Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (236)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist: 

EVADAREA  DINTR-O CUŞCĂ VECHE

A citi acest volum scris de Maria Cernătescu („Coridoare de lumină”, Editura „Salonul Literar – Vrancea”,  2024, 40 de picturi, 100 de poeme)  e ca şi cum  ai intra într-o grădină în care la fiecare pas vei fi scanat de ochii  autoarei (doi fizici şi alţii spirituali). Ei sunt prezenţi în fiecare pictură, lacomi să cuprindă universul şi gata s-o ajute să iasă din zonele septentrionale (”pătratul din Nord”, „Nordul tăcerii”), visând la o evadare în primăvară. Autoarea ne propune un volum în care se simte frigul dintre gânduri şi chinul de a alege coridoare ce trec printre  conuri de umbre,  lăsându-se sorbită de toamnă, în trecerea obligatorie prin iarnă spre a se cocoloşi în cuibul luminos al primăverii: „Şi trec peste ape şi dealuri cocorii, / Se-ntrec câteodată cu cerul, cu norii, / Sirene-n văzduhuri cu aripi desprinse / De mugetul mării în ţipete stinse. // Fuioare din cerul pictat în oglindă / Se sting peste ape şi pot să cuprindă, / Doar zboruri cu frici risipite în valuri, / Când spumegă-n neanturi zidite în maluri. // Şi-n treceri prin timpul furat de solstiţii, / Tot caută sudul în zvon de-armistiţii / Cocorii, ce zboară în toamnă prea mândră, / Când pufăie-n coaste o iarnă cam sumbră. // Şi strigă cocorii în zarea pierdută / În coruri ascunse de ploaia cernută… / Şi fug de o toamnă în pale contururi / Pictând cerul negru cu urme de fluturi.” („Risipite zboruri de cocori”).

Maria Cernătescu  este o poetă care nu şi-a trăit ea viaţa, ci viaţa a trăit-o pe ea. În această situaţie poemele  se constituie într-o hermeneutică a propriei vieţi, mai întâi punând sensul prin versuri, apoi concretul căruia îi dă viaţă prin pictură. Cartea este una despre destin în forma metaforică dată de Andrei Pleşu: destinul ca ţesătură.  Spune filozoful: „Suntem „ţesuţi” într-o textilă cosmică, sumă a covoarelor pe care le propune fiecare dintre noi, după anvergura, talentul, limitele şi străduinţele proprii.  Suntem un „fir” extras de Parce din „ghemul” universal (şi retezat tot de ele când se împlineşte sorocul). Suntem produsul unei încrengături de  corzi verticale şi orizontale (urzeală şi băteală), organizate prin suveica dinamică a liberului nostru arbitru.”

Două mari disponibilităţi o situează pe Maria Cernătescu în ţesătura destinului: cea orizontală, a concretului prin pictură, şi una verticală, a sensului prin poezie. Un poem şi o pictură evidenţiază un nod pe care-l aşează în planul cartezian al pânzei destinului, asocierea repetându-se . Astfel se explică şi de ce picturile din cărţile de versuri ale poetei nu au titluri, acestea topindu-se în nodul creat, existând şi posibilitatea de a nu putea pătrunde, ca cititor, în misterul pe care-l impune această omisiune.. Dacă citim cu atenție poemele acestui volum vom observa că cele două coordonate ale  nodurilor (x = pictură , y = poem), relevă cam aceleaşi senzaţii pe care îl încercau şi pe Nichita Stănescu în „nodurile” sale: suspinul,  sfâşierea, însingurarea, neînţelesul, tânguirea, melancolia: „Cântau în ploaia albastră / pe punţi cu suspine, / aureole de sfinţi / prinse în rame de timp… / Copaci adunaţi în hore răzvrătite / înfrunzeau clipe rătăcite / în cotloanele dimineţilor brumate… / Mă predam soborului de amintiri / născute în undele vremii, / şi mă înfăşuram / cu timp amorţit, / ca o maramă de borangic / veche, destrămată şi sfinţită, / icoană ciobită de timp… / Şi înnodăm cu funii de lumină, / apele sălbatice şi tulburate, / într-un turbion smerit / ca o rugăciune / şi zidit în arcadele unui lut  pierdut. / Şi cântau sfinţii în ploaia albastră!”(„Ploaia albastră”).

Fiind adepta artelor vizuale, cu studii de specialitate, poeta mă obligă să constat că scrie poeme albastre, cuvântul fiindu-i un penel limpede. Ca de obicei, nu marşează spre tonuri abstracţioniste,  fapt ce face ca cele 40 de picturi  să fie tot atâtea secvenţe concentrate în posibile titluri de poeme care, asociate celor 100 de poezii, să rotunjească o voce poetică originală, una care atrage atenţia: „Când ard clepsidre în nisip / Şi umbra mării se despoaie / În zori cu ceţuri prea greoaie, / M-ascund în gândul risipit… // Când doare timpul din clepsidră, / ă sting sub ape răvăşite / Şi-n ochi cu lacrimi ispăşite, / Sfinţesc o luptă ca-n coridă. // Când doare timpul într-un ceas / Necolorat în zile albe, / Se-adună cifrele în salbe / Un sfat de vremuri, un popas! // Când înspre timpul ce-a trecut / Ard vise neîngemănate, / Pe-altare strâmbe şi uscate / Zidesc un timp neîntrerupt. // Şi în clepsidră, huma doare, / Căci, vine timpul când se moare!” („Când doare timpul”).

Publicitate

E multă toamnă, una care vine ca o rană-n friguri, cu mult gri de mucegai şi care se cerne-n zvonuri amăgitoare, dar şi multă iarnă în poezia Mariei Cernătescu.  Prin acest volum, poeta şi-a programat încă o evadare dintr-o cuşcă veche, aspect care, se pare, începe să-i reuşească.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Astăzi este ziua lui: Academicianul Leon Dănăilă a împlinit 92 de ani. O viață dedicată neurochirurgiei și cercetării

Publicat

Publicitate

Academicianul Leon Dănăilă, medic neurochirurg, cercetător și inventator de renume internațional, a împlinit astăzi, 1 iulie, venerabila vârstă de 92 de ani.

Academicianul Leon Dănăilă, medic neurochirurg, cercetător și inventator, s-a născut la 1 iulie 1933 în Darabani, județul Botoșani. Este considerat unul dintre cei mai importanți neurochirurgi români și o personalitate științifică de prestigiu internațional.

După absolvirea Facultății de Medicină din Iași (1958), a lucrat ca medic stagiar la Spitalul din Comănești (1958–1960) și la Circumscripția Sanitară din Dărmănești (1960–1961). În 1961 a devenit medic secundar neurochirurg la Clinica de Neurochirurgie a Spitalului „Gh. Marinescu” din București.

A obținut titlul de medic specialist neurochirurg în 1966, doctor în medicină în 1972 cu teza „Neurinomul spinal” și medic primar neurochirurg gradul III în 1974. Ulterior, a condus Secția VII de neurochirurgie vasculară și microneurochirurgie. În paralel, a absolvit cursurile Facultății de Filozofie – Psihologie din București (1972).

Pentru perfecționare, a studiat neurochirurgia în SUA, la New York (bursă Fulbright, 1980–1981), și a participat la specializări în Budapesta, Delft, Moscova, Edinburgh, Glasgow, Düsseldorf, Paris și Bruxelles. A avut ocazia să colaboreze și să schimbe opinii profesionale cu mari personalități neurochirurgicale din lume.

În 1991 a devenit profesor universitar la Clinica II Neurochirurgie a UMF „Carol Davila” din București, iar în 1992, profesor de psihoneurologie la Universitatea „Titu Maiorescu”.

Publicitate

Aplicând tehnici moderne în sala de operație – inclusiv microscopul operator (1979) și laserul (1984) – a redus dramatic mortalitatea operatorie în cazuri complexe: de la 51% la 4% în neurinoamele de acustic și de la 49% la 4% în anevrismele intracerebrale.

De-a lungul carierei, a realizat peste 27.000 de intervenții chirurgicale, dintre care 14.700 cu microscopul operator și 715 cu laserul. Printre acestea se numără peste 2.700 de anevrisme intracraniene, peste 300 de malformații arteriovenoase și peste 350 de neurinoame acustice.

Leon Dănăilă deține 18 brevete de inventator și 10 de inovator, este autor a 39 de cărți de specialitate și are 317 lucrări științifice publicate sau comunicate, dintre care 93 în reviste cu circulație internațională. A participat la peste 150 de manifestări științifice naționale și internaționale.

A fost recompensat cu numeroase premii și distincții, inclusiv patru premii ale Academiei Române pentru lucrările „Tratamentul tumorilor cerebrale” (1995), „Apoptoza” (2001), „Atlas of Surgical Pathology of the Brain” (2002) și „Lasers in Neurosurgery” (2003). A primit Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer (2000) și Comandor (2010), Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler (2015) și alte distincții naționale și internaționale.

Este membru titular al Academiei Române (din 2004) și al Academiei de Științe Medicale, membru de onoare al AOSR, dar și membru al numeroase societăți științifice internaționale, precum New York Academy of Sciences, European Association of Neurosurgical Sciences și World Federation of Neurosurgical Societies.

Leon Dănăilă este cetățean de onoare al orașelor Darabani, Dorohoi și Botoșani. De asemenea, face parte din comitetele editoriale ale mai multor reviste medicale și este editor-șef al „Romanian Journal of Neurosurgery”.

Citeste mai mult

Bucecea

Avertisment oficial la Bucecea: Apa de la patru izvoare nu mai este potabilă. Primarul Angel Gheorghiu cere populației să nu o consume

Publicat

Publicitate

Primarul orașului Bucecea, Angel Gheorghiu, a transmis luni un anunț important prin care avertizează populația că apa provenită de la cele patru izvoare publice din oraș nu mai este potabilă și prezintă un risc real pentru sănătate.

„Dragi cetățeni, în urma analizelor de laborator realizate recent de instituții specializate, vă informăm că apa provenită de la cele patru izvoare publice (Izvorul Fântânele, Izvorul de la Gura Leului, Izvorul de la Lupu, Izvorul Elvira) NU mai este potabilă și prezintă un risc real pentru sănătate, în special pentru copii și persoanele cu imunitate scăzută”, a transmis edilul în mesajul public.

Primăria precizează că rezultatele analizelor de laborator au evidențiat prezența unor substanțe peste limitele admise. Cauza principală o reprezintă poluarea excesivă a solului din zonă, generată de activitățile agricole intensive.

„Analizele au evidențiat prezența unor substanțe peste limitele admise, rezultat al unei poluări excesive cauzate de activitățile agricole – în special din cauza folosirii intensive a insecticidelor, îngrășămintelor chimice și altor substanțe parțial toxice care s-au infiltrat în sol și au afectat sursele subterane de apă”, a explicat primarul Angel Gheorghiu.

Din acest motiv, autoritățile locale le cer oamenilor să nu mai folosească apa de la aceste izvoare pentru băut, gătit sau alte utilizări alimentare, până la o nouă informare oficială.

„Vă rugăm să nu mai consumați apa de la aceste izvoare pentru băut, gătit sau alte utilizări alimentare, până la o nouă informare oficială”, se mai arată în apelul transmis populației.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Incendiu violent la Mileanca: Un garaj cu tot cu autoturismul din interior și uneltele agricole a fost distrus de flăcări

Publicat

Publicitate

Un incendiu puternic a izbucnit, în această după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Mileanca. Flăcările au cuprins un garaj în care se aflau un autoturism, mai multe bunuri și unelte electrice. Din fericire, nu s-au înregistrat victime, însă pagubele materiale sunt considerabile.

La fața locului au intervenit pompierii militari din cadrul Punctului de Lucru Darabani și Detașamentului Dorohoi, sprijiniți de Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Darabani și Mileanca. Trei autospeciale de stingere au fost mobilizate pentru a limita extinderea incendiului.

La sosirea echipajelor, garajul ardea în totalitate. Pompierii au acționat rapid pentru a împiedica propagarea flăcărilor către casă și celelalte construcții din curte. În urma incendiului au ars garajul, autoturismul aflat în interior, două drujbe, două motoare electrice, o pompă electrică și patru roți auto.

Cauza probabilă a izbucnirii incendiului este un scurtcircuit la instalația electrică a autoturismului.

Pentru a preveni incendiile auto, ISU Botoșani recomandă respectarea următoarelor măsuri:

✔ verificaţi instalaţia electrică;

Publicitate

✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;

✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;

✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;

✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Evenimentele înregistrate la nivel județean rămân în atenția Centrului Operațional pentru dispunerea imediată a măsurilor menite să asigure optimizarea misiunilor de răspuns orientate spre salvarea vieții.

Citeste mai mult

Eveniment

Antifrauda rămâne organizată pe structuri regionale. OUG aprobat de Guvern

Publicat

Publicitate

Guvernul a decis, printr-o ordonanță de urgență adoptată luni, ca Direcția Generală Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF să-și păstreze actuala structură, cu sedii doar la nivel regional. Astfel, se renunță la planurile de înființare a unor structuri antifraudă județene, care ar fi trebuit să devină operaționale începând cu 1 iulie 2025.

Potrivit unui comunicat transmis de Guvern, măsura a fost luată pentru a păstra o viziune unitară în analiza riscurilor și pentru a evita costuri suplimentare legate de funcționarea unor noi sedii județene și angajarea de personal nou.

Tot prin această ordonanță, a fost amânată până la 1 octombrie 2025 obligativitatea folosirii sistemului RO e-Factura de către institutele culturale străine care activează în România și de agricultorii persoane fizice aflați în regim special. Autoritățile spun că aceste categorii nu pot, în prezent, respecta cerințele tehnice ale sistemului.

Decizia face parte din obiectivele guvernării 2025–2028, care include reorganizarea ANAF pentru a crește eficiența și veniturile bugetare, dar fără a genera cheltuieli administrative suplimentare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending