Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (259)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

POEME PENTRU GESTIONAREA GÂNDURILOR

Citesc o carte, “Verros – o insulă de-albastru” (Editura “Casa Cărţilor”, Baia Mare, 2024), autoare Maria Donan. Pe cele aproape 400 de pagini, poeta ni se deschide ca şi când ai avea în faţă întreaga psihologie a unui gând (“Gânduri multe! Multe gânduri / lăstărite printre rânduri / prind în pieptu-mi rădăcini / şi îmi cresc păduri de spini”). Maria Donan este o alcătuire transparentă de gânduri care încearcă  a se descrie sub forma unui monolog cristic izvorât din înaltul sentiment al smereniei creştine. Având ca suport elemente biblice, gândurile poetei se instalează în poezie aşa cum un trandafir şi-ar pune când petalele, când ghimpii în acţiune.

Una din situaţiile pe care poeta încearcă s-o rezolve este aceea a gândurilor invazive: cireşii se coc în trupul său, printre gânduri gerul înfloreşte flori de gheaţă, fenomenele naturii se insinuează ca nişte simfonii obligând-o să descopere  alte faţete ale fenomenelor, Prometeu îi umblă prin sânge, permanenta senzaţie că sângele devine apă, lacrimile se retrag în poetă făcându-şi un nou traseu, viscole fără urme de zăpadă îi trec prin corp, grâul încolţeşte în propriu-i trup, groaza i se infiltrează în carne, primăvara, ca o coasă, taie în carnea vie a poetei etc. Poezia şi Prietenii, scrise cu majuscule, sunt două modalităţi de a ieşi de sub teroarea gândirii excesive. Ei îi asigură acel înveliş protector: “Ce s-ar face trunchiul fără scoarţa sa, / chiar de rădăcina e adânc în sol / şi-nfrăţită-n sevă cu acea perdea / de salcâmi puternici, cu ingratul rol / de-a struni nisipuri să n-o ia din loc? // Ar muri desigur, prins în timer-joc / de scrijiletură – jupuit de viu; / îi aud bocitul, chiar acum când scriu, / şi trăiesc sincopa sevei fără rost… // Voi, iubiţi Prieteni, sunteţi şi mi-aţi fost / scoarţă protectoare, caldul adăpost / pentru tot ce cântă în lăuntrul meu… // Numai împreună vom putea mereu / să aducem sevă frunzelor din ram… // Bunii mei Prieteni! Scoarţa mea-balsam…” (“Scoarţa mea- balsam”).

Pentru Maria Donan, gândul este un dar divin. Întregul volum este rezultatul ieşirii, prin poezie, de sub efectele ruminaţiei, de a o ţine sub control. Categoric, „Verros – o insulă de-albastru” este o carte despre  gând şi prelungirea sa în idee, unde îşi găseşte loc tot Universul, remarcându-se şi sentimentul iubirii: „Derutant! / Bizar! Minune! / Nu mai ştiu ce mi se-ntâmplă! / Talpa mea devine / abur! / Şi se-nalţă-ncet spre… / tâmplă / ca o ceaţă din Genune! // Mă apasă greu / călcâiul / prin trăiri! Prin raţiune! / Prin celulele nebune / de durere! / De iubire! // Tâmpla mi-e mai grea / ca piatra / şi îmi sfâşie-n cădere / Inima – // Fierbinte-i Vatra! / Arde gândul în tăcere…” („Cuantica iubirii”).

Dincolo de gând trebuie remarcat respectul faţă de cuvânt al poetei şi faţă de cei care au dat cuvântului importanţa cuvenită. Maria Donan se risipeşte din când în când prin poezie, pleacă din ea spre o „insulă de-albastru”. Se simte cum cineva nu-i deschide larg uşa  cercului egret care înglobează albastrul metafizic, astfel că şi-a inventat propriul său tărâm, Verros, cuvânt valiză dat de Vers şi Eros., locul unde printre ierburi cresc şi trandafiri albaştri, unde „cohorte de fluturi coboară din stele”. În Verros, Maria Donan este mesteacăn alb în gerul iernii, permanent preocupată să izgonească moartea, observând disperare chiar şi în frunzele care cad. Se mai crede poeta  un curcubeu într-o daltonistă lume, dar şi căutătoare în zadar de praf de stele. În Verros-ul Mariei Donan, viaţa e zgomot şi iubire, iar femeia este un foc între alb şi verde.

Publicitate

Tărâmul inventat de poeta în discuţie  se supune unui timp  a cărui scurgere este bine explicată de metafora „mirabila clepsidră” introdusă printr-o filiaţie cu „mirabila sămânţă” de către Valeriu Stoica: „Ceea ce se scurge prin fanta care desparte cele două spaţii ale clepsidrei este altceva decât materia fragmentată în cristale de nisip. Este însăşi viaţa. Adunată în materia vie a cuvintelor, care-şi schimbă veşmintele în trecerea dintr-un spaţiu în altul. Măsură a timpului, trecerea este şi un proces de metamorfoză”. La Maria Donan  ticăie ceasul „tic-tic”, timpului, ca o felie de tort a vieţii, îi dispare graniţa de fier, orele aleargă sângerând, cuvintele curg secundă cu secundă, iar ceasurile nu au timp însă, permanent, îi ţin calea vrând să-i vorbească.

Să remarcăm o bună gestionare a gândurilor a acestei poete, „femeie ce arde sub pleoape cortină”.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică, la Botoșani. Localitățile vizate. Populația a fost avertizată prin mesaj RO-ALERT

Publicat

Publicitate

Meteorologii au emis o avertizare tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică pentru mai multe localități din județul Botoșani valabilă de astăzi, până la ora 20:00.

Localitățile vizate sunt: Dorohoi, Ungureni, Hudești, Trușești, Ștefănești, Coțușca, Suharău, Havârna, Vorniceni, Răchiți, Ibănești, Șendriceni, Cristinești, Avrămeni, Dersca, George Enescu, Gorbănești, Manoleasa, Hilișeu-Horia, Vlăsinești, Broscăuți, Mileanca, Dângeni, Pomârla, Roma, Unțeni, Știubieni, Darabani, Drăgușeni, Durnești, Nicșeni, Dobârceni, Corlăteni, Mihălășeni, Cordăreni, Hănești, Săveni, Ripiceni, Concești, Lozna, Dimăcheni și Adășeni.

Se vor semnala : averse torențiale care vor acumula 25…40 l/mp, vijelie cu rafale de 50…70 km/h, grindină (2…3 cm), descărcări electrice.

Populația a fost avertizată prin mesaj RO-ALERT.

Evoluţia fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional al ISU Botoșani.

Echipajele de pompieri de la toate subunitățile din județ sunt pregătite să intervină, în cel mai scurt timp, în sprijinul cetățenilor.

Publicitate

Pentru a preveni situațiile de urgență, recomandăm cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

– fiți prudenți atunci când vă aflați pe stradă și evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți;

– nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt;

– parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;

– îndepărtați copacii sau ramurile uscate care, pe timpul unei furtuni, ar putea cădea şi provoca victime sau pagube materiale;

– nu atingeți firele căzute la pământ;

– curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;

– nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile / canalele de colectare a apei.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

https://fiipregatit.ro/ghiduri/inundatii-despre-8-9#despre-33

https://fiipregatit.ro/ghiduri/furtuna-despre-8-6#siguranta-in-caz-de-furtuna-23

Citeste mai mult

Educație

„Tradiții și credință pentru viitor”: Proiect al Liceului „Demostene Botez” Trușești și Parohiei Drislea pentru păstrarea identității naționale

Publicat

Publicitate

Liceul „Demostene Botez” Trușești în parteneriat cu Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” Drislea implementează proiectul interinstituțional „Păstrarea identității naționale prin tradiții și credință!”.

Proiectul urmărește menținerea și transmiterea valorilor, obiceiurilor și credințelor românești de-a lungul generațiilor. Acest lucru implică conștientizarea și aprecierea moștenirii culturale, precum și practicarea tradițiilor și a credințelor care definesc identitatea națională. Păstrarea identității naționale prin tradiții și credință este esențială pentru consolidarea coeziunii sociale, promovarea valorilor, rezistența la globalizare, precum și educația generațiilor viitoare.

Ideea acestui proiect aparține unor oameni care știu să ofere dragoste, valoare și respect copiilor și anume: director Grădinaru Vranciu Cristina, preot paroh Burdulea Toma și profesorii Gania Cătălina și Ionescu Ana Claudia. Păstrarea identității naționale prin tradiții și credință este o responsabilitate comună pentru ȘCOALĂ și BISERICĂ care ne ajută să ne cunoaștem, să ne afirmăm și să construim un viitor în care valorile noastre să fie respectate și apreciate. Tradițiile și credințele comune pot uni oamenii și pot crea un sentiment de apartenență.

Identitatea națională românească trebuie păstrată în sufletul fiecărui român, oriunde s-ar afla, de aceea mecanismele și instrumentele pentru păstrarea identității naționale trebuie să pună accent pe generația tânără care poate duce mai departe credința noastră ortodoxă și tradițiile specifice poporului român. Biserica a fost dintotdeauna un stâlp al culturii și spiritualității românești. Liturghia, săvârșită neîntrerupt în limba română a consolidat dintotdeauna legăturile dintre credință, cultură și neam.

Preotul paroh Toma Burdulea a precizat că trebuie să ne rugăm ca Dumnezeu să ne binecuvânteze viitorul prin unitate, să ne dea putere să rămânem statornici în credință și în dragostea de neam. Deși trăim în epoca globalizării, o epocă în care culturile se amestecă, apărarea identității este o datorie sacră a fiecăruia, iar derularea proiectului încearcă să facă tocmai acest lucru.

Comunicat de presă

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Măsurile de austeritate din primul pachet fiscal intră în vigoare. Legea a fost promulgată de președintele Nicușor Dan

Publicat

Publicitate

Legea cu pachetul de măsuri de austeritate intră în vigoare. Aceasta a fost promulgată, vineri, de președintele Nicușor Dan.

Este vorba despre primul pachet de măsuri fiscale, pentru care Guvernul Bolojan și-a asumat răspunderea în Parlament. Acestea intră în vigoare de la 1 august.

„Tocmai ce am semnat primul pachet și, după cum știți, tehnic este consistent. (…) La început de august o să avem o asumare a Guvernului în Parlament (pe al doilea pachet, n.red.). Bineînțeles că atunci când iei măsuri care reduc cheltuielile, e dificil contactul dintre politicieni și populație și de asta apar disensiuni în coaliție”, a declarat Nicușor Dan, într-o conferință de presă la Salzburg, potrivit g4media.ro

Măsurile de austeritate ce intră în vigoare. Două cote de TVA

Cele mai importante măsuri prevăzute în acest pachet sunt impunerea a două cote de TVA de 11 și 21%, majorarea accizelor pentru alcool, carburanți și țigări.

Va fi majorat impozitul pentru bănci, impozitul pe dividende ajunge de la 10% la 16%.

Va rămâne cotă redusă de 11% pentru: medicamente, alimente, alimentare cu apă și canalizare, animale și păsări vii din specii domestice, cazare în sector hotelier, servicii de restaurant și catering.

Publicitate

Aceeași cotă (11% TVA) rămâne pentru:

  • livrare de manuale școlare, cărți, ziare, reviste, acces la muzee, case memoriale, monumente, grădini zoologice și botanice
  • livrare lemn de foc, energie termică în sezon rece, locuințe sociale
  • prestări servicii în producția agricolă, livrare îngrășăminte și pesticide

CASS pentru pensionarii cu venituri peste 3000 de lei

De asemenea, se introduce contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru pensionarii cu pensii de peste 3.000 de lei.

De la 1 august 2025, se introduce a obligației de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din pensii, pentru partea care depășește suma de 3.000 lei lunar. Se va aplica temporar, până la 1 ianuarie 2028. Contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată se stabilește prin deducerea din venitul brut a plafonului lunar de 3.000 de lei, pentru fiecare drept de pensie.

Pentru categoriile de persoane pentru care s-a eliminat excepția de la plata CASS, această contribuție se va reține la sursă de către serviciile deconcentrate ale Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, fără a fi nevoie de depunerea declarațiilor de venit.

În cazul coasiguraților (soț, soție, părinți fără venituri proprii), pentru dobândirea calității de asigurat se propune ca plata CASS să se facă prin depunerea unei declarații de venit prin care se exercită opțiunea, cu plata contribuției în două tranșe după cum urmează:

  • 25% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, la data depunerii declarației prin care se exercită opțiunea
  • 75% din contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui în care s-a exercitat opțiunea.

Alte prevederi din primul pachet de măsuri de austeritate

  • reducerea finanțării partidelor politice în anul 2026 cu 40% comparativ cu anul 2024
  • mamele minore reintegrate într-o unitate de învățământ vor beneficia în continuare de o bursă lunară în cuantum de 700 de lei pe perioada desfășurării activităților didactice, cu condiția frecventării orelor de curs

Personalul didactic de conducere, de îndrumare și control va putea fi degrevat de norma didactică de predare, după cum urmează:

  • personalul didactic de conducere al unităților de educație extrașcolară, casele corpului didactic, centrele județene de resurse și asistență educațională/ Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională și centrele de excelență, cu până la 30% din norma didactică de predare-învățare-evaluare
  • personalul didactic de conducere din unitățile de învățământ preuniversitar, personalul didactic de conducere, de îndrumare și control din inspectoratele școlare județene/ Inspectoratul Școlar al Municipiului București, cu până la 50% din norma didactică de predare-învățare-evaluare
  • parțial, pentru persoanele desemnate de federațiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învățământ preuniversitar, ca urmare a participării acestora la procesul de monitorizare și evaluare a calității sistemului de învățământ

Numărul de copii pentru formațiunile de studiu (grupe sau clase) în ceea ce privește învățământul cu predare în limbile minorităților naționale, precum și învățământul cu predare în limba română organizat în unități administrativ-teritoriale în care o minoritate națională constituie majoritatea populației se organizează astfel:

  • unități de învățământ cu personalitate juridică, cu un număr minim de antepreșcolari/preșcolari/elevi echivalent cu 60% din numărul standard
  • formațiunile de studiu, grupe sau clase cuprind un număr de antepreșcolari/preșcolari/elevi echivalent cu 80% din numărul standard.

Modificări în domeniul jocurilor de noroc

Majorarea cotelor de impunere asupra veniturilor obținute din jocuri de noroc cu procente cuprinse între 30% și 40%:

  • impozitarea pentru operatori va crește de la 21% – la 30%
  • impozitarea pentru jucători va crește de la 3% la 4% (taxa de retragere a banilor)
  • crește cu 30% taxa pe aparat

Se introduce obligativitatea producătorilor de a instala GPS-uri în toate aparatele.

Al doilea pachet fiscal va include reforma pensiilor speciale și reorganizarea consiliilor de administrație ale companiilor de stat.

Citeste mai mult

Eveniment

Polițist de la Vama Siret, arestat pentru implicare într-o rețea de trafic de droguri la frontiera româno-ucraineană

Publicat

Publicitate

Un agent de poliție de la vama Siret a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de DIICOT că făcea partea dintr-o rețea de traficanți de droguri, care acționa la frontiera româno-ucraineană.

În același dosar este implicată și fosta soție a polițistului, care a fost plasată în arest la domiciliu.

Potrivit unor surse judiciare, deși erau divorțați, cei doi locuiau în continuare împreună cu copiii lor. Ambii erau și consumatori de droguri și se ocupau de vânzarea de substanțe interzise.

DIICOT a anunțat vineri că procurorii de la Serviciul Teritorial Suceava au reținut o femeie și patru bărbați, dintre care unul este agent de poliție de frontieră în cadrul SPF Siret, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic internațional de droguri de mare risc, deținere de droguri de risc și de mare risc pentru consumul propriu și punerea la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unei locuințe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri.

În dosar mai sunt cercetați alți opt suspecți (șase bărbați și două femei), în sarcina cărora s-au reținut infracțiunile de trafic de droguri de mare risc și deținere de droguri de mare risc pentru consumul propriu, fără drept.

Anchetatorii susțin că, în anul 2022, polițistul și un cetățean ucrainean au constituit o grupare specializată în introducerea, în mod ilegal în România din Ucraina, prin PTF Siret, a unor importante cantități de amfetamină (drog de mare risc), destinate comercializării. Ulterior, la acest grup a aderat un alt traficant.

Publicitate

În cadrul acestei grupări, polițistul a avut un rol determinant în aprovizionarea cu droguri, el fiind cel care stabilea perioadele optime de achiziționare.

Astfel, în perioada 2022 – martie 2023, polițistul l-a transportat, cu autoturismul, pe unul dintre membrii grupării (cetățean român) în zona de frontieră, de unde acesta din urmă traversa pe jos frontiera de stat, achiziționa drogurile, iar ulterior revenea în țară pe aceeași rută, fiind din nou preluat de agentul de poliție cu același mijloc de transport.

Pentru fiecare tranzacție, suma plătită era de aproximativ 5.000 de lei, iar inculpații care aveau rolul de cărăuși disimulau substanțele interzise în lenjeria intimă.

Procurorii mai spun că, în intervalul 2022 – aprilie 2025, în mod repetat, polițistul a procurat 3-CMC (drog de mare risc, cunoscut sub denumirea generică de ‘cristal’), droguri pe care le-a vândut cu suma de 200 lei pentru un gram, fiind ajutat în acest sens de fosta soție.

Cei doi mai sunt acuzați că au oferit cu titlu gratuit și vândut droguri de mare risc, cu ocazia unor evenimente private organizate acasă la ei, unde au participat și minori. De asemenea, polițistul și femeia au deținut, pentru consum propriu, diferite cantități de amfetamină (drog de mare risc), substanță cristalină 3-CMC (drog de mare risc) și canabis (drog de risc), într-un imobil (proprietate comună), unde locuiau împreună cu copiii lor.

Polițistul a fost arestat preventiv, iar fosta soție a fost plasată în arest la domiciliu. Alți trei membri ai grupării sunt cercetați în libertate sub control judiciar. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending