Connect with us
Publicitate

Actualitate

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (258)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

DE VORBĂ CU SCRIITORUL ŞI CANTAUTORUL VASILE TĂNASE

Georgică Manole: Locul copilăriei rămâne impregnat în ADN-ul spiritual al fiecăruia dintre noi. Ce vă mai amintiţi despre timpurile de atunci?

Vasile Tănase: M-am născut la 1 ianuarie 1949, la Dorohoi, judeţul Botoşani, din părinţii Victor (dorohoian) şi Liudmila (din Comuna Lipnic, județul Soroca). Şcoala primară am urmat-o în localităţile Plopenii Mari, judeţul Botoşani şi Rediu, judeţul Iaşi, iar Gimnaziul – în localitatea Murgeni, judeţul Vaslui. Aici încep şi Liceul, pe care îl termin în localitatea Truşeşti, judeţul Botoşani, în anul 1967. Acum, debutez cu versuri, în revista liceului. Schimbarea localităţilor corespunde serviciului, ca şef de gară CFR, al tatălui meu. Între anii 1967 – 1972, am urmat Facultatea de Construcţii, la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi.

  1. M.: Cum au contribuit studiile absolvite, titlurile dobândite şi activitatea profesională la edificiul personalităţii omului Vasile Tănase?
  2. T.: Atât cunoștințele profesionale, cât și experiența acumulată pe șantierele de construcții și instalații sau la catedră, ca profesor cu gradul I (discipline tehnice), la câteva licee, mi-au dezvoltat spiritul de consacrare totală, față de muncă, precum și iubirea față de toți semenii, alături de care mi-am desfășurat activitatea. Desigur că toate acestea nu le-aș fi putut dobândi și manifesta, decât prin credința nezdruncinată în Dumnezeu!
  3. M.: Deşi prin studii sunteţi de factură ştiinţifică, aţi fost atras şi de o vie activitate extraprofesională, cu precădere în domenii ale culturii. Care sunt aceste domenii, dar mai ales cum s-a produs declicul ce a făcut să vă îndreptaţi spre aceste domenii?
  4. T.: Factorul hotărâtor l-a constituit educația minunată oferită de părinții mei. Ambii aveau gusturi pentru literatură și muzică, spectacole de teatru și operă, filme artistice, cântări la micile petreceri în familie.

Ca urmare, atât ca licean, cât și ca student, apoi ca inginer și profesor, am participat activ la diverse manifestări cultural-artistice, concursuri, festivaluri, fiind atât cantautor, cât și actor amator, iar concomitent și redactor, la diverse publicații județene.

  1. M.: Faceţi o prezentare a operei dumneavoastră, apoi aş vrea să insistaţi puţin asupra volumului „Castelul cu speranţe”.
  2. T.: Cam pretențios termenul de ,,operă”, întrucât majoritatea creațiilor mele literare și muzicale au apărut ,,împrăștiate” prin diverse antologii de autori. Considerând că bibliotecile mai sunt frecventate doar de persoane care sunt obligate să studieze bibliografii pentru diverse examene și multe cărți primite sau cumpărate zac necitite, în majoritatea caselor de snobi, am sentimentul că ar fi superfluă apariția de noi și noi editări tipografice, în librării și biblioteci! Trist și adevărat: lumea nu mai are răbdare să inhaleze ,,mirosul” paginilor unei cărți, nu doar în format clasic, dar și electronic!

Așa că nu mi-am propus să scriu ceva, doar ca să-mi umplu palmaresul de autor, ci doar pentru a-mi expune câteva idei literare și muzicale ce mi s-au părut oarecum demne de luat în seamă. Deci m-am limitat la opiniile reportericești, prin diverse publicații ori versuri și proză prin antologii. Cartea ,,Castelul cu speranțe” a apărut la îndemnul unor apropiați, primind titlul atât de sugestiv, cât și prefața excelentă, din partea entuziastului fondator și director al Revistei ,,Memento Mori”, domnul Ovidiu CHELARU. Mi-am propus să nu plictisesc cititorii doar cu un singur gen literar, ci să le ofer un florilegiu de balade, fabule, rondeluri, schițe și sonete.

Publicitate
  1. M.: Ştiu că aveţi preocupări şi în domeniul umorului. Faceţi un laudatio epigramei.
  2. T.: Fiind tot o formă de divertisment, aș menționa mai întâi numeroasele integrame și careuri de rebus, atât tematice, cât, mai ales, de definiții, cu preponderență în fostul Ziar sucevean ,,NordPress”. Epigramele au avut șansa de publicare, mai ales, în ,,Viața Botoșanilor”, condusă exemplar de către domnul Traian APETREI. Cred că epigrama are un impact inexorabil asupra tarelor umane, încât aș considera-o chiar o microsatiră adresată atât unor indivizi, precum și unor categorii social-politice!
  3. M.: Sunteţi membru al Cenaclului literar-muzical al Asociaţiei Culturale „Dorohoi”. Ce trebuie să reţină istoria culturii despre acest cenaclu?
  4. T.: Deși am aflat că s-a născut cu mulți ani în urmă, mă bucur că m-am numărat printre membrii care i-am pus gând bun, după ce, la Casa Culturii Dorohoiene, a încetat funcționarea Cenaclului ,,Editor-Arte” (după pensionarea doamnei director Valuța MURARIU).

Întâlnirile membrilor Asociației Culturale ,,Dorohoi” sunt cvasi-bilunare, cu unele excepții, iar membrii își prezintă creațiile literare proprii, opinând elogiativ sau critic asupra lor. Pentru a-i colora muzical ședințele, unii membri (inclusiv, subsemnatul) sau invitați prezintă scurte recitaluri de piese folk.

  1. M.: O întrebare pe care o pun tuturor intervievaţilor: În ce relaţie vă aflaţi cu Eminescu? Ce aveţi de spus în apărarea lui?
  2. T.: Dacă v-aș răspunde că la susținerea bacalaureatului, dintre cele două subiecte, la alegere: ,,Romanul istoric sadovenian” și ,,Tematica liricii eminesciene”, am optat pentru a doua (scriind vreo nouă pagini A4, cu exemple de versuri ale Poetului), v-aș convinge din start! Eminescu este icoana vie din sufletele tuturor Românilor de bună credință! Este nu doar Luceafăr al Poeziei, nu doar un desăvârșit șlefuitor al Limbii Române, dar și un Martir, pe altarul Românismului! Este de datoria sacră a Academiei Române să-l declare membru post mortem al ei și, împreună cu organele de justiție, să judece cauza reală a morții sale și să-i condamne retroactiv pe criminalii care l-au batjocorit și ucis! Ca simplu epigon al său, i-am dedicat câteva compoziții folk, pe versurile sale, precum și poeziile ,,Recunoștință pentru Eminescu” și ,,Denigratorilor lui Eminescu”, publicate în ,,Memento Mori”, respectiv, în antologia ,,MIHAI EMINESCU PAS CU PAS”, a regretatei Viorica URSACHI.
  3. M.: Dăruiţi o epigramă cititorilor noştri.
  4. T.: Întrucât, pe lângă scumpirea facturilor de gaz metan, de către ,,băieții deștepți”, ne amenință și desființarea centralelor pe gaz, pe criterii de reducere a bioxidului de carbon, reiau una improvizată în finalul unui cerc pedagogic, la Liceul ,,Elie RADU”, cu ani în urmă:

O CONSTATARE EXPLOZIVĂ: Cum gaz metanul s-a redus/ Și simți a frigului dojană,/ E semn că pe-undeva, pe sus,/ Se arde gazul… de pomană”! (imaginea preluată din clementmedia.ro)

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Concursul eparhial de cunoaștere a Noului Testament, ediția a șasea. Când se încheie perioada de înscriere. Tema de anul acesta

Publicat

Publicitate

Mai sunt două săptămâni până expiră perioada de înscriere la a șasea ediție a Concursului eparhial de cunoaştere a Noului Testament. Înaltpreasfiţitul Părinte Mitropolit Teofan a aprobat desfăşurarea competiției duhovnicești, cu tema Sfânta Evanghelie după Matei, în ziua de 16 noiembrie 2024.

Concursul de cunoaştere a Noului Testament este un proiect al Departamentului Misiune pentru Tineret din cadrul Sectorului Misiune al Arhiepiscopiei Iaşilor care are drept scop:

încurajarea tinerilor de a participa la viaţa Bisericii, prin crearea unui context favorabil împărtăşirii valorilor acesteia şi descoperirii cuvântului Evangheliei;

•      încurajarea tinerilor să citească Noul Testament.

Etapele concursului:

•      10 octombrie – 8 noiembrie 2024: înscrierea participanţilor la părintele responsabil de tineret din protopopiat;

Publicitate
  • 9 noiembrie 2024: desfăşurarea etapei pe protopopiat a concursului
  • 16 noiembrie 2024: desfăşurarea etapei judeţene şi a celei finale, la Iaşi.

Date organizatorice:

•    Sâmbătă, 9 noiembrie 2024, într-o locaţie şi la o oră ce vor fi stabilite de părintele

protopop, în acord cu responsabilul de tineret din protopopiat şi cu misionarul protopopesc,

Publicitate

se va organiza etapa pe protopopiat a concursului. întrebările şi jurizarea se vor realiza

de către o comisie locală stabilită de părintele responsabil de tineret în consultare cu

părintele misionar protopopesc şi cu părintele protopop;

• Sâmbătă, 16 noiembrie 2024, se va desfăşura la Iaşi, etapa judeţeană (între orele 10:00 – 13:00) şi etapa finală (între orele 15:00 – 18:00) a concursului în sălile Muzeului Mitropolitan.

–    întrebările vor fi formulate pe baza temei: Sfânta Evanghelie după Matei

– evenimentul se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16-19 ani (cu menţiunea că pot participa şi tineri cu vârste mai mici);

– concursul va fi jurizat de o comisie de evaluare care va desemna trei câştigători;

– premiile de la etapa finală constau în bani în valoare de: 500 lei – locul I, 400 lei – locul al II-lea, 300 lei – locul al III-lea;

– pentru Protopopiatul Botoşani sunt alocate 14 locuri (distribuirea locurilor pentru acest concurs s-a făcut după numărul parohiilor din fiecare protopopiat; în cazul în care sunt mai mulţi doritori, aceştia vor fi selectaţi în urma etapei pe protopopiat sau se va suplimenta numărul de locuri, dacă vor fi protopopiate care nu au ocupat toate locurile alocate);

– pentru toţi participanţii la etapa judeţeană şi cea finală, Departamentul Misiune pentru Tineret va oferi o gustare de prânz.

Necesar din partea fiecărui protopopiat:

•    promovarea concursului la nivelul întregului protopopiat, pentru a oferi şansa participării fiecărui tânăr care îşi doreşte acest lucru;

•    stabilirea unei locaţii în care să se desfăşoare concursul;

  • redactarea întrebărilor pentru concurs şi stabilirea unei comisii de jurizare pentru etapa de protopopiat;
  • înscrierea tinerilor participanţi de către responsabilul de tineret şi trimiterea listei cu finaliştii pentru etapa judeţeană până la data de 12 noiembrie 2024.

Bibliografie: Sfânta Scriptură: Sfânta Evanghelie după Matei, capitolele: 1- 28;

Persoana responsabilă din partea Departamentului Misiune pentru Tineret de această activitate este Pr. Ioan Puiu, pe care îl puteţi contacta pentru informaţii, nelămuriri sau propuneri la numărul de telefon 0740857327 sau pe adresa de email prioanpuiu@yahoo.com

Citeste mai mult

Eveniment

Peste o sută de botoșăneni au cerut intervenția polițiștilor prin 112, weekendul trecut

Publicat

Publicitate

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, intervenind la peste 100 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel la 112.

Zilnic, prin prezența activă în spațiul public, în cadrul activităților specifice, și prin intervenția acestora, atunci când situația o impune, polițiștii acționează în scop preventiv, pentru siguranța cetățenilor și reducerea faptelor antisociale. Totodată, prin măsurile de sancționare prevăzute de lege,  se urmărește descurajarea celor care comit astfel de fapte să recidiveze.

Astfel, în această perioadă, au fost organizate 12 acțiuni punctuale, atât pentru prevenirea accidentelor rutiere, cât și pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică în rândul cetățenilor. În cadrul activităților desgășurate de polițiști, au fost aplicate peste 400 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 220.000 de lei.

 

Cele mai multe dintre sancțiuni au fost aplicate pentru abateri la regimul rutier și pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

Publicitate

Totodată, au fost reținute 48 de permise de conducere, peste 30 dintre acestea fiind reținute pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

 

În aceeași perioadă, a fost reținută o persoană pentru infracțiunea de furt și au fost emise patru ordine de protecție provizorii pentru infracțiunea de violență în familie.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer de 35 de ani, din Săveni, urmărit doi kilometri de polițiști pentru că nu a oprit la semnal

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Vlăsinești, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, pe D.N. 29, au observat un autoturism care se deplasa haotic pe D.N. 29. Polițiștii au pus în funcțiune semnalele acustice și luminoase, somând conducătorul auto să oprească autoturismul.

 

Întrucât acesta și-a continuat deplasarea, s-a procedat la urmărirea sa, pe o distanță de aproximativ doi kilometri, când a fost forțat să oprească pe marginea părții carosabile.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit identitatea conducătorului a auto, în persoana unui bărbat, de 35 de ani, din orașul Săveni, precum și faptul că acesta se afla sub influența alcoolului, 0,52 mg/l în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

 

Publicitate

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Un soț bătăuș de 47 de ani, din municipiul Botoșani, a fost scos din locuință cu forța

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani au emis ordin de protecție provizoriu pe numele unui bărbat, de 47 de ani, din municipiul Botoșani, pentru faptul că a avut un comportament agresiv la adresa soției sale.

Ordinul de protecție a fost emis pe o perioadă de 5 zile, iar bărbatul a fost evacuat din domiciliu având mai multe obligații, printre care și aceea de a nu se apropia la o distanță mai mică de 100 de metri, față de locuință și de soția sa. În situația a în care nu sunt respectate aceste obligații, se vor demara cercetări pentru infracțiunea de încălcare a ordinului de protecție, iar față de aceștia poate fi dispusă o măsură privativă de libertate.

 

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de violență în familie, urmând ca în funcție de rezultate să fie dispuse măsuri legale.

Măsurile de siguranță care se pot lua în cazul violenței în familie 

Măsurile de siguranţă au ca scop eliminarea stării de pericol public şi prevenirea infracţionalităţii în general.

Publicitate

Astfel,  Legea nr. 217/2003 Rep., pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, prevede instituirea Ordinului de protecţie. Potrivit prevederilor art.23, ordinul de protecţie reprezintă hotărârea emisă de instanţa de judecată cu caracter provizoriu, prin care aceasta dispune, la solicitarea unei persoane a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei, una sau mai multe dintre următoarele măsuri/obligaţii/interdicţii:

evacuarea temporară a agresorului din locuința familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;

reintegrarea victimei, și după caz, a copiilor în locuința familiei;

Publicitate

obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de copiii acesteia sau față de alte rude ale acesteia, ori  față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ ale victimei.

interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau orice alt mod cu victima.

 

Victima violenței în familie se poate adresa:

-Poliției pentru a depune o plângere;

– unei unități spitalicești, pentru a primi îngrijiri medicale;

  – Medicului legist pentru a obține certificat medico legal;

-Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului pentru a beneficia de servicii sociale complexe, mai ales în cazul în care sunt implicați copiii victimei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending