Connect with us
Publicitate

Actualitate

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (287)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

AM CITIT, AM REŢINUT…

Lucian Blaga: „Mai departe nu m-aş duce / Dă-te, dă-te doar puţin mai / Într-o parte. Fă-mi şi mie / Loc pe cruce”; Pr. Dumitru Stăniloae: „Lacrimile spală ochii şi-i fac frumoşi, pentru că spală inima şi o fac transparentă, frumoasă şi nevinovată”; Seneca: „Educaţia este îmblânzirea unei flăcări, nu umplerea unui vas”; Liviu Papadima: „Avem un învăţământ catastrofal, însă catastrofal în atâtea feluri încât e imposibil de aflat cum ar arăta unul bun”; Sever Voinescu: „Depinde doar de anvergura demonului din tine”; Sever Voinescu: „Acum, lupta dintre noi este perfect occidentală: omul tradiţiei vs. omul recent”; Teodor Baconschi: „Începând cu umanismul renascentist, Prostia şi-a meritat majuscula alegorică, funcţionând ca materie primă a distopiilor paradoxale”; Anca Manolescu: „A-l asculta pe celălalt nu e o atitudine „pasivă”, de simplă înregistrare. Ea cere strădania interpretativă, perseverenţa generozităţii, puterea de a nu ceda eşecurilor”; Lao Zi: „Cel care se pricepe nu vorbeşte. Stăpânind erudiţia, el tace”; Aristotel: „Un om educat se deosebeşte de un om needucat aşa cum un om viu se deosebeşte de un om mort”; Confucius: „Natura ne aseamănă, educaţia ne deosebeşte”; Mircea Eliade: „E foarte greu să-ţi păstrezi sufletul neatins de-a lungul unui secol de hibernare sub o mască. Şi-atunci ni se pune problema: ce trebuie să facem ca să nu ne pierdem sufletul în acest nou Ev întunecat care începe pentru noi?”; Maria-Ana Tupan: „Discursul Facebook care se foloseşte de noul mediu de comunicare, spaţiul virtual, este produs de minţi mediocre pe teme anoste, inspirate fiind din viaţa personală ca o curgere amorfă de evenimente a căror poveste nu se încheie niciodată, nefiind articulată de scenarii teleologice, sau structuri de sens”;

Angelo Mitchievici: „Ceea ce mă interesează într-un jurnal este o trăire la limită, în proximitatea unei limite, nu neapărat a celei mai dramatice dintre ele, moartea”; Denis de Rougemont: „Arta de a scrie în sine e o zicere despre nimic”; Denis de Rougemont: „Până la urmă, nu ştii ce crezi cu adevărat decât văzând ce faci cu adevărat”; Denis de Rougemont: „Literatura e un mod de a înţelege fenomene trăite şi deloc literare, de a participa la ele, totodată descriindu-le, la ideea detectării unui eu contingent şi fortuit, prost format, prost scris, într-un fel, dar aflat în căutarea identităţii sale secrete”; Mihai Eminescu: „Noi susţinem că e mai bine să înaintăm încet, dar păstrând firea noastră românească,  decât să mergem repede înainte, dezbrăcându-ne de dânsa prin străine legi şi străine obiceiuri”; Mihai Eminescu: „Străinii pun mâna pe un pământ sfânt, a cărui apărare ne-a costat pe noi râuri de sânge, veacuri de muncă, toată inteligenţa noastră trecută, toate mişcările cele mai sfinte ale inimii noastre”;

Mihail Sadoveanu: „Dumnezeu va avea grijă şi de oameni şi de pădure, cum are grijă de toată zidirea Sa”; Vasile Tăriţeanu: „Ce e val ca valul trece / Numai Tu, bădiţă Mihai, / nefiind val, / nu vei trece niciodată / ca valul…”; Vasile Tăriţeanu: „Cum să-mpart, Doamne, Moldova, / Şi prea dulcea Bucovină, / Lăsând crengile de-o parte / De străbuna lor tulpină? / Cum să-mpart pe Ştefan Vodă, / Ca pe-un lan tivit cu maci, / Când e unic precum munţii / În străbunii noştri daci?”; Mihai Eminescu: „Ţara Fagilor (Bucovina) este diamantul din stema lui Ştefan cel Mare”; Mihai Eminescu: „Noi susţinem că poporul român nu se va putea dezvolta ca popor român decât păstrând drept baze pentru dezvoltarea sa tradiţiile sale istorice, aşa cum s-au stabilit de la curgerea vremurilor. Cel ce e de altă părere să o spună ţării”; Irina Nicolau: „Dacă Prometeu nu fura focul, omenirea mânca şi azi hrană rece”; Andrei Pleşu: „Unii rămân copiile mai curând ridicole ale fantasmelor lor de tinereţe, alţii îşi găsesc sinele autentic şi drumul propriu”; Jean-Jacques Rousseau: „Oraşele sunt abisul speciei umane”; Gabriel Garcia Marquez: „La Macondo nu s-a întâmplat nimic, nu se întâmplă nimic şi nu se va întâmpla niciodată nimic. Satul acesta este un sat fericit”;

Publicitate

Andrei Pleşu: “Nu cred că Marx trebuie înlăturat din istoria filozofiei, nu cred că un radical act de cenzură aplicat textelor unui filozof e binevenit, nu cred că avem dreptul să-i excomunicăm pe numeroşii “adepţi”, profani sau academici, ai filozofiei marxiste, al cărei impact asupra lumii modern este masiv şi complex”; Tony Judt: “Cel mai mare rău? Nazismul. Cel mai mare pericol? Comunismul”; personajul Gloucester din “Henric al VI-lea” de Shakespeare: “E cruntă suspiciunea din mintea vinovată. / Hoţul amuşineaz-un poteraş în fiece tufiş”; un personaj din piesa “Fraţii” a lui Terenţiu: “Oamenii, cu cât le merge mai rău, cu atât devin mai bănuitori. Sunt tentaţi să interpreteze orice lucru ca pe o jignire”;Mircea Dinescu: “Bătrâne Marx, tu pe aceste meleaguri / Vei fi degrabă bărbierit şi trimis la reeducare”; Yuval Noah Harari: “Încrederea e material primă din care sunt făcute toate tipurile de bani”; Yuval Noah Harari: “Banii sunt cel mai universal şi mai eficient sistem de încredere mutual care a fost inventat vreodată”; motto-ul filmului “România neîmblânzită”: “Unele lucruri trebuie păstrate aşa cum sunt”; Alfred Hitccock: “În filmele artistice, regizorul este Dumnezeu, în documentare Dumnezeu este regizorul”; Aristotel: “Natura nu face nimic inutil”; Mahatma Gandhi: “Măreţia unei naţii şi progresul ei moral se văd în felul în care tratează animalele”;

 

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Economie

Statul se împrumută de la populație. Ministerul Finanțelor lansează o nouă ediție de titluri de stat Tezaur, cu dobânzi de 7%

Publicat

Publicitate

Statul se împrumută de la populație: Ministerul Finanțelor lansează, luni, o nouă ediție de titluri de stat Tezaur. Acestea vor putea fi cumpărate până la finalul acestei luni, scrie alba24.ro.

Este un instrument prin care statul, practic, se împrumută de la populație pentru a finanța deficitul bugetar și pentru a refinanța datoria publică, iar în schimb acordă dobânzi avantajoase, sigure și care nu se impozitează.

Aceste dobânzi sunt de 5,85% pentru maturitatea la un an, 6,6% pe an pentru titluri cu scadența la 3 ani și 7% anual pentru cea la 5 ani.

De la începutul acestui an, Tezaur a derulat 10 emisiuni la care au participat peste 240.000 de persoane, care au investit astfel mai bine de 12 miliarde de lei.

Titlurile pot fi procurate online de persoanele fizice care sunt înregistrate în spațiul privat virtual, la sediul Trezoreriei Statului sau la oficiile poștale.

Pe site-ul ministerului mfinanțe.ro este publicat un ghid practic pentru cei care vor să economisească prin intermediul programului Tezaur, transmite Rador.

Publicitate

Timp de încă o săptămână, până pe 11 octombrie, se mai derulează și emisiunea de titluri de stat Fidelis, care oferă dobânzi tot de până la 7% pentru titlurile în lei și de până la 5% pentru cele în euro.

Statul se împrumută de la populație: Cum?

Statul are mai multe modalități de a se împrumuta de la populație, oferind diferite tipuri de instrumente financiare care permit cetățenilor să investească și să primească dobânzi în schimb.

Publicitate

Obligațiuni de stat: Acestea sunt titluri de valoare emise de stat, prin care acesta se împrumută de la cetățeni pentru o perioadă definită, în schimbul unei dobânzi.

Populația poate achiziționa aceste obligațiuni, iar la finalul perioadei, statul rambursează suma investită, plus dobânda acumulată.

Certificate de trezorerie: Sunt emise pe termen scurt (de obicei, sub un an) și oferă o dobândă mai mică decât obligațiunile, dar sunt preferate de cei care doresc să investească pe termen scurt.

Citeste mai mult

Eveniment

Valeriu Iftime: „Îmi doresc ca, odată cu preluarea mandatului, să sprijin toți elevii în mod egal, să ne asigurăm că au parte de cele mai bune condiții pentru a învăța”

Publicat

Publicitate

Valeriu Iftime, președintele ales al Consiliului Județean Botoșani, a folosit prilejul sărbătoririi Zilei Mondiale a Educației pentru a dat asigurări, încă o dată, că va sprijini toți elevii în mod egal, se va asigura că au parte de cele mai bune condiții pentru a învăța și a se dezvolta frumos, pentru că tinerii noștri merită educație de calitate.

„Avem copii extrem de talentați, care vor să își valorifice potențialul, care au dorință de muncă, cărora le sunt tăiate aripile din cauza lipsei de oportunități și resurse.

Astăzi, de Ziua Mondială a Educației, am participat la un eveniment care ne-a amintit încă o dată că nu se poate construi nimic fără educație. Am avut ocazia să vorbim așa cum se cuvine despre sistemul de învățământ, despre recunoștința infinită pe care trebuie să o arătăm dascălilor din județ și despre condițiile în care am vrea să învețe toți elevii din Botoșani.

Îmi doresc ca, odată cu preluarea mandatului, să sprijin toți elevii în mod egal, să ne asigurăm că au parte de cele mai bune condiții pentru a învăța și a se dezvolta frumos. Pentru că tinerii noștri merită educație de calitate!”, a declarat Valeriu Iftime.

Citeste mai mult

Educație

FOTO: A doua mobilitate din proiectul „Different but equal” la Școala Gimnazială Nr. 2 Tudor Vladimirescu-Albești

Publicat

Publicitate

În perioada 23 – 27 septembrie, patru elevi ai Școlii Gimnaziale Nr. 2 Tudor Vladimirescu- Albești, însoțiți de cadrele didactice, prof. Chitic Mihaela, prof. Herghiligiu Simona și prof. Solcan Iuliana, au participat la a doua mobilitate din proiectul Erasmus+, aceasta având loc în Macedonia de Nord, la școala OOU Petar Pop Arsov.

Cea de-a doua mobilitate din cadrul proiectului a reunit cele patru școli partenere, cadre didactice din echipa de implementare din fiecare școală, dar și câte patru elevi din fiecare unitate școlară parteneră. Pe parcursul celor cinci zile, profesorii și elevii au participat la activități precum:

  • Jocuri interactice de „spargere a gheții” (activitate cu elevii);
  • Workshop – prezentarea fiecărei școli; prezentarea fiecărui membru al echipei;
  • Workshopuri cu jocuri tradiționale ale fiecărei țări partenere;
  • Workshopuri – hobby-urile elevilor din generația Z;
  • Vizite culturale: Canionul Matka, Centru orașului Skopje; vechiul bazar; Casa Memorială a Maicii Teresa; muntele Vodno; Crucea Mileniului; Muzeul Luptei pentru Independență; Fortress Kale;
  • Workshop: prezentarea istoriei și culturii fiecărei țări partenere;
  • Plantarea „copacului prieteniei”, simbol al proiectului Erasmus „Different but equal”, însemnând vitalitate și trăinicie.

Proiectul Erasmus +, „Different but equal”, cu durata de 16 luni, are ca scop dezvoltarea competențelor în domeniul incluziunii, atât ale profesorilor, cât și ale elevilor, promovarea egalității de șanse, implementarea educației nonformale, promovarea cooperării și a schimbului de bune practici cu partenerii din țările europene (Școala Gimnazială nr. 2 Tudor Vladimirescu – Albești – România – unitatea școlară coordonatoare; Turcia – Canakkale Provincial National Education Directorate; Bulgaria – OU “Sv. sv. Kiril i Metodiy“ și Macedonia de Nord – OOU Petar Pop Arsov).

Citeste mai mult

Eveniment

Diana Șoșoacă, exclusă din cursa prezidențială! Ce se întâmplă cu ceilalți candidați

Publicat

Publicitate

CCR a exclus-o pe Diana Șoșoacă din cursa pentru prezidențiale, menținând însă candidaturile lui Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor. Votul pentru Mircea Geoană a fost amânat, iar candidatura lui Miron Cozma a fost respinsă definitiv, scrie Adevărul.

Judecătorii Curții Constituționale au dat o decizie surprinzătoare sâmbătă după-amiază, în cadrul ședinței privind contestațiile pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie. Ei au avut de analizat contestații cu privire la candidaturile la alegerile prezidențiale 2024 ale  următorilor politicieni: Nicolae Ciucă, Mircea Geoană, Ludovic Orban, Kelemen Hunor şi Dianei Iovanovici-Şoşoacă

CCR a anulat decizia Biroului Electoral Central și a exclus-o pe Diana Iovanovici-Șoșoacă, reprezentanta SOS România, din cursa pentru Palatul Cotroceni. Aceasta nu mai are nicio cale de atac, fiind scoasă definitiv din competiție, relatează G4Media.

În aceeași ședință, judecătorii au respins contestațiile referitoare la candidaturile premierului Nicolae Ciucă și ale lui Kelemen Hunor, menținându-le pe acestea valabile.

De asemenea, candidatura lui Miron Cozma a fost definitiv respinsă, în timp ce votul pentru Mircea Geoană a fost amânat pentru 21 octombrie.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending