Connect with us

Actualitate

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (334)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

O AXIOMATIZARE A IUBIRII

Prin recentul volum ( „Geometrii intime”, Editura „Pim”, Iași, 2024,  o prefață de Mariana Stratulat), Gabriel Alexe și-a propus să facă ordine în pretențiosul domeniu al iubirii, bazându-se pe îndemnurile ascunse ale matematicii, unul dintre ele  fiind acela de a face vizibil generalul din orice fenomen supus modelării.  Simțind nevoia ca încă de la început să dea un sens poeziei ca o explicație a demersului său („poezia începe / de unde veșmântul / nu are trup / așa precum viața / și moartea precum / fragilul echilibru din ochii unei bufnițe / pe aripi de fluture Caligo / epiderma / e portul din care pornesc / în naufragiu / navigatori pur-sânge”), trece imediat la analiza  sentimentului iubirii  ca cel mai nobil cadou pe care și-l pot oferi cei doi actanți.

Modelul de iubire propus de Gabriel Alexe nu este unul care să se plieze pe o teorie a mulțimilor. Este relația dintre un El și o Ea, și fiindcă iubirea este imprevizibilă, autorul  o percepe ca pe o situație în care sufletul se deplasează oscilatoriu de la corp la corp.  Cele 59 de convenții în care este partajat textul ne relevă un poet de o nouă factură arhitecturală, una hilbertiană, nu rare fiind situațiile de incidență, ordonare, congruență, paralelism și continuitate. E un joc reușit dintre ipostaza rațională, de matematician convins a poetului, și ipostaza empirică a iubitei ca sursă de testare a simțurilor: „M-am îndrăgostit / de senzația nuanței / în ipostaza câinelui // acum totul e altfel / în poala Stăpânei / foarte tulbure și foarte / legănat de gânduri // nuanță lângă nuanță / m-așez lângă tine / din ce în ce mai virgin”. Mai mult, eu descopăr , și cred că nu mă înșel,  o sublimare a portretului femeii eminesciene, iar cel mai reușit portret pe care l-am putut  întâlni a fost făcut de Viorica S. Constantinescu: „… fantasmă erotică, o statuie plutitoare, ca într-un tablou suprarealist în care predomină culorile bleu, alb, auriu, marmură înfășurată ca în sculptura elenistică, în veșmânt ușor și transparent, totul sugerând mișcarea abia perceptibilă, diafanul, mătăsosul, catifelatul, încrețirea ușoară ca a apei unui lac la adierea vântului în armonie cu sunetul duios al cornului, harfei, lirei, cu valurile molcome ale buclelor, cu mișcările grațioase ale brațelor, cu pașii abia perceptibili, cu plutirea…”.  Am reluat acest citat pentru a pune în evidență  ce ar însemna prima și a doua femeie, adesea subordonate bărbatului. Gabriel Alexe  intră în relație binară cu ceea ce Gilles Lipovetsky numea „a treia femeie” (se poate vedea cartea sa  cu același nume apărut la  editura „Univers” în 2000),  o făptură în totalitate feminină, un obiect de interogație și studiu, una căreia nimic nu-i este interzis: „Dacă faci o magie / singurătățile noastre / se răsfrâng / și închipuirea face / cale întoarsă / măsurând traiectoria pietrei / ce astupă inima ca un pas greu / într-o mlaștină /  mișcarea apelor și-a regăsit / sfârșitul // vremea absenței / aruncă ecou / peste aura unui reflex / subacvatic”.

Dacă, după cum spuneam,  dintr-o perspectivă arhitecturală este un hilbertian,  ca stilistică este un deconstructivist, ca metodă de lucru sensibil diavolească în sensul  preocupării insistente de a proteja misterul. Folosind elementele geometriei („o geometrie bizară”), Gabriel Alexe manipulează într-un mod personal gesturile specifice sentimentului iubirii încât, cu o anumită sfioșenie, pășește în afara țarcului impus de postmodernism, așezându-le în  rafturile unei raționalități ordonate: „Iubita îmi strânge sinapsele / prin sfera unui cub / de gheață / coapsele i se înroșesc / și mimează acea stare / când degetul face rotocoale / prin cercuri concentrice / până când / cercurile generează / cilindri transparenți // sunt treptele unei scări / pe care urci și cobori / în spirală // Iubita zâmbește satisfăcută / își desface corsetul / și pune bănuți de argint / în cuibul de rândunică / țintuindu-mi pleoapele”.

Fiind hilbertian și deconstructivist, prin cele 59 de texte Gabriel Alexe caută noi sensuri ale  iubirii. Folosindu-se de aparatul matematic poetul descoperă o soluție nebătătorită de interpretare: axiomatizarea iubirii.  Se pot reține 11 axiome: 1. „lumina  mă cheamă în centru”; 2. „cercetam pepitele timpului”; 3.  „suntem o ficțiune în acest punct al luminii”; 4. „aici e roșu izbăvitor”; 5. „dincolo de zid luna face risipă”; 6. „noi strălucim ca inoxul”; 7. „dacă taci e cum mi-ai spune ceva”; 8. „jumătate om, jumătate pasăre”; 9. „sunt nisipul care plânge”; 10. „un slujitor trudește în taină”; 11. „apă mai clară, un aer mai pur”.

Publicitate

Această carte foarte specială a lui Gabriel Alexe  trebuie citită ținând cont de logica poetului și eseistului Bogdan Ghiu: „Cuvintele nu cuvântează. Noi cuvântăm, cuvântuim, cuvântătorim. Ele fac altceva: ele sunt”. Asta face Gabriel Alexe, pune cuvântul „iubire” în sintagme prețioase care cuvântă, cuvântuiesc sau cuvântătoresc. Să exemplificăm: „rochia ta s-a înfuriat”, „cândva eram un timp”, „sărut această plutire”, „iubesc ca o salcie”, „pe iedera nopții urc”, „liniștea galbenă”, „bluza de vid”, „cer somnambul„ etc.

Finalul volumului  este pus sub semnul incidențelor hilbertiene: „În vulnerabila vecinătate / a lepădărilor de sine / curând vom trece / unul altuia prin piele / ca lungi șiraguri de șerpi / cu clopoței și perle / nud prin nud / ca niște cârtițe bolnave / sub pământ”. Gabriel Alexe este singurul poet care  a reușit să axiomatizeze iubirea („Și paralelele s-au iubit atât de mult încât / s-au întâlnit la plus și minus infinit”).

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Memorialul Ipotești: 175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, celebrați de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga printr-o serie de 14 spectacole multimedia

Publicat

Publicitate

EMINESCIANA 2.0

 

175 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, celebrați de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga printr-o serie de 14 spectacole multimedia, realizate după un concept original, în cadrul unui turneu național organizat cu susținerea Ministerului Culturii.

 

În data de 20 mai 2025, începând cu ora 15:00, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga vor oferi publicului prezent în Amfiteatrul „Laurențiu Ulici” de la Memorialul Ipotești, ocazia de a se bucura de experiența inedită a unei producții multimedia, realizată după un concept prezentat în premieră în România și dedicat liricii eminesciene și universalității culturii române. Formatul evenimentului se bazează pe proiecția unei serii de 6 videoclipuri, realizate de cei doi muzicieni în anul 2021, alături de mari nume ale scenei dramatice românești: MAIA MORGENSTERN, GHEORGHE  VISU, CRISTINA DELEANU, EUGEN CRISTEA, SIMONA VINTILĂ, cărora li se adaugă îndrăgitul producător de televiziune britanic CHARLIE OTTLEY.

Materialele video prezentate cuprind, într-o fascinantă și foarte originală punere în imagine semnată de regizoarea ANCA COLȚEANU, poeme eminesciene celebre, recitate fiecare într-o altă limbă și filmate împreună cu cei doi muzicieni în cadre diverse, impresionante, de la pădurile înzăpezite ale Bucegilor la câmpiile aurii din Bărăgan și palatele Bucureștiului, însoțite de efecte speciale și, desigur, punând în lumină imensa valoare dramatică a recitatorilor.

Publicitate

Aceste materiale video vor fi proiectate în alternanță cu interpretări LIVE ale celor doi artiști, care vor prelua temele muzicale din clipuri pentru a le continua într-o evoluție sonoră inedită, urmând o traiectorie dramatică bine stabilită și deosebit de complexă, trasată de conținutul și expresia capodoperelor eminesciene, pentru a se întoarce apoi în  cadrul vizual virtual al unui nou poem.

De-a lungul acestei călătorii între imagini și muzică, publicul va putea asculta cunoscutele poeme: „La steaua”, „O, rămâi”, „Trecut-au anii”, „Ce te legeni” sau „Ce-ți doresc eu ție?” în variantele lor din limbile ebraică, franceză, engleză sau germană, însoțite de pagini muzicale, semnate de compozitori români ce împart, în bună măsură, aceeași influență culturală ca traducerile prezentate: Hilda Jerea, Walter Klepper, George Enescu, Alfonso Castaldi, Liana Alexandra.

Astfel, sub o denumire sugestivă pentru îmbinarea dintre elementele culturale autentice și perspectiva modernă, Diana Jipa și Ștefan Doniga promit o experiență unică, deosebit de complexă, adaptată cerințelor publicului actual și dedicată, ca toate celelalte concepte semnate de cei doi muzicieni, promovării valorilor culturii române.

Programul turneului cuprinde spectacole în 14 localități din România: Zalău, Botoșani, Ipotești, Dumbrăveni, Fălticeni, Piatra Neamț, Focșani, Brăila, Tecuci, Pitești, Slobozia, Giurgiu, Breaza și Buzău.

Alături de susținerea MINISTERULUI CULTURII, turneul se bucură de valorosul sprijin al Societății Române de Radiodifuziune prin Canalul Radio România Muzical și de parteneriatul instituțiilor de cultură și de învățământ implicate în organizarea evenimentelor: Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj, Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani, Consiliul Județean Botoșani și Primăria Municipiului Botoșani, Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoșani, Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” – Memorialul Ipotești, Centrul Cultural „Eugen Simion” Dumbrăveni, Asociația „Fălticeni Cultural”, Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” din Piatra Neamț și Consiliul Județean Neamț, Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani și Primăria Municipiului Focșani, Ateneul Tecuci prin Fundația „Pelin”, Școala Gimnazială de Arte „Vespasian Lungu” din Brăila și Primăria Municipiului Brăila, Filarmonica Pitești, Centrul Cultural „Ionel Perlea” Ialomița, Centrul Cultural Local „ION VINEA” Giurgiu, Centrul Cultural „Ion Manolescu” din Breaza, Liceul de Arte „Margareta Sterian” și Teatrul „George Ciprian” din Buzău.

Citeste mai mult

Eveniment

Elevii Liceului Teoretic „Anastasie Bașotă”, din Pomârla, s-au întâlnit cu jandarmii, în cadrul Programului național ,,Școala Altfel”

Publicat

Publicitate

În această dimineață, jandarmii botoșăneni s-au întâlnit cu elevii Liceului Teoretic ,,Anastasie Bașota” din comuna Pomîrla, în cadrul unei activități preventive ocazionate de desfășurarea Programului național ,,Școala Altfel”.

Jandarmii au abordat subiecte precum prevenirea consumului de substanțe psihoactive și efectele nocive ale acestora, prevenirea violenței fizice și verbale în mediul școlar și urmările legale ale săvârșirii unor fapte antisociale, precum și a discriminării sau bullyingului.

De asemenea, având în vedere că la activitate au participat și doi elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi ,Petru Rareș” Fălticeni, cei prezenți au primit informații referitoare la oportunitățile unei cariere de jandarm și admiterea în instituțiile militare de învățământ superior sau postliceal care pregătesc personal pentru nevoile Jandarmeriei Române.

Reamintim celor interesați că, până pe data de 18 mai, se pot înscrie pentru concursurile de admitere la instituțiile de învățământ aparținând Ministerului Apărării Naționale, care școlarizează personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, iar primul pas este accesarea următorului link și studierea cu atenție a anunțului: https://www.jandarmeriabotosani.ro/fisiere%20pdf/Anunturi%20RU%202025/Recrutare%20candidati%20MApN%20pt.%20nevoi%20MAI/ANUNT%20RECRUTARE%20candidati%20%20MApN%20pt%20%20nevoi%20ale%20M%20A%20I.pdf.
Activitățile de prevenire a faptelor antisociale, desfășurate de Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani în rândul elevilor, vor continua până la încheierea anului școlar 2024-2025.

Citeste mai mult

Eveniment

Bărbat de 38 de ani, din Botoșani, urmărit internațional pentru infracțiuni rutiere, adus cu escortă din Germania

Publicat

Publicitate

Marți, Poliția Română a adus în țară 5 persoane, pe numele cărora au fost emise mandate de executare a unor pedepse privative de libertate sau mandate de arestare preventivă.

Astfel, a fost adus în țară un bărbat, de 31 de ani, din Constanța, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de lovirea sau alte violențe. Acesta a fost adus din Franța, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Constanța, un mandat de arestare preventivă.

De asemenea, a fost adus un bărbat, de 37 de ani, din Galați, urmărit internațional pentru săvârșirea de infracțiuni rutiere. Acesta a fost adus din Italia, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Arad, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de un an și 7 luni.

La aceeași dată, a fost adus în țară un bărbat, de 38 de ani, din Botoșani, urmărit internațional pentru săvârșirea de infracțiuni rutiere. Acesta a fost adus din Germania, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Vișeu de Sus, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 2 ani și o lună.

Totodată, a fost adus în țară un bărbat, de 35 de ani, din Mehedinți, urmărit internațional pentru săvârșirea de infracțiuni rutiere. Acesta a fost adus din Germania, având emis, pe numele său, de către Judecătoria Vânju Mare, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 2 ani și două luni.

La aceeași dată, a fost adus în țară un bărbat, de 37 de ani, din Argeș, urmărit internațional pentru săvârșirea infracțiunii de furt. Acesta a fost adus din Franța, având emis de către Judecătoria Topoloveni, pe numele său, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 2 ani.

Publicitate

Cei în cauză au fost introduși în unități de detenție, în vederea executării mandatelor.

CENTRUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Citeste mai mult

Eveniment

Amenzi de peste 14.000 de lei, aplicate de polițiștii din Trușești

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Trușești au oprit, marți, pentru control, pe drumul național, DN 29D, în localitatea Drislea, un ansamblu de vehicule, condus de un tânăr, de 32 de ani, din județul Buzău.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta nu a respectat timpii de odihnă, care  conform prevederilor legale trebuiau înregistrați pe un card ce permitea verificarea îndeplinirii acestei obligații de către polițiști.

 

Față de tânăr a fost dispusă sancționarea contravențională cu amendă în valoare de 4.000 de lei, totodată fiind imobilizat ansamblul de autovehicule până la îndeplinirea condițiilor de legalitate.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending