Connect with us

Actualitate

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (338)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

O PREUMBLARE LABIRINTICĂ A EULUI

Victor Tanasă este înainte de toate şi poet. Primul volum, “Melancolii juvenile”, a reprezentat strădania sa ca poet de a-şi pune ideile sub forma unor poeme. Acestea, spuneam la timpul respectiv (2017), “sunt rezultatul unor efecte de multiplicare pe două direcţii impuse de orizontul temporal al autorului”. Este un volum în care puseurile de melancolie lovesc ideile precum o fac bilele de billiard. Al doilea volum, “Şoapte târzii”, este  o carte a conştiinţei poetice, în sensul că nu se mai putea sta mult în starea de abstracţie mărginită de spleen-ul  şi dorul total.  Sunt  32 de poeme supuse reprezentării imaginii  clepsidrei despre care  spuneam atunci (2020) că Victor Tanasă are o “clepsidră cu o curgere inversă, de jos în sus, sugerând învingerea gravitaţiei prin poezie şi iubire”. “Caleidoscop” este a treia carte a unui poet cu un nerv ce-i creează  metanevoi ce nu mai pot fi stăpânite. O carte de poezii cu acest titlul te duce cu gândul la prezenţa unei acerbe lupte psihologice  între disonanţă şi consonanţă.

Am în faţă  un nou volum care se intitulează „Hora amintirilor” (Editura „Quadrat”, Botoșani, 2025) , ceea ce  înseamnă că autorul face o călătorie în trecut. M-am dus imediat la  ipoteza protecției cronologice  definită de savantul Stephen Hawking: „O călătorie în trecut este, ca atare, imposibilă, ea fiind pur şi simplu contrazisă de legile fundamentale ale fizicii. Dar e posibilă în domeniul literaturii sau istoriei”. Ceea ce se întâmplă și la Victor Tanasă.

Să te naşti în Urecheni, sat aflat între Creangă (Humuleşti) şi Sadoveanu (Paşcani), adică în ţinutul Neamţului, să copilărești printre patru confesiuni religioase, cu o pădure în care „intrai ca într-o cetate”, nu se putea ca la un moment dat să nu-ţi scrii amintirile. În text se simte spiritul locurilor natale, sentimentul contopirii cu natura, o viaţă trăită în comunism şi continuată în postcomunism, fiecare etapă cu „manualul ei de filozofie”. Sunt binevenite aceste volume de amintiri, pentru că raiul acela al copilăriei nu mai există pentru autori, iar, după cum spune autorul în discuţie „paşii copilăriei au murit din lumea reală, că raiul acela s-a închis şi vor trăi doar amintirile”.

Amintirile, având ca personaje bunicii, frații,  vaca (Bălana),  câinele (Haiduc), pădurarul (Ciolănosul), colega de liceu Tanța și altele, sunt niște „pauze între ecouri ale sinelui”. Ele alcătuiesc arhitectura unui demers  care respectă trei din cele cinci legi ale demersului diaristic: legea Eugen Simion (fragmentar, intermitent), legea sincerității a lui Roland Barthes (sinceritatea ca exigență) și legea triadei relaționale autor – povestitor –personaj (în sensul să fie una și aceeași persoană).

Publicitate

Victor Tanasă e, nu în puține momente ale scrisului,  un sinestezic, simțurile fiind folosite ca procedeu literar, punând experiențele sale trecute sub lupa unor noi experiențe de percepție de natură estetică. Reușește  să facă un joc între sinestezia proiectivă (accent pe  văz) și sinestezia asociativă (mirosul și auzul puse să relaționeze, dând efecte sublime). Sunt momente în care mișcarea obiectelor e văzută ca o scurgere a timpului, dând acestor lucruri calitatea de vehicule absolute.

Din rândurile așternute pe hârtie de Victor Tanasă transpare parfumul  timpului trăit: „mirosul iute de cal al hainelor bunicului”, „aroma bureților copilăriei prăjiți în eterna tigaie sau ceaun de tuci”, „mirosul parfumat al frăguțelor”, „parfumurile dulci otrăvitoare ale lemnelor de fag”, „mirosul de verde crud al primăverilor” și încă alte multe  amintiri  ce țin de domeniul olfactivului. Înțelegerea  celor întâmplate o face apelând  la memoria auditivă: „glasul de înger al părintelui Valerian Ciochină”, „susurul apelor Topolița, Moldova și Râiosul”, „spectacolul de culoare și zgomot al bulboanelor”, „urletul șuierat al vântului”, „zgomotul războiului din Ucraina”, „întrecerea în cântări a privighetorilor”, „ecourile curgerii albastre ale Moldovei și Siretului”, „susurul abia ghicit al izvoarelor”, „bocetul trist și prelung al caselor când plouă”  etc. Unele dedesubturi care au trecut proba clepsidrei sunt  clarificate apelând la simțul văzului: „holbatul în gol cu ochii săi albaștri asemenea unui visător”, „mama îmbrăcată într-o ie cusută de mâna ei, cu niște trandafiri roșii”, „ivirile de străluciri ale cioatelor de putregai”, „dansul jucăuș al luminilor și umbrelor făcute de soare și nori”, „pajiștile de culoarea verde-smarald”, „umoarea roz-gălbuie a rănii produsă de Haiduc” etc.

Textul propus de Victor Tanasă e un fel de deturnare a EU-lui la vârsta maturității într-o preumblare labirintică până ajunge un student întârziat, o formă de supraviețuire prin amintiri, alese fiind cele trăite cu intensitate în fiecare etapă a vieții.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Alegeri prezidențiale 2025. Ilie Bolojan la vot: Vremurile liniștite au apus. Votați așa cum vă dictează conștiința

Publicat

Publicitate

Fiecare cetățean responsabil care se prezintă la vot poate face istorie pentru România, a declarat, duminică, președintele interimar Ilie Bolojan, după ce și-a exprimat opțiunea electorală la o secție amenajată la Școala gimnazială nr. 150 din Capitală, relatează agerpres.ro.

”De ce sunt alegeri importante: e o perioadă complicată, iar vremurile liniștite au apus. Președintele României va da direcțiile importante ale politicii noastre externe și ale celei de apărare. De acestea vor depinde siguranța țării noastre și faptul că vom rămâne o țară de încredere”, a afirmat Bolojan.

El a adăugat că, în plan intern, președintele va trebui să colaboreze cu majoritatea parlamentară, cu Guvernul, ”pentru a reconstrui încrederea, pentru a reforma statul și pentru a crea oportunități și dezvoltare pentru români”.

”Din aceste motive, fiecare cetățean responsabil care se prezintă la vot poate face istorie pentru România și îndemnul meu pentru toți cetățenii României este să se prezinte la vot indiferent de opțiunea pe care o au. Votați așa cum vă dictează conștiința”, a transmis președintele interimar.

Citeste mai mult

Eveniment

IPJ Botoșani: Procesul de votare a început fără incidente la Botoșani

Publicat

Publicitate

Conform datelor centralizate la nivelul Comandamentului Operațional constituit în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, care monitorizează și coordonează misiunile legate de alegeri, pe parcursul nopții nu a fost înregistrat niciun incident deosebit.

Efectivele MAI care au asigurat protecția secțiilor de vot pe parcursul nopții le-au predat președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare în această dimineață, cu sigiliile intacte.

Președinții birourile electorale ale secțiilor de votare sunt obligați să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții, având atribuții și în afara secției de vot, în jurul secției, precum și pe străzi și în piețe publice, până la o distanță de 500 de metri.

Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi constituie contravenție.

Astăzi, peste 1.400 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră, pompieri și angajați ale altor structuri MAI din jdețul Botoșani, acționează în misiuni conexe procesului electoral, în principal protecția secțiilor de votare,  verificarea incidentelor electorale și menținerea gradului de siguranță publică.

La nivelul județului Botoșani au fost înregistrate 1596 cereri pentru urna mobilă, dintre care, șapte persoane private de libertate, care în prezent sunt încarcerate în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă și au drept de vot.

Publicitate

“Vă reamintim, că cetățenii români pot vota în baza unuia dintre următoarele acte: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie,  buletinul de identitate și, în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor români care nu dețin un document valabil, serviciile publice comunitare locale de evidență a persoanelor vor asigura astazi, program cu publicul, în intervalul orar 07:00-21:00.

Citeste mai mult

Eveniment

Peste 1,1 milioane de români au votat până la ora 9:00. Prezența la urne în Botoșani – sub media națională

Publicat

Publicitate

Potrivit datelor oficiale publicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), până duminică dimineață, la ora 9:00, au fost înregistrate peste 632.045 de voturi în țară și 527.599 de voturi în străinătate, numărul total de alegători fiind de peste 1,1 milioane.

La nivel național sunt organizate 18.979 de secții de votare, iar în străinătate funcționează 965 de secții, unde românii din diaspora își pot exercita dreptul de vot.

Procesul de votare se desfășoară între orele 7:00 și 21:00, însă legea permite prelungirea programului până la ora 23:59, în cazul în care, la ora închiderii, în fața secției de votare se mai află alegători care așteaptă să voteze sau se află deja în incinta secției.

În afara granițelor țării, votarea a început duminică la ora locală 7:00 și se încheie tot la ora locală 21:00, cu respectarea termenului limită stabilit de legislația electorală, fără a depăși ora 21:00, ora României, cu posibilitatea de prelungire în condiții speciale.

În județul Botoșani, prezența la vot până la ora 9:00 a fost de 3,87%, sub media națională. Din cei 374.690 de alegători înscriși pe listele electorale permanente, s-au prezentat la urne 13.575 de persoane.

Procesul electoral continuă pe tot parcursul zilei, iar autoritățile încurajează cetățenii să se prezinte la vot pentru a-și exercita un drept fundamental garantat de Constituție.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Unde votează la prezidențiale 2025 liderii politici de la Botoșani

Publicat

Publicitate

Liderii partidelor politice din județul Botoșani a anunțat unde își vor exercita dreptul de vot duminică, 4 mai, în cadrul alegerilor prezidențiale. Reprezentanții celor mai importante formațiuni au anunțat deja orele și secțiile unde vor fi prezenți pentru a-și exprima opțiunea electorală.

Senatorul Cătălin Silegeanu, liderul AUR Botoșani, a transmis că membrii partidului se vor prezenta la urne la ora 09:00, la Școala Nr. 1 din municipiul Botoșani.

Din partea PNL, președintele organizației județene, Valeriu Iftime, va vota la ora 11:00, la secția de votare organizată în cadrul Școlii Catămărăști Deal.

Liderii social-democrați botoșăneni au anunțat următorul program:

  • Doina Federovici, senator și președinte PSD Botoșani, va vota la ora 12:00, la Școala Nr. 1 Botoșani;
  • Marius Budăi, deputat și prim-vicepreședinte al PSD Botoșani, se va prezenta la urne la ora 13:00, la Grădinița Curtești;
  • Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani, va vota la ora 10:30, la Școala Nr. 13 din municipiu.

Secțiile de votare din țară vor fi deschise duminică între orele 7:00 și 21:00. La nivel național, peste 18 milioane de alegători sunt așteptați la urne pentru a-și alege președintele pentru următorii cinci ani.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending