Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (27)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

Emil Iordache: „Pârtia” (Editura „Polirom”, Iaşi, 2017).  Emil Iordache, născut la 16 decembrie 1954 în Movileni (Iaşi) şi decedat  în ziua de  12 octombrie 2005 în Iaşi, a fost critic şi istoric literar, poet, traducător şi publicist. Repartizat, după absolvirea facultăţii, ca profesor în învăţământul gimnazial din satele Bodeasa şi Sârbi din judeţul Botoşani ( 1979-1984), a trecut prin diferite funcţii din cultura botoşăneană, ajungând într-un timp relativ scurt profesor doctor la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, la Catedra de Slavistică. De pe manşeta volumului aflăm că „a  publicat zece cărţi de critică literară, a tradus treizeci de volume şi a îngrijit numeroase ediţii la „Polirom”.  Hăneştiul meu fiind vecin cu localitatea Sârbi, nu au fost puţine situaţiile în care am avut discuţii, unele mai lungi în diferite situaţii, altele mai scurte, acestea din urmă în autobuzul care lega oraşul Săveni de satul Sârbi. Ţin minte că nu i-au plăcut unele articole de publicistică ale mele  şi mi-a spus-o direct. Avea dreptate şi i-am urmat sfaturile. Nu-l ştiam ca romancier şi nu mică mi-a fost surpriza când am aflat despre acest volum.  Romanul are o poveste specială încât editura a simţit nevoia să publice o notă asupra ediţiei: „Romanul „Pârtia” a fost început pe 13 octombrie 1983; pe atunci, Emil Iordache şi soţia sa, Olga, locuiau în orăşelul Săveni din judeţul Botoşani, el fiind profesor în Bodeasa, un sat aflat la şapte kilometri distanţă. În paralel cu traducerile literare din limba rusă, lucra şi la acest manuscris, făcând din când în când schimb de impresii pe marginea lui cu un prieten, profesor de matematică şi coleg al Olgăi Iordache. În urma întâlnirii cu profesorul de matematică, manuscrisul a rămas la acesta din urmă şi, la scurt timp după aceea, familia Iordache s-a mutat în Iaşi.  Din motive necunoscute, romanul a fost abandonat, rămânând în biblioteca profesorului de matematică pentru următoarele trei decenii. Manuscrisul a fost readus la lumină în 2015, când rudele fostului prieten al lui Emil Iordache s-au mutat în Iaşi. La scurt timp după ce s-au instalat aici, i-au restituit Olgăi Iordache romanul, care,  după moartea soţului în 2005, îi aparţinea şi despre care aceasta a aflat abia în acel moment. Manuscrisul este un caiet studenţesc dictando, cu scoarţe negre, scris olograf, cu paginile numerotate de la 1 la 125. La finalul textului nu figurează nici o dată, fiind în schimb menţionată o dată intermediară la începutul părţii a doua (21 decembrie 1983). Pe pagina de titlu este scris de mână: „depus la Ed. „Cartea Românească” (Bucureşti) la 17 aprilie 1984”, însă nu există alte informaţii în acest sens”.

Partajat pe două părţi  intitulate „Un mai răscolitor”şi „O vară fierbinte”, romanul promite a fi o analiză  axată pe două coordonate, una psihologică şi una sociologică, prima ca rezultat al modelului jurnalului intim, a doua bazându-se pe elementele unui jurnal extim.  Acţiunile se ţes pe o etică tipică anului în care a fost scris (1983), una comunistă, în care celebrul PCR (Pile – Cunoştinţe – Relaţii) ajunsese la apogeu, astfel că dialogurile destul de consistente pun în evidenţă spiritul critic al autorului. Fiica responsabilului pieţei din oraşul S., un oarecare Arsenie, termina Liceul Pedagogic şi trebuia să i se pregătească un post în oraş.  O întreagă maşinărie se pune în mişcare  (directorul şcolii, inspectorul de la personal, secretarul cu propaganda din oraş, responsabilul de sindicat, părinţii etc.). Tocmai s-a ivit o ocazie, educatoarea Anişoara Proca a apărut într-o zi goală la fereastra apartamentului. Trebuia  să i se dea o sancţiune şi să fie mutată la o altă grădiniţă. Cum educatoarea nu cedează, se pune în practică întregul arsenal de metode comuniste, şantajul fiind pe primul loc. Finalul nu este explicit, aspect care nu se pliază pe  arhitectura ideatică impusă de autor, fapt ce mă face să cred că ceva s-a întâmplat de romanul  are un final brusc şi neclar. De remarcat cum este figurat personajul Răzvan Taica, directorul şcolii,  bine axat pe un principiu psihologic,  acela că  nimic nu-i întâmplător şi că evenimente  petrecute în tinerețe se repetă la alt nivel și intensitate emoțională la fiecare vârstă. Cei care au un şir de ani și au trăit în orașul Săveni (S. în roman) sau în împrejurările lui, cum sunt eu, aflat la 10 kilometri,  printr-un simplu exerciţiu de descifrare prin nume, fapte şi descrieri pot recunoaşte personaje ca: inspectorul şcolar Suru, directorul Răzvan Taica, profesorul de desen Morun, educatoarea Anişoara Proca, secretarul de partid Dulgheruş,  profesorul Tudorescu,  pensionarul Iosif Nanu,  activistul cultural Titus Caras, profesorul de sport Alexa, profesorul Marţian,  profesorul de fizică Fluierică, cine întruchipează Sultanul etc. Închidem recenzia cu un citat de pe coperta a patra: „Romanul lui Emil Iordache, recent regăsit, este o frescă a unui orăşel de provincie în comunism, loc unde totul se bazează pe relaţii şi influenţe, unde orice este posibil cu condiţia să cunoşti pe cine trebuie, iar numai cei cu un curaj nebun îndrăznesc să stea împotriva valului”.

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Târg de Crăciun, organizat  la Trușești. „Crăciunul, darul iubirii lui Dumnezeu pentru oameni!”, activitate a elevilor de la Liceul „Demostene Botez”

Publicat

Publicitate

„Crăciunul, darul iubirii lui Dumnezeu pentru oameni!”, a fost activitatea elevilor de la Liceul „Demostene Botez” Trușești și a Ansamblului Folcloric „Flori de Busuioc” în cadrul Târgului de Crăciun organizat  la Trușești.

Crăciunul e sărbătoarea care umple de nemurire viaţa noastră muritoare prin coborârea lui Dumnezeu la noi. Iisus a venit ca să ne ridice pe noi la Cer. Acum Cuvântul a devenit Om, iar lumina sfințitoare care s-a concentrat într-o stea, vestește omenirii că începe o nouă eră de iubire și generozitate. Dragostea lui Dumnezeu pentru noi a luat chip omenesc, pentru a ne arăta nouă smerenia și bunătatea, conștientizând că Iisus a ales cea mai smerită cale de a intra în lume.

Copiii, îngeri pământești au vestit Nașterea Domnului printr-o scenetă care a reușit să unească cerul cu pământul.Este vremea colindelor, vremea bucuriei, când minunea naşterii Mântuitorului cuprinde sufletele şi le înobilează. Copiii simbolizează pe îngerii care nu doar au fost prezenți la nașterea Domnului, ci au și vestit-o! Colindele – ca punți de lumină între pământ și cer – înlesnesc comuniunea directă cu Dumnezeu din ceruri. E necesar ca noi să prețuim, să păstrăm, să promovăm și să cântăm colindele, din neam în neam, din generaţie în generaţie, ca pe un odor sfânt, ca pe o dumnezeiască liturghie a iubirii lui Dumnezeu.

„Urăturile de Anul Nou, urăturile în versuri, fac parte din tradiția și obiceiurile populare ale satului românesc. Și astăzi se păstrează datina urătorilor care merg din casă în casă anunțând venirea unui nou an, iar urăturile vechi își găsesc locul în prezent. Asadar, acestea împreună cu jocul cu măști, care este, în fond, o formă tradițională de teatru folcloric, rămân și în prezent să aline sufletele. Să aveți sărbători cu bine, cu frumos în suflete, cu dragoste față de aproapele si bunăstare în casele tuturor!”, a declarat profesoara Cătălina Gania.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Cum se taie porcul de Crăciun în gospodărie: Recomandări legate de igienă și respectarea legislației

Publicat

Publicitate

Sacrificarea porcului de Crăciun este o tradiție profund înrădăcinată în cultura românească, un moment plin de semnificație care aduce familiile împreună în pragul sărbătorilor. Totuși, pentru ca această datină să rămână o bucurie și o experiență autentică, este esențial să fie realizată cu grijă, respectând regulile, siguranța și valorile care o înconjoară, relatează alba24.ro.

Medicii veterinari reamintesc faptul că efectuarea analizelor pentru depistare trichinelozei este obligatorie.

Testul se face în cabinetele medicilor veterinari şi nu durează mai mult de trei minute.

Sacrificarea porcului de Crăciun. Recomandări: 

  • Asigurați-vă că sacrificarea porcului se face în conformitate cu legislația națională. În România, sacrificarea porcilor în gospodărie pentru consum propriu este permisă, dar trebuie notificată medicului veterinar local.
  • După sacrificare, solicitați medicului veterinar efectuarea examenului trichineloscopic pentru a evita riscul infestării cu Trichinella spiralis.
  • Sacrificarea ar trebui să se desfășoare într-un spațiu curat, ferit de praf, murdărie și de animalele de curte.
  • Pregătiți zona din timp, asigurându-vă că aveți acces la apă curentă și uneltele necesare pentru sacrificare și procesare.
  • Purtați echipament de protecție, precum mănuși și șorțuri rezistente, pentru a preveni accidentele și contaminarea cărnii.
  • Carnea și organele trebuie tranșate pe suprafețe curate și igienizate.
  • Depozitați carnea în condiții adecvate: la frigider pentru consum rapid sau la congelator pentru păstrare pe termen lung.
  • Nu consumați carne înainte de primirea rezultatelor examenului trichineloscopic.
  • Asigurați-vă că produsele obținute (cârnați, caltaboși, tobă etc.) sunt preparate și păstrate conform normelor de igienă.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de joi, 19 decembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, joi, 19 decembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 19 decembrie 2024:

Loto 6/49: 13, 25, 18, 39, 19, 41

Loto 5/40: 26, 18, 30, 7, 4, 14

Joker: 19, 24, 42, 8, 44 + 4

Noroc: 1 3 3 8 6 5 2

Publicitate

Noroc Plus: 0 6 4 3 0 2

Super Noroc: 7 6 7 2 0 3

Citeste mai mult

Economie

Vineri se DESCHIDE circulația pe Tronsonul 3 al Autostrăzii Moldovei A7. Ruta între Buzău și Focșani are o lungime de 36,1 km

Publicat

Publicitate

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat astăzi că vineri se deschide circulația pe Tronsonul 3 al Autostrăzii Moldovei A7, pe ruta Buzău-Focșani, care are o lungime de 36,1 km.

Astfel, la finalul acestei săptămâni se va circula pe aproape întreaga de secțiune Buzău-Focșani a A7 (80 km).

De asemenea, Ministrul Grindeanu a mai adăgat că săptămâna viitoare se va deschide circulația pe încă 21 de km din A7, între Dumbrava și Mizil.

Astfel, până la finalul acestui an se va circula pe aproximativ 102 km ai A7, pe 5 dintre cele 13 loturi a căror construcție este finanțată prin PNRR.

“România va avea practic la finalul anului 2024 peste 1.270 km de drum de mare viteză (autostradă și drum expres).

Dezvoltarea infrastructurii rutiere din această zonă a României reprezintă un pas vital pentru creșterea accelerată a performanțelor economice ale Moldovei în următorii ani”, a transmis Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending