei clasice,  nu pot fi decât nişte aristocraţi ai literaturii. Poezia lor, crede Ovidiu Chelaru,  izvorăşte dintr-o nobleţe de sorginte divină.  Din această perspectivă, Ovidiu Chelaru pune la un loc 19 energii creatoare care fac parte din Societatea Scriitorilor Botoşăneni „Mihai Eminescu”.  Poemele sunt o revărsare de  reflexe pământene şi nepământene,  autorii fiind  personaje ale propriilor versuri care iradiază o autentică viaţă sufletească, remarcându-se metaforele  singurătăţii. Domină, la o primă enumerare, păpădia generatoare de ploi inverse,  parada unor suflete-floare,  implorări ale îngerilor izgoniţi, rememorări ale timpului trecut, ploi de lumină, puseuri de patriotism, elemente ale timpului sacru, omul arhaic,  homo cogitans etc.  Ca un ansamblu, antologia   a cărei arhitect este Ovidiu Chelaru, pleacă de la observaţia că fiecare poem este o scânteie a poemului universal, dând întregului valoare de creaţie în sine. Ea poate fi privită şi ca un model socio-cultural specific celor care  au aderat la programul revistei „Memento Mori”. Cititorii vor descoperi că cei 19 autori au o coerenţă a gândurilor, că sunt buni comunicatori şi că îşi exersează cu fineţe şi talent  calitatea de fiinţe raţionale.

Nu ştiu cum îşi scriu poemele cei antologaţi. Probabil că unii în zumzetul serii, alţii sensibilizaţi de mângâierile lunii. Vor fi şi dintre cei care scriu  ca Paul Valery dimineaţa, „între lampă şi soare”, alţii pe unde sunt fulgeraţi de idei. Curg versurile celor 19 într-o continuă sublimare a realului. Dar te poţi întreba când a scris Liliana Burac  poemul său „Basmaua” din care reţin primele două strofe: „Basmaua mamei şade-n cui, / O strâng la piept… că mama nu-i… / S-a dus să răsădească flori / Într-o grădină după nori / Şi-o tot aştept să vină iar… / Dar în zadar… // S-a dus cu cât era pe ea, / Nici o leţcaie nu avea, / Doar zâmbetu-mpietrit pe faţă, / În palme, faptele de-o viaţă / Şi-n poala sufletului său / Bocetul meu…” şi din care transpare o conştiinţă tulburată de întrebări existenţiale?

Caut o definiţie a poeziei în care să se regăsească cei 19 aleşi şi m-am oprit la aceasta dată de poetul francez Alain Wallon: „Poezia este ca acele lumânări magice pe care suflul nu le atinge decât pentru o microsecundă şi a căror flacără se reaprinde repede.  O flacără pentru a ne lumina drumul hazardat, sinuos şi pietros pe care îl parcurg vieţile noastre scurte. Poezia nu se explică, ea nu explică nimic, ci este acea luminiţă care, în întunericul absolut, ne aminteşte realitatea luminii care,  metaforic sau nu, luceşte, – trebuie să lucească! – la capătul tunelului”.

Publicitate

Percep volumul acesta, care stă să apară în zilele ce urmează,   ca pe  un lumânărar în care poeţii chemaţi de Ovidiu Chelaru  au aprins câte o lumânare-poem. Toţi poeţii cuprinşi în acest volum, veţi  observa, sunt  dominaţi de conştiinţa tragicului şi a singurătăţii. Aşa s-o fi întâmplat,  sau poate  aşa  a ales antologatorul, cert este că un sentiment al neliniştii circulă de la prima pagină la ultima. E antologia unor neliniştiţi.

 

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Spunea despre România că este „Grădina Maicii Domnului”. Zi de doliu național sâmbătă, la funeraliile Papei Francisc

Publicat

Publicitate

Guvernul României va declara zi de doliu național sâmbătă, la funeraliile Papei Francisc. Decizia Executivului ar urma să fie oficializată în ședința de joi, printr-o hotărâre de Guvern. În zilele de doliu național instituțiile arborează drapelul în bernă, relatează mediafax.ro. 

Papa Francisc spunea despre România că este „Grădina Maicii Domnului” și a fost extrem de îndrăgit atât în România cât și în celelalte țări cu mari comunități catolice și nu numai.

Zeci de lideri ai lumii vor participa la înmormântare. Printre ei se va numără și Ilie Bolojan, președintele interimar al României. De la ceremonie va lipsi Vladimir Putin, care a transmis, însă, un mesaj de condoleanțe.

Înmormântarea va avea loc la ora 11.00 a României. Trupul Papei se află în prezent în capela Reședinței Sfânta Marta, unde Papa Francisc locuise din 2013. Trupul Papei a fost depus în capela Reședinței luni seara.

Sicriul Papei Francisc va fi transferat în Bazilica Sfântul Petru din Roma miercuri la ora 9.00 (ora 10:00 ora României), într-o procesiune condusă de cardinali, permițând credincioșilor să-și aducă un ultim omagiu primului papă latino-american.

Sursa foto ilustrativ: PressOne.ro

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

10 icoane unice, expuse în această perioadă în premieră la Botoșani, în cadrul expoziției „Sacrul în artă”

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani, prin Secția de Artă Plastică, Etnografie și Științele Naturii, a organizat în această perioadă a Sărbătorilor Pascale o amplă expoziție de excepție: „Sacrul în artă”, un eveniment dedicat sărbătorilor pascale, care a adus în prim-plan spiritualitatea, tradiția și creația artistică autentică.

Punctul de atracție al expoziției îl reprezintă cele 10 icoane pe lemn din patrimoniul etnografic al muzeului, expuse în premieră absolută la Botoșani.

Aceste lucrări valoroase, păstrate cu grijă în colecțiile instituției, sunt prezentate publicului pentru prima dată, oferind o ocazie rară de întâlnire cu arta sacră tradițională în forma ei autentică.

Alături de acestea, expoziția reunește și lucrări recente – icoane pe lemn și sticlă, dar și picturi contemporane – semnate de artiști consacrați: Constantin Alexa, Marcel Alexa, Alina și Anca Albătoaie, Elena Arcire, Robert Cobuz, Florin Grosu, Constantin Livadaru, Bebe Hetriuc, Constantin Surugiu, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia.

Vernisajul a avut loc la 13 aprilie 2025, în spațiul Colecției de Artă, dar expoziția va putea fi vizitată până pe 29 aprilie 2025, iar accesul este gratuit. Curatorul expoziției este Liviu Șoptelea, iar prezentarea lucrărilor a fost realizată de Ana Coșereanu, muzeograf.

În această perioadă a Sărbătorilor Pascale este un nou eveniment rar, o întâlnire cu sacralitatea și frumusețea artistică a icoanei.

Publicitate

Citeste mai mult

Cultura

Premieră la Teatrul „Vasilache”: „Întâmplări din Pădurea Veselă”. Un spectacol plin de emoție și lecții de viață pentru cei mici

Publicat

Publicitate

Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” din Botoșani anunță o nouă premieră dedicată celor mici: „Întâmplări din Pădurea Veselă”, un spectacol de păpuși regizat de Lenuș Teodora Moraru, după fabule cunoscute și îndrăgite. Reprezentațiile vor avea loc joi, 24 aprilie, de la ora 18:00, și duminică, 27 aprilie, de la orele 11:00 și 12:30.

Spectacolul îi invită pe copii într-o călătorie educativă și plină de aventură, în care personajul principal, Bebe Iepurașul, pornește alături de prietena sa Iza Barza în căutarea părinților pierduți. Pe drum, cei doi vor întâlni personaje simpatice și pline de învățăminte – de la o Vulpe pusă în fața modestiei, la o Broască ce descoperă propriile limite.

Distribuția reunește actori bine cunoscuți ai scenei botoșănene: Renata Voloșcu, Oana-Marilena Asofiei, Anamaria Chelaru, Ioana Buta, Ana Apetrei, Cosmin Tanasă, Pavel Petrași și Andrei Bordianu. Scenografia, construcția păpușilor, afişul și eclerajul sunt semnate de Gelu Rîșca, iar muzica poartă amprenta lui Toma Rîșca.

Spectacolul este recomandat copiilor cu vârsta de peste 3 ani, iar prețul unui bilet este de 24 de lei.

Biletele pot fi achiziționate online, accesând site-urile entertix.ro și teatrulvasilache.ro, secțiunea „Cumpără Bilet”. De asemenea, biletele sunt disponibile și la casieria teatrului, de marți până vineri, între orele 10:30 și 12:30, precum și înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile.

Accesul în sala de spectacol se face cu 30 de minute înainte de începere.

Publicitate

Organizatorii promit o experiență de neuitat pentru cei mici, dar și pentru părinți: o combinație de emoție, umor și lecții valoroase despre prietenie, curaj și descoperirea de sine.

Citeste mai mult

Eveniment

Lângă noi: Un turist a fost mușcat de viperă în zona Voroneț. Este internat la ATI Suceava după un șoc sever

Publicat

Publicitate

Un bărbat aflat în vacanță în zona Voronețului, a ajuns de urgență la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Suceava, după ce a fost mușcat de o viperă. Incidentul a avut loc în cursul weekendului, iar victima, un bărbat din județul Iași, a fost transportată la spital în stare generală mediocră.

Potrivit medicilor, bărbatul prezenta o plagă la policele mâinii stângi, provocată de mușcătura reptilei. La prezentarea în Unitatea de Primiri Urgențe, acesta a fost evaluat de medicul urgentist și de chirurgul plastician, care au decis administrarea a două doze de ser antiviperin, relatează agerpres.ro.

Starea pacientului s-a agravat ulterior, înregistrându-se valori tensionale foarte scăzute, semn al instalării unui șoc anafilactic. În aceste condiții, s-a impus internarea de urgență în secția de Terapie Intensivă, unde medicii i-au administrat tratament vasopresor.

Chirurgul plastician a intervenit pentru excizia leziunilor provocate de mușcătură, iar în prezent, pacientul se află sub monitorizare continuă din partea echipei medicale de la ATI și a specialistului plastician.

Purtătorul de cuvânt al SCJU Suceava, dr. Monica Terteliu, a confirmat că pacientul este atent supravegheat, iar evoluția stării sale va fi evaluată constant de către echipa medicală.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending