Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (29)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Revista „Orizont” nr. 2 din 2022. Consecvent demersului meu de a căuta prin revistele literare referiri la spaţiul botoşănean, cu precădere la Eminescu, mare mi-a fost mirarea că în nr. 1 al revistei „Orizont”, adică cea care apare în ianuarie, să nu fie nici un semn, unul cât de mic. Abia în numărul din februarie (nr. 2) găsesc ceva.  Alexandru Ruja publică o cronică la volumul  „Punctul sensibil. De la Mihai Eminescu la Mircea  Cărtărescu” (Editura „Cartier”, 2021), unul de eseuri ce aparţine criticului Vasile Popovici.  Articolul se intitulează „Unghiuri şi strategii”, titlu explicat astfel de Alexandru Ruja: „Aproape că nu există eseu în volumul „Punctul sensibil” în care Vasile Popovici să nu-şi axeze privirea critică printr-un nou unghi asupra operei ori activităţii scriitorului, să nu aducă un nou tip de interpretare chiar pe opera unor scriitori despre care s-a scris foarte mult”.  Volumul conţine şi un eseu, cel mai extins,  dedicat poetului naţional, intitulat „Eminescu, inversiunea în oglindă”. Spune Alexandru Ruja: „La încheierea lecturii eseului consacrat lui Eminescu, o întrebare se naşte şi rezumă esenţa acestei ample exegeze asupra personalităţii şi operei eminesciene: cum există şi cum rezistă în timp Eminescu şi opera sa?  După ce s-a scris şi deja există despre Eminescu o bibliografie critică diversă şi strivitoare, Vasile Popovici găseşte o breşă critică pentru a explica felul în care dăinuie interesul pentru Eminescu şi opera sa, mergând în misterioasa căutare a unui Eminescu lăuntric, a unui Eminescu personal. Interpretarea critică are altitudine, fraza vibrează de efectul intrinsec afirmaţiei, veridicitatea constatării are mereu validitate.(…) Vasile Popovici nu vorbeşte la modul general despre Eminescu, ci caută un mod de receptare personală a poeziei, de izolare a unei teme, pe care nu doar că o înţelege mai bine, dar şi o simte mai apropiată, o înţelege şi o analizează prin filtrul individual. Este TEMA OGLINZII, urmărită în poezia eminesciană de la încercările de  tinereţe până la marile poeme „Memento mori” şi „Luceafărul”.

În continuare, Alexandru Ruja  extrage din eseul lui Vasile Popovici trei citate edificatoare: 1. „Eminescu există în primul rând şi în primul rând pentru  că niciodată n-a încetat să existe un Eminescu personal pentru orice vorbitor de română cu un grad oarecare de educaţie estetică Pentru cine îndeplineşte aceste două condiţii minime, să vorbească limba română şi să aibă un dram de educaţie estetică, el reprezintă accesul direct, liber şi garantat la o realitate dincolo de realitate, fondată pe valori altminteri inaccesibile cu atâta uşurinţă, atât de la îndemâna oricui: frumosul, spiritualul,  iubirea, singurătatea metafizică…”; 2. „Ceea ce se vede, lumea vizibilă, stă sub semnul oglinzii. Logica reflectării, ce articulează intim ansambluri şi detalii, formează legea ascunsă, esenţială, a imaginarului eminescian.  „Memento mori” este, în biografia poetică, revelaţia articulării interioare a vizibilului, când Eminescu se cufundă cu totul în spaţiul halucinant al oglinzilor, de unde extrage un sens global, o cheie hermeneutică pentru tot ce intră în aria vieţii şi a morţii”; 3. „Sub semnul oglinzii, mai complicat decât pare, trebuie să citim zeci şi zeci de poeme”.

Revista „Orizont” nr. 3 din 2022. În acest număr, sub titlul „Moştenirea culturii”, Alexandru Oraviţan  prezintă volumul „Vulcan. Lumina care vine de la asfinţit” (Editura „Polirom”, Iaşi, 2022), autor Mihai Buzea.   Cartea (200 pagini) este dedicată lui Iosif Vulcan,  recunoscut ca fiind autorul a două evenimente majore pentru istoria literaturii române pe care Alexandru Oraviţan le aminteşte: „înfiinţarea revistei „Familia în 1865, la Pesta,  şi debutul  eminescian în paginile acesteia în 1866, cu poezia „De-aş avea…”. Impactul efortului lui Iosif Vulcan în dezvoltarea culturii române din a doua jumătate a secolului al XIX-lea este bine documentat: în termenii de astăzi, Iosif Vulcan poate fi considerat un promotor cultural prin excelenţă.” Cartea lui Mihai Buzea este importantă prin faptul că se ocupă de omul Iosif Vulcan, urmărind să valideze o întreagă existenţă a acestuia..  Referiri la Eminescu se găsesc în partea a treia a volumului, intitulat „Confesiunea”, şi în care este vorba şi despre Aurelia Vulcan, soţia lui Iosif Vulcan.  Reţinem din articolul semnat de Alexandru Oraviţan: „Portretul realizat de soţie nu cade în patetic, ci adânceşte convingerea profundă a lui Vulcan privind misiunea de îndeplinit în spaţiul culturii, sacrificând o viaţă de familie împlinită: „noi nu suntem destinaţi să creştem copii, ci să creştem naţiunea română prin intermediul revistei.” De asemenea, rolul jucat de Iosif Vulcan în istoria literaturii române e adus în atenţia cititorilor în formă consolidată, prin concreteţea faptelor sale: „când a publicat acele poezii ale lui Eminescu despre care acum vorbeşte toată lumea, i-a trimis banii prin mandat poştal, fără să discute.  Aflu şi eu acum, la bătrâneţe, că aceia au fost singurii,  dar absolut singurii bani pe care i-a primit Eminescu pentru poeziile lui. În afară de Iosif, nu i-a dat nimeni nimic. L-au plătit ca ziarist, dar ca poet niciodată. Iosif a făcut-o. Chiar şi de asta, îl iert pentru tot.”

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

„Tradiții și credință pentru viitor”: Proiect al Liceului „Demostene Botez” Trușești și Parohiei Drislea pentru păstrarea identității naționale

Publicat

Publicitate

Liceul „Demostene Botez” Trușești în parteneriat cu Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Drislea implementează proiectul interinstituțional „Păstrarea identității naționale prin tradiții și credință!”.

Proiectul urmărește menținerea și transmiterea valorilor, obiceiurilor și credințelor românești de-a lungul generațiilor. Acest lucru implică conștientizarea și aprecierea moștenirii culturale, precum și practicarea tradițiilor și a credințelor care definesc identitatea națională. Păstrarea identității naționale prin tradiții și credință este esențială pentru consolidarea coeziunii sociale, promovarea valorilor, rezistența la globalizare, precum și educația generațiilor viitoare.

Ideea acestui proiect aparține unor oameni care știu să ofere dragoste, valoare și respect copiilor și anume: director Grădinaru Vranciu Cristina, preot paroh Burdulea Toma și profesorii Gania Cătălina și Ionescu Ana Claudia. Păstrarea identității naționale prin tradiții și credință este o responsabilitate comună pentru ȘCOALĂ și BISERICĂ care ne ajută să ne cunoaștem, să ne afirmăm și să construim un viitor în care valorile noastre să fie respectate și apreciate. Tradițiile și credințele comune pot uni oamenii și pot crea un sentiment de apartenență.

Identitatea națională românească trebuie păstrată în sufletul fiecărui român, oriunde s-ar afla, de aceea mecanismele și instrumentele pentru păstrarea identității naționale trebuie să pună accent pe generația tânără care poate duce mai departe credința noastră ortodoxă și tradițiile specifice poporului român. Biserica a fost dintotdeauna un stâlp al culturii și spiritualității românești. Liturghia, săvârșită neîntrerupt în limba română a consolidat dintotdeauna legăturile dintre credință, cultură și neam.

Preotul paroh Toma Burdulea a precizat că trebuie să ne rugăm ca Dumnezeu să ne binecuvânteze viitorul prin unitate, să ne dea putere să rămânem statornici în credință și în dragostea de neam. Deși trăim în epoca globalizării, o epocă în care culturile se amestecă, apărarea identității este o datorie sacră a fiecăruia, iar derularea proiectului încearcă să facă tocmai acest lucru.

Comunicat de presă

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Măsurile de austeritate din primul pachet fiscal intră în vigoare. Legea a fost promulgată de președintele Nicușor Dan

Publicat

Publicitate

Legea cu pachetul de măsuri de austeritate intră în vigoare. Aceasta a fost promulgată, vineri, de președintele Nicușor Dan.

Este vorba despre primul pachet de măsuri fiscale, pentru care Guvernul Bolojan și-a asumat răspunderea în Parlament. Acestea intră în vigoare de la 1 august.

„Tocmai ce am semnat primul pachet și, după cum știți, tehnic este consistent. (…) La început de august o să avem o asumare a Guvernului în Parlament (pe al doilea pachet, n.red.). Bineînțeles că atunci când iei măsuri care reduc cheltuielile, e dificil contactul dintre politicieni și populație și de asta apar disensiuni în coaliție”, a declarat Nicușor Dan, într-o conferință de presă la Salzburg, potrivit g4media.ro

Măsurile de austeritate ce intră în vigoare. Două cote de TVA

Cele mai importante măsuri prevăzute în acest pachet sunt impunerea a două cote de TVA de 11 și 21%, majorarea accizelor pentru alcool, carburanți și țigări.

Va fi majorat impozitul pentru bănci, impozitul pe dividende ajunge de la 10% la 16%.

Va rămâne cotă redusă de 11% pentru: medicamente, alimente, alimentare cu apă și canalizare, animale și păsări vii din specii domestice, cazare în sector hotelier, servicii de restaurant și catering.

Publicitate

Aceeași cotă (11% TVA) rămâne pentru:

  • livrare de manuale școlare, cărți, ziare, reviste, acces la muzee, case memoriale, monumente, grădini zoologice și botanice
  • livrare lemn de foc, energie termică în sezon rece, locuințe sociale
  • prestări servicii în producția agricolă, livrare îngrășăminte și pesticide

CASS pentru pensionarii cu venituri peste 3000 de lei

De asemenea, se introduce contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru pensionarii cu pensii de peste 3.000 de lei.

De la 1 august 2025, se introduce a obligației de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din pensii, pentru partea care depășește suma de 3.000 lei lunar. Se va aplica temporar, până la 1 ianuarie 2028. Contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată se stabilește prin deducerea din venitul brut a plafonului lunar de 3.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie.

Pentru categoriile de persoane pentru care s-a eliminat excepția de la plata CASS, această contribuție se va reține la sursă de către serviciile deconcentrate ale Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, fără a fi nevoie de depunerea declarațiilor de venit.

În cazul coasiguraților (soț, soție, părinți fără venituri proprii), pentru dobândirea calității de asigurat se propune ca plata CASS să se facă prin depunerea unei declarații de venit prin care se exercită opțiunea, cu plata contribuției în două tranșe după cum urmează:

  • 25% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, la data depunerii declarației prin care se exercită opțiunea
  • 75% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui în care s-a exercitat opțiunea.

Alte prevederi din primul pachet de măsuri de austeritate

  • reducerea finanțării partidelor politice în anul 2026 cu 40% comparativ cu anul 2024
  • mamele minore reintegrate într-o unitate de învățământ vor beneficia în continuare de o bursă lunară în cuantum de 700 de lei pe perioada desfășurării activităților didactice, cu condiția frecventării orelor de curs

Personalul didactic de conducere, de îndrumare și control va putea fi degrevat de norma didactică de predare, după cum urmează:

  • personalul didactic de conducere al unităților de educație extrașcolară, casele corpului didactic, centrele județene de resurse și asistență educațională/ Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională și centrele de excelență, cu până la 30% din norma didactică de predare-învățare-evaluare
  • personalul didactic de conducere din unitățile de învățământ preuniversitar, personalul didactic de conducere, de îndrumare și control din inspectoratele școlare județene/ Inspectoratul Școlar al Municipiului București, cu până la 50% din norma didactică de predare-învățare-evaluare
  • parțial, pentru persoanele desemnate de federațiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învățământ preuniversitar, ca urmare a participării acestora la procesul de monitorizare și evaluare a calității sistemului de învățământ

Numărul de copii pentru formațiunile de studiu (grupe sau clase) în ceea ce privește învățământul cu predare în limbile minorităților naționale, precum și învățământul cu predare în limba română organizat în unități administrativ-teritoriale în care o minoritate națională constituie majoritatea populației se organizează astfel:

  • unități de învățământ cu personalitate juridică, cu un număr minim de antepreșcolari/preșcolari/elevi echivalent cu 60% din numărul standard
  • formațiunile de studiu, grupe sau clase cuprind un număr de antepreșcolari/preșcolari/elevi echivalent cu 80% din numărul standard.

Modificări în domeniul jocurilor de noroc

Majorarea cotelor de impunere asupra veniturilor obținute din jocuri de noroc cu procente cuprinse între 30% și 40%:

  • impozitarea pentru operatori va crește de la 21% – la 30%
  • impozitarea pentru jucători va crește de la 3% la 4% (taxa de retragere a banilor)
  • crește cu 30% taxa pe aparat

Se introduce obligativitatea producătorilor de a instala GPS-uri în toate aparatele.

Al doilea pachet fiscal va include reforma pensiilor speciale și reorganizarea consiliilor de administrație ale companiilor de stat.

Citeste mai mult

Eveniment

Polițist de la Vama Siret, arestat pentru implicare într-o rețea de trafic de droguri la frontiera româno-ucraineană

Publicat

Publicitate

Un agent de poliție de la vama Siret a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de DIICOT că făcea partea dintr-o rețea de traficanți de droguri, care acționa la frontiera româno-ucraineană.

În același dosar este implicată și fosta soție a polițistului, care a fost plasată în arest la domiciliu.

Potrivit unor surse judiciare, deși erau divorțați, cei doi locuiau în continuare împreună cu copiii lor. Ambii erau și consumatori de droguri și se ocupau de vânzarea de substanțe interzise.

DIICOT a anunțat vineri că procurorii de la Serviciul Teritorial Suceava au reținut o femeie și patru bărbați, dintre care unul este agent de poliție de frontieră în cadrul SPF Siret, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic internațional de droguri de mare risc, deținere de droguri de risc și de mare risc pentru consumul propriu și punerea la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unei locuințe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri.

În dosar mai sunt cercetați alți opt suspecți (șase bărbați și două femei), în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile de trafic de droguri de mare risc și deținere de droguri de mare risc pentru consumul propriu, fără drept.

Anchetatorii susțin că, în anul 2022, polițistul și un cetățean ucrainean au constituit o grupare specializată în introducerea, în mod ilegal în România din Ucraina, prin PTF Siret, a unor importante cantități de amfetamină (drog de mare risc), destinate comercializării. Ulterior, la acest grup a aderat un alt traficant.

Publicitate

În cadrul acestei grupări, polițistul a avut un rol determinant în aprovizionarea cu droguri, el fiind cel care stabilea perioadele optime de achiziționare.

Astfel, în perioada 2022 – martie 2023, polițistul l-a transportat, cu autoturismul, pe unul dintre membrii grupării (cetățean român) în zona de frontieră, de unde acesta din urmă traversa pe jos frontiera de stat, achiziționa drogurile, iar ulterior revenea în țară pe aceeași rută, fiind din nou preluat de agentul de poliție cu același mijloc de transport.

Pentru fiecare tranzacție, suma plătită era de aproximativ 5.000 de lei, iar inculpații care aveau rolul de cărăuși disimulau substanțele interzise în lenjeria intimă.

Procurorii mai spun că, în intervalul 2022 – aprilie 2025, în mod repetat, polițistul a procurat 3-CMC (drog de mare risc, cunoscut sub denumirea generică de ‘cristal’), droguri pe care le-a vândut cu suma de 200 lei pentru un gram, fiind ajutat în acest sens de fosta soție.

Cei doi mai sunt acuzați că au oferit cu titlu gratuit și vândut droguri de mare risc, cu ocazia unor evenimente private organizate acasă la ei, unde au participat și minori. De asemenea, polițistul și femeia au deținut, pentru consum propriu, diferite cantități de amfetamină (drog de mare risc), substanță cristalină 3-CMC (drog de mare risc) și canabis (drog de risc), într-un imobil (proprietate comună), unde locuiau împreună cu copiii lor.

Polițistul a fost arestat preventiv, iar fosta soție a fost plasată în arest la domiciliu. Alți trei membri ai grupării sunt cercetați în libertate sub control judiciar. AGERPRES

Citeste mai mult

Eveniment

APIA: Sprijin financiar de peste 2,8 milioane lei pentru crescătorii de animale. Când se fac plățile

Publicat

Publicitate

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat demararea plăților aferente ajutorului de stat acordat fermierilor din sectorul creșterii animalelor, pentru activități de ameliorare a raselor.

Suma plătită se ridică la peste 2,8 milioane de lei și se dă crescătorilor de animale care au cerut, pentru luna mai 2025, ajutorul de stat pentru ameliorarea raselor.

Pentru fermierii din toată țara, plățile se vor face prin intermediul centrelor județene APIA.

„Suma plătită este în valoare de 2.802.072,10 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru solicitanții care au accesat această formă de ajutor în conformitate cu prevederile OUG nr. 61/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările și completările ulterioare”, potrivit comunicatului publicat vineri de APIA, citat de Mediafax..

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending