Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (224)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

PROFESORUL DE… TĂCERI

Se apropie 1 Martie şi trebuie să scriu despre Al. D. Funduianu. Spun “trebuie să scriu” fiindcă o merită din plin.  Prin  prezenţa sa, prin opera sa, prin vorbele sale, Al. D. Funduianu ne face să zâmbim şi să gândim.  Din multitudinea  “scurtisimelor” sale reţin două:  o “compesaţie” ( “cel care vorbeşte este înţeles de toată lumea / eu sunt captivat de cel care tace”)  şi o “ingratitudine” (“cum să socializez eu cu unul ca mine”).

Opera lui Al. D. Funduianu se află la limita plină de fineţe a tăcerii. El lasă să străbată lumina reflecţiei fără a ne da şi contururile, punându-ne gândirea la treabă.   Dacă nu aţi sesizat, el este un scriitor cu “program literar”, unul străbătut de tăceri.  Nu sunt tăceri în sensul pe care ţi-l asigură  surzenia, este  un fascicul  de tăceri concretizate în reflecţii. La Al. D. Funduianu cuvintele cad în alte cuvinte, eu aş zice că se devorează unele pe altele încât rămân cîteva care îşi arogă dreptul de a se etala într-un poem scurt, într-un umor sădit la nivelul epigramei, într-o aberaţie miezoasă sau într-un aforism tăios. Numai el poate face inventarul cuvintelor rămase închise în propria tăcere. Al D. Funduianu nu este numai profesor de matematică, este şi un “profesor de… tăceri”.

Cu mult timp în urmă, să fie doi sau trei ani, spuneam că  în afară de singura şi ceţoasa mea tentativă de a-l localiza în MARELE IMPERIU al TĂCERII, o mare greşeală în fapt, niciodată nu mi-am mai propus să-l încadrez într-o schemă, fiindcă el nu este numai al ştiinţei, numai al literaturii, numai al Ţării Candorilor. El este al tuturor.  Revin, şi iarăşi îl localizez pe Al. D. F. în acel IMPERIU AL TĂCERII.

Publicitate

Redau aici  cronica pe care am făcut-o ultimului său volum apărut anul trecut (2023):

[Cineva spunea că unele cărţi ar trebui gustate, altele devorate, însă doar câteva ar trebui mestecate şi digerate pe îndelete. Din  cea de-a treia categorie face parte şi „Viaţa într-o lacrimă” (Editura „Quadrat”, Botoşani, 2023), prin care autorul, Al. D. Funduianu, ne invită în labirintul său identitar. Ca de obicei, el este adeptul unui joc reuşit între cele două caracteristici ce-i sunt specifice: inteligenţa concretă şi inteligenţa abstractă. Se armonizează perfect interesul pentru lucruri cu interesul pentru idei, este evidentă  o împletire măiastră între a pune accentul pe fapte şi apelarea la raţionamentul deductiv, nevoia de a vedea şi a atinge se pliază perfect peste capacitatea de a înţelege, rezultând un realism al opiniilor exasperant de plăcut: „denivelat şi / plin de serpentine – drumul vieţii // de pe culmile victoriei în / abisurile disperării – / o clipă / şi eu / anevoie / rostogolind spre cer / un fir de nisip” (eu, petala unui fir de nimic): „seara / vorbeşte în şoaptă cu / amurgul cuibărit în adâncul / sufletului // iar noaptea – / un sfetnic / din ce în ce mai discret” (mister); „pe pietonalul lângă / arteziană / porumbeii socializează în / jurul unui cornet cu / seminţe – // numai noi / cu dreaptă credinţă şi optimişti / în pagube / trecem / unul pe lângă celălalt ca nişte / fantome // aici / nu e nici o iluzie – / e chiar ceea ce vedeţi” (ipostaze) etc.

Prin  acest volum autorul se raliază celor foarte mulţi care pun poezia ultimilor 10-15 ani sub o oarecare formă de autonomie. Au  trecut  asimptotic pe lângă poemul postmodern, de mare întindere şi adeseori plictisitor, raliindu-se, în general,  unor  trei direcţii: întoarcerea la tonurile şi ritmurile clasice,  o aplecare spre formele fixe ale genului liric şi  adoptarea poemelor scurte, de mică întindere, din care se ivesc idei cu caracter aforistic sau chiar filozofic.  Printre aceştia, un loc aparte îl ocupă Al. D. Funduianu, adept al ultimelor două direcţii,  din care cităm un poem-apoftegmă  care sună ca o sentinţă: „când / dintr-un poem / rămâne un gând / o stare / le scriu / numai pe acestea – // aşa redau / şi esenţa poeziei / reduc şi / consumul de hârtie” (cum m-am împrietenit cu mediul fără să renunţ la poezie). Volumul  este un veritabil jurnal de idei ivite în zona de separare dintre realitate şi poveste, zonă pe care poetul o  percepe ca pe o „pojghiţă de gheaţă” foarte subţire.   Ieşind din matrice (= lacrimă) – “destin / pe mine / m-a născut o lacrimă”-,  Al. D. Funduianu ne conduce către situaţia cârtiţei lui Kafka pe care, parafrazând,  descoperim că părăsind lacrima se simte vulnerabil: „drept / vă spun / mă mir şi eu… / când îmi văd trista / figură – // că-s naiv de felul / meu / şi candid de la natură” (chip în oglindă). Eliberarea din lichidul amniotic al lacrimii este o concretizare a dorinţei de a evada din sihăstria urbană şi retragerea în zona  de mare deschidere a Costeştiului. Volumul acesta este şi unul prin care Al. D. Funduianu abandonează periplul pe aleile idealului, el dorind să audă plânsul ierbii produs de  apăsarea tălpilor copilăriei: „părăsit de trăirile de altădată / străin şi / rece / doar în cimitir / acasă – // aprind o lumânare la mormântul / părinţilor / altele / la viii din memorie şi cam / atât // ba nu / plecând în răvăşite / amintiri / de sus / de pe linia orizontului / privesc / îngândurat în urmă / în ochi: / biserica / nişte case în alb / grădini împrejmuite / şi lucrurile din faţa satului – un fel de / lacrimi prelungite / pe frunza inimii” (satul – note subiective).

Dincolo  de cele spuse, trebuie să remarcăm că Al. D. Funduianu   este şi un senzorial. Versurile sale însemnă şi o cale de  scoatere din sine a tuturor acumulărilor producătoare de încântare şi revărsarea lor către cititori.  Filozoful francez Gaston Berger spune că autorii de tip senzorial „ne ridică undeva între aviditate şi tandreţe, între ataşamentul de sine şi ataşamentul de alţii”. Poemul  „orbirea de îngeri” („să te plimbi / într-o zi însorită de / primăvară / prin livada cu cireşi în floare / şi să te îndoieşti că există grădina / raiului – / iată / orbirea de sens”) este unul dintre cele multe care întăresc afirmaţia de mai sus, dar ne şi obligă să privim acest volum  ca pe un eseu, fiindcă scriitura relevă şi o natură meditativă, tonusul trăirilor fiind relevante şi convingătoare. Există şi un algoritm logic la care răspunde poetul-eseist, axându-se cu predilecţie pe destin: îşi exersează gândirea critică meditând de unul singur într-o partajare pe anotimpuri.  Umorist de marcă, unul ascuns sub umbrela delicateţei şi generalizărilor, după cum s-a văzut în câteva cărţi anterioare, volumul acesta  este un interesant eseu despre destin, ceea ce înseamnă că Al. D. Funduianu poate schimba cu uşurinţă registrul liric.]

LA MULŢI ANI!, AL D. FUNDUIANU, şi primeşte acest catren:

Poet de astăzi (şi de ieri),

Nu-l regăseşti printre fiţoşi,

El se afirmă prin… tăceri,

Să facă loc la zgomotoşi!

(GEORGICĂ MANOLE)

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

APIA: Sprijin financiar de peste 2,8 milioane lei pentru crescătorii de animale. Când se fac plățile

Publicat

Publicitate

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a anunțat demararea plăților aferente ajutorului de stat acordat fermierilor din sectorul creșterii animalelor, pentru activități de ameliorare a raselor.

Suma plătită se ridică la peste 2,8 milioane de lei și se dă crescătorilor de animale care au cerut, pentru luna mai 2025, ajutorul de stat pentru ameliorarea raselor.

Pentru fermierii din toată țara, plățile se vor face prin intermediul centrelor județene APIA.

„Suma plătită este în valoare de 2.802.072,10 lei și se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru solicitanții care au accesat această formă de ajutor în conformitate cu prevederile OUG nr. 61/2023 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, cu modificările și completările ulterioare”, potrivit comunicatului publicat vineri de APIA, citat de Mediafax..

Citeste mai mult

Eveniment

Amenzi de până la 25.000 de lei pentru comercianții care nu înlocuiesc produsele cu defecte. Măsura, sprijinită de Guvern

Publicat

Publicitate

Amenzi de până la 25.000 de lei pentru comercianții care nu înlocuiesc produsele cu defecte, în termen de până la 30 de zile de la cumpărare. Măsura a fost adoptată de Senat și a fost înregistrată pentru dezbatere și vot la Camera Deputaților.

Este vorba despre modificarea art. 18 alin. (1) lit. b) din Ordonanța de urgență nr. 140/2021 privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzare de bunuri.

În Legea nr. 205/2023 pentru aprobarea OUG nr. 140/2021 a fost completat articolul 11 „Măsurile corective în caz de neconformitate” cu umătoarea prevedere: „(7) Consumatorii beneficiază de înlocuirea bunurilor în cazul în care neconformitatea acestora este constatată la scurt timp după livrare, fără a depăşi 30 de zile calendaristice”.

Însă nu au fost stabilite și sancțiunile pentru nerespectarea acestei obligații.

Prin propunerea care a ajuns acum la Camera Deputaților se includ amenzi de la 5.000 lei la 25.000 lei a nerespectării prevederilor art. 11 alin. (7) din Legea 205/2023.

Guvernul sprijină măsura

Publicitate

Referitor la această prevedere, Guvernul susține că sancțiunea este necesară, pentru respectarea drepturilor consumatorilor.

  • ” (…) este necesară includerea expresă a acestui alineat între prevederile a căror nerespectare constituie contravenție, pentru: asigurarea aplicării unitare a legii de către profesioniști
  • creșterea gradului de conformare voluntară la cerințele legale
  • protejarea efectivă a consumatorilor împotriva practicilor abuzive sau a întârzierilor nejustificate în soluționarea cazurilor de neconformitate”, arată Guvernul, potrivit profit.ro.

Citeste mai mult

Eveniment

Cetățean italian trimis în judecată pentru dare de mită, după ce a încercat să ofere 200 de euro unui polițist din Botoșani

Publicat

Publicitate

Ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani au finalizat cercetările, iar procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, prin rechizitoriul emis la data de 15.07.2025 a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, cetățean italian, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

Dosarul a fost constituit ca urmare a unui denunț formulat la data de 22.02.2025 de către un agent de poliție din cadrul I.P.J. Botoșani – Poliția Orașului Darabani, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza localității Miorcani, comuna Rădăuți – Prut, județul Botoșani.

Din probele administrate în cauză s-a reținut faptul că la data menționată anterior, după ce a fost oprit de un echipaj de poliție, pe raza localității Miorcani, județul Botoșani, conducătorul autoturismului a oferit agentului de poliție constatator suma de 200 euro cu titlu de mită, întrucât a fost înregistrat de aparatul radar, circulând cu viteza de 105 km/h (+55 km/h) peste limita legală.

Facem precizarea că trimiterea în judecată este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de Procedură Penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Noul sistem de taxare rutieră: Cum se va calcula rovinieta și ce șoferi vor plăti mai mult

Publicat

Publicitate

Guvernul pregătește implementarea unui nou sistem electronic de tarifare rutieră, care va schimba modul de calcul al taxei de drum (rovinieta). Pe lângă durata de utilizare a infrastructurii rutiere, noul sistem va lua în considerare și norma de poluare Euro a vehiculelor, astfel încât tariful să reflecte și impactul asupra mediului, scrie alba24.ro.

În ședința din 24 iulie, Guvernul a aprobat Nota de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii ,,Sistem electronic de tarifare rutieră – Lot 1 – Sistem informatic centralizat”.

Nou sistem electronic de tarifare rutieră. Principiul ”poluatorul plătește”

Acest proiect prevede implementarea de către CNAIR SA a unui nou sistem informatic integrat de tarifare rutieră. Sistemul integrează un mod de tarifare ce are la bază:

  • distanța parcursă pentru vehiculele de transport marfă cu masa maximă autorizată (MTMA) > 3,5 tone (TollRo)
  • perioada de utilizare a infrastructurii rutiere pentru celelalte categorii de vehicule (rovinieta).

Prin noul sistem de tarifare rutieră vor fi aplicate tarifele rutiere în funcție de clasa de emisii poluante Euro a vehiculelor, conform principiului „poluatorul plătește”, anunță Guvernul.

Nou sistem electronic de tarifare rutieră. Context

Potrivit sursei citate, în prezent, pe rețeaua de drumuri naționale din România sunt aplicate tarife pentru toate categoriile de vehicule rutiere în funcție de durata de utilizare a rețelei de drumuri (rovinieta) și în funcție de numărul de treceri efectuate la poduri peste Dunăre, fără a ține cont de clasa de emisii (Euro) a acestora.

Noul sistem de taxare pentru vehicule rutiere trebuie să includă:

Publicitate
  • nivelul specific al taxelor în funcție de distanța parcursă și criterii clare pentru taxarea vehiculelor grele în conformitate cu principiul „poluatorul plătește”
  • stimulente pentru vehicule și moduri de transport nepoluante/cu emisii scăzute
  • sistem de descurajare a utilizării celor mai poluante vehicule, inclusiv prin măsuri fiscale/financiare, prin intermediul nivelurilor taxelor de proprietate pentru cele mai poluante vehicule de pasageri
  • utilizarea veniturilor pentru a sprijini întreținerea drumurilor și noi investiții în transportul sustenabil
  • transferul a 10% din traficul rutier (călători și mărfuri) către transportul feroviar între 2020 și 2026.

Taxa de drum: Reguli pentru camioane de transport marfă

În cazul vehiculelor de transport marfă cu masa maximă autorizată (MTMA) > 3,5 tone, sistemul de tarifare rutieră electronică trebuie să asigure:

  • identificarea, în permanentă, a traseului urmat de un vehicul pe rețeaua de drumuri naționale (prin intermediul unui echipament de bord – OBE sau prin intermediul unei aplicații destinată sistemelor de operare a telefoanelor mobile, conectate la satelit/rețele de comunicații mobile) sau în baza unei declarații a utilizatorului – tichet de rută în format electronic)
  • stabilirea în mod automat a tarifului datorat în funcție de distanța parcursă cu acest vehicul pe categorii de drum și de caracteristicile vehiculului
  • virarea tarifului datorat de utilizator în contul CNAIR SA
  • interoperabilitatea cu sistemele de tarifare rutieră electronică din statele membre ale UE și facilitarea schimbului transfrontalier de informații cu privire la neplata tarifelor rutiere

Nou sistem electronic de tarifare rutieră. Etape

Pentru introducerea sistemului de tarifare rutieră electronică în România, proiectul a fost împărțit în trei etape de implementare, respectiv:

  • Etapa I: Sistem electronic de tarifare rutieră, Lot 1 – Sistem informatic centralizat
  • Etapa II: Sistem electronic de tarifare rutieră, Lot 2 – achiziția de echipamente hardware și licențe software destinate dotării obiectivelor fixe și mobile de control
  • Etapa III: Sistem electronic de tarifare rutieră, Lot 3 – Identificarea amplasamentelor de control de pe rețeaua de drumuri naționale din România și realizarea infrastructurii.

Calendarul pentru operaționalizarea deplină a sistemului de taxare are ca termen limită trimestrul II 2026.

Ulterior aprobării prezentului proiect de act normativ, se va proceda la introducerea proiectului de investiții în Legea nr. 9/2025 a bugetului de stat pe anul 2025.

Realizarea acestui proiect face parte din angajamentele asumate de România prin PNRR- Jalonul 59.

Costurile aferente implementării acestei prime etape a proiectului se ridică la 281,4 milioane lei (cu TVA) și se alocă din fonduri externe nerambursabile în cadrul PNRR.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending