Connect with us
Publicitate

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (234)

Publicat

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist:

„Contemporanul. Ideea europeană” nr. 1864) din 2024. La rubrica „Polemice”, Constantin Toader publică  eseul „Eminescu şi viitorul proiectului numit România”. Reţin din preambul: „Înfruntând vitregiile, nu puţine, românii au parcurs drumul de la populaţie şi popor la naţiune.  Generaţia paşoptistă a creat proiectul statului naţional, înfăptuit în 1918, după şapte decenii de luptă tenace şi imense sacrificii. Pentru acest proiect, Mihai Eminescu şi-a dedicat întreaga viaţă şi operă. La 17 ani, constructorul sufletului nostru naţional, poetul prin care am pătruns în universalitate, publica în revista „Familia” poezia „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, un adevărat imn dedicat idealului naţional.”

„Contemporanul. Ideea europeană” nr. 1864) din 2024. „O viziune ignorată, un proiect abandonat”. Constantin Toader ne prezintă câteva răspunsuri la întrebarea „Ce / cine  a fost Eminescu?”: 1. „a fost un vizionar, total implicat în lupta emancipării naţionale, a edificării unui stat unitar şi independent” („viziunea sa asupra României era una istorică, multidimensională pentru că înţelegerea prezentului şi prefigurarea viitorului sunt condiţionate de cunoaşterea trecutului”); 2. „a fost un vizionar critic, un apostol al trezirii elitelor la realitate, al mobilizării lor pentru rezolvarea problemelor reale”; 3. „a fost radical în judecăţile sale şi foarte exigent cu contemporanii săi, intransigenţa demonstrată plecând de la dorinţa împlinirii unităţii naţionale”; 4. „ca jurnalist a fost un patriot hotărât să atenţioneze asupra necesităţii rezolvării problemei agrare, fără de care proiectul naţional ar fi fost subminat”; 5. „a fost un duşman neîmpăcat al prostiei, inculturii, imposturii, arivismului, antiromânismului şi al dezinteresului faţă de istorie” 6. „nu îi agrea pe demagogi, „peniţari”, pe cei obedienţi politicienilor, pe scriitorii la comandă, meşteri în „fraze lustruite şi negustorie la vorbe”; 7. „a fost un jurnalist care a promovat valori precum acelea de adevăr, dreptate, onestitate, demonstrând în scrierile sale o cultură enciclopedică”,

„Contemporanul. Ideea europeană” nr. 1864) din 2024.  Constantin Toader  ne arată ce ar zice Eminescu dacă, printr-un miracol, ar deveni contemporanul nostru: 1.”nu va recunoaşte nici România, nici Europa, şocul viitorului făcându-l să se simtă „străin într-o ţară străină”; 2. „poetul ar descoperi o clasă politică bicisnică, incapabilă să aibă o viziune, să ofere un proiect de ţară, să promoveze valorile solidarităţii, ale patriotismului”; 3. „nu ar aprecia că mândria naţională este tolerată de autorităţi doar la parada militară de Ziua Naţională”; 4. „din perspectivă istorică, vizionarul Eminescu ar întreba de ce a fost abandonată linia dezvoltării, a promovării valorilor naţionale? Unde credem că vom ajunge cu politicile depopulării şi ale aservirii intereselor străine?”; 5. „Eminescu ne-ar arăta că trăim într-o epocă a rupturilor, a răsturnărilor de valori, o epocă a nisipurilor mişcătoare”; 6. „analizând noua limbă de lemn vorbită, Eminescu ar arăta că ne confruntăm cu o ideologizare a limbajului, urmărind reconstruirea lexicală a realităţii în funcţie de anumite dogme, pentru a se modela totalitar minţile cetăţenilor”; 7. „Eminescu a fost şi profesor de statistică, iar în această calitate nu ar ezita să le arate iscusiţilor Klaus, Nicu şi Marcel, că aplicarea orbească a inepţiilor Green Deal-ului ecomarxist reprezintă calea cea mai scurtă spre falimentul deplin de ţară”; 8. „Eminescu nu ar accepta  nici introducerea în şcoală a ideologiei woke, cu anularea trecutului şi a operelor clasice”;

„Contemporanul. Ideea europeană” nr. 1864) din 2024.  Concluzia lui Constantin Toader: „Valul schimbărilor nu va ocoli literatura română, „Luceafărul” putând suferi mici ajustări ideologice, Hyperion urmând, probabil, să fie prezentat drept un cisgender nemuritor şi rece, iar Cătălina drept o prea frumoasă fată noaptea, prinţ dimineaţa şi persoană non-binară la prânz. Prin astfel de adaptări  ar putea să se asigure educaţia pentru genul fluid, sensibilitatea noilor elevi fiind eficient apărată în faţa pericolului ofensării. (…) Moştenirea lăsată de Eminescu ne obligă să veghem la apărarea proiectului naţional, să nu permitem aneantizarea lui”.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

„Biserica- spital duhovnicesc”, proiect demarat de Parohia Grivița, Cordăreni

Publicat

În cadrul Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă”, Parohia Grivița a demarat Proiectul intitulat: „Biserica- spital duhovnicesc”.

Au fost prezentate o serie de trei cateheze, conform tematicii concursului, și cu scopul de a implica tinerii în misiunea de cercetare și îngrijire a bolnavilor. Prima dintre acestea, „Implicarea tinerilor în îngrijirea bolnavilor”, a fost adresată elevilor clasei a VIII-a de la Școala Gimnazială „Mihai Munteanu” din Cordareni, mulți dintre aceștia fiind membri ai grupului de cateheză al parohiei, în urma unei colaborări fructuoase între școală și Biserică.

În Duminica a III-a din Postul Mare, s-a desfășurat o altă cateheză, „Sfântul Maslu-Taina vindecării”, în fața credincioșilor prezenți la Taina Sf. Maslu, în care părintele paroh a evidențiat importanța și beneficiile acestei Taine pentru viața creștinilor. Continuând periplul activităților, în după-amiaza zilei de miercuri, 10.04.2024, o parte din tinerii din grupul de cateheză au participat la o nouă sesiune catehetică cu titlul „Biserica- spital duhovnicesc” axată pe dimensiunea vindecătoare a Bisericii. După această activitate, copiii s-au implicat într-un atelier numit „Micii iconari”, unde au realizat câteva icoane, desenate pe hârtie, înfățișând Sfinții Tămăduitori.

Activitățile vor continua și în perioada următoare, iar săptămâna viitoare Proiectul va fi înaintat comisiei organizate la nivelul Protopopiatului Dorohoi pentru evaluare. (Pr. Marian Corolea)

Citeste mai mult

Eveniment

menzi de 30.000 de lei pentru românii care îşi închiriază apartamentul ilegal în regim hotelier. Ce condiţie trebuie să respecte

Publicat

Ministerul Turismului va sancţiona proprietarii care îşi promovează camerele pe platformele online fără să fie înregistraţi şi clasificaţi de către stat. Cei care nu vor respecta regulile vor primi amenzi de până la 30 de mii de lei, scrie observatornews.ro.

Piaţa închirierilor pe termen scurt a explodat în pandemie
 

Adam Alexandru, consilier imobiliar: Interesul platformei este să facă cât mai multe comisioane şi să aibă oferte cât mai diversificate, practic cu noua lege obligă platforma să îi forţeze. Vrei să mai ai apratamentul în lista de la noi şi să câştigi bani? Dă-ne şi documentul acesta.

Ministerul Turismului schimbă legea de luna viitoare.

Lucian-Ioan Rus, secretar de stat Ministerul Turismului: Vorbim despre camere, pensiuni sau hoteluri acestea trebuie clasificate in primul rand dupa care pot fi promovate pe toate siteurile de promovare in domeniul turismului. Bineînţeles ca vom avea amenzi corespunzatoate amenzile vor fi destul de mari, până în 50 de mii de lei.

Înscrierea în lista de clasificare este gratuită şi se face şi online.

Lucian-Ioan Rus, secretar de stat Ministerul Turismului: În momentul in Care un spatiu este clasificat la anumite stele, noi suntem cei care dam conformitatea pe dimensiunile camerelor, dotarile lor, tot ceea ce inseamna confortul turistului in camerele de hotel.

Piaţa închirierilor pe termen scurt a explodat în pandemie la nivel internaţional. Pentru a opri listările ilegale, şi Comisia Europeană a impus deja schimbul de date între platforme și autorități.

Citeste mai mult

Eveniment

Morții de la Spitalul Pantelimon ar putea fi dezgropați pentru noi expertize

Publicat

Decizie de ultimă oră, în dosarul deceselor suspecte de la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Sfântul Pantelimon, din Capitală, anunță Realitatea Plus.
Surse au declarat pentru REALITATEA  că exista o posibilitate ca să fie dezgropați morții de la Terapie Intensivă pentru noi expertize.

Anchetatorii au început vineri dimineață audierile în dosarul penal deschis în urma valului de morți suspecte de la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din Capitală. Cazul a ajuns în atenția opiniei publice în urma acuzațiilor lansate de un asistent medical, potrivit cărora, în perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă (ATI) a spitalului ar fi decedat 17 pacienți.

Potrivit sursei citate, decesele ar fi survenit în urma reducerii dozei de Noradrenalină, medicament care îi ține în viață pe bolnavii intubați. Tot vineri dimineață, la unitatea medicală urma să ajungă și Corpul de control al ministrului Alexandru Rafila. La anchetă participă, de asemenea, și Colegiul Medicilor.

Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului București (TB), Alexandru Anghel, a declarat, vineri dimineață, pentru HotNews.ro că audierile au început la ora 9.00, la Serviciul Omoruri al Poliției Capitalei.

Citeste mai mult

Eveniment

Fostul ministru al Justiției, Monica Macovei a fost condamnată la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității

Publicat

Fostul ministru al Justiției a primit 6 luni de închisoare, cu termen de suspendare 2 ani și 60 de zile de muncă în folosul comunității. Magistrații din Mangalia au dat pronunțarea în dosarul în care Monica Macovei a fost trimisă în judecată pentru vătămare corporală din culpă.
Monica Macovei a fost condamnată la șase luni de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă. Instanța suspendă executarea pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Macovei trebuie sa presteze și muncă în folosul comunității, timp de 60 zile și să urmeze un program de reintegrare socială.

12.04.2024
Ora estimata: 10:00
Complet: P8 COMPLET CONTINUITATE
Tip solutie: Condamnare fără acord de recunoaştere
Solutia pe scurt: În baza art. 196 alin. 2 şi 3 Cod penal cu aplicarea art. 396 alin. 10 Cod procedură penală, condamnă pe inculpata MACOVEI MONICA-LUISA la pedeapsa închisorii de 6 luni, pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă. În baza art. 91 C.pen. Suspendă executarea pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Pe durata termenului de supraveghere, inculpata trebuie să respecte măsurile de supraveghere prevăzute de art. 93 al. 1 lit. a)-e) C.pen, respectiv:

– să se prezinte la serviciul de probaţiune, la datele fixate de acesta;

– să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;

– să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea;

– să comunice schimbarea locului de muncă;

– să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

În baza art. 93 al. 2 C.pen, impune inculpatei să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate.

În baza art. 93 al. 3 C.pen,. obligă inculpata să presteze, pe parcursul termenului de supraveghere, muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 2 București sau în cadrul Administrației Domeniului Public Sector 2 București.

În baza art. 91 alin. 4 C.pen., atrage atenţia inculpatei asupra consecinţelor prev de art. 96 C.pen. În baza art. 274 al 1 C.pr.pen., obligă inculpata la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în sumă de 10.000 lei. Cu drept de apel pentru procuror şi pentru inculpat în termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunţată, azi 12.04.2024, prin punerea soluției la dispoziția procurorului și a inculpatului prin mijlocirea grefei instanței.

Document: Hotarâre    12.04.2024

Este vorba de accidentul din octombrie 2022, când fostul ministru al Justiției a pătruns pe contrasens unde a accidentat un motociclist, care a rămas cu handicap grav. Monica Macovei a cerut judecătorilor procedura simplificată, caz în care ar fi avut pedeapsa redusă cu o treime.

Decizia din 12 aprilie 2024 a judecătorilor de la Judecătoria Mangalia nu e definitivă, sentința putând fi contestată la Curtea de Apel Constanța.

Judecătorii nu decid și latura civilă a acestui proces, aceasta fiind disjunsă și judecată în continuare la Judecătoria Mangalia, următorul termen fiind în luna mai.

Ilie Constantin, rănit grav în accidentul produs de Monica Macovei, a prezentat la termenul anterior judecătorilor un certificat de handicap grav și cere daune în valoare de 500.000 de euro.

„Am fost evaluat de medici și mi s-a eliberat certificat în grad de handicap grav, pentru vătămările produse în accident. Am mâna operată în trei locuri, la antebraț, la cot am fost operat acum trei săptămâni, și urmează celelalte. La termenul trecut nu am putut să vin, eram operat la cot, mi-au scos niște tije din metal care erau puse acolo, în altă parte a mâinii au mai rămas tije de metal care trebuie scoase, la radius la fel – tije de metal care trebuie scoase, am operații la tibie, la peroneu, iar genunchiul, mi-a spus domnul doctor ca să fiu mulțumit că pot merge așa cum merg, pentru că sunt ligamentele rupte, cartilagiile distruse”, a explicat Ilie Constantin, pensionar MAI.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate
Publicitate

Trending