Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (29)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Revista „Orizont” nr. 2 din 2022. Consecvent demersului meu de a căuta prin revistele literare referiri la spaţiul botoşănean, cu precădere la Eminescu, mare mi-a fost mirarea că în nr. 1 al revistei „Orizont”, adică cea care apare în ianuarie, să nu fie nici un semn, unul cât de mic. Abia în numărul din februarie (nr. 2) găsesc ceva.  Alexandru Ruja publică o cronică la volumul  „Punctul sensibil. De la Mihai Eminescu la Mircea  Cărtărescu” (Editura „Cartier”, 2021), unul de eseuri ce aparţine criticului Vasile Popovici.  Articolul se intitulează „Unghiuri şi strategii”, titlu explicat astfel de Alexandru Ruja: „Aproape că nu există eseu în volumul „Punctul sensibil” în care Vasile Popovici să nu-şi axeze privirea critică printr-un nou unghi asupra operei ori activităţii scriitorului, să nu aducă un nou tip de interpretare chiar pe opera unor scriitori despre care s-a scris foarte mult”.  Volumul conţine şi un eseu, cel mai extins,  dedicat poetului naţional, intitulat „Eminescu, inversiunea în oglindă”. Spune Alexandru Ruja: „La încheierea lecturii eseului consacrat lui Eminescu, o întrebare se naşte şi rezumă esenţa acestei ample exegeze asupra personalităţii şi operei eminesciene: cum există şi cum rezistă în timp Eminescu şi opera sa?  După ce s-a scris şi deja există despre Eminescu o bibliografie critică diversă şi strivitoare, Vasile Popovici găseşte o breşă critică pentru a explica felul în care dăinuie interesul pentru Eminescu şi opera sa, mergând în misterioasa căutare a unui Eminescu lăuntric, a unui Eminescu personal. Interpretarea critică are altitudine, fraza vibrează de efectul intrinsec afirmaţiei, veridicitatea constatării are mereu validitate.(…) Vasile Popovici nu vorbeşte la modul general despre Eminescu, ci caută un mod de receptare personală a poeziei, de izolare a unei teme, pe care nu doar că o înţelege mai bine, dar şi o simte mai apropiată, o înţelege şi o analizează prin filtrul individual. Este TEMA OGLINZII, urmărită în poezia eminesciană de la încercările de  tinereţe până la marile poeme „Memento mori” şi „Luceafărul”.

În continuare, Alexandru Ruja  extrage din eseul lui Vasile Popovici trei citate edificatoare: 1. „Eminescu există în primul rând şi în primul rând pentru  că niciodată n-a încetat să existe un Eminescu personal pentru orice vorbitor de română cu un grad oarecare de educaţie estetică Pentru cine îndeplineşte aceste două condiţii minime, să vorbească limba română şi să aibă un dram de educaţie estetică, el reprezintă accesul direct, liber şi garantat la o realitate dincolo de realitate, fondată pe valori altminteri inaccesibile cu atâta uşurinţă, atât de la îndemâna oricui: frumosul, spiritualul,  iubirea, singurătatea metafizică…”; 2. „Ceea ce se vede, lumea vizibilă, stă sub semnul oglinzii. Logica reflectării, ce articulează intim ansambluri şi detalii, formează legea ascunsă, esenţială, a imaginarului eminescian.  „Memento mori” este, în biografia poetică, revelaţia articulării interioare a vizibilului, când Eminescu se cufundă cu totul în spaţiul halucinant al oglinzilor, de unde extrage un sens global, o cheie hermeneutică pentru tot ce intră în aria vieţii şi a morţii”; 3. „Sub semnul oglinzii, mai complicat decât pare, trebuie să citim zeci şi zeci de poeme”.

Revista „Orizont” nr. 3 din 2022. În acest număr, sub titlul „Moştenirea culturii”, Alexandru Oraviţan  prezintă volumul „Vulcan. Lumina care vine de la asfinţit” (Editura „Polirom”, Iaşi, 2022), autor Mihai Buzea.   Cartea (200 pagini) este dedicată lui Iosif Vulcan,  recunoscut ca fiind autorul a două evenimente majore pentru istoria literaturii române pe care Alexandru Oraviţan le aminteşte: „înfiinţarea revistei „Familia în 1865, la Pesta,  şi debutul  eminescian în paginile acesteia în 1866, cu poezia „De-aş avea…”. Impactul efortului lui Iosif Vulcan în dezvoltarea culturii române din a doua jumătate a secolului al XIX-lea este bine documentat: în termenii de astăzi, Iosif Vulcan poate fi considerat un promotor cultural prin excelenţă.” Cartea lui Mihai Buzea este importantă prin faptul că se ocupă de omul Iosif Vulcan, urmărind să valideze o întreagă existenţă a acestuia..  Referiri la Eminescu se găsesc în partea a treia a volumului, intitulat „Confesiunea”, şi în care este vorba şi despre Aurelia Vulcan, soţia lui Iosif Vulcan.  Reţinem din articolul semnat de Alexandru Oraviţan: „Portretul realizat de soţie nu cade în patetic, ci adânceşte convingerea profundă a lui Vulcan privind misiunea de îndeplinit în spaţiul culturii, sacrificând o viaţă de familie împlinită: „noi nu suntem destinaţi să creştem copii, ci să creştem naţiunea română prin intermediul revistei.” De asemenea, rolul jucat de Iosif Vulcan în istoria literaturii române e adus în atenţia cititorilor în formă consolidată, prin concreteţea faptelor sale: „când a publicat acele poezii ale lui Eminescu despre care acum vorbeşte toată lumea, i-a trimis banii prin mandat poştal, fără să discute.  Aflu şi eu acum, la bătrâneţe, că aceia au fost singurii,  dar absolut singurii bani pe care i-a primit Eminescu pentru poeziile lui. În afară de Iosif, nu i-a dat nimeni nimic. L-au plătit ca ziarist, dar ca poet niciodată. Iosif a făcut-o. Chiar şi de asta, îl iert pentru tot.”

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Anomalii climatice în 2024-2025: A doua cea mai caldă iarnă din istoria României. Temperaturi record

Publicat

Publicitate

Anomalii climatice în iarna 2024-2025: A doua cea mai caldă din istorie, cu temperaturi record de peste 20 de grade în România.

Iarna 2024-2025 a fost a doua cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteorologice și a înregistrat o anomalie termică de +0,72°C la nivel global și +1,46°C în Europa, comparativ cu media perioadei 1991-2020, scrie alba24.ro.

Această creștere a temperaturilor confirmă tendința accelerată de încălzire a climei și evidențiază necesitatea unor măsuri urgente pentru combaterea schimbărilor climatice, avertizează Bogdan Antonescu, cercetător român specializat în climatologie și meteorologie.

În analiza sa, „Iarna 2024-2025 – Anomalii, recorduri și semnale de alarmă”, publicată de Infoclima, el subliniază și deficitul major de precipitații înregistrat în Europa și România, alături de multiple recorduri de temperatură, factori care accentuează impactul schimbărilor climatice asupra regiunii, potrivit g4media.ro.

Iarna 2024-2025: temperaturi extreme în Europa și România

Iarna 2024-2025 a fost una dintre cele mai calde din istorie, cu o temperatură medie în Europa mai mare cu 1,46°C față de perioada de referință și s-a situat la egalitate cu sezonul 2015-2016 în topul celor mai călduroase ierni.

Publicitate

De altfel, anul 2024 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, cu o temperatură medie globală de 15,1°C, depășind pragul de +1,5°C stabilit prin Acordul de la Paris.

În România, decembrie 2024 și ianuarie 2025 au fost mult mai calde decât de obicei. În ianuarie s-a înregistrat un record de 20,7°C la Pătârlagele, iar zilele cu îngheț au fost mult mai puține.

Temperaturile au variat semnificativ în funcție de regiune: în Dobrogea au fost între 4 și 6°C, în timp ce pe crestele munților au coborât sub -4°C.

Schimbarea a venit brusc în februarie, când temperaturile au scăzut sub media obișnuită.

De exemplu, la Moldova Veche s-au înregistrat +2,2°C, iar la Vf. Omu -11,7°C. În zonele extracarpatice centrale și estice, temperaturile au fost între -4°C și 0°C. Această tranziție bruscă a creat un contrast puternic cu începutul iernii, subliniind extremele climatice tot mai frecvente.

 
Schimbări climatice la nivel global

Încălzirea globală a fost resimțită puternic în iarna 2024-2025, cu cele mai mari creșteri de temperatură în regiunile arctice și subarctice, precum Alaska, Quebec și Siberia centrală, dar și în estul Himalayei și pe Platoul Tibetan.

În contrast, unele zone, cum ar fi centrul și estul Statelor Unite sau nordul Chinei, au înregistrat temperaturi sub media climatologică.

Europa a fost, în mare parte, mai caldă decât de obicei, cu excepția Islandei și a nordului Franței, unde valorile termice s-au menținut în limite normale.

Cele mai semnificative abateri s-au înregistrat în nord-estul continentului, în regiunea Alpilor și de-a lungul Mării Adriatice, unde temperaturile au fost considerabil mai ridicate față de valorile obișnuite pentru această perioadă.

Deficit de precipitații în Europa: impact asupra solului și agriculturii

Iarna 2024-2025 a fost marcată de un deficit considerabil de precipitații în mare parte din Europa, cu excepția unor regiuni din nordul continentului, Italiei și Franței.

Cele mai severe lipsuri de apă s-au înregistrat în Peninsula Iberică, sud-estul Europei, inclusiv România, dar și în nordul Africii, unde umiditatea solului a scăzut cu până la 28% sub media normală.

În schimb, Scandinavia și anumite zone din Europa Centrală au avut precipitații ușor peste medie.

Această distribuție inegală a precipitațiilor afectează direct ecosistemele și agricultura, avertizează cercetătorul Bogdan Antonescu. Potrivit analizei sale, aceste fluctuații climatice extreme subliniază impredictibilitatea vremii și impactul încălzirii globale.

Iarna 2024-2025 reprezintă un nou semnal de alarmă privind necesitatea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și adoptării unor măsuri climatice eficiente la nivel global.

Citeste mai mult

Eveniment

CFR: 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora de vară

Publicat

Publicitate

Un număr de 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora oficială de vară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ora 03:00 va deveni ora 04:00, informează CFR SA.

‘În noaptea de sâmbătă spre duminică, 29/30 martie 2025, România va trece la ora oficială de vară. Astfel, ora 03:00 va deveni ora 04:00. Această modificare nu determină schimbări majore în circulația trenurilor, însă anumite trenuri de călători aflate în parcurs la ora schimbării vor înregistra ajustări sau întârzieri’, se arată într-un comunicat al companiei.

Impactul asupra circulației trenurilor va fi următorul: trenurile aflate în circulație la ora 03:00 vor avea întârzieri, întrucât ora 03:00 devine ora 04:00; trenurile care urmează să plece după ora 04:00 vor circula conform orarului stabilit; trenurile internaționale care tranzitează granițele cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina și Bulgaria vor circula conform mersului de tren valabil pentru ora de vară.

La nivel național, 80 de trenuri de călători sunt afectate de această modificare, dintre care: 35 de trenuri vor staționa pentru adaptarea la noua oră; 40 de trenuri vor fi afectate în parcurs; cinci trenuri vor fi anulate, iar un tren suplimentar va fi introdus pentru a asigura continuitatea serviciilor.

AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Campanie de cercetare arheologică prin scanarea așezărilor cucuteniene din zona comunei Vaculești, Botoşani

Publicat

Publicitate

În cadrul parteneriatului internațional dintre Muzeul Județean Botoșani și universitatea Friedrich Alexander din Erlangen-Nürnberg, Germania, se desfășoară o campanie de cercetare arheologică prin scanarea așezărilor cucuteniene din zona comunei Vaculești, jud. Botoşani.

Rezultatele interesante nu au întârziat să apară. Concomitent cu scanarea geofizică, studenții colectează materialele de la suprafața terenului, cu scopul de a realiza harta cu zonele cele mai afectate de agricultură.

sursa: facebook Muzeul Județean Botoșani

Citeste mai mult

Eveniment

O tânără de 20 de ani, din municipiul Botoșani, este de negăsit! Dacă ați văzut-o, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere de 20 de ani, din municipiul Botoșani.

Aceasta a părăsit domiciliul în data de 28 martie a.c., în jurul orei 14:00, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

Bodoi Roberta Andreea are următoarele semnalmente: 1,73 m înălțime, 79 de kg, ochi căprui,. Păr șaten, poartă ochelari de vedere cu rama roșie.

Vestimentație: geaca din fâș de culoare neagră, pantaloni de trening de culoare bleumarin, adidași negri.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending