Connect with us

Actualitate

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (308)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

JURNALISMUL LA FAŢA LOCULUI A LUI GABRIEL BALAŞA 

Gabriel Balaşa este un argint viu al presei botoşănene. Îl găseşti unde nu te aştepţi: într-un sat îndepărtat al judeţului Botoşani sau la Dorohoi ca, a doua zi, să afli că e în Chişinău. De acolo dă o fugă până la Cernăuţi, se opreşte şi într-un sat din nordul Bucovinei, pentru că are şi acolo prieteni, ca apoi să-l vezi agitându-se la un meci susţinut de FC Botoşani.

Ţin minte că acum un deceniu în urmă a fost declarat cel mai bun ziarist sportiv al anului. Acum, alături de Ioan Rotundu şi Traian Apetrei, l-aş declara ca cel mai „umblător” jurnalist. Fiindcă aşa îi stă bine unui ziarist, să fie acolo unde au loc evenimentele. Cititorul acestei cărţi va constata existenţa unei dominante venită dinspre ceea ce frecvent numim jurnalism la faţa locului…

Textele propuse de Gabriel Balaşa sunt rezultatul unor contacte directe cu sursa. Prezent în toate zonele locuite de români, din interiorul sau exteriorul ţării, Gabriel Balaşa nu se sfieşte să treacă şi pe un jurnalism civic, punctele sale de vedere fiind adesea pliate pe o etică ce priveşte identitatea naţională. E drept că sentimentul românesc al fiinţei, apartenenţa la neamul din care s-a ivit sau admisibile puseuri de naţionalism ce îl domină adesea, îl duc pe Gabriel Balaşa şi către un pertinent „advocacy journalism” care îi scot în evidenţă caracterul participativ dublat de un militantism corect. Nu lipsesc nici opiniile, ca funcţii fundamentale ale unui jurnalist care se respectă şi, destul de des, nici impulsurile ce-l conduc către un jurnalism de opoziţie când e vorba de secvenţele cu referire la puterea politică din toate zonele locuite de români. În martie 2014, Gabriel Balaşa lansa „Trăistuţa bucovineană cu amintiri basarabene”.

La sugestia unui alt mare gazetar botoşănean, Traian Apetrei, Gabriel Balaşa va lansa „Noi întâmplări ale Trăistuţei bucovinene”., o colecţie de articole publicate în „Informatorul Moldovei” şi „Botoşanionline”, autorul gândind destul de corect: „Cine ştie, poate odată pentru cineva aceste texte jurnalistice (101 este numărul articolelor personale publicate în cele două volume la care se mai adaugă vreo zece articole scrise de condeieri de valoare de la Cernăuţi şi Chişinău) îi vor fi de folos pentru a produce o istorie a relaţiilor românilor de pretutindeni”.

Publicitate

Pentru ca demersul să fie deplin, la două săptămâni de la lansarea la Botoşani, se va produce una şi la Cernăuţi. Cu prilejul evenimentului, Nicolae Şapcă, redactorul şef al ziarului „Monitorul de Hliboca”, consemna că au fost prezenţi şi au vorbit despre carte: Vasile Bîcu – preşedintele Societăţii pentru Cultură Românească din Cernăuţi, Ionel Ivan – ministru-consilier la Consulatul General al României de la Cernăuţi, profesorii Gruia Cojocaru, Dumitru Covalciuc, Octavian Voronca.

Reportajele lui Gabriel Balaşa, care ating de multe ori valorile unor editoriale sau eseuri, nu fac abstracţie de geopolitică. Se vorbeşte despre Putin şi „gândul de refacere a URSS-ului”, intervenţiile ruseşti din Ucraina, sau despre sancţiunile care şi le impun ambele ţări. Prezent la Chişinău, ajunge în miezul manipulărilor de tot felul: „În ultimul număr din 31 iulie 2014, ziarul „Comunistul” publică pe o pagină articolul defăimător, plin de manipulare antiromânească „Generalul Antonescu a executat mii de evrei” cu subtitlul „Bagă-i în catacombe, bagă-i în Marea Neagră, dar scoate-i din Odessa. Poate să moară o sută, poate să moară o mie, poate să moară toţi”. Pe 26 februarie 2016 este prezent, ca de atâtea ori, iarăşi în Republica Moldova, această „pasăre închisă din colivia oligarhilor”, pentru a lua la cald incertitudinile şi manipulările, „doi duşmani vii şi periculoşi ai viitorului Basarabiei”.

Eminescu a continuat să fie prilej de reîntâlnire a lui Gabriel Balaşa cu vechii prieteni de aici, de la Cernăuţi sau Chişinău. Deşi mă îndoiesc de faptul că „marii” organizatori ai întâmplărilor petrecute la Zilele Eminescu din ianuarie 2015, ar fi fost de acord, jurnalistul le redă prin două versuri de Păunescu: „Dacă n-ar fi Eminescu,/ Viaţa nu ne-ar fi nimic”. Sunt citate şi spusele lui Ioan Mureşan, unul dintre laureaţi, „Pentru două zile Botoşaniul a ieşit din anonimatul celor 365 de zile ale anului”. Eu nu l-aş fi menţionat, considerându-l o jignire adresată botoşănenilor. Cred că a fost invers, Botoşaniul l-a scos din anonimat, pentru câteva zile, pe Ioan Mureşan. Gabriel Balaşa este prezent la comemorarea poetului Grigore Vieru (şase ani de la dispariţia sa, pe 18 ianuarie 2009), dar şi cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la naşterea celui născut la Pererita, considerat de acesta „liderul generaţiei de aur al poeziei basarabene”. Gabriel Balaşa e prezent la inaugurarea Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” de la Cernăuţi, actul în sine fiind văzut ca „un moment istoric pentru românii de pretutindeni”, în comuna George Enescu unde se acordă titlul de „cetăţeni de onoare” dirijorului Nicolae Botgros, naistului Vasile Iovu, compozitorului Constantin Rusnac şi scriitorului Iulian Filip, sau în comuna Păltiniş la festivitatea de acordare a aceluiaşi titlu academicianului Mihai Cimpoi.

A doua carte a lui Gabriel Balaşa, „Noi întâmplări ale Trăistuţei bucovinene”, conţine şi câteva interviuri. Se detaşează cel cu Nicolae Dabija, despre mişcările politice de la Chişinău „care îi duc spre sărăcie şi izolare totală”, cel cu Vasile Tărâţeanu despre „continuarea ucrainizării şcolilor cu predare în limba română” sau cel cu deputatul Grigori Timiş, „picătura latină din marea slavă a Parlamentului Ucrainei”.

De câte ori Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani a mers să joace pe scena Teatrului „Olga Kobyleanska” din Cernăuţi, şi a fost cu „Bani din cer”, „Prinţesa” sau „Ivan Turbincă”, Gabriel Balaşa a fost prezent alături de Traian Apetrei şi actorii botoşăneni. Prezent a fost şi la „Serile Teatrului Veniamin Apostol” din Soroca. Cu primele două volume ale sale, Gabriel Balaşa se înscrie, alături de Constantin Adam, în marea castă a celor care şi-au propus să pună prezentul într-o carte pentru a fi cunoscut şi de urmaşii urmaşilor lui.

Notă: Acest articol este prefaţa celui de-al treilea volum „Urmaşi ai Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918” apărut în 2018.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Un bărbat de 40 de ani din Santa Mare s-a dus să ceară o datorie de la un vecin și l-a lovit cu bărdița în cap. A fost trimis în judecată

Publicat

Publicitate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului H.C., în vârstă de 40 de ani, din comuna Santa Mare, jud. Botoșani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de „tentativă la omor calificat” și „tulburarea ordinii și liniștii publice”.

S-a reţinut următoarea situație de fapt:

În ziua de 08.01.2025, în intervalul orar 21.30-22.00, pe fondul unei discuții contradictorii cu persona vătămată C.A.M., legată de restituirea unei sume de bani, inculpatul s-a deplasat la domiciliul unei alte persoane, de unde s-a înarmat cu o bărdiță, după care a mers la domiciliul persoanei vătămate, pe care a amenințat-o cu moartea și i-a aplicat o lovitură cu bărdița pe direcția cap/umăr, de care persoana vătămată s-a apărat cu brațul stâng, suferind o fractură pentru vindecarea căreia a necesitat 45-50 de zile de îngrijiri medicale.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Citeste mai mult

Eveniment

Luna pentru Viață „Fiecare viață contează” – 2025

Publicat

Publicitate

Sâmbătă, 1 MArtie, debutează Luna pentru Viață „Fiecare viață contează” – 2025, o inițiativă dedicată promovării valorilor vieții și sprijinului acordat femeilor aflate în criză de sarcină. Pe parcursul acestei luni, parohii, asociații, instituții și comunități locale se implică activ în organizarea unor evenimente menite să crească gradul de conștientizare și solidaritate față de cei vulnerabili.

Activitățile desfășurate includ conferințe, dezbateri, concursuri, activități artistice și de creație, cateheze, campanii de conștientizare, proiecții de filme, ateliere pentru tineri și familii, precum și vizite și oferire de daruri mamelor, femeilor însărcinate și persoanelor vârstnice. De asemenea, sunt organizate târguri, ateliere de povești și campanii de informare, toate având scopul de a susține viața și pe cei aflați în situații dificile. Prin această inițiativă, comunitățile se unesc pentru a promova respectul pentru viață, sprijinul concret și empatia față de femeile care se confruntă cu o criză de sarcină, oferindu-le ajutor și resurse pentru a depăși provocările cu care se confruntă.

În această zi va fi lansat Imnul pentru viață, interpretat de bursierii înscriși în Proiectul de susținere la studii din Programul de solidaritate pentru familia cu mulți copii „Sfântul Stelian” și compus de Olivia Neagu, voluntar în cadrul Departamentului Pro Vita Iaşi. 

Citeste mai mult

Eveniment

Senat: 4 martie – dezbatere publică generată de propunerea legislativă care majorează pedepsele pentru șoferii drogați

Publicat

Publicitate

Inițiatorii propunerii legislative, care prevede că un șofer a comis o infracțiune atunci când în sângele său a fost depistată o substanță psihoactivă, organizează, pe 4 martie, la Senat, dezbaterea publică intitulată ‘Droguri. Toleranță zero’.

La această dezbatere vor participa senatori și deputați, reprezentanți ai instituțiilor interesate, medici cu diverse specializări, psihologi, reprezentanți ai DIICOT, ai Uniunii Naționale a Barourilor din România, alți specialiști și experți.

‘Mesajul proiectului inițiat este foarte clar: ‘Toleranță zero la droguri’. Totul pornește de la o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție privind stabilirea unor limite pentru a determina cazuistica condamnării în condițiile consumului de substanțe psihotrope și pentru a stabili dacă substanțele psihoactive afectează capacitatea de a conduce. În cadrul dezbaterii, vom analiza ce înseamnă să definim substanțele psihotrope și ce înseamnă consumul acestor substanțe. Pe lângă droguri, așa cum le numim noi, mai există și medicamente care conțin aceste substanțe și societatea civilă s-a alarmat că simplul consum de substanțe medicamentoase ar putea conduce la condamnarea celor care au condus sub influența lor’, a declarat, pentru AGERPRES, președintele Comisiei de cultură din Senat, Cristian Niculescu-Țâgârlaș, unul dintre inițiatorii proiectului.

El a explicat că ‘orice medicament care conține astfel de substanțe are prevăzută în prospect interdicția de a conduce’.

‘Iar dacă vorbim de Xanax, de medicamente care se eliberează doar cu prescripție medicală pentru persoane cu tulburări anxioase, stări depresive sau alte afecțiuni, în momentul eliberării rețetei, medicul atenționează pacientul că nu are voie să conducă. Din punct de vedere legal, nu există diferență dacă fumezi un joint sau iei Xanax și conduci. Efectul este imposibilitatea de a conduce în mod normal, cu toate elementele care determină reflexele și, drept urmare, pui în pericol viața și siguranța celorlalți care se află în trafic sau în zone de posibilă interferență cu autoturismul condus de către persoana aflată sub influența substanțelor psihotrope’, a adăugat Niculescu-Țâgârlaș.

Senatorul a punctat că și ‘partea de media este foarte importantă pe latura de prevenție, pentru a informa și avertiza populația asupra riscului de a conduce după consumul de substanțe cu efecte psihotrope, pentru a nu intra în sfera infracțională’.

Publicitate

Pe 30 ianuarie, la Senat, ca primă Cameră sesizată, a fost depusă o inițiativă legislativă care prevede că un șofer a comis o infracțiune atunci când în sângele său a fost depistată o substanță psihoactivă. Propunerea legislativă de modificare a Codului penal a fost inițiată de mai mulți parlamentari, printre care se numără Alina Gorghiu, Robert Cazanciuc, Cristian Niculescu-Țâgârlaș și Daniel Fenechiu.

‘Conducerea unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are în sânge droguri sau alte substanțe cu efecte psihoactive se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi’, prevede propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal.

În expunerea de motive a propunerii legislative se arată că ‘legiuitorul a considerat, dintotdeauna, gravă conduita persoanei care conduce autovehiculul ulterior consumului de substanțelor psihoactive, indiferent de cantitatea consumată sau de concentrația depistată în organism, având în vedere efectele pe care astfel de substanțe le produc asupra organismului. De aceea, pe fondul creșterii consumului de droguri, e necesară mărirea limitelor de pedeapsă de la 2 la 7 ani pentru a descuraja conducerea sub efectul unor droguri sau substanțe cu efecte psihoactive’.

În prezent, Codul penal pedepsește conducerea unui vehicul sub influența alcoolului/substanțelor psihoactive cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă.

AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

Farurile Angel Eye, noua modă de pe drumurile din România. Precizările Registrului Auto Român: Riscați să rămâneți fără talon

Publicat

Publicitate

Farurile Angel Eye, noua modă de pe drumurile din România. Precizările Registrului Auto Român: Nu cumpărați așa ceva, riscați să rămâneți fără certificatul de înmatriculare, relatează alba24.ro. Farurile Angel Eye, cunoscute și sub denumirea de „corona rings”, sunt un tip de iluminare auto care a devenit popular datorită aspectului său distinctiv, oferind mașinilor un look sportiv și agresiv.

Reprezentanții Registrului Autor Român au precizat că utilizarea lor poate duce la amenzi și chiar la retragerea talonului auto:

”Am montat “angel eyes” cumpărate de pe net, ca să am mai multă vizibilitate și siguranță în trafic, dar nimeni nu apreciază!

Vă reamintim că sursele de iluminat sunt supuse reglementărilor care interzic montarea dispozitivelor neomologate pentru acel tip de autovehicul pe o mașină care circulă pe drumurile publice.

Recomandarea noastră este să nu dați banii pe astfel de dispozitive care vă pot aduce sancțiuni contravenționale în trafic sau chiar reținerea certificatului de înmatriculare” au transmis reprezentanții registrului Auto Român.

Aceste faruri au fost introduse inițial de BMW în 2001 pe modelul BMW Seria 5 E39 facelift.

Publicitate

Designul inovator a devenit rapid un element de semnătură pentru BMW și a fost adoptat ulterior de alte mărci auto.

Conceptul a fost inspirat de ideea de inel luminos în jurul sursei principale de iluminare, oferind o estetică futuristă și o semnătură luminoasă unică.

Farurile Angel Eye au devenit extrem de populare în comunitatea de tuning auto, fiind adesea instalate pe mașini aftermarket.

Modificările aftermarket trebuie să fie omologate pentru a evita problemele la inspecțiile tehnice sau amenzi din partea autorităților.

Foto: Registrul Auto Român

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending