Connect with us
Publicitate

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (255)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

EXISTĂM PENTRU CĂ SUNTEM ÎNTREBAŢI

 

Elizia Şi Vasile Lefter şi-au strâns „interviurile la două microfoane” într-un volum cu titlul „Cine sunteţi Dumneavoastră?” (Editura „Agata”, Botoşani, 2024).  Dialogurile au fost publicate în revista „Luceafărul” şi „Ziarul de Vrancea” în perioada 2022 – 2024 , având un subtitlu destul de interesant: „Prin departe… aproape! Prin aproape… aproape!”. Subtitlul a fost inspirat de  volumul de debut („Prin departe şi aproape, „Junimea”, 1976) al colegului său de facultate şi cameră la căminul studenţesc din Iaşi, Dumitru Ţiganiuc.  Înainte de toate, Vasile Lefter este adept al jurnalismului scris, despre care spuneam într-un articol mai vechi faptul că  „discursul lui Vasile Lefter foloseşte stilul de scriere adecvat ca varietate funcţională a limbii literare, fiind evidentă calitatea de filolog. Apropierea de  eseu este evidentă, multitudinea de citate înnobilează textul, trimiterile tăioase creează permanente adieri de pamflet, iar peste tot îşi face prezenţa câte o litotă care, pusă la locul potrivit, nu neagă şi nici nu atenuează ideea ci o „sporeşte” în sensul în care Blaga spunea că „eu cu lumina mea sporesc a lumii taină”. Ca romancier afirmam  că Vasile Lefter ne dă o lecţie de naratologie aplicată, propunându-ne un univers fictiv specific SF-ului, dar, adaug,  nu chiar atât de neverosimil.

Ca intervievator, alături de Elizia Lefter,  aduce în faţa cititorilor  26 de nume care alcătuiesc baza edificiului afectiv  al celor doi profesori.  Răspund, având la dispoziţie libertatea de idei în cadrul răspunsurilor şi nefiind restricţii privind dimensiunea lor, următorii:  Simina Lazăr,  Ofelia Uta Burcea, Andrei Daniel Lefter, Eugen Târcoveanu, Emil Onea, Nicolae Damian, Nicuşor Mâţu Cosca, Dumitru Săndulache,  Constantin Pavel,  Costică Neagu, Culiţă Ioan Uşurelu, Ionuţ Iliescu,  Georgică Manole,  Sorin Francu, Angel Tîlvăr,  Toader Răduţă,  Mircea Rond,  Ion Gr. Cherciu,  Ion Miron, Vasile Macovei,  Mariana Bogdan,  Igor Bezverhnii, Ioan Potop,  Maria Cernătescu, Daniel Muşat Mureşanu şi Ion Istrate.

Publicitate

Întrebările sunt astfel concepute încât partenerii de dialog  sunt obligaţi ca în răspunsurile  lor să apeleze la elemente autobiografice, analize cu caracter psihologic şi sociologic, la incursiuni în trecutul lor şi, implicit, la prezentarea unor întâmplări care pot completa paleta de date ale unor domenii din sfera culturală, ştiinţifică, psihologică, pedagogică, istorică, sociologică etc. Fiecare personaj, şi spun aceasta fiindcă autorii  au  avut grijă ca din fiecare intervievat să facă un personaj,  a fost transformat într-un sistem de referinţă. Întrebările sunt astfel concepute încât se utilizează la maxim  acumulările autoreferenţiale şi, mai ales, acumulările pe care le-a dat-o studiile făcute. Un psiholog ar reţine de la fiecare intervievat cu ce eforturi personale au putut ieşi de sub apăsarea obsesiilor.  Un sociolog ar fi interesat de acomodarea profesională şi socială în urma dislocărilor, voite sau nu, din topos, cu precădere a acelora  supuşi sintagmei „prin departe… aproape”.

Vasile Lefter a luat câteva interviuri unor foști elevi pe care i-a avut în primii săi ani de profesorat  la Liceul din Vidra (Vrancea): poetul Toader Răduţă, inginer, autor a trei volume; poeta Maria Cernătescu, autoare a trei cărţi de poezie, artist plastic; eseistul Georgică Manole, autor a 12 cărţi, profesor de matematică şi fizică; Nicuşor Mâţu Cosca, un maestru al acuarelei, cu expoziţii naţionale şi internaţionale.

Dialogurile provocate de cei doi autori trec prin toate disciplinele auxiliare. De aici şi multitudinea preocupărilor celor intervievaţi. Fiecare încearcă să se instaleze pe pietricica lui din acest volum ca un mozaic, însă Elizia şi Vasile Lefter au ştiinţa de a-i scoate, mutându-i pe alte pietricele asigurând vaste areale de interdisciplinaritate. Întâlnim doctori în geografie, informaticieni, muzicieni, caricaturişti,  filologi, muzeografi, actori, militari, medici, profesori etc. Se citeşte cu interes acest volum cât o mică enciclopedie. Dacă este un miracol că exişti fără să fii întrebat, cei doi autori ne fac să existăm pentru că suntem întrebaţi.

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Educație

Cât stau în vacanță elevii. Data la care încep cursurile în toamnă. Calendar

Publicat

Publicitate

Anul școlar 2024-2025. Elevii vor avea 36 de săptămâni de școală, în anul școlar următor. Au fost stabilite și perioadele de vacanță, între modulele de cursuri, informează alba24.ro.

Prima zi de cursuri în anul școlar 2024-2025 va fi luni, 9 septembrie. Prima vacanță va fi din 26 octombrie.

Anul școlar 2024-2025

Potrivit OME 3.694/2024 anul școlar 2024—2025 are o durată de 36 de săptămâni de cursuri. Cursurile anului școlar 2024—2025 încep la data de 9 septembrie 2024.

Prin excepție

  • pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 6 iunie 2025
  • pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 13 iunie 2025
  • pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor prevăzute la lit. a) și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 iunie 2025
  • pentru clasele din învățământul postliceal, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare.

Calendar școlar 2024-2025. Cursuri și vacanțe

  • Cursuri: de luni, 9 septembrie 2024, până vineri, 25 octombrie 2024
  • Vacanță: de sâmbătă, 26 octombrie 2024, până duminică, 3 noiembrie 2024
  • Cursuri: de luni, 4 noiembrie 2024, până vineri, 20 decembrie 2024
  • Vacanța de iarnă: de sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marți, 7 ianuarie 2025
  • Cursuri: de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025,
    • după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București
    • în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ
  • Vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 10 februarie— 2 martie 2025
  • Cursuri: de luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025, sau luni, 3 martie 2025
    • la decizia inspectoratelor școlare județene/ al municipiului București, după caz, până joi, 17 aprilie 2025
  • Vacanța de primăvară: de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025
  • Cursuri: de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025
  • Vacanța de vară: de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025.

Anul școlar 2024-2025. Școala altfel și Săptămâna verde

În perioada 9 septembrie 2024—30 mai 2025 se vor desfășura programele „Școala altfel” și „Săptămâna verde”. Unitățile de învățământ vor planifica perioade de câte cinci zile consecutive, pentru aceste activități.

Publicitate

În aceste perioade, pentru elevii de liceu — filiera tehnologică și din învățământul profesional, dar și postliceal se organizează activități de instruire practică, urmărind și scopul acestor programe.

Citeste mai mult

Eveniment

Postul închinat sărbătorii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Când începe și ce durată are

Publicat

Publicitate

Postul închinat sărbătorii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel este la fel de vechi ca posturile marilor sărbători din timpul anului. El s-a generalizat în secolul al VI-lea, dar Constituţiile Apostolice (secolul al IV-lea) menţionează existenţa acestui post, ceea ce ne duce cu gândul la faptul că el exista din primele veacuri creştine. Postul Sânpetrului, cum este cunoscut în popor, nu are o durată fixă.

Acest post este rânduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli şi în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante (Fapte 13, 2 si 14, 23). Totodată, prin ţinerea acestui post se cinstesc darurile Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinţii Apostoli la Cincizecime; de aceea, în vechime, acest post se numea Postul Cincizecimii. Spre deosebire de celelalte posturi, care au o durată fixă, Postul Sânpetrului are o durată variabilă de la an la an, deoarece începutul lui e în funcție de data variabilă a Învierii lui Hristos. Anul acesta, postul începe luni, 24 iunie și are doar 5 zile, cu următoarele dezlegări: – 24 iunie, luni, dezlegare la pește, ulei și vin; – 25 iunie, marți, dezlegare la ulei și vin; – 26 iunie, miercuri, mâncare de origine vegetală; – 27 iunie, joi, dezlegare la ulei și vin; – 28 iunie, vineri, mâncare de origine vegetală.

Citeste mai mult

Eveniment

Activităţi educative şi recreative la Școala de vară organizată la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” – Pacea din Botoșani

Publicat

Publicitate

Parohia Pacea Botoșani, invită cu drag la şcoala de vară, unde copiii vor avea ocazia să participe la o varietate de activităţi educative şi recreative.

Programul școlii de vară include:

  • Ateliere de creaţie – Dezlănţuie-ţi imaginaţia şi creează opere de artă unice;
  • Drumeţii – Explorează natura şi învaţă despre mediul înconjurător;
  • Engleză pentru copii – Îmbunătăţeşte-ţi cunoştinţele de limba engleză prin jocuri şi activităţi interactive;
  • Cultură şi spiritualitate – Descoperă tradiţiile şi valorile spirituale;
  • Muzica psaltică – Învaţă cântările bisericeşti şi bucură-te de armonia muzicii sfinte;
  • Atelier de dans – Exprimă-te prin mişcare şi învaţă coregrafii noi;
  • Matematică distractivă – Descoperă magia matematicii prin jocuri şi puzzle-uri;
  • Film – Vizionări de filme educative şi discuţii pe teme interesante;
  • Atelier de fotografie – Capturează momente speciale şi învaţă tehnici de bază în fotografie;
  • Desene pe asfalt – Împodobeşte curtea cu desene colorate şi creative;
  • „Bucătăria” pentru copii – Ce să mâncăm sănătos?;
  • Concursuri – Participă la diverse competiţii şi testează-ţi abilităţile;
  • Atelier de modelaj cu lut – Creează obiecte din lut şi descoperă-ţi talentul artistic;
  • Atelier de confecţionat metanii şi cruciuliţe – Învaţă să confecţionezi obiecte de cult;
  • Educaţie de prim ajutor – Dobândeşte cunoştinţe esenţiale pentru a ajuta în situaţii de urgenţă.

Program:

♠  Zilnic: 9:30 -13:00

Duminica și în sărbători: 12:00 -16:00

Invitaţi speciali:

Publicitate

– pompierii, poliţiști, medici.

„Vă aşteptăm cu drag să ne bucurăm împreună de o vară plină de învăţături şi distracţie”, este invitația părintelui Marian Macuc, parohul Bisericii „Nașterea Maicii Domnului” – Pacea din municipiul Botoșani.

Înscrieri:

Publicitate

– până la data de 15 iulie 2024, în limita locurilor disponibile;

– telefon / whatsapp: 0753.723.189; Marian Macuc, preot paroh.

 

Citeste mai mult

Eveniment

Rata șomajului înregistrat în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani, luna trecută

Publicat

Publicitate

La sfârșitul lunii mai 2024, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani erau înregistrați 4.430 șomeri (din care 1.977 femei), rata șomajului fiind de 3,97%.

Comparativ cu luna precedentă, când rata șomajului a fost de 4,11% , în această lună acest indicator a înregistrat o scădere de  0,14 pp.

Din totalul de 4.430 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Botoșani, 671 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 3.759 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență 3.279 șomeri provin din mediul rural și 1.154 sunt din mediul urban.

 

 

Grupa de vârstă Stoc la finele lunii
Total 4.460
< 25 ani 184
între 25-29 194
între 30-39 798
între 40-49       1271
între 50-55 979
peste 55 ani       1004

Șomerii cu nivel de instruire gimnazial au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Botoșani 48%. Șomerii cu studii primare si fara studii cu reprezintă 23% din totalul șomerilor înregistrați, cei cu învățământ liceal 12%,  cei cu învățământ profesional 15%,cei cu studii superioare sunt 2% iar cei cu învățământ postliceal  1% .

Publicitate

Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 474 persoane foarte greu ocupabile, 2.884 greu ocupabile,1.041 mediu ocupabile, iar 31 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea  într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre.

Informaţii detaliate despre structura şomajului la nivelul judeţului Botoșani sunt afişate pe pagina agenției la adresa www.anofm.ro/AJOFM Botoșani .

 

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending