Connect with us
Publicitate

Actualitate

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (273)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

DIN  CAIETUL  MEU  DE  ÎNSEMNĂRI

Adina Scutelnicu, în „Timpul” nr. 5 din 2018, publică un interviu cu pictorul basarabean Gheorghe Vîrtosu. Reţinem din filozofia acestui artist ce are ca muză Singurătatea: 1. „Personajele sunt cele care decid dacă privitorul poate pătrunde sau nu în lumea lor. Dacă eşti ales, te vor proteja aşa cum protejează şi integritatea”; 2. „Temele lucrărilor mele sunt şi poetice, şi feroce. De aici vine şi cromatica. Arta este pentru mine o formă inedită prin care reacţionez, prin care protestez împotriva nenumăratelor forme de nedreptate şi de strâmbătate a lumii; 3. „Muza mea a fost întotdeauna SINGURĂTATEA. Singurătatea ca personaj viu, ca interlocutor de încredere. Te copleşeşte cu daruri când o înţelegi şi o apreciezi. Iar eu o descriu lumii în această postură”; 4. „Transform atât experienţele plăcute cât şi pe cele neplăcute în simboluri. Simbolurile apar în mod spontan, dar cred că  în asta şi constă de fapt succesul unei opere de artă”;

Magda Ursache, în „Contemporanul – ideea europeană” nr. 4 din 2018, prezintă principalele cauze ale scrierii unor cărţi proaste în concepţia lui Alex. Ştefănescu: 1. „comunicarea unor banalităţi pe un ton solemn”; 2. „imitarea stilului ştiinţific”; 3. „poetizarea forţată a textului”; 4. „proslăvirea, în cuvinte pompoase, a unui scriitor de valoare modestă”; 5. Cosmetizarea realităţii”; 6. „înţelegerea originalităţii ca excentricitate”; 7. „pastişarea unor scriitori cunoscuţi”; 8. „confundarea poeziei cu un joc de rebus”; 9. „încercarea de relansare a poeziei propagandistice”; 10. „reinventarea limbii de lemn”; 11. „hiperinterpretarea operelor literare”; 12. „compunerea unor texte umoristice fără umor”; 13. „înţelegerea SF ca o paradă de terminologie ştiinţifică”; 14. „copilărirea fără graţie”;

Citesc „Pactizând cu Aureliu Busuioc” (Editura „Junimea”, Iaşi, 2017), un amplu studiu critic privind opera scriitorului basarabean, scris de poetul şi prozatorul Vasile Iftime. Reţinem, de pe coperta a IV-a, cuvintele autorului: „Cu fiecare roman, Aureliu Busuioc propune o nouă formulă de scriere, susţinută, în special, de succedarea planurilor narative (complementare, suprapuse, intersectate, opuse), de extrapolări temporale şi spaţiale (fixarea şi raportarea elementelor de cronotop în graniţe fluctuante, de cameleonizarea personajelor (iniţierea în imoralitate, creşterea şi descreşterea individului social), de retorica persiflantă, ironică, sarcastică a acestora”;

Publicitate

Sorin Lavric, în „Contemporanul – ideea europeană” nr. 4 din 2018, publică un interviu cu Virgil Nemoianu. Reţinem câteva  idei ale celui intervievat: 1. „Vezi, eu nu sunt contra sancţionării unor vinovaţi de crime concrete, demonstrabile. Dar învinovăţirile pentru idei sau convingeri nu mi se par deloc îndreptăţite”; 2. „Poetul Ion Gheorghe a fost comunist convins, după 1989 nu şi-a schimbat vederile (fapt ce, în ochii mei, îi face onoare), dar nu am auzit că ar fi înfăptuit fapte ce pot fi incriminate. Sunt potrivnic ideilor sale, dar, n-am ce face, îl consider poet bun şi gata. Nu văd de ce ar fi trebuit să fie pus după gratii”; 3. „Merkel se va dovedi o figură istoric negativă”; 4. „Practic în România de azi nu prea există partide propriu-zise, ci doar grupări de interese”; 5. „Pe plan amplu ştiinţa nu ne aduce prea mare lucru, mai mult sugestii sau schiţe”; 6. „Eu pe Sartre nu dau doi bani”; 7. „Dintre romancierii români nu-mi plac nici Camil Petrescu, nici Rebreanu, nici Doamna Bengescu”;

Al cui este Botoşaniul?  Reţin din ce  răspundea Gellu Dorian cu mulţi ani în urmă: 1. „al lui Eminescu”; 2. „al boierilor”; 3. „al evreilor”; 4. „al şantierelor anilor 80”; 5. „al meu”; 6. „al nopţilor”; 7. „al lui Iorga”;  8. „al culturii” etc.

 

Publicitate

Sintagme, termeni, concepte: 1. „limba poezească” (Nichita Stănescu); 2. „limba spargă”(Nina Cassian); 3. „geniul filozofic al limbii române” (Constantin Noica); 4. „maestru al oglindirii” (Andrei Pleşu); 5. „genul de femeie care face păsările să zboare invers” (Ayelet Gundar-Goshen); 6. „fun morality” (Baudrillard); 7. „spaţiu heterotopic” (Andreea Răsuceanu)”;

Prin însemnările mele, găsesc un punct de vedere al lui Theodor Codreanu: „Cei mai liberi se simt acum proştii, invidioşii şi noii activişti politico-ideologici. Pentru că ei, când nu au acces la TV şi la presa scrisă, găsesc un câmp larg al libertăţii pe internet. Acum îşi pot vărsa toate ofurile, toată răutatea şi toate imbecilităţile într-un limbaj fără gramatică”;

 

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Sfaturi pentru şoferi în condiţii de furtuni puternice. Recomandările polițiștilor pentru conducătorii auto

Publicat

Publicitate

Sfaturi pentru şoferi în condiţii de instabilitate atmosferică. Având în vedere prognoza meteo, care anunță instabilitate atmosferică accentuată, ploi torențiale și vijelii în cursul acestor zile, polițiștii atrag atenția conducătorilor auto, dar și pietonilor cu privire la necesitatea adoptării unei conduite preventive în trafic, în scopul reducerii riscului implicării în evenimente rutiere cu consecințe grave, informează alba24.ro.

Sfaturi pentru şoferi în condiţii de instabilitate atmosferică:

  • Dacă vă aflați la volan, păstrați în mers o distanţă de siguranţă mai mare faţă de vehiculele dinainte, nu acţionați brusc mecanismele de direcţie şi frânare şi utilizați cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos.
  • Adaptați permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Dacă partea carosabilă este udă sau chiar acoperită cu peliculă de apă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare. Atenție la gradul de risc ridicat de producere a fenomenului de acvaplanare!
  • Folosiți luminile de întâlnire indiferent de categoria de drum pe care circulați sau distanța pe care o parcurgeți, mai ales în condiţii de vizibilitate redusă generată de precipitații.
  • Asiguraţi buna funcţionare a ştergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!
  • Nu conduceți dacă ați consumat alcool sau dacă sunteți foarte obosiți! Oboseala la volan este la fel de nocivă ca și conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive. În astfel de condiții, crește considerabil riscul de a adormi în timp ce conduceți sau de a avea reacții întârziate în situații extreme.
  • În condiţiile unui trafic aglomerat, pot apărea blocaje temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile.
  • Nu parcați mașinile în preajma copacilor, a clădirilor în stare precară sau sub cablurile de înaltă tensiune!
  • Pietonilor le reamintim necesitatea de a se asigura înainte de a traversa partea carosabilă, să traverseze doar la culoarea verde a semaforului care le este destinat și să nu pătrundă pe carosabil decât după ce au observat că șoferii au oprit pentru a le acorda prioritate. Purtați haine deschise la culoare și cu elemente reflectorizante, pentru a fi reperați mai ușor și mai repede de către șoferi.
  • Celor care circulă pe două roți le transmitem să se deplaseze atent, îndeosebi pe sectoarele de drum în curbă și în intersecții.
  • Fiți prudenți și dați dovadă de responsabilitate! În trafic și nu numai!

Citeste mai mult

Eveniment

Biserica se pregătește de urgiile naturii: „Clopotele vor bate pentru dispersarea norilor”

Publicat

Publicitate

Având în vedere avertizările meteorologice referitoare la mari furtuni şi ploi abundente, care vor cuprinde mai multe regiuni din România, Patriarhia Română îndeamnă clericii și credincioșii din toate eparhiile la rugăciune și solidaritate.

Astfel, duminică, 29 septembrie 2024, la ectenia mare și ectenia întreită din timpul Sfintei Liturghii vor fi incluse cererile speciale „la vreme de necontenire a ploilor” (revărsarea apelor), iar după ectenia întreită va fi citită „Rugăciunea la toată primejdia de obște”.

Totodată, în localitățile care se află sub avertizarea unor furtuni şi ploi puternice, vor fi sunate clopotele bisericilor pentru dispersarea norilor.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Citeste mai mult

Cultura

FOTO: Participarea Muzeului Județean Botoșani la vernisajul expoziției etnografice „Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova”

Publicat

Publicitate

Răspunzând invitației Muzeului Olteniei din Craiova de a lua parte, în calitate de partener, la proiectul expozițional de importanță națională „Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova”, Muzeul Județean Botoșani a participat, pe 27 septembrie 2024, la Craiova, în Sala „C.S. Nicolăescu-Plopșor” a Secției de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, la vernisajul expoziției temporare itinerante, care va putea fi vizitată în intervalul 27 septembrie 2024 – 19 ianuarie 2025.

Muzeul Județean Botoșani a contribuit la ansamblul expozițional cu o suită de obiecte din propria Colecție de Etnografie, incluzând patru scoarțe reprezentative pentru zona Botoșaniului, trăistuțe țesute tradițional din același areal etnografic, precum și obiecte din lemn utilizate în prelucrarea lânii.

 

 

 

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Accident la Dorohoi! O mamă și fiul ei de 17 ani s-au dat peste cap cu mașina

Publicat

Publicitate

Două persoane, o femeie de 55 de ani și fiul ei, de 17 ani, au ajuns la spital în urma unui accident rutier ce s-a produs, în urmă cu puțin timp, pe strada Progresului din municipiul Dorohoi. În eveniment a fost implicat un singur autoturism.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Dorohoi, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și două ambulanțe aparținând Serviciului Județean de Ambulanță.

Pompierii au constatat faptul că autoturismul era răsturnat pe cupolă, iar cele două persoane erau ieșite din interior. Acestea au fost preluate și transportate la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor.

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending