Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (230)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist: 

„România literară” nr. 10 din 8 martie 2024.  La rubrica sa „întoarcerea la cărţi”, Mihai Zamfir publică eseul „ora astrală”. Este interesantă definiţia pe care Mihai Zamfir o dă „orei astrale”: „o oră inexplicabilă raţional, legată probabil de astre, oră în care omul aflat în deplinătatea forţelor, înconjurat de aura corpului său, îţi fixează ori îţi schimbă destinul”. Pornind de la observaţia că omul nu poate şti când i-a fost  hărăzită ora şi nici nu prea poate explica cum a ajuns la această oră, autorul eseului crede că ar fi mai uşor să descoperim ora astrală a unor personaje din trecut. Mihai Zamfir îl alege pe Titu Maiorescu: „Dacă ne întrebăm care a fost ora astrală a unui personaj de prim rang al culturii noastre, a lui Titu Maiorescu, de exemplu, întâmpinăm dificultăţi: tânăr de o precocitate maladivă, posesorul unor biografii spectaculoase, beneficiar al unei cariere strălucite (profesor universitar şi rector înainte de împlinirea a treizeci de ani, fondator al celei mai importante grupări literare din epocă, parlamentar, ministru, prim-ministru etc.), s-ar părea că o mulţime de momente ale vieţii lui pot candida la postul de moment hotărâtor”.

Cu toate acestea, Mihai Zamfir consideră că alta a fost marea oră a vieţii lui Maiorescu: „… a fost atunci când eroul era încă foarte tânăr. În iarna 1869 – 1870, prin februarie, Iaşul era un târg cufundat în zăpadă şi noroi.  Când, pe adresa „Convorbirilor literare”, sosea o scrisoare de la un necunoscut, ea a fost deschisă ca oricare alta. În plic se găsea o poezie propusă spre publicare. Maiorescu a luat foaia pe care i-o întinsese Iacob Negruzzi şi a început să citească versurile necunoscutului”. Scrisoarea era de la Eminescu şi pe foaie erau versurile din „Venere şi Madonă”.  Mihai Zamfir bănuieşte un dialog între Maiorescu şi Negruzzi: „- Cine este acest Eminescu?”  „- Nu ştiu. Scrisoarea e trimisă din Viena”. Deşi Eminescu mai publicase câteva poezii prin reviste cunoscute, la Iaşi era necunoscut. Mihai Zamfir descrie un lucru care se ştie: „… călătoria lui Negruzzi la Viena, întâlnirea cu Eminescu petrecută parcă în transă într-o berărie, modul în care cei doi s-au recunoscut  fără să se cunoască dinainte”. Revenind la ora astrală a lui Maiorescu, consideră Mihai Zamfir:  „Dar în acea zi de iarnă mohorâtă, în modestul târg al Iaşilor, viaţa lui Maiorescu avea să se schimbe fără ca principalul interesat să-şi dea seama. Va  înţelege pe deplin semnificaţia acelui moment abia peste ani, când totul va deveni istorie”.

Deşi Maiorescu studiase poezia latină şi citise poeziile germană şi franceză  în original, precum şi italiana, nu s-a dat în lături să se intereseze de Eminescu: „Citind însă versurile necunoscutului Eminescu („Ideal pierdut în noaptea unei lumi ce nu mai este…”), criticul-profesor a fost, probabil, frapat de o realitate tot mai evidentă pe măsură ce lectura avansa: pentru prima oară în poezia românească, o gândire de asemenea subtilitate se plia perfect pe un vers de asemenea înălţime figurativă. Maiorescu îi citise pe paşoptişti, dar ceea ce vedea acum în „Venere şi Madonă” i se părea fără egal”.

Începând  cu întâlnirea lui Maiorescu cu această poezie îl va face săl citească şi să-l aprecieze pe Eminescu până la sfârşitul vieţii sale.  Adaugă Mihai Zamfir: „Datorită lui Maiorescu, manuscrisele eminesciene au fost păstrate cu grijă, apoi inventariate şi catalogate la Academie, pentru a deveni apoi un fond public. Fără „Junimea”, viaţa lui Eminescu ar fi fost alta: poziţia poetului, până atunci necunoscut, în sânul celebrei societăţi literare s-a stabilit prin Maiorescu”.

Eseul se finalizează cu o întrebare a autorului: „Cât ar fi însemnat pentru marele critic Eminescu şi poezia lui fără iluminarea produsă în iarna lui 1870? Răspunde tot autorul: „Nici măcar Maiorescu însuşi n-ar fi putut-o spune vreodată. O calculăm noi astăzi, după trecerea a mai bine de un secol şi jumătate”.

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

România, sub un val de foc: Caniculă severă și nopți tropicale între 21 și 28 iulie

Publicat

Publicitate

Între 21 și 28 iulie, România va fi afectată de un nou val de caniculă severă, cu temperaturi care pot atinge 40°C în timpul zilei și nopți tropicale, generate de un dom de căldură, scrie alba24.ro.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) avertizează că România va traversa un nou val de căldură extremă în perioada 21–28 iulie 2025, cu temperaturi care vor ajunge până la 40°C, în special în sudul și sud-estul țării.

Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși constant pragul critic de 80 de unități în majoritatea regiunilor.

Valul de căldură se va instala gradual, începând cu sud-vestul țării, unde se anunță caniculă severă și minime nocturne tropicale, care nu vor coborî sub 20°C.

Pe parcursul săptămânii, valul se va extinde către vest, centru și sud-est, afectând intens Muntenia, Oltenia și Dobrogea.

Evoluția pe zile:

Publicitate

23–24 iulie:

  • Maxime: până la 39°C
  • Minime: peste 20°C, local chiar 26°C
  • Furtuni nocturne în Oltenia, Muntenia și Dobrogea
  • Cer variabil, averse izolate în nord și centru

În București:

  • Ziua: 37°C
  • Noaptea: averse și descărcări electrice

24–25 iulie:

  • Maxime între 29°C și 40°C în sud și vest
  • Nopți tropicale accentuate, în special în Dealurile de Vest și litoral
  • Averse și furtuni izolate în zonele montane și în centrul țării

În București:

  • Ziua: 37°C
  • Noaptea: între 19–22°C, cer variabil

25–28 iulie:

  • Disconfort termic persistent în toată țara, în special în sud
  • Posibilă intensificare a caniculei în primele două zile
  • Probabilitate crescută de instabilitate atmosferică spre finalul perioadei: vijelii, descărcări electrice și grindină în vest, nord și centru

Val de caniculă severă: Europa, sub un dom de căldură

Un Heat Dome, sau un dom termic generează un val cald în Europa Centrală și de Est, extinzându-se cu mult peste temperaturile normale. Tendința va dura până în weekendul următor.

Sistemul de înaltă presiune de suprafață în părțile centrale ale continentului european se stabilizează, consideră meteorologii europeni.

Acest lucru va duce la o perioadă semnificativ mai caldă decât de obicei pentru cea mai mare parte a Europei.

Citeste mai mult

Economie

Lista datornicilor, din nou pe tapet: Guvernul propune publicarea numelor celor cu taxe neplătite

Publicat

Publicitate

Guvernul României pregătește o modificare semnificativă a Codului de Procedură Fiscală, ce prevede reintroducerea unei măsuri controversate: publicarea listei cu persoanele fizice care au datorii restante către stat, scrie alba24.ro.

Este vorba despre o schimbare ce vizează eliminarea secretului fiscal, pentru a permite autorităților locale și centrale să afișeze public numele, natura și cuantumul sumelor restante ale contribuabililor.

Publicarea Listei datornicilor: Ce prevede noua propunere

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat că Executivul lucrează la un proiect prin care se va modifica actualul cadru legal. Potrivit acestuia, datele considerate până acum confidențiale, cum ar fi numele contribuabilului, tipul datoriei (impozit pe casă, mașină, amenzi, etc.) și suma restantă, vor putea fi făcute publice.

„Vom propune eliminarea de la secretul fiscal a acestor informații care privesc un contribuabil, natura datoriilor și cuantumul acestora, astfel încât autoritățile locale să le poată publica pe site-uri oficiale pentru o transparență totală”, a declarat Cseke Attila într-o conferință susținută alături de premierul Ilie Bolojan.

Este de precizat că această măsură se referă strict la persoanele fizice, nu și la firmele cu datorii la bugetul de stat. În cazul companiilor, o decizie în acest sens ar trebui luată de Ministerul Finanțelor, a subliniat ministrul.

Publicitate

De ce se revine la publicarea listei datornicilor

Măsura vine într-un context în care Guvernul aplică noi pachete de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar și îmbunătățirea colectării taxelor. Publicarea listei datornicilor este considerată o formă de presiune socială și morală asupra celor care refuză să-și achite obligațiile fiscale.

Totodată, decizia vine și ca reacție la scăderea nivelului de transparență în alte domenii ale administrației publice. Pe 29 mai 2025, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că declarațiile de avere ale funcționarilor publici nu mai trebuie să includă veniturile și bunurile soților sau copiilor. Acestea nu mai sunt obligatorii nici măcar pentru publicare.

Când va intra în vigoare măsura

Publicarea listei datornicilor va fi inclusă în al doilea pachet de măsuri fiscale pregătit de Guvern, care urmează să fie aprobat în perioada următoare. Nu a fost încă oferit un calendar clar privind adoptarea și aplicarea acestei modificări legislative, dar oficialii spun că va fi implementată „cât mai curând posibil”.

Publicarea listelor cu datornici nu este o idee nouă

În trecut, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) publica periodic liste cu persoane fizice și juridice cu datorii mari la bugetul de stat, însă practica a fost suspendată pe motiv de confidențialitate fiscală și protecția datelor personale.

Citeste mai mult

Educație

FOTO Botoșani: Locul întâi la etapa națională a Concursului Național „Istorie și societate în dimensiune virtuală”

Publicat

Publicitate

În perioada 15-18 iulie, s-a desfășurat, la Craiova, etapa națională a Concursului Național „Istorie și societate în dimensiune virtuală”. Fiind un concurs interdisciplinar, lucrările realizate abordează subiecte pe teme dintre cele mai variate de la disciplinele socio-umane, cu instrumente și operații din cadrul informaticii.

La această ediție, județul Botoșani a fost reprezentat de BARBACARIU GABRIEL DAMIAN, de la Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani, la secțiunea Științe socio-umane, subsecțiunea Soft educațional și elevul GHIORGHICA ALEXANDRU, de la Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani, la secțiunea Istorie.

Cu o prestație de excepție în fața comisiei de concurs, elevul BARBACARIU GABRIEL DAMIAN, pregătit de domnul profesor Sîrbu Lucian, a reușit să obțină punctajul maxim, respectiv 100 de puncte, punctaj ce i-a asigurat primul loc în clasamentul final.

„Rezultatul obținut la acest concurs interdisciplinar, care îmbină rigoarea științelor socio-umane cu creativitatea informaticii, reprezintă o recompensă valoroasă pentru școala botoșăneană. Felicit elevul pentru performanța remarcabilă și cadrele didactice care l-au îndrumat cu profesionalism și pasiune. Ne mândrim cu această reușită și rămânem dedicați susținerii excelenței în educație.” a declarat prof. Bogdan Gheorghe SURUCIUC, inspector școlar general.

Publicitate
Citeste mai mult

LIFESTYLE

MAE: Atenționare de călătorie în Italia. Cod roșu de incendii de vegetație

Publicat

Publicitate

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Italiană, Regiunea Sicilia, că Departamentul Regional de Protecție Civilă al Regiunii Sicilia a emis un buletin de alertă care vizează pericolul de producere a incendiilor de vegetație pe parcursul zilei de 21 iulie.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, a fost emis cod roșu de pericol în provinciile Catania, Messina, Caltanissetta și Enna, respectiv cod portocaliu de alertă în restul provinciilor siciliene: Palermo, Siracusa, Agrigento și Trapani.

‘MAE recomandă cetățenilor români să se informeze, înainte de începerea călătoriei, în legătură cu situația existentă atât pe traseu, cât și la destinație și să evite deplasarea în zonele în care există incendii în desfășurare sau un pericol iminent de producere a acestora. De asemenea, MAE recomandă consultarea paginii web a Departamentului Protecției Civile italiene: www.protezionecivile.gov.it, pentru obținerea informațiilor actualizate în timp real

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Roma, +39 06 835 233 44; +39 06 835 233 52; +39 06 835 233 58; +39 06 835 233 56; +39 06 835 233 69; +39 06 835 233 71; +39 06 835 233 74, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Totodată, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și următoarele linii telefonice de urgență în funcție de regiune:

* Consulatul General al României la Roma: +39 345.147.3935
* Consulatul General al României la Milano: +39 366.108. 1444
* Consulatul General al României la Bologna: +39 324.803.5171
* Consulatul General al României la Torino: +39 338. 756 .8134
* Consulatul General al României la Trieste: +39 340.882.1688
* Consulatul General al României la Bari: +39 334.604.2299
* Consulatul României la Catania: +39 320.965.3137.

Publicitate

De asemenea, pot fi consultate paginile web: http://roma.mae.ro/, http://cgroma.mae.ro/, https://www.mae.ro. AGERPRES

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending