Connect with us

Actualitate

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (308)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

JURNALISMUL LA FAŢA LOCULUI A LUI GABRIEL BALAŞA 

Gabriel Balaşa este un argint viu al presei botoşănene. Îl găseşti unde nu te aştepţi: într-un sat îndepărtat al judeţului Botoşani sau la Dorohoi ca, a doua zi, să afli că e în Chişinău. De acolo dă o fugă până la Cernăuţi, se opreşte şi într-un sat din nordul Bucovinei, pentru că are şi acolo prieteni, ca apoi să-l vezi agitându-se la un meci susţinut de FC Botoşani.

Ţin minte că acum un deceniu în urmă a fost declarat cel mai bun ziarist sportiv al anului. Acum, alături de Ioan Rotundu şi Traian Apetrei, l-aş declara ca cel mai „umblător” jurnalist. Fiindcă aşa îi stă bine unui ziarist, să fie acolo unde au loc evenimentele. Cititorul acestei cărţi va constata existenţa unei dominante venită dinspre ceea ce frecvent numim jurnalism la faţa locului…

Textele propuse de Gabriel Balaşa sunt rezultatul unor contacte directe cu sursa. Prezent în toate zonele locuite de români, din interiorul sau exteriorul ţării, Gabriel Balaşa nu se sfieşte să treacă şi pe un jurnalism civic, punctele sale de vedere fiind adesea pliate pe o etică ce priveşte identitatea naţională. E drept că sentimentul românesc al fiinţei, apartenenţa la neamul din care s-a ivit sau admisibile puseuri de naţionalism ce îl domină adesea, îl duc pe Gabriel Balaşa şi către un pertinent „advocacy journalism” care îi scot în evidenţă caracterul participativ dublat de un militantism corect. Nu lipsesc nici opiniile, ca funcţii fundamentale ale unui jurnalist care se respectă şi, destul de des, nici impulsurile ce-l conduc către un jurnalism de opoziţie când e vorba de secvenţele cu referire la puterea politică din toate zonele locuite de români. În martie 2014, Gabriel Balaşa lansa „Trăistuţa bucovineană cu amintiri basarabene”.

La sugestia unui alt mare gazetar botoşănean, Traian Apetrei, Gabriel Balaşa va lansa „Noi întâmplări ale Trăistuţei bucovinene”., o colecţie de articole publicate în „Informatorul Moldovei” şi „Botoşanionline”, autorul gândind destul de corect: „Cine ştie, poate odată pentru cineva aceste texte jurnalistice (101 este numărul articolelor personale publicate în cele două volume la care se mai adaugă vreo zece articole scrise de condeieri de valoare de la Cernăuţi şi Chişinău) îi vor fi de folos pentru a produce o istorie a relaţiilor românilor de pretutindeni”.

Publicitate

Pentru ca demersul să fie deplin, la două săptămâni de la lansarea la Botoşani, se va produce una şi la Cernăuţi. Cu prilejul evenimentului, Nicolae Şapcă, redactorul şef al ziarului „Monitorul de Hliboca”, consemna că au fost prezenţi şi au vorbit despre carte: Vasile Bîcu – preşedintele Societăţii pentru Cultură Românească din Cernăuţi, Ionel Ivan – ministru-consilier la Consulatul General al României de la Cernăuţi, profesorii Gruia Cojocaru, Dumitru Covalciuc, Octavian Voronca.

Reportajele lui Gabriel Balaşa, care ating de multe ori valorile unor editoriale sau eseuri, nu fac abstracţie de geopolitică. Se vorbeşte despre Putin şi „gândul de refacere a URSS-ului”, intervenţiile ruseşti din Ucraina, sau despre sancţiunile care şi le impun ambele ţări. Prezent la Chişinău, ajunge în miezul manipulărilor de tot felul: „În ultimul număr din 31 iulie 2014, ziarul „Comunistul” publică pe o pagină articolul defăimător, plin de manipulare antiromânească „Generalul Antonescu a executat mii de evrei” cu subtitlul „Bagă-i în catacombe, bagă-i în Marea Neagră, dar scoate-i din Odessa. Poate să moară o sută, poate să moară o mie, poate să moară toţi”. Pe 26 februarie 2016 este prezent, ca de atâtea ori, iarăşi în Republica Moldova, această „pasăre închisă din colivia oligarhilor”, pentru a lua la cald incertitudinile şi manipulările, „doi duşmani vii şi periculoşi ai viitorului Basarabiei”.

Eminescu a continuat să fie prilej de reîntâlnire a lui Gabriel Balaşa cu vechii prieteni de aici, de la Cernăuţi sau Chişinău. Deşi mă îndoiesc de faptul că „marii” organizatori ai întâmplărilor petrecute la Zilele Eminescu din ianuarie 2015, ar fi fost de acord, jurnalistul le redă prin două versuri de Păunescu: „Dacă n-ar fi Eminescu,/ Viaţa nu ne-ar fi nimic”. Sunt citate şi spusele lui Ioan Mureşan, unul dintre laureaţi, „Pentru două zile Botoşaniul a ieşit din anonimatul celor 365 de zile ale anului”. Eu nu l-aş fi menţionat, considerându-l o jignire adresată botoşănenilor. Cred că a fost invers, Botoşaniul l-a scos din anonimat, pentru câteva zile, pe Ioan Mureşan. Gabriel Balaşa este prezent la comemorarea poetului Grigore Vieru (şase ani de la dispariţia sa, pe 18 ianuarie 2009), dar şi cu prilejul împlinirii a 80 de ani de la naşterea celui născut la Pererita, considerat de acesta „liderul generaţiei de aur al poeziei basarabene”. Gabriel Balaşa e prezent la inaugurarea Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” de la Cernăuţi, actul în sine fiind văzut ca „un moment istoric pentru românii de pretutindeni”, în comuna George Enescu unde se acordă titlul de „cetăţeni de onoare” dirijorului Nicolae Botgros, naistului Vasile Iovu, compozitorului Constantin Rusnac şi scriitorului Iulian Filip, sau în comuna Păltiniş la festivitatea de acordare a aceluiaşi titlu academicianului Mihai Cimpoi.

A doua carte a lui Gabriel Balaşa, „Noi întâmplări ale Trăistuţei bucovinene”, conţine şi câteva interviuri. Se detaşează cel cu Nicolae Dabija, despre mişcările politice de la Chişinău „care îi duc spre sărăcie şi izolare totală”, cel cu Vasile Tărâţeanu despre „continuarea ucrainizării şcolilor cu predare în limba română” sau cel cu deputatul Grigori Timiş, „picătura latină din marea slavă a Parlamentului Ucrainei”.

De câte ori Teatrul „Mihai Eminescu” din Botoşani a mers să joace pe scena Teatrului „Olga Kobyleanska” din Cernăuţi, şi a fost cu „Bani din cer”, „Prinţesa” sau „Ivan Turbincă”, Gabriel Balaşa a fost prezent alături de Traian Apetrei şi actorii botoşăneni. Prezent a fost şi la „Serile Teatrului Veniamin Apostol” din Soroca. Cu primele două volume ale sale, Gabriel Balaşa se înscrie, alături de Constantin Adam, în marea castă a celor care şi-au propus să pună prezentul într-o carte pentru a fi cunoscut şi de urmaşii urmaşilor lui.

Notă: Acest articol este prefaţa celui de-al treilea volum „Urmaşi ai Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918” apărut în 2018.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Două femei au fost rănite în urma unui accident rutier produs în municipiul Botoșani

Publicat

Publicitate

Două femei au ajuns la spital în urma unui accident rutier produs, seara trecută, pe strada Tudor Vladimirescu, din municipiul Botoșani. În eveniment au fost implicate două autoturisme.

 

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și două ambulanțe SAJ.

 

Aceștia au constat faptul că nu erau persoane încarcerate. Două femei, de 41 și 47 de ani, au avut nevoie de ajutor medical, fiind transportate la spital pentru îngrijiri de specialitate.

 

Publicitate

Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu, fiind deconectate bornele bateriilor.

 

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Nicodim Aghioritul

Publicat

Publicitate

Sfântul Nicodim Aghioritul s-a născut în anul 1749 în oraşul Naxos, situat în sud-estul arhipelagului Ciclade din Marea Egee. Până la intrarea în monahism, s-a numit Nicolae Kallivurtzis. La vârsta de 16 ani este trimis la Smirna, pentru a deprinde învăţătura dascălului Ierotei. Aici a învăţat latina şi franceza, devenind un bun cunoscător al Sfintilor Parinti, al aghiografiei şi sfintelor canoane. În anul 1770, după terminarea studiilor, Nicolae se întoarce la Naxos, unde mitropolitul Antimos îil angajează secretar.

La 26 de ani, după câteva vizite în Sfântul Munte, intră în monahism, la Mănăstirea Dionisiu. După doi ani de ascultare, este tuns rasofor şi primeşte numele de Nicodim. Episcopul Macarie al Corintului îi va cere să corecteaze şi să pregătească pentru tipar „Filocalia”. Este tipărită  în anul 1782, în Veneţia. Numărul de autori patristici cuprinşi în colecţie este de 36 şi acoperă o perioadă de unsprezece secole: IV-XV. Tot la cerearea acestuia revizuieşte şi Everghetinosul şi Despre Împărtăşania necontenită.

Datorită dorinţei de a se dărui total rugăciunii în linişte, Sfântul Nicodim Aghioritul părăseşte Manastirea Dionisiu şi se retarge într-o chilie aproape de Haries. Doreste să intre în obştea Cuviosului Paisie Velicikovski, însă, nu reuşeşte să ajungă în Moldova din cauza unei furtuni. Dumnezeu avea alt plan cu el  şi merge să vieşuiască într-o chilie din Capsala, din zona pustnicească între Karies şi Mănăstirea Pantocrator, unde va copia multe manuscrise. Apoi se retrage într-o insulă aproape pustie lângă Eubeea, în anul 1782. Aici, la cererea vărului său, Episcopul Ierotei din Euripos, Sfântul Nicodim a scris „Manualul sfaturilor bune”, sau „Paza celor cinci simţiri”.

El iînvaţă cum se poate dezrobi mintea de înlanţuirea plăcerilor simţurilor, pentru a-i permite înălţarea prin rugaciunea inimii la cugetările duhovniceşti ale contemplaţiei. Revine în Sfântul Munte şi i se încredinţează traducerea şi editarea operelor complete ale Sfântului Simeon Noul Teolog. A redactat şi un „Îndreptar de spovedanie” care este folosit regulat în Biserica Greacă de azi.

El a publicat, de asemenea, două opere adaptate dupa vestitele cărţi duhovniceşi din Apus, adică „Războiul nevăzut” de Lorenzo Scuppoli (1589) şi „Deprinderi duhovniceşti”, care au cunoscut până în zilele noastre un mare ecou. Ieromonahul Agapie din Peloponez i-a propus Sfântului Nicodim să traducă o antologie a Sfintelor Canoane. După doi ani de muncă a terminat această operă, pe care a numit-o „Pidalion”. Această lucrare a fost editată prima dată la Leipzig, în anul 1800, însoţită de binecuvântarea sfântului sinod şi a patriarhului ecumenic. În lb. română a apărut  tradus  în  anul  1844  la  Mănăstirea Neamţ.

Publicitate
Citeste mai mult

Actualitate

Mai sunt două zile până la termenul limită pentru depunerea CERERILOR de sprijin financiar al bisericilor

Publicat

Publicitate

Primăriile din județul Botoșani care au hotărâri locale în acest sens, respectiv Primăria Orașului Bucecea, au reamintit la finele acestei săptămâni instituțiilor de cult recunoscute oficial că mai sunt doar două zile până la termenul limită pentru depunerea cererilor de finanțare.

Data limită este 15 august 2025, iar sprijinul financiar acordat are scopul de a susține activitățile religioase și sociale desfășurate în comunitate.

Acțiunea vine în sprijinul promisiunii asumate de administrațiile locale de a sprijini viața spirituală și implicarea socială a cultelor. Cererile trebuie depuse de către preoți sau reprezentanții legali ai unităților de cult și trebuie să respecte condițiile și criteriile prevăzute în Regulamentul aprobat pe baza cadrului legal național.

Autoritățile locale subliniază că fondurile vor putea fi alocate doar dacă solicitările sunt conforme cu regulamentul și dacă sumele primite vor fi ulterior justificate conform normelor în vigoare. Instituțiile de cult care nu dețin încă o copie a regulamentului pot solicita documentul de la administrațiile locale.

De asemenea, în unele localități a avut loc deja o consultare cu reprezentanții cultelor, în cadrul căreia a fost prezentat regulamentul și au fost explicate modificările legislative recente.

Administrațiile fac apel la respectarea termenului limită și a cerințelor impuse pentru a putea beneficia de sprijinul financiar alocat pentru anul 2025.

Publicitate

Citeste mai mult

Actualitate

Prăpastie bugetară între Botoșani și sudul țării: Orașele din județ primesc de zece ori mai puțini bani decât cele din jurul capitalei

Publicat

Publicitate

Un clasament național realizat pe baza datelor Ministerului Dezvoltării și publicat de Turnul Sfatului.ro scoate la iveală diferențe mari între orașele din România în funcție de bugetele locale pe care le administrează, iar măsurile luate de liberali în aceste zile vor duce la o adâncire și mai mare a diferențelor între regiuni.

În timp ce localitățile de lângă București domină clar topul național, orașele din județul Botoșani se plasează în zona mediană sau chiar sub media națională.

Cel mai bine clasat este Săveni, cu un buget de peste 54 de milioane de lei, care îl plasează pe locul 53 la nivel național – o poziție decentă, peste media generală de aproximativ 45,8 milioane lei pe oraș. Însă celelalte orașe din județ – Flămânzi, Ștefănești, Bucecea și Darabani – au bugete estimate între 35 și 45 de milioane de lei, semnificativ mai mici decât marile câștigătoare ale clasamentului.

Contrastul este evident când ne uităm spre sudul țării și, mai ales, spre Ilfov, unde se află orașele cu cele mai mari bugete. Voluntari, în fruntea clasamentului, are un buget de 343 de milioane lei, mai mult decât toate orașele din județul Sibiu la un loc. Alte exemple sunt Otopeni cu 205 milioane lei sau Popești-Leordeni, Buftea și Pantelimon, fiecare cu peste 120–150 de milioane lei, toate în top 10 național.

Și în alte județe din sud, discrepanța e vizibilă: Mioveni (Argeș) are un buget de 190 de milioane lei, Cernavodă și Năvodari depășesc 150 de milioane lei. Aceste orașe dispun de resurse mult mai mari pentru investiții în infrastructură, servicii publice și dezvoltare locală.

Prin comparație, orașele din județul Botoșani au bugete modeste, care limitează ritmul dezvoltării. Investițiile în drumuri, utilități, școli sau sănătate sunt direct dependente de aceste resurse. Autoritățile locale trebuie să facă eforturi susținute pentru atragerea de fonduri europene și guvernamentale, astfel încât să reducă diferențele tot mai evidente față de sudul țării și mai ales față de zona Capitalei.

Publicitate

Chiar dacă Săveni reușește să depășească media națională, restul orașelor botoșănene rămân în jumătatea inferioară a clasamentului, confirmând provocările cu care se confruntă nordul Moldovei în lupta pentru dezvoltare echilibrată și reducerea decalajelor regionale.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending