Connect with us
Publicitate

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (220)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

Primesc revista “Luceafărul de dimineaţă” nr. 1 din 2024.  Cum era şi normal, pe prima pagină tronează portretul lui Eminescu. Anastasia Dumitru semnează eseul “Despre omul deplin al culturii româneşti”. Autoarea, apelând la câteva surse ce au ca autori pe Noica, Cristina Crăciun, Victor Crăciun, Ştefan Cacoveanu, Ioan Slavici, A. D. Xenopol, Nichita Stănescu, Teodor V. Ştefanelli, Horia Teculescu, Mite Kremnitz şi alţii, reţine cîteva aspecte care îl vizează pe Eminescu: 1. Constantin Noica (studiind caietele  lui Eminescu) – “Nouăzeci la sută din poeţii nostri îşi vor da probabil demisia din calitatea de poeţi, văzând ce este în laboratorul unui mare creator, iar orice om de cultură se va ruşina de puţinătatea intereselor şi mijloacelor pe care le-a pus în joc, în comparative cu fervoarea pentru cultură a unui tânăr fără titluri şi fără specialitate”; “Prin Eminescu i s-a dat poporului roman o conştiinţă de cultură completă”; 2. Ştefan Cacoveanu – “Trebuinţele vieţii şi le redusese într-atâta, încât nu se temea că nu şi le-ar putea îndestula uşor, oricând şi oriunde… la Blaj, unde studia sărăcimea, se aflau încă mulţi ca el… şi apoi la un talent aşa mare cum îl ţineam noi ni se părea cumva naturală această  lepădare de sine… Nu bea, nu fuma, nu juca cărţi, era ca o fată mare… nu vorbea despre sine şi lucrurile lui niciodată”; A. D. Xenopol – “Era un om ce nu mai trăia cu corpul, ci numai cu mintea; era ca Rafael ce uita chiar să mănânce şi zugrăvea toată ziua sau ca Beethoven căruia până şi în surzenie tot îi vuiau în cap valurile simfoniilor”; Nichita Stănescu – “Eminescu este cel mai dificil poet roman şi cel mai de neînţeles, dându-ne iluzia, totuşi, că poate fi înţeles”.

Publicitate

Anastasia Dumitru, autoarea eseului, vine şi cu propriile comentarii rezultate din sursele amintite: 1. “Teodor V. Ştefanelli îşi aminteşte că notele  cele mai bune ale gimnazistului Eminescu erau la religie, la limba şi literature română şi la istorie şi că pasiunea sa pentru teatru l-a determinat pe liceanul de la Cernăuţi să-şi abandoneze studiile şi să urmeze trupa lui Fani Tardini, prima trupă românească de pe pământul Bucovinei. Venea publicul din toate unghiurile Bucovinei să asiste la reprezentaţii iar studenţii nu lipseau niciodată de la spectacole. Eminescu fredona melodiile auzite pe scenă sau repeta  fraze din piesele văzute”; 2. “Ştefan Cacoveanu  îl va reîntâlni pe Eminescu şi va descrie cămăruţa în care locuia, o odaie cu o fereastră mica, având o canapea, o masă şi un scaun de brad. Avea vreo 200 de cărţi pe care le ţinea întinse pe jos; pe masă erau tot felul de “hârţulii scrise şi nescrise”, caiete şi volume, toate în dezordinea cea mai frumoasă. Ştefan Cacoveanu  îi creionează portretul  lui Eminescu din anii 1868 – 1869: un tânăr cam de 19 ani, de statură de mijloc, bine legat, cu fruntea înaltă, , trăsături frumoase şi regulate, păr bogat şi negru, care umbla încet şi vorbea rar şi dulce; nu era „lumeţ”, ci ca vremea, „când senin, când înnorat”.  3. „Eminescu avea doi duşmani primejdioşi: răutatea ţi prostia omenească. Prin urmare, prietenii îi erau număraţi; îi plăcea să fie mai mult singur, să iasă din oraş, să fie în mijlocul naturii. Din acest motiv, cărţile, bibliotecile i-au fost cei mai buni profesori”.

Anastasia Dumitru reţine din Eminescu: 1. „A ieşi în publicitate nu e glumă. Mai de multe ori îmi pare rău că am publicat ceea ce am publicat. Este o zicală din bătrâni: „Gura să aibă trei lacăte: în inimă, în gât şi a treia pe buze”.  Când îţi va scăpa cuvântul din inimă, să nu scape de cealaltă, că dacă ai scăpat odată vorba din gura n-o mai prinzi nici cu calul, nici cu ogarul, ba nici cu şoimul. Trebuie să cumpăneşti de-o sută de ori o scriere până o dai publicităţii”; 2. „Limba trebuie să aibă un scriitor. Limba face pe scriitor precum unealta bună face pe maestru”

 

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

A fost zi de doliu și la Biserica „Sfânta Ecaterina” din Botoșani. Zeci de credincioși prezenți la Denia Prohodului Domnului

Publicat

Publicitate

A fost zi de doliu și la Biserica „Sfânta Ecaterina” din cartierul ANL Bucovina, municipiul Botoșani, credincioșii tânguindu-se la cântarea Prohodului Domnului, asemenea ortodocșilor din lumea întreagă în VINEREA MARE sau „vinerea seacă” cum o numesc oamenii din popor. Cu haine cernite, cu lumânări aprinse, mulți dintre ei cu lacrimile șiroind, zeci credincioși au înconjurat biserica în cântări sfâșietoare, într-o procesiune care prefigurează înmormântarea Mântuitorului.

Ziua a început cu slujba Vecerniei din Vinerea Patimilor, numită și Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf, care se săvârșește în cursul dimineții din Vinerea Mare. Aici are loc procesiunea scoaterii din sfântul altar a sfântului Epitaf, care este aşezat în mijlocul bisericii.

Sfântul Epitaf, numit şi Sfântul Aer, este o pânză de in sau de mătase, pe care se află imprimată, brodată sau pictată Icoana Punerii în mormânt a Mântuitorului. Sfântul Epitaf rămâne spre închinare în mijlocul Bisericii până la slujba Deniei Prohodului, oficiată în cursul serii. În cadrul acestei slujbe, preoții și credincioșii vor purta în procesiune Sfântul Epitaf, în jurul bisericii, actualizând evenimentul înmormântării Domnului nostru Iisus Hristos. După încheierea pro­ce­siu­nii, Sfân­tul Epi­taf este dus în Sfân­tul Altar, fiind aşe­zat pe Sfântă Masă unde va rămâne în toată peri­oada pas­cală – până în aju­nul săr­bă­to­rii Înălţă­rii Dom­nu­lui, când este aşe­zat la locul său, în biserică, se arată în „Învățătura de credință ortodoxă”.

Publicitate

Seara, la ora 18.00, credincioșii au umplut biserica la Denia Prohodului Domnului. După intonarea celor trei stări ale Prohodului, au înconjurat biserica cu Sfântul Epitaf, după care la întoarcerea în sfântul lăcaș au plecat genunchii la citirea pericopei evanghelice. Slujba s-a încheiat cu cuvântul de învățătură al părintelui paroh Liviu Florariu, care a scos în evidență frumusețea cântărilor de la Prohodul Domnului. „Sunt cântări de o frumusețe aparte. Parcă îți încălzesc inima, parcă te gândești cum Domnul s-a răstignit pe cruce, a răbdat pentru noi, oamenii, iar acum se coboară cu trupul în mormânt”, a spus în cuvântul său părintele Liviu (VIDEO integral în articol) .

Prohodul este ultima slujbă a Deniilor şi poate cea mai înălțătoare. Peste o zi credincioșii se vor întâlni din nou și starea de tristețe va dispărea, preschimbându-se în Bucuria Învierii când vor auzi salutul pascal: „Hristos a înviat!”.

Publicitate

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO&VIDEO: Un bărbat din Ungureni era să dea foc la casă. Intervenția pompierilor a limitat proporțiile incendiului violent

Publicat

Publicitate

Un incendiu violent s-a produs, în această după-amiază, într-o gospodărie din localitatea Plopenii Mici. Proprietarul tăia, cu ajutorul unui flex, o bucată de tablă, iar scânteile au ajuns pe furaje. În scurt timp, flăcările au cuprins întregul depozit. Soția proprietarului a sunat după ajutor la pompieri, îngrijorată că incendiul s-ar putea extinde la casa, aflată la mai puțin de zece metri de depozitul de furaje.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Stației Săveni, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, dar și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Ungureni, cu două buldoexcavatoare. Aceștia au constat că ardeau aproximativ 1500 de baloți de furaje, zece pomi fructiferi și un utilaj agricol. Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor s-a intervenit mai bine de patru ore. Au ars aproximativ 70 de tone de furaje, zece pomi fructiferi și un utilaj agricol. Au fost protejate de foc mai multe construcții din gospodărie.

Informare preventivă

Publicitate

Utilizarea aparatelor de sudură sau de tăiere a metalelor fără luarea măsurilor necesare pentru prevenirea incendiilor poate fi foarte periculoasă. Scânteile mecanice provenite de la astfel de aparate pot aprinde materialele combustibile din apropiere, iar flăcările se pot extinde în timp scurt.

Pentru evitarea unor astfel de evenimente, pompierii reamintesc cetățenilor că efectuarea lucrărilor de sudare, tăiere, lipire sau a altor asemenea operaţiuni, care prezintă pericol de incendiu, se poate executa în siguranță numai după ce s-au luat măsuri pentru îndepărtarea sau protejarea materialelor combustibile.

De asemenea, în locurile în care se desfășoară astfel de activități trebuie să fie asigurate mijloace de limitare şi de stingere a incendiilor.

Publicitate

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Tânără rănită, dusă cu ajutorul pompierilor la ambulanță

Publicat

Publicitate

O tânără, în vârstă de 25 de ani, din localitatea Cătămărăști Deal, rănită după ce a căzut de pe bicicletă, a avut nevoie de ajutorul pompierilor militari pentru a ajunge la ambulanță. Evenimentul a avut loc în pădurea Ipotești, într-o zonă greu accesibilă dintre Lacul cu Nuferi și Observator, în această după-amiază.

La caz s-a deplasat, inițial, un echipaj aparținând Serviciului Județean de Ambulanță Botoșani. Cadrele medicale au constatat faptul că nu o pot transporta la ambulanță și au solicitat sprijinul pompierilor.

Un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu o șenilata a ajuns, în cel mai scurt timp, la tânăra rănită și a adus-o, în siguranță, la ambulanța SAJ. Ulterior, pacienta a ajuns la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Publicitate

Pompierii militari sunt la datorie 24 de ore din 24, gata pentru a vă sprijini în situații de urgență.

Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin accesarea portalului fiipregatit.ro sau prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Ioan Butnaru, primarul comunei Hilișeu-Horia, Botoșani

Publicat

Publicitate

Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Ioan Butnaru, primarul comunei Hilișeu-Horia, Botoșani.
Ioan Butnaru a vorbit despre candidatura sa pentru un nou mandat de primar al acestei comune, dar și despre investițiile care se fac în această zonă din Nordul României prin Programul Național de Reconstrucție și Dezvoltare (PNRR), Programul Național „Anghel Saligny”, proiectele care se desfășoară prin AFM, PIM, POR sau cu bani de la Compania Națională de Dezvoltare. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botosani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending