Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (276)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist: 

Iulian Cătălui, în „Tribuna” nr. 527 din august 2024, publică eseul „Postmodernismul în literatură şi filozofie (I)”.  Postmodernismul este considerat curent sau mişcare  artistică şi culturală, declarându-se a avea „neîncredere în metanaraţiune”, adoptă „izolaţionismul regresiv în comparaţie cu „starea mentală progresivă” a modernismului. Jean-Francois Lyotard consideră că postmodernismul trebuie să atace ideea unor „universalii monolitice” şi să promoveze perspectivele „fracturate, fluide şi pe cele multiple”. În conformitate cu teoreticianul postmodernismului amintit mai sus, rezumă Iulian Cătălui: „Rezultă că postmodernismul, după cum sugerează şi termenul, reprezintă ceea ce a venit după modernism, modernism provenind din latinescul „modo”, însemnând  „chiar acum”, iar „post” înseamnă „după”, astfel, postmodernismul semnifică, în principiu, „după momentul de acum”. Totuşi, formula „modernism” nu era poate cea mai utilă etichetă pentru cultura avangardistă de la începutul secolului al XX-lea, dar avea, indubitabil, o „forţă descriptivă superioară” expresie care i-a succedat. Potrivit istoricului britanic Eric Hobsbawm, termenul postmodernism s-a răspândit în tot felul de domenii care „nu aveau nimic comun cu artele”. Autorul eseului  consideră că trebuie explicaţi doi termeni înrudiţi cu postmodernismul: a) postmodernitatea ( „sau „condiţia postmodernă”, care reprezintă starea sau condiţia economică ori culturală a societăţii despre care se spune că există după modernitate). Conceptul trebuie raportat şi la considerentele care vizează că modernismul s-a încheiat în anii 1980 sau începutul anilor 1990. b) postmodern („deseori folosit incorect sub forma „postmodernist”, utilizat pentru a descrie condiţia sau răspunsul la postmodernitate). Doar abordând corect înţelesurile celor trei concepte (postmodernism, postmodernitate  şi postmodern)  se pot aborda secvenţe precum arhitectura postmodernă, literatură postmodernă, filozofie postmodernă etc.

Consultând o bibliografie destul de vastă (Lyotard, John Higgs, Artur Ribeiro,  Mathias Nilges, Ian Buchanan, Daniel Herwitz, Peter Brooker, Arnold J. Toynbee, Peter F. Druker şi mulţi alţii), Iulian Cătălui sistematizează despre postmodernism: 1. „este un termen destul de contestat”; 2. „un concept deosebit de instabil”; 3. „numeşte multe tipuri diferite de obiecte şi fenomene culturale în diferite moduri”; 4. „este un termen exasperant”; 5. „este un truism”; 6. „înseamnă mai multe lucruri deodată”; 7. „mai  degrabă mai multe postmodernisme decât un postmodernism” etc.   Din corpul eseului aleg  o descriere  a postmodernismului făcută de politologul şi psihologul american Walter Truett Anderson. Identificând patru tipologii ale lumii, a descris postmodernismul ca aparţinând uneia dintre ele: a) lumea ironist – postmodernă („care vede adevărul aşa cum e construit social”); b) lumea raţional-ştiinţifică („în care adevărul e  este descoperit printr-o cercetare metodică, disciplinară”); c) lumea social – tradiţională („în care adevărul e găsit în moştenirea civilizaţiei americane şi occidentale”); d) lumea neo-romantică („în care adevărul este descoperit prin obţinerea, atingerea armoniei cu natura şi/sau explorarea spirituală a sinelui interior”).

În acelaşi număr al revistei „Tribuna”, Mircea Arman  publică editorialul „Cultura contemporană între autenticitate şi afirmarea falselor valori”.  Sistematizăm: 1. „fenomenul cultural are, mai degrabă, dimensiunea divertismentului”; 2. „se face confuzia bine întreţinută între acest fenomen al culturii de masă, impersonală şi asimilată divertismentului şi cultura genuină, un atribut al elitelor şi motor al societăţii”; 3. „se remarcă dominaţia nefirească a stângii, aplatizarea valorilor, extincţia culturii de vârf şi afirmarea unei pletore a diletanţilor şi veleitarilor, a intelectualilor de stânga neomarxistă care să acapareze viaţa culturală, istoria şi destinele naţiunilor, mergând pe o falsificare a valorilor care îşi găseşte apogeul în wokeism”; 4. „afirmarea, cu obstinaţie, a falselor valori, inversarea acestora, toate legate de neo şi sexomarxism, progresism şi wokeism”; 5. „se pun în operă dezideratele corifeilor Şcolii de la Frankfurt privind aneantizarea educaţiei ca prim mijloc în afirmarea noii societăţi comuniste”; 6. „accesul profesorilor la gradele universitare nu mai este rodul gândirii creatoare materializată în scrierea de cărţi care să ducă mai departe valorile genuine, ci în tot felul de participări la diferite congrese, apartenenţe la diferite forme de activism social sau nu, mai grav, la diseminarea imposturii curentelor progresismului”; 7. „după anii 1990 impostura şi veleitarismul au ajuns la rang de virtute şi valoare supremă”; 8. „structura educaţională a societăţilor reale tind să capete, din ce în ce mai mult,  forma informaţională, iar realitatea mediată naturală să se confunde cu realitatea artificială a structurilor informatice. Acest fapt a  şi permis, de altfel,  confuzia dată de trecerea mediei spre propagandă, a ştiinţei spre vulgarizarea şi ideologizarea sa, iar a culturii înalte spre prăbuşirea în divertisment”;  9. „În momentul când primitivii din „peşterile informaţionale” vor câştiga lupta cu gândirea critică şi metafizică, prin deja menţionata distrugere a valorilor culturale, educaţionale şi ştiinţifice genuine, se va termina deja cu marea gândire europeană: filosofică, ştiinţifică şi artistică! Este până acolo mai puţin de un pas”;

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Cozmin Epuraș, primarul Comunei Stăuceni: Cele mai calde urări de Crăciun

Publicat

Publicitate

Mesaj emoționant de la Cozmin Epuraș, primarul Comunei Stăuceni, pe când Moș Crăciun a pornit deja cu cadourile pentru locuitorii comunei Stăuceni dar și pentru cei din tot județul Botoșani.

“În această perioadă de sărbătoare, vreau să vă transmit cele mai calde urări de Crăciun și un An Nou plin de sănătate, bucurii și împliniri! Fie ca lumina Crăciunului să aducă pace și speranță în inimile voastre, iar fiecare moment petrecut alături de cei dragi să fie plin de fericire”, a transmis Cozmin Epuraș, primarul Comunei Stauceni.

Citeste mai mult

Eveniment

Cod galben de ceață și polei până la ora 02:00 pentru 37 de comune din Botoșani. Fenomenul va favoriza formarea GHEȚUȘULUI

Publicat

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un nou Cod galben de ceață și polei, valabil până la ora 02:00, pentru o parte din județul Botoșani. 

Din această cauză, pe drumurile din Dorohoi, Ungureni, Hudești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Rădăuți-Prut, Ibănești, Șendriceni, Vârfu Câmpului, Cristinești, Avrămeni, Dersca, George Enescu, Manoleasa, Hilișeu-Horia, Păltiniș, Broscăuți, Mileanca, Pomârla, Știubieni, Darabani, Mihăileni, Drăgușeni, Corlăteni, Cândești, Cordăreni, Viișoara, Brăești, Săveni, Concești, Văculești, Lozna, Mitoc, Dimăcheni și Adășeni se reduce vizibilitatea sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

În funcție și de condițiile locale, fenomenul va favoriza formarea ghețușului.

Pentru evitarea producerii unor evenimente nedorite, vă recomandăm:

▪️conduceți prudent;

▪️reduceți viteza;

Publicitate

▪️măriți distanța dintre autovehicule;

▪️evitați orice manevră riscantă;

▪️dacă sunteți pietoni, fiți atenți la drum pentru a nu aluneca!

“În situații de urgență, care vă pun în pericol viață sau bunurile, sunați imediat la 112. Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Botoşani, Dorina Lupu.

Citeste mai mult

Eveniment

Primarul comunei Avrămeni, Ioan Bucatariu: Liniște, bucurii și un strop de magie care să vă umple inimile

Publicat

Publicitate

Mesaj în seara de Ajun a Crăciunului de la primarul comunei Avrămeni, Ioan Bucatariu, care a ținut să transmită toate felicitările de liniște și bunăstare pentru aceste sărbători de Crăciun.

“În spiritul sărbătorilor de Crăciun, vă doresc să aveți parte de liniște, bucurii alături de cei dragi și un strop de magie care să vă umple inimile.

Fie ca lumina sărbătorilor să vă călăuzească pașii și să vă inspire în tot ceea ce faceți!

Crăciun binecuvântat alături de cei dragi!”, a transmis primarul comunei Avrămeni, Ioan Bucatariu.

Citeste mai mult

Eveniment

Of, Doamne: Clipe grele în Ajunul Crăciunului pentru o familie din Epureni. A rămas fără acoperiș deasupra capului

Publicat

Publicitate

O familie cu doi copii din localitatea Epureni trece prin momente grele, după ce a rămas fără casa în care abia s-a mutat.

Locuința a fost cuprinsă de flăcări, cel mai probabil, din cauza unui scurtcircuit. Tatăl a fost cel care și-a scos copiii din casă și a sunat după ajutor, la 112. Până la sosirea pompierilor, acesta a încercat să mai salveze câteva bunuri din interior și s-a rănit la o mână.

La caz s-au deplasat, în cel mai scurt timp, pompierii militari din cadrul Stației Săveni, cu o autospecială de stingere și o ambulanță SAJ,  dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Ungureni. Aceștia au constatat faptul că ardeau bunurile din patru camere și o parte din acoperișul casei și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la alte două încăperi.

Bărbatul a primit îngrijiri medicale la fața locului, dar a refuzat transportul la spital.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost scurtcircuitul.

Pentru înlăturarea riscului de incendiu, ISU Botoșani recomandă:

Publicitate

– verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat. Orice modificare a acesteia poate fi făcută doar cu avizul distribuitorului de energie şi numai de specialiști în domeniu;

– nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;

– la suplimentarea receptoarelor asiguraţi-vă că instalaţia existentă poate prelua consumul adiţional;

– verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;

– nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective. De asemenea, acordaţi atenţie modului în care introduceţi sau extrageţi cablurile de alimentare din priză;

– nu suprasolicitaţi o priză deoarece unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a unei surse de curent. Avertismentul vizează alimentarea mai multor electrocasnice de putere electrică mare (frigider, maşină de spălat etc.) de la aceeași priză. Alocaţi, pe cât posibil, fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care folosiți mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi și provoca un incendiu;

– instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului. În cazul în care sesizaţi că produsul respectiv şi-a schimbat parametri de funcţionare, se încălzește foarte repede sau emană un miros de ars, scoateţi-l imediat din funcţiune şi adresaţi-vă unui specialist. În cazul aparatelor mari, asigurați un spaţiu de aerisire pentru a se putea emana căldura acumulată în timpul funcţionării;

– amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile umede. Unele accidente de natură electrică se produc din cauza folosirii curentului electric în apropierea sau la contactul cu apa.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending