Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (235)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

Pe data de 1 aprilie 2024 mi-a ieşit de la tipar cartea „Cu, de, la, în, pe, prin, sub, către, contra… cărţilor epigramiştilor” (vol. I, Editura „Stef”, Iaşi, 2024). Volumul cuprinde cronici la cărţile botoşănenilor Vasile Larco, Mihai Haivas, Sorin Finchelstein, Victor Corduneanu, Maria Panciuc-Bucătaru şi  Florentin Florescu.  Cititorii pot întâlni cronici şi la cărţile unor epigramişti din ţară şi din Republica Moldova: Sofronie Ivanovici, Elis Râpeanu, Mihai Sălcuţan, Gheorghe Bălăceanu, Grigore Cotul, David Valentin, Ion Moraru, Eugen Deutsch, Cincinat Pavelescu, Maximilian Opaiţ,  Girel Barbu, George Eftimie, George Lungoci, Gheorghe Gurău, Gheorghe I. Gheorghe, Efim Tarlapan, Valerian Lică, Corneliu Berbente, Any Drăgoianu, Nelu Vasile, Giuseppe Navarra,  George Zarafu, Mircea Trifu, Ion Diviza şi Gheorghe Bâlici, Toate  cronicile au apărut  mai întâi în rubrica pe care o susţin în ŞtiriBt şi care în acest moment se apropie de nr. 300, asta însemnând că vor urma sub acest titlu încă două volume. Eventualii cititori vor constata că prefaţa e constituită din două interviuri mai vechi pe care i le-am acordat distinsului scriitor Al. D. Funduianu.

Redau aici un răspuns al meu  la una din întrebările puse de prefaţator ( „Ce te mobilizează?”):  „Mă mobilizează  momentele de graţie pe care mi le oferă epigramele.  Când citesc o carte cu astfel de creaţii eu trec dincolo de cele trei mari condiţii necesare (şi suficiente, cum ar zice Mihai Haivas), ale unei epigrame, pentru că ele sunt obligatorii: prozodia (ritm, rimă, măsură, accent), mecanismul epigramatic şi poanta.  Epigrama este şi  altceva. Ea este şi starea de cuvânt a incongruenţelor vieţii.  Este pasărea de aur a literaturii umoristice care se lasă când vrea ea pe umărul epigramistului, impulsionându-l să înlăture pericolele de subumanizare a celor din jurul său. Eu percep epigrama ca pe un strigăt pe care cei vizaţi se prefac abil că nu-l aud.  Am citit câteva mii de epigrame, am cărţile primilor epigramişti, şi am constatat că ele  vin  şi dinspre perspective sociologice, psihologice şi filozofice, dând măsura timpului în care au fost scrise. Tonurile şi subiectele epigramelor scrise în interbelic sunt diferite de cele scrise în ceauşism care, la rândul lor, se deosebesc de cele scrise în perioada postrevoluţionară. Aş zice că epigrama desluşeşte misterul răului timpului în care a fost scrisă. Undeva  mă întrebam, privind dincolo de definiţiile pe care le dau creatorii  epigramei, la drept vorbind şi cele mai reuşite,  ce mai este epigrama?  Printr-o viziune atitudinală, ea rămâne un mic peştişor de aur care înoată în marele ocean al literaturii, un fir de aur rătăcit prin puzderia nisipoasă a marelui deşert ideatic. În altă parte  spuneam că este imposibil ca să nu observăm prezenţa în lumea românească a vectorului epigramă, ceea ce face ca  această creaţie  să devină o armă intelectuală de temut.  În ultima perioadă a început să fie şi un mod de revoltă împotriva culturii politice actuale, a caracterelor umane, a tarelor societăţii.

Mai sunt mobilizat şi de faptul că vreau să mă pun la punct cu identitatea, temperamentul şi cultura românilor. Recomand şi altora  ca surse de informare  nu doar istoricii, antropologii, sociologii, stiliştii sau psihologii  neamului nostru. Neapărat să citim şi cărţile epigramiştilor care nu trebuie privite numai din perspectiva corectitudinii prozodice şi a incisivităţii poantei, care oricum sunt obligatorii, ci şi după cum, în ansamblul lor, devin o veritabilă analiză a acestui prezent românesc numit „veşnică tranziţie”.  Mă mai mobilizează şi delăsarea epigramiştilor botoşăneni care nu sunt în stare  să se organizeze într-un cenaclu / cerc / asociaţie.”

 

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Arhiepiscopia Iașilor sprijină formarea consilierilor vocaționali în rândul profesorilor de religie

Publicat

Publicitate

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în perioada 9 mai – 6 iunie 2025, un număr de 22 de profesori de Religie cu gradul I didactic din județul Iași participă la un program dedicat formării viitorilor consilieri vocaționali pentru elevi, organizat de Sectorul Învățământ al Arhiepiscopiei Iașilor, prin Centrul de Formare Continuă, în cadrul parteneriatului cu Inspectoratul Școlar Județean Iași și Casa Corpului Didactic „Spiru Haret” din Iași.

Împreună cu formatorul psih. Daniela Corneștean, profesorii vor parcurge 5 module de învățare experiențială, totalizând 180 de ore, în cadrul cursului de „Consilier vocațional”. Aceștia vor aprofunda teme precum fundamentarea procesului de consiliere vocațională, dezvoltarea carierei, procesul din spatele consilierii, precum și diferite metode, instrumente și strategii de lucru.

Consilierul vocațional oferă servicii de identificare a vocației tinerilor și adulților aflați în căutarea unei identități profesionale, a unui loc de muncă sau într-un moment de răscruce în carieră.

Cei care doresc să se înscrie la un astfel de curs o pot face prin email, la adresa: cfc@mmb.ro  (oferind următoarele informații: 1. Menționarea cursului „Consilier vocațional”; 2. datele de facturare; 3. numele complet al participantului, inclusiv adresa de domiciliu, e-mail, telefon și CNP – necesare pentru emiterea certificatului acreditat), prin telefon, la numărul 0756.725.948, sau prin completarea formularului online: https://forms.gle/AxvrrVUSpwkezovA8.

Puteți afla mai multe informații accesând site-ul Centrului de Formare Continuă.

Vă invităm să urmăriți și materialul video dedicat cursului de formare „Consilier vocațional”, din luna ianuarie organizat program dedicat formării viitorilor consilieri vocaționali – un demers menit să sprijine călăuzirea tinerilor pe drumul vocației și al discernământului profesional.

Publicitate

Citeste mai mult

Educație

Evaluare Națională 2025, clasele a Il-a, a IV-a și a Vl-a: Când vor avea loc testările. Precizările Inspectoratului Școlar Botoșani

Publicat

Publicitate

În anul școlar 2024-2025, evaluările naționale la clasele a Il-a, a IV-a și a Vl-a sunt organizate la nivel național, în conformitate cu prevederile Legii învățământului preuniversitar și a OME nr. 6595/2024 privind aprobarea Metodologiei de organizare și desfășurare a evaluărilor naționale de la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a în anul școlar 2024-2025

Toate probele se susțin în sălile în care elevii își desfășoară în mod obișnuit activitatea. La clasele primare, proba începe la ora 10,00 și durează 45 de minute la cl. a II-a și 60 de minute la cl. a IV-a, iar la cl. a VI-a proba începe la ora 13,00 și durează 60 de minute.

Rezultatele individuale obținute la aceste evaluări nu se afișează/ nu se comunică public și nu se înregistrează în catalogul clasei. Rezultatele vor fi valorificate strict la nivelul unității de învățământ prin elaborarea planurilor individualizate de învățare, acolo unde este cazul, respectiv informarea elevilor și a părinților/reprezentanților legali asupra stadiului formării și dezvoltării competențelor evaluate.

Probele se desfășoară conform calendarului aprobat, astfel:

  1. Evaluarea rezultatelor învățării elevilor la finalul clasei a II-a – EN II:

13 mai 2025 – scris – Limba română

14 mai 2025 – citit – Limba română

Publicitate

15 mai 2025 – Matematică și Explorarea mediului

  1. Evaluarea rezultatelor învățării elevilor la finalul clasei a IV-a – EN IV:

20 mai 2025 – Limba română

21 mai 2025 – Matematică și Științe ale naturii

  1. Evaluarea rezultatelor învățării elevilor la finalul clasei a VI-a – EN VI:

27 mai 2025 – Limbă și comunicare – Limba română

28 mai 2025 – Matematică și științe ale naturii

La nivelul județului Botoșani, în această perioadă, susțin evaluări naționale la finalul claselor a II-a, a IV-a și a VI-a aproximativ 10.679 de elevi, după cum urmează:

  • a II-a: 3.532 elevi
  • a IV-a: 3.484 elevi
  • a VI-a: 3.663 elevi

„Începând de astăzi, elevii claselor a II-a, a IV-a și a VI-a din județul nostru vor susține evaluările naționale, un moment important în parcursul lor educațional. Aceste teste sunt concepute pentru a oferi o imagine clară asupra nivelului de pregătire al elevilor și pentru a identifica eventualele aspecte ce necesită îmbunătățire în procesul de predare și învățare. Aceste evaluări nu trebuie privite ca un motiv de stres pentru elevi, ci ca o oportunitate de a demonstra ceea ce au învățat.

Adresez mulțumiri tuturor cadrelor didactice implicate în organizarea și desfășurarea acestor teste, precum și părinților pentru sprijinul oferit copiilor. Mult succes!” a declarat Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Weekend de aur pentru sportivii CSS Botoșani

Publicat

Publicitate

Sportivii Clubului Sportiv Școlar Botoșani au avut parte de un sfârșit de săptămână de excepție, între 8 și 11 mai 2025, cucerind medalii, podiumuri și calificări spectaculoase în competiții naționale de top!

 Karateka de aur

La Campionatul Național de Karate Shotokan Tradițional WSF 2025, secția de karate a obținut nu mai puțin de 14 medalii – dintre care 5 de aur, 5 de argint și 4 de bronz! Performanțele le-au fost aduse de sportivii: Vatamanu Albert, Maftei David Mihail, Scheerlinck Luca, Ciubotariu Andy, Maniga Rareş, Nicuţă Ilinca, Niţura Fabian Gabriel, Nechifor David, Robu Eva, Aciobăniţă Matei, Mihaiuc Sofia, Gigica Gabriela Mihaela și Maniga Denis Alexandru, pregătiți de profesorul Petru Cristian Honceru.

 Baseballiştii – vicecampioni naţionali

Secția de baseball a obținut locul II la etapa finală a Campionatului Național Școlar, desfășurată la Roman. Echipa a fost formată din: Hârjoi Antonio, Chiriac Eduard, Galan Antonio, Maftei Robert, Avătămaniţei Alexandru, Uţă Eduard, Lupu Zaharia, Calancea Costi, Cioban Tudor, Dumitriu Denis, Miron Alexandru, Arama Iosif, Tărnăuceanu Sebastian și Răileanu Rareş, sub îndrumarea profesorului Bogdan Ionuţ Pîrvu.

 Voleibalistii U15 – calificați în marea finală!

Publicitate

Echipa de volei masculin U15 și-a câștigat dreptul de a juca în Finala Națională, programată între 27 mai și 1 iunie 2025. Componența echipei: Paladi Alexandru, Şovan Nicoale, Aconstantinesei David, Sulugiuc David-Alin, Beleuz Dimitrie Răzvan, Chică Roşă Iannis, Şobîrneţ Silviu Gabriel, Radu Iustinian, Călin Tudor, Stoleru Lucas Ştefan, Niţă Sebastian Florin și Butnariu Nicholas. Antrenor: prof. Mihai Daniel Borcea.

 Minivolei – CSS Botoșani în forță la U13

CSS Botoșani va fi reprezentat și la Finalele Naționale U13, atât la feminin, cât și la masculin!
Minivolei Fete – Antrenor: Ana Maria Aluculesei
Componența echipei: Creţu Maria Ioana, Oncioaiei Erika Maria, Ciobanu Claudia, Alexa Sarah-Maria, Afloarei Jessica, Ignat Ana Valentina, Ungureanu Ingrid Maria, Vasiliu Alessia Maria, Chirilă Sofia-Alessia, Macsim Emilia Elena, Burlacu Sandra, Avasiloaei Alessia Ioana, Arama Adelina Elena.

Minivolei Băieți – Antrenor: Mihai Daniel Borcea

Componența: Şovan Nicoale, Şobîrneţ Silviu Gabriel, Cohal Matei Gabriel, Beldianu Daniel Rareş, Humelnicu Alexandru, Butnaru Luca Ianis, Micu Denis Gabriel, Mihăescu Alexandru, Stoleru Lucas Ştefan, Alecu Roberto Alessandro.

Finalele se vor desfășura în perioada 4–8 iunie 2025.

„Felicitări medaliaților și mult succes finaliștilor!”, a transmis directorul Clubului Sportiv Școlar Botoșani, prof. Constantin Nacu.

CSS Botoșani demonstrează încă o dată că pasiunea, munca și talentul aduc performanță.

Citeste mai mult

Eveniment

Mai multe localități din județul Botoșani rămân fără apă. Anunțul făcut de Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani informează că, în data de 14 mai 2025, în intervalul orar 08:00-16:00, Administrația Națională Apele Române-Exploatarea Complexă Stânca Costești va efectua lucrări de reabilitare și modernizare a prizei de rezervă din cadrul sistemului de alimentare, obiectiv din care se realizează captarea și transportul apei brute.

Pe durata desfășurării acestor lucrări, furnizarea apei potabile va fi sistată către utilizatorii din orașul Ștefănești, orașul Săveni, respectiv din comunele: Adășeni, Albești, Avrămeni, Călărași, Coțușca,  Dângeni, Dobârceni, Durnești, Drăgușeni, Hănești, Hlipiceni, Manoleasa, Mihălășeni, Românești, Răuseni, Santa Mare, Știubeni, Todireni, Trușești, Ungureni și Vlăsinești.

În vederea evitării eventualelor efecte negative cauzate de lipsa apei, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani recomandă utilizatorilor afectaţi să-şi creeze minime rezerve pentru perioada de întrerupere.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending