Connect with us
Publicitate

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (28)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Emil Karannica, un alt fel de Arcimboldo al Săveniului. În oraşul Săveni (Botoşani) trăieşte un pictor  special şi original în acelaşi timp. Se numeşte Emil Karannica.  L-am întrebat cândva de ce se numeşte Karannica  şi nu Ionescu, Popescu, sau…   Mi-a răspuns pe loc: „Nimic nu-i întâmplător în Univers.  În actuala mea existenţă pământeană s-a hotărât să mă numesc aşa, Karannica. De acolo, din  nordul Greciei, din Veria, aflată la doi paşi de Verghina unde se găseşte mormântul lui Filip al Doilea al Macedoniei, a trebuit să vină tatăl meu, Nicolae, aici, în nordul Moldovei, s-o cunoască pe mama mea, Maria, ca apoi să apar eu pe lume  într-o splendidă duminică din miezul verii anului 1965. Cred că acesta este un motiv ce mă determină să ador vara, soarele, marea, cerul albastru”.

Cunoscându-i opera, am venit cu un punct de vedere personal: „am senzaţia că este prezentă o agresivitate deliberată”.  M-a privit întrebător, semn că n-a prea fost de acord cu părerea mea venită dinspre psihologie: „Creaţia mea, hm!, nu-i agresivă, domnule Manole, ci e doar teribil de sinceră. Eu sunt un om extrem de lucid şi realist. Iar ce se vede pe cartoanele şi pânzele mele reflectă o lume turbată, angoasată, căzută nefiresc de la rosturile ei, o lume nebună, cu ororile şi abaterile ei de la axa normală.  Vi se pare că trăim într-un mediu planetar perfect? Unii vor să ne facă să credem asta. În general lucrările mele sunt ILUZIA UNEI ILUZII. Din punctul meu de vedere opera mea nu e îndeajuns de agresivă încât să arate întreaga monstruozitate în care trăim. Trăim doar în epoca zeiţei Kaly. În plină eră a beznei tapetată cu minciuni şi ultratehnologie. Trăim în cea mai modernă şi sofisticată sclavie.”

Publicitate

Văzându-şi de opera sa, aceasta  se supune unor puncte de vedere personale ale artistului: 1. „lumina este esenţa picturii”; 2. „pictura veche nu are termen de comparaţie”; 3. „caut omul ca prezenţă principală, însă nu omul golit de Dumnezeu”; 4. „o grafică pornind de la lirica eminesciană n-ar putea-o face decât Michelangelo”; 5. „grafica Ligiei Macovei, deşi bine intenţionată, e banală şi puerilă”; 6. „pentru mine, nici oraşul Săveni, nici marginea şi nici centrul Universului, nu reprezintă nimic”; 7.  „nu aş reprezenta spiritul actual al oraşului Săveni printr-o femeie fiindcă aş insulta femeia”; „atât poezia cât şi pictura se folosesc de nişte artificii: poezia prin vrăjitorii ale limbajului, pictura prin vrăjitorii ale culorilor”.

Printre ultimele tablouri expuse de Emil Karannica (Emil Caranica) se numără „Rugăciunea unui vlah”, „Urlet înăbuşit”,  „Floarea soarelui uscată”,  „Caravaggio”, „Peisaj din Săveniul de altădată”,  „Noapte înstelată la Săveni”,  „Strada Mare din Săveni”, „Elogiul demenţei perene”,  „Thanatos”, „Turc bătrân din Dobrogea”,  „Mască”, „Crăciun binecuvântat”, „Măşti peste Săveni”, „Bufonul aplaudac”, „Bufonul fericit” şi altele. Cu cine să-l compar?  Cu un alt fel de Arcimboldo al Săveniului.  Nu un „pictor al curţii”,  ca cel amintit , ci un „pictor al realismului psihologic” este Emil Karannica.  Se reţin unele alegorii, multe capete supuse celor patru umori  (colericul, sangvinicul, flegmaticul şi melancolicul), reprezentări remarcabile ale unor gesturi, toate izvorâte din propriile nelinişti. Puse unul lângă altul, tablourile lui Karannica alcătuiesc un alt Săveni, unul în oglindă, omul simplu ocupând principalul loc fiindcă, ar spune  Emil Karannica, pe feţele acestora  găsim cele mai impresionante forme de exteriorizare a intensităţilor interioare. Portretele  realizate de  pictorul  din Săveni le întâlneşti  plimbându-te  pe străzile oraşului său, citind cărţile de istorie ale lumii, călătorind prin cultura umanităţii.  Personajele lui Karanica nu apar ca invitate la o şedinţă foto, ele exprimă mereu o suferinţă,  iar cei care nu doar le privesc, ci  le şi ascultă, aud strigătul de durere,  cum ar fi chiar şi cel exprimat de o floarea soarelui uscată.  Pe când o personală la Botoşani a unui pictor care exprimă până la paroxism dorinţa de viaţă ca esenţă a creştinismului?

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

(P) PSD: Biroul Electoral Județean a sesizat Poliția pentru continuarea propagandei electorale de către PNL Botoșani pentru candidatul liberal la alegerile prezidențiale

Publicat

Publicitate

PSD Botoșani atrage atenția botoșănenilor că PNL a continuat să facă campanie electorală pentru candidatul liberal, în afara campaniei electorale.

Biroul Electoral Județean a sesizat Poliția Botoșani pentru a sancționa PNL Botoșani care a continuat diseminarea în mediul online a mesajelor de propagandă electorală asumate de către membrii PNL Botoșani în vederea susținerii candidatului liberal la funcția de președinte al României.

Reprezentanții PNL Botoșani nu au răspuns la nicio temă de dezbatere pe programe de guvernare propusă de PSD, nu au prezentat nicio soluție pe niciun domeniu de interes național și local, iar în final au ales să încalce legea electorală și să facă propagandă pentru candidatul lor în afara perioadei de campanie.

Publicitate

CMF11240017

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu la un container de depozitare deșeuri de hârtie pe strada Vârnav. A fost generat de fumatul în locuri neprotejate

Publicat

Publicitate

Un incendiu violent s-a produs, în această după-amiază, pe strada Vârnav din municipiul Botoșani. Un container unde erau depozitate deșeuri de hârtie a fost cuprins de flăcări.

La caz au ajuns, în cel mai scurt timp, pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

Aceștia au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la mai multe garaje din apropiere.

Publicitate

Cel mai probabil incendiul a fost generat de fumatul în locuri neprotejate corespunzător.

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de fumat, iar pentru înlăturarea riscului vă recomandăm:

✔️ nu aruncați mucurile de țigară pe jos, în special în apropierea locuinței, a magaziilor de lemne, a depozitelor de furaje sau a adăposturilor de animale;

Publicitate

✔️ dacă fumați într-o încăpere, folosiți o scrumieră potrivită, grea, care să nu se răstoarne uşor și să fie confecţionată dintr-un material ce nu ia foc. Puteți pune în scrumieră puţină apă, care va favoriza stingerea rapidă a resturilor de ţigări;

✔️ dacă vă întindeți în pat sau în fotoliu pentru a vă odihni, nu aprindeţi ţigara. Este foarte probabil să aţipiţi şi să daţi foc la pat sau la fotoliu. Mucurile de ţigară incandescente pot cădea pe covor sau pe orice alt material combustibil şi astfel poate lua foc întreaga locuinţă;

✔️ stingeți țigara în scrumieră, niciodată în coşul de gunoi şi nu lăsaţi scrumul sau ţigara să ardă în scrumieră.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Prezenţa la vot la alegerile prezidenţiale a depăşit 51%. Peste 9 milioane de români au venit la vot

Publicat

Publicitate

Prezenţa la vot în primul tur al alegerilor prezidenţiale a depăşit 50% puţin după ora 19.20, potrivit datelor oficiale, iar la ora 20  a ajuns la 

Astfel, au votat până acum peste 9.214.467 de alegători.

Au fost înregistraţi 7.279.940 votanţi pe liste permanente, 1.835.674 pe liste suplimentare şi 96.055 cu urna mobilă.

Publicitate

Dintre votanţi, 5.481.996 sunt din mediul urban, iar 3.737.435 sunt din mediul rural.

La Botoșani prezența a vot a ajuns la 39,06 % cu un număr de 146.826 persoane care au ajuns la vot.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Și deținuții din Penitenciarul Botoșani au votat. Peste 700 de persoane și-au exprimat votul după gratii

Publicat

Publicitate

Peste 700 de persoane din Penitenciarul Botoșani și-au exprimat votul astăzi în primul tur al alegerilor prezidențiale 2024.

Responsabilitatea civică prin exercitarea dreptului la vot în primul tur al alegerilor prezidențiale a fost îndeplinită astăzi și de 725 persoane custodiate de Penitenciarul Botoșani, cărora, prin condamnare, nu li s-a interzis acest drept.

“Conform prevederilor Deciziei nr. 58, art. 2, a Biroului Electoral, exercitarea pedepsei privative de libertate nu îngrădește dreptul la vot, conduită socială corectă manifestată de alegătorii deținuți”, a transmis Penitenciarul Botoșani.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending