Connect with us
Publicitate

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (229)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 Revista „Luceafărul de dimineaţă” nr. 2 din 2024. La rubrica „Darts / reviste”, Dan Stanca  face o prezentare a revistei  „Quadrat” nr. 2 / 2023 care apare în Republica Moldova. Suntem informaţi că Adrian Alui Gheorghe publică în acest număr „Povestea ultimului cititor de poezie”.  Ţin minte că acest articol a apărut şi în revista „Ramuri” nr. 12 din  2022.  Articolul este interesant, chiar provocator. Autorul încearcă să răspundă la trei întrebări: 1. „ce simt când citesc poezie?”; 2. „ce modifică în organism poezia?”; 3. „dacă va mai fi/apărea, vreun cititor de poezie după ce, se presupune că mă voi sinucide”.

Privind prima întrebare, Adrian Alui Gheorghe spune că simte o durere care urcă din abdomen până în creştet unde părul s transformă în iarbă. Şi ar fi bine, căci iarba a câştigat toate războaiele lumii, cele de la începutul lumii până la noi: „… peste toate câmpurile de bătălie, iarba este cea care a făcut o pace adâncă”. Adrian Alui Gheorghe ne dă şi  un sfat: „să fim atenţi la mişcarea tăcută, dar foarte fermă a ierbii”. În ceea ce priveşte a doua întrebare, Adrian Alui Gheorghe sesizează prezenţa unei  a treia faze în momentul în care citim versuri.  Pe lângă cele două faze consacrate ( sistola – prin care se pompează sânge în marea şi mica circulaţie”; diastola – în care se produce o relaxare a inimii), apare abstola  ca tendinţă a inimii de a se conecta la energia universului. Ideea se găseşte şi în versurile lui Friedrich Holderlin. Cu referire la a treia întrebare, poetul nemţean răspunde: „dacă va mai apărea vreun cititor de poezie? Nu ştiu, e greu de propus acum, după cum evoluează vremurile şi istoria, dar nu este exclus”.

Publicitate

Revista în discuţie anunţă decesul redactorului – şef,  Alex Ştefănescu. Reţin:  „Scriitorul s-a născut la 6 noiembrie 1947 la Lugoj, unde au locuit temporar părinţii săi – tatăl originar din Herţa şi mama din Nordul Moldovei. Viitorul scriitor a urmat şcoala primară şi liceul la Suceava şi a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti în 1970”. O operă vastă din care merită să amintim „Eminescu, poem cu poem. Postumele” (2019).

„Luceafărul de dimineaţă” nr. 2 din 2024.  Dan Cristea scrie despre  volumul „Plumb” al lui George Bacovia.  Reţin trei aspecte: 1. „A-ţi transforma propriul EU în substanţă poetică, iată, cu un cuvânt, curajul lui Bacovia şi care e, totodată, acela al întregii poezii moderne”; 2. „… fiinţa bacoviană impresionează prin densitatea şi autenticitatea mărturisirii, prin experienţa, de excepţie şi dusă până la ultimul capăt, a singurătăţii şi a absenţei”; 3. „S-a afirmat că Bacovia este poetul care a coborât în infern. Dar să se observe că limbajul lui nu este nu e unul infernal, ci e un limbaj al realităţii şi al unei lumi vizibile care se intersectează din când în când cu lumea visului şi a coşmarului”. Paul Aretzu  scrie despre volumul „Invizibilii” semnat de Ioana Pârvulescu. O carte pentru copii considerată de critic  o „poveste a cititului”.  Concluzionează Paul Aretzu: 1. „cititul creează realitate”; 2. „timpul din cărţi e mai lung şi mai lat decât cel de afară”; 3. „cititul face vizibil invizibilul”.

 

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Nu mai luptă pentru Botoșani, dar a câştigat derby-ul Moldovei. Cornel Șfaițer fericit după ce Poli Iaşi a câștigat în fața Oțelului

Publicat

Publicitate

Echipa lui Cornel Șfaițer, Poli Iaşi, a câştigat duminică derby-ul Moldovei, disputat cu Oţelul Galaţi, după ce a fost condusă la pauză cu 1-0.

Poli Iaşi a câştigat duminică derby-ul Moldovei, disputat acasă, cu Oţelul Galaţi. La partidă au asistat peste 4.700 de spectatori.

Galăţenii au deschis scorul în minutul 2, prin Maciel.

Publicitate

Scorul a rămas nemodificat până în minutul 71, când Tailson a egalat.

Ieşenii au marcat golul victoriei trei minute mai târziu prin Gheorghiţă.

Iașiul face 20 de puncte și urcă pe un nesperat loc 7 în clasament, în timp ce criza Oțelului se prelungește.

Publicitate

În runda următoare, a 16-a, prima a returului, Poli Iași va juca tot acasă, cu Sepsi Sf. Gheorghe, în timp ce Oțelul va primi replica FC Botoșani, echipa de la care a plecat în urmă cu ani de zile foarte supărat Cornel Șfaițer.

Citeste mai mult

Eveniment

Rezultatele tragerilor la LOTO de duminică, 3 noiembrie 2024

Publicat

Publicitate

LOTERIA ROMÂNĂ a continuat, duminică, 3 noiembrie 2024, seria extragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc.

Numerele extrase, 3 noiembrie 2024:

Loto 6/49: 8, 21, 19, 20, 42, 18

Publicitate

Loto 5/40: 37, 10, 27, 20, 16, 11

Joker: 41, 15, 18, 16, 7 + 2

Noroc: 2 6 9 2 6 8 3

Publicitate

Noroc Plus: 5 1 8 0 1 2

Super Noroc: 6 8 4 9 9 4

Publicitate
Citeste mai mult

Educație

Școlile din Dorohoi, dotate cu mobilier nou cumpărat cu bani de la Uniunea Europeană

Publicat

Publicitate

Municipalitatea de la  Dorohoi a anunțat că a semnat 2 contracte de furnizare mobilier şcolar în valoare totală de 2,423,560.87 lei inclusiv T.V.A., finanţate prin Planul Național de Redresare şi Reziliență de către Uniunea Europeană.

Administrația publică dorohoiană a explicat că, ca urmare a procedurii desfăşurate a fost desemnat câştigător S.C. MOBILIER DELAGRAVE S.R.L. DARABANI atât pentru lotul 1 – „Mobilier pentru sălile de clasă” (bănci, scaune, catedre pentru profesori, dulapuri pentru elevi şi pentru materiale didactice) în valoare de 2.275.736,77 lei cu T.V.A., cât şi pentru lotul 2 – „Mobilier specific pentru laboratoare” în valoare de 147.824,10 lei cu T.V.A.

În baza unui calendar bine stabilit, toate unitățile de învăţământ beneficiare vor putea folosi noul mobilier la începutul lunii decembrie 2024”, a transmis primarul municipiului Dorohoi, ing. Dorin Alexandrescu.

Publicitate

Mobilierul şcolar vine în completarea celorlalte dotări de care copiii dorohoieni beneficiază deja, respectiv echipamente digitale  (sisteme all-in-one, display-uri interactive, calculatoare, laptopuri, scanere, imprimante, camere foto și video) şi materiale didactice (filme didactice, dicţionare, culegeri, atlase, enciclopedii, cărţi, planşe educaţionale, jocuri educaţionale, benzi desenate, hărţi interactive, truse geometrice, kit-uri de experimente pentru elevi, microscoape, mulaje pentru biologie, instrumente muzicale).

Investiţia „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe din municipiul Dorohoi, județ Botoșani”, în valoare totală de 10.453.632,51 lei cu T.V.A., are ca scop creșterea calității actului educațional la standarde europene”, a mai adăugat administrația publică de la Dorohoi pe pagina de socilizare.

Publicitate
Citeste mai mult

Economie

Mii de firme lăudate că și-au plătit la timp datoriile: ANAF a publicat “lista albă” pentru al treilea trimestru al anului 2024

Publicat

Publicitate

Agenţie Naţională de Administrare Fiscala (ANAF) a publicat lista contribuabililor, persoane juridice, care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi care nu au obligaţii restante în T3 2024, conform legislaţiei în vigoare, potrivit zf.ro, citat de mediafax.ro.

În “lista albă” sunt incluse firmele care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi care nu au obligaţii restante în T3 2024.

Această obligaţie, survine ca urmare a publicării în 2022 a Ordinului ANAF 1.923/2022 – Procedură din 1 noiembrie 2022 de publicare a listei contribuabililor care nu înregistrează obligaţii restante, publicată în Monitorul Oficial nr. 1058 din 1 noiembrie 2022.

Publicitate

Obligaţiile fiscale pentru T3 2024 sunt aferente perioadei iulie – septembrie 2024.

Condiţiile ce trebuie îndeplinite cumulativ de către contribuabili la întocmirea listei:

a) sunt depuse, pe perioada de prescripţie a dreptului de a stabili obligaţii fiscale, toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data întocmirii listei. Această condiţie se consideră îndeplinită şi în cazul în care, pentru perioadele în care nu s-au depus declaraţii fiscale, obligaţiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de către organul fiscal;

Publicitate

b) au achitate la scadenţă/termenul de plată prevăzut de lege, obligaţiile fiscale principale şi accesorii, în trimestrul pentru care se realizează publicarea listei;

c) nu înregistrează obligaţii bugetare restante la data întocmirii listei.

În categoria contribuabililor care sunt cuprinşi în listă fac parte şi contribuabilii care se încadrează în situaţiile prevăzute la art. 157 alin. (2) şi (3) din Codul de procedură fiscală, inlcusiv cei care beneficiază de înlesniri la plată acordate potrivit legii, care se află în derulare.

Publicitate

Având în vedere faptul că pentru o parte din obligaţiile declarative nu există un termen clar de depunere a declaraţiei (ex. declaraţia de accize se depune la autoritatea competentă în termen de 5 zile calendaristice de la data eliberării pentru consum, potrivit art. 346 alin. (3) din Codul fiscal – data cunoscută doar de către contribuabil), condiţia de declarare se verifică la data întocmirii listei, respectiv dacă până la această dată, sunt depuse toate declaraţiile, conform vectorului fiscal, indiferent de termenul legal de declarare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending