Connect with us
Publicitate

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (236)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist: 

EVADAREA  DINTR-O CUŞCĂ VECHE

A citi acest volum scris de Maria Cernătescu („Coridoare de lumină”, Editura „Salonul Literar – Vrancea”,  2024, 40 de picturi, 100 de poeme)  e ca şi cum  ai intra într-o grădină în care la fiecare pas vei fi scanat de ochii  autoarei (doi fizici şi alţii spirituali). Ei sunt prezenţi în fiecare pictură, lacomi să cuprindă universul şi gata s-o ajute să iasă din zonele septentrionale (”pătratul din Nord”, „Nordul tăcerii”), visând la o evadare în primăvară. Autoarea ne propune un volum în care se simte frigul dintre gânduri şi chinul de a alege coridoare ce trec printre  conuri de umbre,  lăsându-se sorbită de toamnă, în trecerea obligatorie prin iarnă spre a se cocoloşi în cuibul luminos al primăverii: „Şi trec peste ape şi dealuri cocorii, / Se-ntrec câteodată cu cerul, cu norii, / Sirene-n văzduhuri cu aripi desprinse / De mugetul mării în ţipete stinse. // Fuioare din cerul pictat în oglindă / Se sting peste ape şi pot să cuprindă, / Doar zboruri cu frici risipite în valuri, / Când spumegă-n neanturi zidite în maluri. // Şi-n treceri prin timpul furat de solstiţii, / Tot caută sudul în zvon de-armistiţii / Cocorii, ce zboară în toamnă prea mândră, / Când pufăie-n coaste o iarnă cam sumbră. // Şi strigă cocorii în zarea pierdută / În coruri ascunse de ploaia cernută… / Şi fug de o toamnă în pale contururi / Pictând cerul negru cu urme de fluturi.” („Risipite zboruri de cocori”).

Publicitate

Maria Cernătescu  este o poetă care nu şi-a trăit ea viaţa, ci viaţa a trăit-o pe ea. În această situaţie poemele  se constituie într-o hermeneutică a propriei vieţi, mai întâi punând sensul prin versuri, apoi concretul căruia îi dă viaţă prin pictură. Cartea este una despre destin în forma metaforică dată de Andrei Pleşu: destinul ca ţesătură.  Spune filozoful: „Suntem „ţesuţi” într-o textilă cosmică, sumă a covoarelor pe care le propune fiecare dintre noi, după anvergura, talentul, limitele şi străduinţele proprii.  Suntem un „fir” extras de Parce din „ghemul” universal (şi retezat tot de ele când se împlineşte sorocul). Suntem produsul unei încrengături de  corzi verticale şi orizontale (urzeală şi băteală), organizate prin suveica dinamică a liberului nostru arbitru.”

Două mari disponibilităţi o situează pe Maria Cernătescu în ţesătura destinului: cea orizontală, a concretului prin pictură, şi una verticală, a sensului prin poezie. Un poem şi o pictură evidenţiază un nod pe care-l aşează în planul cartezian al pânzei destinului, asocierea repetându-se . Astfel se explică şi de ce picturile din cărţile de versuri ale poetei nu au titluri, acestea topindu-se în nodul creat, existând şi posibilitatea de a nu putea pătrunde, ca cititor, în misterul pe care-l impune această omisiune.. Dacă citim cu atenție poemele acestui volum vom observa că cele două coordonate ale  nodurilor (x = pictură , y = poem), relevă cam aceleaşi senzaţii pe care îl încercau şi pe Nichita Stănescu în „nodurile” sale: suspinul,  sfâşierea, însingurarea, neînţelesul, tânguirea, melancolia: „Cântau în ploaia albastră / pe punţi cu suspine, / aureole de sfinţi / prinse în rame de timp… / Copaci adunaţi în hore răzvrătite / înfrunzeau clipe rătăcite / în cotloanele dimineţilor brumate… / Mă predam soborului de amintiri / născute în undele vremii, / şi mă înfăşuram / cu timp amorţit, / ca o maramă de borangic / veche, destrămată şi sfinţită, / icoană ciobită de timp… / Şi înnodăm cu funii de lumină, / apele sălbatice şi tulburate, / într-un turbion smerit / ca o rugăciune / şi zidit în arcadele unui lut  pierdut. / Şi cântau sfinţii în ploaia albastră!”(„Ploaia albastră”).

Fiind adepta artelor vizuale, cu studii de specialitate, poeta mă obligă să constat că scrie poeme albastre, cuvântul fiindu-i un penel limpede. Ca de obicei, nu marşează spre tonuri abstracţioniste,  fapt ce face ca cele 40 de picturi  să fie tot atâtea secvenţe concentrate în posibile titluri de poeme care, asociate celor 100 de poezii, să rotunjească o voce poetică originală, una care atrage atenţia: „Când ard clepsidre în nisip / Şi umbra mării se despoaie / În zori cu ceţuri prea greoaie, / M-ascund în gândul risipit… // Când doare timpul din clepsidră, / ă sting sub ape răvăşite / Şi-n ochi cu lacrimi ispăşite, / Sfinţesc o luptă ca-n coridă. // Când doare timpul într-un ceas / Necolorat în zile albe, / Se-adună cifrele în salbe / Un sfat de vremuri, un popas! // Când înspre timpul ce-a trecut / Ard vise neîngemănate, / Pe-altare strâmbe şi uscate / Zidesc un timp neîntrerupt. // Şi în clepsidră, huma doare, / Căci, vine timpul când se moare!” („Când doare timpul”).

Publicitate

E multă toamnă, una care vine ca o rană-n friguri, cu mult gri de mucegai şi care se cerne-n zvonuri amăgitoare, dar şi multă iarnă în poezia Mariei Cernătescu.  Prin acest volum, poeta şi-a programat încă o evadare dintr-o cuşcă veche, aspect care, se pare, începe să-i reuşească.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Atenție la vopseaua de ouă. Masa de Paşti poate să aibă 250 de aditivi, iar sare şi zahăr cât pentru două săptămâni.

Publicat

Publicitate

Este Joia Mare și este ziua în care se vopsesc ouăle pentru Paște, după cum spune tradiţia. Atenție, însă, la vopseaua pe care o cumpărați, pentru că poate avea până la 11 E-uri foarte periculoase arată antena3. ro. 

Şi celelalte alimente pe care le mâncăm de Paşte pot fi pline de aditivi, aşa că trebuie să citim cu atenţie eticheta, pentru a nu risca să avem 250 de E-uri la o masă, atenţionează Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

 

Publicitate

“În primul rând, să înțelegem că și vopseaua de ouă ajunge până la urmă să o ingerăm.

Practic, o mâncăm o dată cu oul vopsit, fiindcă face transfer dintre coaja oului și ou şi, astfel, se pune și pe mâinile noastre, ale copiilor.

Când discutăm de ouăle gata vopsite, care se regăsesc în supermarket sau pe care le comandăm online, acestea trebuie să aibă pe eticheta produsului toate ingredientele care se regăsesc în vopseaua cu care este colorat oul respectiv. Altfel, dacă nu avem toate informațiile, nu cumpărăm.

Publicitate

Și dacă ne gândim că într-un astfel de produs avem 11 aditivi, mai avem și în muștar, probabil încă 10, doar dintr-un nou cu puțin muștar ajungem să mâncăm 20 de aditivi, care de cele mai multe ori se dublează sau se triplează.

Așa că ar trebui să fim mai atenți și mai responsabili în condițiile în care masa de Paște poate să ajungă la 250 de aditivi, iar sare și zahăr cât pentru două săptămâni.

De aceea, e bine să fim puțin mai atenți, mai cumpătați, să citim eticheta, să verificăm produsele și, nu în ultimul rând, să ne uităm și la alerte, fiindcă sunt tot mai multe produse în această perioadă în alerte, atât produse agroalimentare, dar și produsele care vin drept cadouri de la Iepuraş – fie că discutăm de o bijuterie, de o haină sau de o jucărie.

Publicitate

Aplicația europeană de protecție a consumatorilor InfoCons te ajută gratuit să vezi și alertele în timp real, să scanezi codul de bare și la vopseaua de ouă, şi când cumperi un produs agroalimentar, astfel că ai toate informațiile cu privire la aditivi, coloranți, conservanţi, zahăr și sare.

Dar cred că cel mai important este să fim foarte atenți la ce punem pe masă pentru copiii, nepoții noștri, să avem niște sărbători frumoase, fiindcă, din păcate, suntem pe primul loc la nivelul Uniunii Europene la o calitate a vieții foarte proaste.

Suntem pe primul loc la nivelul Uniunii Europene la toate tipurile de cancer, pe toate grupele de vârstă, obezitate infantilă, infarct miocardic, accidente cerebrale, care toate au o incidență directă cu ceea ce mâncăm.

Publicitate

Ar trebui să fim atenți, așadar, să citim etichetele și să alegem cele mai curate produse. Găsim produse și fără aditivi sau cu 1-3 aditivi. Trebuie doar să citim eticheta şi să fim mai atenţi”, a atras atenţia Sorin Mierlea, președintele InfoCons, joi, la Antena 3 CNN.

Citeste mai mult

Eveniment

Șofer din Albești, dat jos de la volan pentru că duhnea a alcool

Publicat

Publicitate

Miercuri, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul județean D.J. 282, în comuna Albești, un autoturism condus de un bărbat, de 65 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,49 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Noaptea trecută au fost organizate 12 filtre rutiere la intrările și ieșirile din Botoșani. Zeci de șoferi testați pentru alcool

Publicat

Publicitate

În noaptea de 1 spre 2 mai 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier , împreună cu Biroul de Ordine Publică, Șecțiiile de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani  și 3 Hlipiceni și cu polițiștii din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale au organizat o acțiune pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutier care au drept cauză generatoare consumul de alcool sau de substanțe psihoactive.

 

Astfel, au fost organizate  12 filtre rutiere la intrările și ieșirile din oraș, precum și pe principalele artere rutiere, fiind controlate 87 de autovehicule. Dintre conducătorii auto,  62 au fost testați alcoolscopic, rezultatul fiind pozitiv în 4 dintre cazuri.

Publicitate

 

În urma neregulilor constatate au fost aplicate 42 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 20.000 de lei, 16 dintre acestea fiind aplicate pentru abateri la regimul rutier, iar 10 sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială.

 

Publicitate

De asemenea, au fost reținute 9 permise de conducere și 2 certificate de înmatriculare.

 

La activități s-a beneficat de câinele specializat în depistarea droguriolor, din cadrul ServiciuluiTeritorial al Poliției de Frontieră.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Evazioniștii din măcelăriile din Botoșani au fost amendați pe capete după o acțiune a polițiștilor

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul specialiștilor din cadrul Direcției Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și a Inspectoratului Teritorial de Muncă au acționat pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale în domeniul producției, procesării cărnii și a produselor din carne.

 

În cadrul activităților desfășurate au fost verificați 23 de agenți economici, din municipiul Botoșani, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 7 sancțiuni contravenționale, în valoare de 38.200 de lei.

Publicitate

 

Sancțiunile au fost aplicate pentru nerespectarea obligației de a utiliza casele de marcat electronice și de a respecta normele sanitar veterinare și pentru siguranța alimentelor.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending