Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (233)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

21 Martie 2024 – Ziua Mondială a Poeziei. Prin intermediul Memorialului Ipoteşti am avut onoarea să fiu moderator la întâlnirea scriitorilor Liviu Ioan Stoiciu, Doina Popa, Mihai Babei şi Mircea Oprea cu elevii Liceului „A. T. Laurian” din Botoşani (foto: citeşte din creaţia sa Doina Popa)

 

 

DOINA POPA, O HORTENSIA PAPADAT – BENGESCU A TIMPULUI SĂU

Publicitate

 

La Năruja, în mijlocul Raiului delimitat de Munţii Vrancei, s-a născut la 4 decembrie 1953 scriitoarea Doina Popa. Debut absolut în „Luceafărul” din noiembrie 1969 cu schiţa „Procesul frunzelor”, cu o prezentare de Fănuş Neagu Debut  editorial în 1985 cu romanul „Apelul de seară”. Cu privire la romanul de debut, scria Matei Vişniec: „Doina Popa realizează disecţii subtile pe realităţile explorate, analiza laconice sensibilizate de o morală subtextuală. Deloc idilic, cu atât mai solicitant pentru cititorul tânăr, microromanul Doinei Popa este un avertisment şi un apel. Nimic, pare să spună cartea, nu este mai fragil…”. A fost considerată o Hortensia Papadat—Bengescu a timpului său.

Opera tipărită a Doinei Popa  constă în: „Apelul de seară”(1985), „Sfântă tinereţe” (1998), „Dragostea vine de-a valma” (2001), „Rugăciunea de iertăciune” /2008), „Pasărea cerului” (2012), „Himera cu sfeşnic aprins” (2013) şi „Ca frunza-n vânt” (2016).

Referitor la romanul „Ca frunza-n vânt”, Ioan Holban scria: „Îmi era dor să citesc un roman „bengescioan” cinstit – analiză psihologică, fie şi cu despicarea firului în patru. Cum spunea „marea europeană din secolul trecut, intrigă, portrete memorabile, tipologii, caractere,  notaţii de adâncime, planuri epice  fin structurate, lumea de marionete, familia şi societatea, monolog interior, problematica specială a cuplului, explorarea feminităţii în pârg sau surpare – în tradiţia pe care va fi deschis-o, în proza noastră, Hortensia Papadat-Bengescu”.

Culiţă Ioan Uşurelu: „”De câte ori citesc ceva de Doina Popa, am impresia că am cunoscut-o şi în altă viaţă, că este un om care emană unde alfa, benefice,  şi dă o stare de siguranţă, de bine celuilalt… Prozatoarea Doina Popa analizează permanent comportamentul, reacţiile personajelor sale şi reflectează asupra adevărului şi a fiinţei umane expuse, de cele mai multe ori, la agresiunea mediului”.

Mircea Dinutz: “În schimb, „biografia interioară” se lasă descifrată prea puţin în urma contactelor directe – când se arată rezervată şi afabilă –, dar cu mai mult succes în trei cărţi ale sale, unite de o conştiinţă interogativă vie şi lucidă, printr-o analiză pătrunzătoare a trăirilor, de la prim-planul clasic, până la cel infinitezimal, scrutat cu deferenţă. Referindu-se la prima sa carte, Lucian Chişu vorbea de un „stil naturalist”, adevărat „fişier documentar de experienţe şi observaţii”, reproşându-i autoarei că „deturnează acţiunea în analiză” (Luceafărul din 25 iulie 1987). Afirmaţia e puţin ciudată şi oricum discutabilă. Un lucru rămâne însă adevărat: dacă la debut (1985) se menţinea un anumit echilibru între creaţie şi analiză, dacă în “Sfântă tinereţe” (1998) câştigă – de departe – spiritul analitic, pentru care autoarea are vădite şi re-confirmate aptitudini, trebuie spus că în Dragostea vine de-a valma”, Doina Popa, fără să-şi trădeze aptitudinile native şi cultivate cu stăruinţă, construieşte o naraţiune complexă, modernă, de mare virtuozitate naratologică, mânuind cu siguranţa prozatorului experimentat un număr impresionant de procedee, stiluri funcţionale, variind savant perspectivele narative, cu unele segmente reflexive şi confesive percutante, unde caracterul de substanţială  şi dramatică dezbatere despre iubire, lume şi existenţă este definitoriu”.

Despre Doina Popa criticii mai spun că explorează psihologiile – limită, cu preponderenţă a celor de cuplu,  are ştiinţa de a armoniza relaţia tradiţie-noutate, excelând în a pune în evidenţă personajele feminine, opera aflându-se undeva, între ficţiune şi confesiune.

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Lupta pentru președinția României: George Simion și Nicușor Dan merg în turul 2 al alegerilor prezidențiale 2025

Publicat

Publicitate

Alegerile prezidențiale din 2025 se îndreaptă spre o finală inedită: George-Nicolae Simion, liderul AUR, și Nicușor-Daniel Dan, susținut de o alianță de centru-dreapta, sunt candidații care intră în turul al doilea, potrivit datelor parțiale centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă.

După numărarea a 19.596 din cele 20.085 de procese-verbale – adică 97,57% din total – George Simion a obținut 3.545.393 de voturi, ceea ce reprezintă 40,14% din sufragii. El este candidatul clasat detașat pe primul loc, cu un avans de peste 1,7 milioane de voturi față de următorii competitori.

Lupta pentru locul al doilea a fost extrem de strânsă. Nicușor Dan a acumulat 1.823.426 de voturi, în timp ce George-Crin-Laurențiu Antonescu s-a oprit la 1.823.019 voturi, adică o diferență de doar 407 voturi, ceea ce va face obiectul unei atenții sporite în etapa validării finale.

Fostul premier Victor Ponta s-a clasat pe locul patru, cu 1.201.328 de voturi (13,60%), în timp ce Elena-Valerica Lasconi, candidata USR, a obținut 235.390 de voturi, adică 2,67% din totalul exprimat.

Participarea ridicată și scorurile neașteptat de apropiate între locurile doi și trei transformă alegerile din 2025 într-unele dintre cele mai competitive din istoria recentă a României.

Biroul Electoral Central urmează să finalizeze centralizarea tuturor datelor și să anunțe oficial candidații care intră în turul al doilea, însă, potrivit cifrelor actuale, cumulate cu voturile care vin din Diaspora, George Simion și Nicușor Dan vor lupta pentru președinția României în turul decisiv.

Publicitate

Citeste mai mult

Administratie

Neculai Șchiopu este noul primar al comunei Coșula: Voi fi primarul tuturor, indiferent de opțiunea de vot

Publicat

Publicitate

Comuna Coșula are un nou primar ales: Neculai Șchiopu, candidatul PSD, a câștigat încrederea locuitorilor și promite un mandat bazat pe respect, muncă și implicare.

Într-un mesaj public transmis după aflarea rezultatului, acesta le-a mulțumit cetățenilor pentru susținere și a subliniat că votul primit este o onoare, dar și o responsabilitate majoră.

„Prin votul dumneavoastră, mi-ați oferit onoarea de a deveni primarul comunei noastre dragi. Este o responsabilitate uriașă, pe care o voi purta cu demnitate, seriozitate și respect față de fiecare dintre dumneavoastră”, a transmis Neculai Șchiopu.

Campania sa electorală s-a axat pe nevoile reale ale comunității și pe dorința de a construi împreună un viitor mai bun. Noul edil a precizat că victoria nu este una personală, ci o alegere colectivă a cetățenilor de a merge înainte, cu hotărâre și curaj.

Neculai Șchiopu a adresat mulțumiri echipei de campanie, colegilor din PSD Botoșani și tuturor celor care l-au susținut în această perioadă. A subliniat, totodată, că va fi primarul tuturor cetățenilor din Coșula, indiferent de opțiunea exprimată la urne.

Mesajul său se încheie cu un angajament clar: va lucra în interesul întregii comunități și va pune mereu pe primul loc binele oamenilor.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Cum au votat botoșănenii. George Simion (AUR) câștigă alegerile la Botoșani cu peste 45% din voturi

Publicat

Publicitate

George-Nicolae Simion, candidatul AUR, a obținut o victorie categorică în județul Botoșani la primul tur al alegerilor prezidențiale din 2025, potrivit datelor provizorii centralizate de Autoritatea Electorală Permanentă.

După numărarea proceselor-verbale din 422 din cele 434 de secții de votare din județ, adică 97,24% din total, Simion conduce detașat cu 45,51% din voturi, adică 61.207 de voturi.

Pe locul al doilea se află Victor-Viorel Ponta, cu 26.594 de voturi, echivalentul a 19,77%, urmat de George-Crin-Laurențiu Antonescu, care a fost votat de 24.479 de alegători, reprezentând 18,20% din totalul voturilor exprimate.

Nicușor-Daniel Dan, actualul primar al Capitalei, s-a clasat pe poziția a patra la Botoșani, cu 15.703 voturi, adică 11,68%, în timp ce Elena-Valerica Lasconi, candidata USR, a obținut 3.096 de voturi, adică 2,30%.

Rezultatele finale vor fi confirmate oficial după centralizarea tuturor proceselor-verbale, însă tendința este clară: județul Botoșani s-a aliniat la scorurile mari obținute de George Simion în zona Moldovei, confirmând susținerea puternică de care acesta se bucură în mediul rural și în rândul electoratului conservator.

Publicitate
Citeste mai mult

Administratie

George Telișcă este noul primar al comunei Avrămeni. „Voi fi un primar care ascultă, care unește, care face”

Publicat

Publicitate

Alegerile locale de astăzi din comuna Avrămeni s-au încheiat cu victoria lui George Telișcă, candidatul PSD, care a fost ales primar cu sprijinul locuitorilor și al echipei de campanie.

Într-un mesaj transmis imediat după aflarea rezultatelor, noul edil le-a mulțumit cetățenilor pentru încrederea acordată și a promis că va trata mandatul cu seriozitate și respect față de toți cetățenii, indiferent de opțiunea lor electorală.

„Faptul că m-ați ales să vă reprezint ca primar este cea mai mare onoare din viața mea și o responsabilitate pe care o voi duce cu toată seriozitatea”, a transmis George Telișcă, subliniind că votul primit nu reprezintă o recompensă, ci un mandat de încredere.

Noul primar al comunei Avrămeni a anunțat că adevărata muncă abia începe și că își dorește să fie un lider al dialogului, al echilibrului și al faptelor concrete. „Voi fi un primar care ascultă, care unește, care face. Comuna Avrămeni are nevoie de implicare, nu de orgolii”, a adăugat acesta.

George Telișcă a adresat mulțumiri speciale echipei sale de campanie și colegilor din PSD, pentru sprijinul constant oferit pe durata întregului proces electoral.

În mesajul său, proaspătul primar a transmis un angajament clar față de întreaga comunitate: „Voi fi primarul tuturor, nu doar al celor care m-au votat.”

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending