Connect with us
Publicitate

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (275)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Dosarul „Dilemei” nr. 22 din 1-7 august 2024 este despre „Lecturi” puse sub un citat din Daniel Pennac – „Virtutea paradoxală a lecturii: ne izolează de lume, tocmai pentru a da lumii un sens”.

Stela Giurgeanu publică eseul „Cititul e sexy”. Autoarea pleacă de la ultimele cercetări în domeniu care spun că „pe lângă toate atuurile pe care le are asupra creierului nostru, lectura este considerată a fi din ce în ce mai sexy. Reţin: 1. „La începutul anului 2024 The Guardian titra: „Cititul este atât de sexy: generaţia Z revine la cărţile tipărite, tinerii se întorc în biblioteci”. Potrivit jurnaliştilor, vânzările de carte în Marea Britanie au cunoscut o creştere senzaţională în ultimii ani. Motivul: din ce în ce mai mulţi oameni vor să scape de „suprasaturarea şi zgomotul sălbaticului peisaj digital”. Afirmaţia este susţinută de cifre”; 2. „… mulţi dintre noii cititori aparţin generaţiei Z, care preferă cărţile tipărite. Bibliotecile au raportat, de asemenea, o creştere a abonaţilor, tot din rândurile generaţiei Z. Tinerii au început să prefere, în locul zgomotoaselor cafenele, liniştea sanctuarului cărţilor”; 3. „… lectura este o sursă de îmbunătăţire a cunoştinţelor generale. Citind o carte, inevitabil ne confruntăm cu informaţii, fie locuri geografice, fie evenimente istorice, care rămân în mintea cititorului”; 4. „lectura ne îmbogăţeşte vocabularul. În timp ce citim, ne vom confrunta şi cu cuvinte noi. Vom căuta semnificaţia lor şi, astfel, le vom asimila”; 5. „cititul dezvoltă şi ortografia. Când întâlnim un cuvânt nou, îl descifrăm. Fie că citim un roman de ficţiune sau literatură ştiinţifică, acel cuvânt nou se înscrie în memoria noastră graţie reprezentării ortografice. Această reprezentare ne permite să-l scriem, ulterior, în mod corect. Acest exerciţiu mintal de reprezentare ortografică vine la pachet şi cu alte avantaje.  6. „cu cât descoperim mai multe cuvinte noi, cu atât mai repede le vom citi. Şi, datorită citirii rapide, creşte şi nivelul de procesare a înţelegerii”; 7. „citirea literaturii de calitate creşte capacitatea de a recunoaşte emoţiile celorlalţi: literatura bună ne obligă să ne exersăm inteligenţa, să interpretăm,  să înţelegem mai bine complexitatea personajelor”; 8. „cititorii pasionaţi sunt capabili să recunoască mult ai rapid anumite tipare în viaţa reală”; 9. „un cititor pasionat are un nivel de stres mult mai scăzut decât cineva care se pierde în faţa televizorului”; 10. „atunci când citim, creierul nostru nu are de ales decât să se concentreze pe textul care se derulează. Rezultat: fără gânduri intruzive, anxietatea scade”; 11. „lectura este un sport pentru sănătatea creierului”; 12. „cititul reduce riscul de Alzheimer”;

Alina Necşulescu, în eseul „Paşaport pentru viaţă”, abordează lectura pornind de la apropierea dintre literatură şi psihanaliză fiindcă ambele folosesc spaţiul potenţial şi instrumentul cuvântului. Reţin: 1. „Prin intermediul lecturii, cititorul îşi transgresează propria subiectivitate pentru a se putea observa şi ulterior să poată reflecta la propria persoană. Prin urmare, relaţia cu lectura nu este doar una formativă pentru cititor, dar şi una cu potenţial transformativ”; 2. „Literatura oferă un spaţiu de călătorie prin propriile teritorii interioare şi totuşi dincolo de graniţele cunoscute, dezvăluind aspecte necunoscute apriori. Aşadar, poate conduce la recartografierea propriei lumi interne cu o mai bună integrare de sine şi un echilibru nou interior.  Astfel, cititul este mărturia unei vieţi a minţii şi nu de puţine ori poate reprezenta primele demersuri pentru întocmirea unui „paşaport pentru viaţă”; 3. „…sentimentul de libertate pe care îl oferă lectura apare datorită faptului că cititorul lasă libere pulsiunile la începutul lecturii şi renunţă la nevoia de a le mai controla”; 4. „… cititul este un proces care implică fantasme inconştiente în timp ce satisface cererile instanţelor psihice (Eu, Supraeu, Se), conducând la întărirea unui Eu mai echilibrat.  Cititorul întâlneşte în lectură propriile anxietăţi şi dorinţe interzise prin identificarea cu inconştientul autorului încifrat în munca literară”;

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Cultura

Expoziția „Bestiariumˮ dedicată regretatului artist Corneliu Dumitriu, City Gallery Botoșani

Publicat

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 14 septembrie – 8 octombrie 2024 expoziția „Bestiariumˮ dedicată regretatului artist Corneliu Dumitriu (1954-2022), o figură marcantă a artei plastice românești contemporane. Evenimentul, organizat de City Gallery Botoșani, oferă publicului șansa de a explora un univers artistic fabulos, în care natura și imaginația se împletesc în creațiile unice ale artistului.

„Bestiariumˮ aduce în prim-plan două dintre temele recurente ale operei lui Corneliu Dumitriu: caii și păsările. Lucrările expuse prezintă aceste creaturi nu doar ca elemente ale lumii naturale, ci și ca simboluri ale libertății, forței și misterului. Caii sunt reprezentați în ipostaze dramatice și dinamice, întruchipând puterea și mișcarea continuă. Păsările simbolizează înălțarea, zborul și căderea, motive esențiale în viziunea artistică a lui Corneliu Dumitriu. Întreaga expoziție creează o atmosferă magnifică, unde elementele se împletesc într-o serie de narațiuni vizuale profunde despre viață, mișcare și echilibrul natural. „Bestiariumˮ este a doua expoziție dintr-o serie de cinci care explorează preocupări constante din opera artistului, după „Florileˮ, prezentată în 2023.

Corneliu Dumitriu a fost un artist remarcabil, cu o carieră întinsă pe aproape cinci decenii. A organizat peste 40 de expoziții personale și a participat la numeroase expoziții de grup în Europa și Statele Unite. Lucrările sale au fost expuse la Frankfurt, New York, Veneția, București, Iași, Piatra-Neamț. Corneliu Dumitriu a fost laureat al multor premii importante, inclusiv Marele Premiu pentru Pictură al Galeriei „Avanpost”, Premiul Fundației „Lascăr Viorel” la Bienala Națională de Pictură, Premiul al III-lea la Concursul Național de Artă Plastică „Voronețiana”, Premiul I la Concursul Republican de Pictură, Premiul I „Studio ʼ 87” și Marele Premiu „Studio ʼ88”.

Vernisajul va avea loc sâmbătă, 14 septembrie 2024, ora 11:30, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” din Botoșani. Prezintă: prof. univ. dr. Corneliu Iațu.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Transport gratuit la spectacolul „Acasă la Enescu”, asigurat de Consiliul Județean

Publicat

Publicitate

Consiliul Județean Botoșani este și în acest an, prin intermediul Muzeului Județean, partenerul Filarmonicii „George Enescu” pentru spectacolul „Acasă la Enescu”, care va avea loc vineri, 13 septembrie, de la ora 18:00, la Casa Memorială „George Enescu” Liveni.

Și în acest an, Consiliul Județean Botoșani pune la dispoziția iubitorilor muzicii clasice care doresc să meargă la spectacol două microbuze. Acestea vor pleca la ora 16:30 din parcarea din fața Palatului Administrativ, sediul Consiliului Județean aflat în reabilitare.
În programul concertului „Acasă la Enescu” figurează lucrările: „Rapsodia Română nr. 2 în Re major Op. 11” (George Enescu); „Concertul pentru clarinet și orchestră nr. 1” (Carl Maria von Weber); „Farandole” din suita „Arleziană nr. 2” (Georges Bizet); „Șase dansuri românești” – varianta pentru orchestră de coarde (Béla Bartók); „Adagio” din baletul „Spartacus” (Aram Haciaturian) și „Trei dansuri românești” (Theodor Rogalski).
La pupitrul Filarmonicii „George Enescu” Botoșani se va afla dirijorul Cristian Mandeal, iar solist va fi clarinetistul Petru Pane.

Citeste mai mult

Eveniment

Cătălin Silegeanu candidează pentru Senat. Critici dure la adresa parlamentarilor „trimiși să încaseze și să doarmă în ședințe”

Publicat

Publicitate

Cătălin Silegeanu, prim-vicepreședintele organizației AUR Botoșani, a anunțat că va candida pentru funcția de senator al României, din dorința de servi interesele județului Botoșani pe deplin implicat.

 

„Organizația AUR din Botoșani și conducerea centrală a partidului îmi oferă sprijinul deplin să candidez pentru ocuparea funcției de senator al României. Încrederea cu care sunt învestit mă onorează și mă obligă să mă ridic la nivelul așteptărilor pe care le au colegii mei din partea unui om politic atipic pentru scena în care a intrat, să mă ridic la nivelul așteptărilor pe care botoșănenii le au din partea unui reprezentant în Parlament”, a declarat Cătălin Silegeanu.

 

El a criticat dur felul în care politicienii din partidele tradiționale au acționat de-a lungul timpului, acuzându-i de lipsă de implicare și de îndepărtare de la nevoile reale ale cetățenilor.

 

Publicitate

„În ultimele decenii, partidele tradiționale s-au obișnuit să promoveze oameni care nu s-au remarcat decât prin experiența de a toca banii cetățenilor. În Senat și Camera Deputaților, din Botoșani au plecat numeroși aleși care fie au căpușat funcții pe baza carnetului de partid, fie și-au burdușit portofoliul cu diplome cumpărate, fie au trăit pur și simplu într-un anonimat din perspectiva contribuției în comunitate. Mulți, prea mulți membri PNL și PSD au plecat la București doar pentru avantaje și statut, dar au pozat pe Facebook în mari militanți pentru dezvoltare. Prea mulți au fost campioni la chiul, dar au încercat să păcălească electoratul cu trei declarații politice în patru ani și o semnătură aruncată pe inițiativele altora. Nici USR-iștii nu s-au lăsat mai prejos și au răsplătit votul botoșănenilor cu un deputat care nu a vorbit din tribună decât la depunerea jurământului”, a arătat liderul AUR.

 

Silegeanu a subliniat că este nevoie de o schimbare fundamentală în modul în care sunt selectați și percepuți parlamentarii și a atras atenția că locurile din Parlament nu trebuie să fie o recompensă pentru susținătorii de partid.

Publicitate

 

„Partidele trebuie să înțeleagă că locurile din Parlament nu sunt o alternativă pentru lipitorii de afișe care nu au încăput în instituțiile doldora deja de politruci. Senatorii și deputații nu sunt trimiși să încaseze și să doarmă în ședințe, ca apoi să fluture rapoarte de activitate copy-paste și să numească asta o servire a interesului public. Liderii politici din Botoșani trebuie să priceapă, odată pentru totdeauna, că multe dintre nevoile stringente ale județului au fost năbușite tocmai din pasivitatea, incompetența și dezinteresul celor pe care i-au propulsat în centrul deciziilor”, a transmis ferm Cătălin Silegeanu.

 

În cadrul campaniei sale, candidatul AUR a promis că va pune accent pe consultările publice și pe prezentarea unor inițiative legislative care să răspundă nevoilor cetățenilor din județul Botoșani.

 

„Intru în această cursă cu hotărâre și speranță, pregătit să tratez cu onoare demnitatea pe care cetățenii o acordă. Așa cum am procedat la alegerile locale, voi prezenta public inițiative de care întreaga societate are nevoie, dar și proiecte care apasă zone sensibile din județul Botoșani. Consultările publice vor fi esențiale pentru stivuirea programului cu care voi pleca la București, dar și pentru agenda celor patru ani în care voi colabora cu toate instituțiile implicate în problemele cetățenilor”, a afirmat prim-vicepreședintele filialei AUR.

 

Cătălin Silegeanu a afirmat că va aduce o schimbare semnificativă în modul în care se face politică și că își va respecta angajamentele față de botoșăneni.

 

„Sunt pregătit să le amintesc parlamentarilor de duzină care este rostul acestora în societate și de ce se cheltuie bani pentru alegerea lor. Dacă botoșănenii mă vor considera potrivit și demn de poziția de senator, cu ajutorul lui Dumnezeu, mă voi ocupa personal ca nimeni să nu mai trateze această răspundere ca pe o sinecură”, a conchis candidatul AUR pentru Senat.

Citeste mai mult

Eveniment

Premierul Marcel Ciolacu a aprobat fonduri suplimentare pentru investițiile primarilor din județul Botoșani

Publicat

Publicitate

Premierul Marcel Ciolacu a aprobat, miercuri, o hotărâre de guvern prin care a alocat 7,56 miliarde de lei pentru continuarea investițiilor publice inițiate de autoritățile locale din România.  Din această sumă, 2,56 miliarde lei vor fi distribuite în principal către autoritățile publice locale pentru achitarea facturilor constructorilor în proiectele din Programul „Anghel Saligny” (1,66 miliarde lei), dar și pentru proiectele din PNDL I și II și în PNRR. De remarcat că în județul Botoșani sunt în desfășurare nu mai puțin de 127 de proiecte de investiții prin Programul „Anghel Saligny”, care vor putea beneficia de fondurile alocate de Guvernul Ciolacu. Restul de 5 miliarde lei au fost transferate pentru investițiile desfășurate prin Programul National de Construcții de Interes Public sau Social (PNCIS), derulat de Compania Națională de Investiții.

Această decizie a premierului Marcel Ciolacu reprezintă o veste foarte bună pentru mulți primari din județul Botoșani, care au muncit și au început investiții pentru creșterea nivelului de trai din comunitățile lor. Așa cum am mai spus anterior, în această guvernare, PSD a câștigat și atributul de «partid al investițiilor»”, a declarat președintele executiv al PSD Botoșani, deputatul Marius Budăi.

Cu această ocazie, social-democratul a respins afirmația susținută de liberali, că „dreapta” face investiții, iar PSD cheltuie banii pe „creșterea pensiilor”. „Acum se vede că această marotă nu stă în picioare. Datele oficiale ne arată că premierul Marcel Ciolacu a făcut investiții mult mai mari decât toți prim-miniștrii liberali care l-au precedat: cu 50% mai mult decât Ciucă, de două ori mai mult decât Cîțu-USR și de trei ori mai mult decât Orban. Deci e adevărat că PSD a crescut pensiile, dar a făcut și cele mai mari investiții. Unii liberali, precum fostul premier Vasile Cîțu, au înghețat pensiile, dar nici nu au prea făcut investiții”, a arătat Marius Budăi.

Datele Ministerului Finanțelor Publice privind cheltuielile cu investițiile pe primul semestru, arată următoarea situație:

  • S1 2024 – Guvernul Ciolacu = 46,3 mld. lei.
  • S1 2023 – Guvernul Ciucă = 32,8 mld. lei
  • S1 2022 – Guvernul Ciucă = 21,01 mld. lei
  • S1 2021 – Guvernul Cîțu-USR = 21,35 mld. lei
  • S1 2020 – Guvernul Orban = 16,12 mld. lei.

 

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending