Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (24)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist: 

„Printre dicţionare” (Editura „Stef”, Iaşi, 2022). Circulă o poantă: „Cum poţi răni un om doar din cuvinte?” „Simplu, îi dai cu dicţionarul în cap!”. Există şi un adevăr în această glumă. În anii 60-70, pe când eram elev al Şcolii Gimnaziale din Popeşti (Vrancea), mai primeam de la distinsa noastră profesoară de limba şi literatura română, Maria Georgescu, pentru care am un respect deosebit, câte o carte în cap dacă răspunsurile nu erau pe măsura aşteptărilor.  Dar tot dânsa ne obliga să alcătuim propriul dicţionar pe caiete tip vocabular, cum existau atunci.  Când terminam un an şcolar, aveam cel puţin 10  astfel de vocabulare, îngrijit completate. La Liceul din Vidra (Vrancea) domnul profesor Vasile Lefter ne amintea mereu că ar fi bine să ne cumpărăm câte un dicţionar. În anul 1968, pe când eram în clasa a IX-a, la mica tutungerie din Vidra văd un DEX care costa 160 lei, la valorile de atunci.  Nu aveam bani suficienţi, aşa că am pus eu jumătate din preţ şi consăteanul meu, Mircea Lazăr, cealaltă jumătate, dicţionarul având doi proprietari. L-am folosit în deplină armonie până când am pus iar bani şi am cumpărat, din Focşani, un alt exemplar, având acum fiecare dicţionarul lui. Viaţa ne-a demonstrat că fără a apela la dicţionare nu putem fi lămuriţi îndeajuns când e vorba de definirea unor cuvinte sau stabilirea originii lor.  Dicţionarelene ajută să luăm informaţiile necesare din diferite domenii sau să învăţăm o limbă străină. Vom da, astfe, dreptate lui Anatol France când a spus că „Un dicţionar este tot universul în ordine alfabetică”.

Dacă ar fi să căutăm o istorie a dicţionarului, e greu de găsit.  Charles Panati în „Cartea începuturilor (Editura „Orizonturi”, Bucureşti, 2004) consideră că primul dicţionar păstrat ar fi o simplă listă datată în jurul anului 600 î. Hr. Ea ar cuprinde cuvinte akkadiene din Mesopotamia centrală. Dicţionarul, în forma ajunsă până azi, a fost perfecţionat de greci. Este cunoscut un lexicon elaborat în secolul I d. Hr. de Pamphilus din Alexandria. Se spune că ei revizuiau cu regularitate aceste dicţionare şi dintr-o necesitate obiectivă: tranziţia în care se afla limba greacă. Trebuie să recunoaştem că obiceiul revizuirii s-a transmis până în zilele noastre.

În ceea ce priveşte spaţiul românesc, Constantin Nemeş în eseul „Mică preumblare prin istoria începutului dicţionarului românesc” (http://altmarius.ning.com) şi publicat pe 22 martie 2010, aminteşte ca prime dicţionare: cel de la Biblioteca Publică din Belgrad, cel descoperit de Timotei Cipariu, cel alcătuit de Pamvo Berinda şi aflat la Moscova, un altul aflat la Biblioteca Imperială Rusă, unul în colecţia „D. C. Sturdza” a Academiei Române, „Lexiconul slavo-românesc şi tâlcuirea numelor” realizat la 1649 de Mardarie Cozianul, cel întocmit la 1678 de Mihai Logofătul din Târgovişte, un fragment de dicţionar întocmit pe la 1700 la Bistriţa, lexiconul întocmit la 1741 de ierodiaconul Misail şi „Lexiconul păcurariului slavo-românesc”, datat 1778. Dintr-o recenzie a lui Levente Nagy şi publicată în revista „Dacoromania” (vezi www.dacoromania.inst-puscariu.ro), extragem: 1. „în 1871, Bogdan Petriceicu Haşdeu, descoperă „Dictionarium valachico-latinum”, dar nu va putea stabili date despre el (autor, data scrierii lui etc.); 2. „textul dicţionarului va fi publicat în 1898 în revista „Tinerimea română” de către Grigore Creţu sub titlul „Dictionarum Valachico-Latinum”; 3. „în 2003, dicţionarul este republicat la editura „First” din Timişoara cu titlul „Dictionarum valachico-latinum (Anonymus Caransebesiensis)”, atribuindu-i-se ca autor pe Mihai Halici-tatăl”; 4. „în 2008, acest dicţionar apare într-o ediţie critică modernă cu titlul „Dictionarium valachico-latinum. Primul dicţionar al limbii române”.   Ediţia din 2008 are un studiu introductiv de Gheorghe Chivu.  Din acest studiu , spune Levente Nagy,  aflăm că  „prin analiza filigranelor dovedeşte că hârtia pe care este  scris textul lexiconului se datează între 1640-1660” şi „chiar dacă nu poate să stabilească exact cine ar fi autorul dicţionarului, aduce argumente incontestabile în vederea amendării unei teze mai vechi, (…) teză după care autorul dicţionarului ar fi Mihai Halici-tatăl”.

Constantin Nemeş, în sursa citată, consideră că autorul ar fi Mihai Halici-junior (1643-1612): „Către mijlocul secolului al XVII-lea, la Caransebeş ia fiinţă o „şcoală gramaticească” de stat, sub conducerea lui Mihail Halici, nobil de origine română. Acesta versifica o „Psaltire” calvino-română pentru nevoile şcolii. Fiul său, Mihai Halici-jr. (1643-1612) i se atribuie „Dictionarium valachico-latinum”(Anonymus Caransebesiensis), primul dicţionar bilingv cu româna ca limbă de bază, scris cu litere latine

Am făcut această scurtă incursiune pentru a  arăta că preocuparea scrierii dicţionarelor este veche şi că ea continuă în prezent printr-o diversificare a tematicilor abordate.

Publicitate

Mi-au trecut prin mână multe dicţionare care vizau domenii diferite. Atunci când am simţit că trebuie să scriu ceva despre  ele, am făcut-o. Rezultatele acestei îndeletniciri s-au concretizat în recentul volum „Printre dicţionare” (Editura „Stef”, Iaşi. 2022).

 Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: Accident la lângă municipiul Botoșani. Un bărbat de 44 de ani a ajuns la spital

Publicat

Publicitate

Conduceți prudent: un bărbat a fost rănit în urma unui accident rutier produs în localitatea Mănăstirea Doamnei ❗️

 

Un bărbat, în vârstă de 44 de ani, a ajuns la spital în urma unui accident rutier produs, în urmă cu puțin timp, în localitatea Mănăstirea Doamnei. În eveniment au fost implicate un autoturism și o autoutilitară.

 

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere și modul de descarcerare, dar și o ambulanță SAJ.

 

Publicitate

Aceștia au constat faptul că nu erau persoane încarcerate. Șoferul autoturismului a avut nevoie de ajutor medical, fiind transportat la spital conștient, cooperant.

 

Pompierii au acționat pentru înlăturarea pericolului de incendiu, fiind deconectate bornele bateriilor.

 

Pentru a preveni astfel de evenimente, ISU Botoșani recomandă conducătorilor auto să dea dovadă de prudență la volan, să respecte toate regulile de circulație pentru propria lor siguranță, dar și a celorlalți participanți la trafic.

Citeste mai mult

Eveniment

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel

Publicat

Publicitate

Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel – 26 iulie

 

Acest Cuvios s-a născut din părinţi evlavioşi din ţinutul Muscelului. Din frageda tinereţe, ascultând chemarea lui Hristos s-a retras in Manastirea Cetăţuia, Negru-Voda, de pe valea Dâmboviţei, unde s-a călugărit si a deprins, de la părinţii îmbunătăţiţi viaţa ascetică. Minunatul Ioanichie, după ce a deprins modul de viata al călugărilor iscusiţi, luând binecuvântare, s-a retras intr-una din peşterile Muntelui Negru-Voda, unde s-a nevoit aproape 50 de ani. Suferinţele sale, lucrarea sa isihasta, lipsurile sau stările de har pe care le-a trăit Cuviosul, numai Dumnezeu le ştie. O dată pe săptămâna un ucenic al Cuviosului venea sa-i aducă pâine si apa. De asemenea, stareţul mănăstirii, duminica, după Sfânta Liturghie, ii aducea merinde pentru suflet, Sfintele Taine. Cunoscându-si dinainte sfârşitul, minunatul părinte Ioanichie si-a săpat singur mormântul in peştera sa, incrustându-si in dreptul capului anul trecerii la cele veşnice – 1638. Aşezându-se in mormânt, in ziua de 26 iulie, a adormit intru Domnul. Firea necuvântătoare i-a slujit, căci un păianjen i-a ţesut deasupra trupului o pânza, ca un epitaf. Aşa, osemintele Sfântului, au rămas mulţi ani. Moaştele lui s-au aflat după sfârşitul celui de al Doilea Război Mondial, in anul 1944. Cuviosul Paisie, stareţul Mănăstirii Cetăţuia, Negru-Voda, a coborât in peştera unde sihăstrise cu mulţi ani înainte Schimonahul Ioanichie. Şi, o minune, pânza păianjenului acoperea încă osemintele bine mirositoare ale Cuviosului! Le-a scos cu grija si cu multa evlavie si le-a aşezat in biserica mănăstirii, spre lauda monahilor si bucuria credincioşilor. Mulţi s-au folosit de minunatul odor descoperit in peştera din Valea Chiliilor. După terminarea războiului a venit o rânduire politico-sociala străina de duhul credinţei in Dumnezeu, comunismul. Reprezentanţii braţului secular au dat dispoziţie sa fie îngropate moaştele Sfântului in pământ. Cu mare mâhnire, monahii s-au despărţit de preţiosul odor şi au aşezat moaştele Sfântului intr-un sicriu, pe care l-au îngropat in cimitirul mănăstirii. Anii au trecut, insa amintirea Cuviosului s-a păstrat in ţinutul Muscelului. Dumnezeu a binevoit sa se risipească orânduirea atee din România, Biserica recăpătând libertatea de a-si manifesta misiunea in rândul credincioşilor. Stareţul Mănăstirii Cetăţuia, împreună cu tot soborul a descoperit moaştele Sf. Cuv. Ioanichie şi le-a reaşezat spre închinarea credincioşilor în biserica mare a mănăstirii.

A fost canonizat de Sf. Sinod în şedinţa din 18 – 19 iulie 2009

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Sute de familii au rămas fără curent electric, mai mulți copaci au fost doborâți. Urmările furtunii de COD ROȘU în Botoșani

Publicat

Publicitate

Intervenții ale pompierilor botoșăneni în urma codurilor roșu și portocaliu de vreme severă

 

Ca urmare a manifestării codurilor roșu și portocaliu de averse torențiale, vijelii și grindină, pompierii militari și voluntari au intervenit în mai multe situații de urgență, astfel:

 

✔️ Municipiul Botoșani, strada Uzinei – mai multe baxuri de polistiren au fost împrăștiate pe carosabil și trotuar, după ce au fost luate de vânt din zona unui bloc unde erau depozitate. Au acționat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani;

 

Publicitate

✔️ Cătămărăști Deal – un stâlp prezenta pericol iminent de prăbușire. Situația a fost remediată de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Mihai Eminescu;

 

✔️ Municipiul Botoșani, strada Marchian – o creangă ruptă de vânt îngreuna traficul rutier. A intervenit Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Botoșani.

 

✔️ Blândești, unde un stâlp de telecomunicații a fost doborât de vânt și a căzut pe partea carosabilă. Obstacolul a fost îndepărtat de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Blândești;

 

✔️ Sulița, pe DJ 297, unde circulația era blocată pe un sens de mers din cauza unui copac rupt de vânt. Cazul a fost preluat de Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Sulița;

 

✔️ Drislea, pe DN 29 D, unde un arbore doborât de vânt a căzut pe partea carosabilă și bloca traficul pe un sens de mers. Au acționat pompierii militari de la Garda de Intervenție Trușești și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Trușești;

 

✔️ Ștefănești, pe străzile Mihai Eminescu și Nicolae Iorga, unde două transformatoare electrice făceau flamă. Cazurile au fost preluate de echipe ale furnizorului de energie electrică;

 

Evoluția fenomenelor meteorologice prognozate este permanent monitorizată de Centrul Operațional al ISU Botoșani. Echipajele de pompieri din toate subunitățile județului sunt pregătite să intervină rapid pentru sprijinirea cetățenilor.

 

ℹ️ Informații utile privind comportamentul în situații de urgență și manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute accesând portalul fiipregatit.ro sau prin descărcarea gratuită a aplicației DSU din Google Play Store și App Store.

Citeste mai mult

Eveniment

VIDEO: Doi tineri din Dorohoi au fost prinși după ce au furat dintr-un magazin

Publicat

Publicitate

*Prinși de polițiști din Dorohoi imediat după ce au spart un magazin*

 

La data de 25 iulie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Dorohoi au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele a doi tineri, din municipiul Dorohoi, cercetați sub aspectul comiterii infracțiunilor de furt calificat și tentativă la furt calificat.

 

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că aceștia, în noaptea de 24 înspre 25 iulie, împreună cu o tânără din aceeași localitate, prin forțarea ușilor mai multor vitrine aparținând unor societăți comerciale din municipiul Dorohoi, au sustras băuturi alcoolice și bunuri alimentare.

 

Publicitate

Imediat după comiterea faptelor, aceștia au fost interceptati de polițiștii din Dorohoi, fiind conduși la sediul poliției pentru verificări.

 

Tinerii erau urmăriți de polițiștii din Dorohoi de aproximativ două săptămâni, întrucât aceștia erau bănuiți ca ar fi comis mai multe tentative de furt din apartamente și din auto.

 

Ulterior, față de cei doi a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore, fiind introduși în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J Botoșani.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending