Connect with us

Actualitate

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (336)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

SOCRATICUL  ȘTEFAN  BAȘNO

În 2004, la Editura “Semne”, Fănuş Neagu publică romanul “Asfinţit de Europă, răsărit de Asie”. Ideea mare a romanului este aceea că  o oarecare stare de oboseală a Europei nu poate duce decât la o revigorare a Asiei,  care “răsare din neant, satisfăcând gustul pentru mistere” (Ana Dobre). Cei care au citit romanul şi au oarece cunoştinţe de matematică, au putut observa că arhitectura  acestuia se bazează pe două mari intersecţii: 1.  Balcanii ca rezultat al intersecţiei dintre Europa şi Asia; 2. Brăila ca rezultat al intersecţiei dintre Balcani şi România.  Spunea Fănuş Neagu într-un interviu din 2005:  1. „Împrejurimile Brăilei sunt naucitor de frumoase. Sunt fabuloasele păduri de salcâm cu floarea roşie de la Viişoara, iar legendarele Bălţi ale Brăilei erau neasemuit de frumoase. Atunci era acea bogăţie de peşte de care vorbeam, erau cântecele şi legendele care s-au croit despre Chira Chiralina”; 2. „Brăila este oraşul cu cele mai frumoase fete din România. Înainte le răpeau turcii, ca pe Chira Chiralina, acum se duc singure la turci. Dar se întorc”  3. „În clipa actuală, Brăila cred că se redresează. Cu greu, dar se redresează. Eu o iubesc la fel de mult ca şi pe cea veche. Bănuiesc că întreprinzătorii, după ce se vor satura de furat, vor lăsa să le curgă aur printre degete şi pentru redresarea acestui oraş frumos”.  

Fănuş Neagu n-a rămas la Brăila. A plecat la Bucureşti, argumentând într-un interviu printr-o veche şi ardelenească zicere: “fiindcă soarele de la Bucureşti răsare”. A plecat la Bucureşti cu Brăila în suflet aşa cum o bucată din Brăila a luat-o şi Panait Istrati cu el în Franţa. Dar nu despre Fănuş Neagu vreau eu să scriu aici, ci despre un alt brăilean, unul care a plecat din Brăila la Botoşani, fiindcă “Luceafărul de la Botoşani răsare”. Semnează creaţiile sale umoristice cu numele de  Ştefan Başno. A penetrat târziu această zonă a literaturii române, dar o face din ce în ce mai bine. Se simte la acest autor spiritul brăilean ca esenţă  a balcanismului românesc: atacuri cu lama ascuţită a cuvântului la beregata celui care îl supără. Ştefan Başno poate fi citit pe facebook-ul său, unde este şi cel mai activ. Scopul său principal este să comenteze actualitatea, pe primul loc aflându-se tot ce ţine de politică.

Adept al ironiei de situaţie, Ștefan Bașno pune accent  pe ironia sub formă de strategie narativă. Grăbit să nu piardă ideea, Ștefan Bașno mai neglijează, uneori, unele aspecte de tehnică prozodică, dar nimic nu impietează talentul său incontestabil, supus adesea  spiritului brăilean, unde “răul e un bine întors” , după cum axiomatizează Ana Dobre. Ascuns după o barbă impozantă care trimite,  la o primă vedere, spre posibile zone ale boemei, realitatea e alta: Ştefan Başno e un mare blând supus esenţei balcanismului românesc în forma data de Brăila şi transplantat la Botoşani unde lucrurile stau altfel: sunt mult mai serioase.

O carte de catrene militante  intitulată  „De la Asklepios la Diogene” este interesantă atât prin titlu cât şi prin autorul (sau autorii) care se ascund sub  pseudonimul Incognito.  Procedeul nu ar fi unul inedit. Acum peste 150 de ani, în 1869,  apare „Iele, grame şi epigrame politice”, semnate cu pseudonimul „O companie de glumeţi” care, până la urmă s-a dovedit ca sub pseudonimul respectiv să se ascundă Dimitrie Bolintineanu.  Incognito ne relevă un text scris la două minţi, aspect pe care îl putem deduce şi din titlu, dar şi din caracterul stilistic al catrenelor, multe respectând  mecanismul de construcţie al unei epigrame. Autorii şi-au propus să iasă din „turnul de fildeş”, localizându-se în „turnul înclinat”, marşând pe o scriere angajată.

Publicitate

Sunt luaţi în vizor politicienii de azi care au înlocuit celebra  „limbă de lemn” cu „limba de talaş”.  Această „limbă” o înlocuieşte, spune Dan Stanca, pe cea „de lemn” prin rindeluirea permanentă a acesteia, descrisă  astfel: „Este o limbă distrusă, sfărâmată, din care valorile expresive au fost îndepărtate.  Este o limbă în care aproape că nici nu mai contează dezacordurile gramaticale sau utilizarea improprie a unor termeni. Această limbă se revarsă zilnic asupra auzului nostru şi ne sileşte şi pe noi s-o folosim”.

Cealaltă parte  a diadei „Incognito” , regăsită sub personalitatea lui Diogene, îşi arogă calitatea de „replicangiu”. Răspunsurile sunt ferme, ironia este devastatoare. Ele se pliază perfect pe eşantioanele sociale alese şi încadrate unor concepte ale politicilor actuale: pensii speciale, suveranism, unchiul Sam,  ţarul cel dement,  statul paralel,  reconfigurarea unor trasee politice,  spectacole gen Mupett Show, conceptul de inginerie socială,  starea de „chelner mic”,  ţara şi şcoala ca afară,  România educată, fashion prezidenţial,  cultura rotaţiei, interesul poartă fesul, vânzări anterioare şi, multe altele, asigurându-vă că nimic nu-i scapă dipolului „incognito”. Cartea este un dialog plin de  vivacitate, nelipsind ici-acolo spiritul ludic.  Tema predilectă fiind politica şi politicianul de oriunde ar fi, asigură fluiditate discursului.

Cele trei secvenţe (epigrame, fabule, parodii) care alcătuiesc volumul semnat de Ștefan Bașno („O mască râde, o mască plânge” – Editura „Pim”, Iaşi, 2023) se supun unor tematici diverse: politica (văzută ca un teritoriu mlăştinos), politicienii (supuşi unor juste argumente), kakistocraţii (drept cei mai răi conducători, drept cei mai neinspiraţi şefi), molia culturală, proştii ( cu accent pe prostul solemn), marile ispite ( pătratul relaţional dat de femeie – bărbat – bani – vin, atât pe laturi cât şi pe diagonale), efectele stării de bullshit (starea de „rahat” a societăţii),  omul mendax (creatorul de minciuni intenţionate sau nu) sau chiar prostocraţia (care  proliferează prin mediocraţie şi stupidocraţie).

Vorbind despre epigrame, putem observa că Ştefan Başno are un simţ formidabil al limbii, pe care l-am constatat încă de pe vremea când amândoi scriam la „Viaţa…” lui Traian Apetrei. El intră cu uşurinţă în jocul rimelor. E şi un mare autoironist, aspect care-l face să cadă şi în simpatice forme de cochetărie. Uneori e chiar violent în afirmaţii, avertizând cârcotaşii că el poate fi şi un redutabil „replicangiu”.

Observaţiile făcute sunt directe, nu e sofisticat în exprimare şi, ceea ce îmi  place cel mai mult, tonul este degajat.  Ceea ce este important  de adăugat este că multe epigrame arată că dimensiunea poetică este în creştere. Mai mult, se observă şi un avantaj spiritual prin prezenţa unor evidente note filozofice şi aforistice. La Ştefan Başno este prezent patosul care nu este unul ieşit din limitele acceptabile, e unul lucid, cu evidente puseuri  balcanice venite dinspre locurile naşterii sale.

Volumul conţine şi 12 parodii având ca scriitori suport pe Dimitrie Bolintineanu, , Alecsandri, Topârceanu, sau Minulescu . Ştefan Başno reciclează doar subiectul aducându-l în prezentul recent, stilul şi metrica fiind păstrate.  Ironia prezentă în parodii învăluie textele originale căzând peste ele ca o ploaie curată de vară.

Volumul este înnobilat şi cu 40 de fabule care respectă  definiţia clasică a acestei specii.  Ştefan Başno îşi impune rolul de narator la persoana a treia, care îndeplineşte cu succes trei condiţii simultane: cunoaşte tot ceea ce fac personajele punându-le într-o poveste,  acţionează ca un sancţionator şi, fapt important,  dirijează interpretarea faptelor. Profesor de excepţie fiind, îi este uşor să apeleze la o  metodologie care să-l ajute în demersul de a  evidenţia prin umor  involuţiile societăţii şi membrilor acesteia.  Ştefan Başno nu creează  doar personaje, ci şi psihologii. Îşi pune bine în evidenţă structuralul impuls polemic cu care a fost înzestrat de la natură. Dintr-o perspectivă peratologică, se opreşte la asocierea demersului literar cu un sistem bazat pe proiectiv, volitiv şi paideic.  Ştefan Başno şi-a impus să vină dinspre arta clasică şi cu siguranţă nu va fi adorat de postmodernişti şi „progresişti”, negăsindu-şi loc vreodată în revistele pe care le patronează USR.  Autorul în discuţie  are o libertate a folosirii cuvântului, existenţa tonurilor colocviale fiind evidente. Citit cu atenţie,  veţi putea observa că acest  volum semnat de Ştefan Başno scrie pe dinafară sufletul românesc. Ştefan Başno este un ironist fin, în sensul că penalizează cu inteligenţă  orice insuficienţă observată. Ironia lui Ştefan Başno  e un semn categoric al libertăţii de expresie pe care şi-a acordat-o. Eu cred că e şi un fel de ironie socratică, în sensul că îşi permite să critice fără reticenţă aerele de superioritate ale unora.  (GEORGICĂ MANOLE)

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Prefectul Dan Nechifor ia măsuri ferme la „Casa Elena” din municipiul Dorohoi

Publicat

Publicitate

Comisarii din cadrul Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani au desfășurat o acțiune de control, în urma unei sesizări primite din partea Consiliului de Monitorizare a Implementării Convenției ONU privind Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, la Asociația „DA SPERANȚĂ VIEȚII” – Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Casa Elena” din municipiul Dorohoi, alături de reprezentanți ai Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Botoșani. În urma verificărilor efectuate au fost identificate nereguli grave privind condițiile de cazare și desfășurarea activității.

Ca urmare, au fost dispuse măsuri precum oprirea temporară de la prestarea serviciilor pentru blocul alimentar până la remedierea deficiențelor constatate, precum și oprirea definitivă și retragerea din circuitul consumului uman a produselor considerate nesigure. Totodată, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 45.000 lei.

Instituția Prefectului Botoșani a primit din partea AJPIS Botoșani informarea că acțiunea de control se află în desfășurare și urmează a fi finalizată până la sfârșitul zilei. Concomitent cu încheierea inspecției, atât Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, cât și Direcția de Sănătate Publică Botoșani vor dispune, conform competențelor legale și în funcție de severitatea abaterilor constatate, cele mai drastice sancțiuni și măsuri administrative conform cu legislația în vigoare.

Instituția Prefectului urmărește îndeaproape situația și colaborează activ cu instituțiile implicate pentru aplicarea rapidă și eficientă a măsurilor necesare.

Pentru persoanele cazate în spațiul neautorizat vor fi notificați imediat aparținătorii în scopul preluării acestora. În cazul în care aparținătorii nu se vor prezenta, persoanele afectate vor fi cazate, cu sprijinul primarului municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu, în cadrul Spitalului Municipal Dorohoi, unde vor primi toate cele necesare pentru o relocare temporară în condiții de siguranță.

Prefectul Dan Nechifor a convocat o ședință extraordinară a Colegiului Prefectural, în cadrul căreia vor fi adoptate măsuri aplicabile prin ordin al prefectului pentru gestionarea corespunzătoare a acestei situații și prevenirea unor cazuri similare în viitor.

Publicitate

Instituția Prefectului – Județul Botoșani reafirmă angajamentul său ferm de a veghea permanent la respectarea standardelor legale și a condițiilor demne de trai pentru persoanele asistate în toate centrele sociale din județ.

Instituția Prefectului – Județul Botoșani

Citeste mai mult

Cultura

Memorialul Ipotești: 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, celebrați de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga printr-o serie de 14 spectacole multimedia

Publicat

Publicitate

EMINESCIANA 2.0

 

175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, celebrați de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga printr-o serie de 14 spectacole multimedia, realizate după un concept original, în cadrul unui turneu național organizat cu susținerea Ministerului Culturii.

 

În data de 20 mai 2025, începând cu ora 15:00, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga vor oferi publicului prezent în Amfiteatrul „Laurențiu Ulici” de la Memorialul Ipotești, ocazia de a se bucura de experiența inedită a unei producții multimedia, realizată după un concept prezentat în premieră în România și dedicat liricii eminesciene și universalității culturii române. Formatul evenimentului se bazează pe proiecția unei serii de 6 videoclipuri, realizate de cei doi muzicieni în anul 2021, alături de mari nume ale scenei dramatice românești: MAIA MORGENSTERN, GHEORGHE  VISU, CRISTINA DELEANU, EUGEN CRISTEA, SIMONA VINTILĂ, cărora li se adaugă îndrăgitul producător de televiziune britanic CHARLIE OTTLEY.

Materialele video prezentate cuprind, într-o fascinantă și foarte originală punere în imagine semnată de regizoarea ANCA COLȚEANU, poeme eminesciene celebre, recitate fiecare într-o altă limbă și filmate împreună cu cei doi muzicieni în cadre diverse, impresionante, de la pădurile înzăpezite ale Bucegilor la câmpiile aurii din Bărăgan și palatele Bucureștiului, însoțite de efecte speciale și, desigur, punând în lumină imensa valoare dramatică a recitatorilor.

Publicitate

Aceste materiale video vor fi proiectate în alternanță cu interpretări LIVE ale celor doi artiști, care vor prelua temele muzicale din clipuri pentru a le continua într-o evoluție sonoră inedită, urmând o traiectorie dramatică bine stabilită și deosebit de complexă, trasată de conținutul și expresia capodoperelor eminesciene, pentru a se întoarce apoi în  cadrul vizual virtual al unui nou poem.

De-a lungul acestei călătorii între imagini și muzică, publicul va putea asculta cunoscutele poeme: „La steaua”, „O, rămâi”, „Trecut-au anii”, „Ce te legeni” sau „Ce-ți doresc eu ție?” în variantele lor din limbile ebraică, franceză, engleză sau germană, însoțite de pagini muzicale, semnate de compozitori români ce împart, în bună măsură, aceeași influență culturală ca traducerile prezentate: Hilda Jerea, Walter Klepper, George Enescu, Alfonso Castaldi, Liana Alexandra.

Astfel, sub o denumire sugestivă pentru îmbinarea dintre elementele culturale autentice și perspectiva modernă, Diana Jipa și Ștefan Doniga promit o experiență unică, deosebit de complexă, adaptată cerințelor publicului actual și dedicată, ca toate celelalte concepte semnate de cei doi muzicieni, promovării valorilor culturii române.

Programul turneului cuprinde spectacole în 14 localități din România: Zalău, Botoșani, Ipotești, Dumbrăveni, Fălticeni, Piatra Neamț, Focșani, Brăila, Tecuci, Pitești, Slobozia, Giurgiu, Breaza și Buzău.

Alături de susținerea MINISTERULUI CULTURII, turneul se bucură de valorosul sprijin al Societății Române de Radiodifuziune prin Canalul Radio România Muzical și de parteneriatul instituțiilor de cultură și de învățământ implicate în organizarea evenimentelor: Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj, Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani, Consiliul Județean Botoșani și Primăria Municipiului Botoșani, Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani, Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” – Memorialul Ipotești, Centrul Cultural „Eugen Simion” Dumbrăveni, Asociația „Fălticeni Cultural”, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” din Piatra Neamț și Consiliul Județean Neamț, Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani și Primăria Municipiului Focșani, Ateneul Tecuci prin Fundația „Pelin”, Școala Gimnazială de Arte „Vespasian Lungu” din Brăila și Primăria Municipiului Brăila, Filarmonica Pitești, Centrul Cultural „Ionel Perlea” Ialomița, Centrul Cultural Local „ION VINEA” Giurgiu, Centrul Cultural „Ion Manolescu” din Breaza, Liceul de Arte „Margareta Sterian” și Teatrul „George Ciprian” din Buzău.

Citeste mai mult

Eveniment

Elevii Liceului Teoretic „Anastasie Bașotă”, din Pomârla, s-au întâlnit cu jandarmii, în cadrul Programului național ,,Școala Altfel”

Publicat

Publicitate

În această dimineață, jandarmii botoșăneni s-au întâlnit cu elevii Liceului Teoretic ,,Anastasie Bașota” din comuna Pomîrla, în cadrul unei activități preventive ocazionate de desfășurarea Programului național ,,Școala Altfel”.

Jandarmii au abordat subiecte precum prevenirea consumului de substanțe psihoactive și efectele nocive ale acestora, prevenirea violenței fizice și verbale în mediul școlar și urmările legale ale săvârșirii unor fapte antisociale, precum și a discriminării sau bullyingului.

De asemenea, având în vedere că la activitate au participat și doi elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,Petru Rareș” Fălticeni, cei prezenți au primit informații referitoare la oportunitățile unei cariere de jandarm și admiterea în instituțiile militare de învățământ superior sau postliceal care pregătesc personal pentru nevoile Jandarmeriei Române.

Reamintim celor interesați că, până pe data de 18 mai, se pot înscrie pentru concursurile de admitere la instituțiile de învățământ aparținând Ministerului Apărării Naționale, care școlarizează personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, iar primul pas este accesarea următorului link și studierea cu atenție a anunțului: https://www.jandarmeriabotosani.ro/fisiere%20pdf/Anunturi%20RU%202025/Recrutare%20candidati%20MApN%20pt.%20nevoi%20MAI/ANUNT%20RECRUTARE%20candidati%20%20MApN%20pt%20%20nevoi%20ale%20M%20A%20I.pdf.
Activitățile de prevenire a faptelor antisociale, desfășurate de Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani în rândul elevilor, vor continua până la încheierea anului școlar 2024-2025.

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 38 de ani, din Botoșani, urmărit internațional pentru infracțiuni rutiere, adus cu escortă din Germania

Publicat

Publicitate

Marți, Poliția Română a adus în țară 5 persoane, pe numele cărora au fost emise mandate de executare a unor pedepse privative de libertate sau mandate de arestare preventivă.

Astfel, a fost adus în țară un bărbat, de 31 de ani, din Constanța, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de lovirea sau alte violențe. Acesta a fost adus din Franța, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Constanța, un mandat de arestare preventivă.

De asemenea, a fost adus un bărbat, de 37 de ani, din Galați, urmărit internațional pentru săvârșirea de infracțiuni rutiere. Acesta a fost adus din Italia, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Arad, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de un an și 7 luni.

La aceeași dată, a fost adus în țară un bărbat, de 38 de ani, din Botoșani, urmărit internațional pentru săvârșirea de infracțiuni rutiere. Acesta a fost adus din Germania, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Vișeu de Sus, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 2 ani și o lună.

Totodată, a fost adus în țară un bărbat, de 35 de ani, din Mehedinți, urmărit internațional pentru săvârșirea de infracțiuni rutiere. Acesta a fost adus din Germania, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Vânju Mare, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 2 ani și două luni.

La aceeași dată, a fost adus în țară un bărbat, de 37 de ani, din Argeș, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de furt. Acesta a fost adus din Franța, având emis de către Judecătoria Topoloveni, pe numele său, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 2 ani.

Publicitate

Cei în cauză au fost introduși în unități de detenție, în vederea executării mandatelor.

CENTRUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending