Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (220)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

Primesc revista “Luceafărul de dimineaţă” nr. 1 din 2024.  Cum era şi normal, pe prima pagină tronează portretul lui Eminescu. Anastasia Dumitru semnează eseul “Despre omul deplin al culturii româneşti”. Autoarea, apelând la câteva surse ce au ca autori pe Noica, Cristina Crăciun, Victor Crăciun, Ştefan Cacoveanu, Ioan Slavici, A. D. Xenopol, Nichita Stănescu, Teodor V. Ştefanelli, Horia Teculescu, Mite Kremnitz şi alţii, reţine cîteva aspecte care îl vizează pe Eminescu: 1. Constantin Noica (studiind caietele  lui Eminescu) – “Nouăzeci la sută din poeţii nostri îşi vor da probabil demisia din calitatea de poeţi, văzând ce este în laboratorul unui mare creator, iar orice om de cultură se va ruşina de puţinătatea intereselor şi mijloacelor pe care le-a pus în joc, în comparative cu fervoarea pentru cultură a unui tânăr fără titluri şi fără specialitate”; “Prin Eminescu i s-a dat poporului roman o conştiinţă de cultură completă”; 2. Ştefan Cacoveanu – “Trebuinţele vieţii şi le redusese într-atâta, încât nu se temea că nu şi le-ar putea îndestula uşor, oricând şi oriunde… la Blaj, unde studia sărăcimea, se aflau încă mulţi ca el… şi apoi la un talent aşa mare cum îl ţineam noi ni se părea cumva naturală această  lepădare de sine… Nu bea, nu fuma, nu juca cărţi, era ca o fată mare… nu vorbea despre sine şi lucrurile lui niciodată”; A. D. Xenopol – “Era un om ce nu mai trăia cu corpul, ci numai cu mintea; era ca Rafael ce uita chiar să mănânce şi zugrăvea toată ziua sau ca Beethoven căruia până şi în surzenie tot îi vuiau în cap valurile simfoniilor”; Nichita Stănescu – “Eminescu este cel mai dificil poet roman şi cel mai de neînţeles, dându-ne iluzia, totuşi, că poate fi înţeles”.

Anastasia Dumitru, autoarea eseului, vine şi cu propriile comentarii rezultate din sursele amintite: 1. “Teodor V. Ştefanelli îşi aminteşte că notele  cele mai bune ale gimnazistului Eminescu erau la religie, la limba şi literature română şi la istorie şi că pasiunea sa pentru teatru l-a determinat pe liceanul de la Cernăuţi să-şi abandoneze studiile şi să urmeze trupa lui Fani Tardini, prima trupă românească de pe pământul Bucovinei. Venea publicul din toate unghiurile Bucovinei să asiste la reprezentaţii iar studenţii nu lipseau niciodată de la spectacole. Eminescu fredona melodiile auzite pe scenă sau repeta  fraze din piesele văzute”; 2. “Ştefan Cacoveanu  îl va reîntâlni pe Eminescu şi va descrie cămăruţa în care locuia, o odaie cu o fereastră mica, având o canapea, o masă şi un scaun de brad. Avea vreo 200 de cărţi pe care le ţinea întinse pe jos; pe masă erau tot felul de “hârţulii scrise şi nescrise”, caiete şi volume, toate în dezordinea cea mai frumoasă. Ştefan Cacoveanu  îi creionează portretul  lui Eminescu din anii 1868 – 1869: un tânăr cam de 19 ani, de statură de mijloc, bine legat, cu fruntea înaltă, , trăsături frumoase şi regulate, păr bogat şi negru, care umbla încet şi vorbea rar şi dulce; nu era „lumeţ”, ci ca vremea, „când senin, când înnorat”.  3. „Eminescu avea doi duşmani primejdioşi: răutatea ţi prostia omenească. Prin urmare, prietenii îi erau număraţi; îi plăcea să fie mai mult singur, să iasă din oraş, să fie în mijlocul naturii. Din acest motiv, cărţile, bibliotecile i-au fost cei mai buni profesori”.

Anastasia Dumitru reţine din Eminescu: 1. „A ieşi în publicitate nu e glumă. Mai de multe ori îmi pare rău că am publicat ceea ce am publicat. Este o zicală din bătrâni: „Gura să aibă trei lacăte: în inimă, în gât şi a treia pe buze”.  Când îţi va scăpa cuvântul din inimă, să nu scape de cealaltă, că dacă ai scăpat odată vorba din gura n-o mai prinzi nici cu calul, nici cu ogarul, ba nici cu şoimul. Trebuie să cumpăneşti de-o sută de ori o scriere până o dai publicităţii”; 2. „Limba trebuie să aibă un scriitor. Limba face pe scriitor precum unealta bună face pe maestru”

 

Publicitate

 

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Precizări oficiale după ce a apărut informația că prostituția ar fi fost introdusă ca activitate. Actualizare Coduri CAEN 2025

Publicat

Publicitate

Actualizare Coduri CAEN 2025: O informație potrivit căreia prostituția ar fi fost introdusă printre activitățile legale din România a apărut în spațiul public și a fost chiar publicată de unele presa centrală, relatează alba24.ro.

Acest lucru s-ar fi întâmplat odată cu actualizarea codurilor CAEN, de la 1 ianuarie 2025. Registrul Comerțului a transmis miercuri seară o serie de precizări legate de acest lucru.

”Nu toate activitățile care sunt incluse în Nomenclator CAEN Rev.3 pot fi înregistrate ca obiecte de activitate în registrului comerțului, deoarece unele dintre acestea sunt interzise de actele normative care reglementează activitățile economice din România”, precizează reprezentanții Registrului Comerțului.

Actualizare Coduri CAEN 2025: Precizările oficiale ale Registrului Comerțului

Având în vedere informațiile apărute în spațiul public referitoare la structura versiunii actualizate a Clasificării Activităților din Economia Națională, CAEN Rev.3 (aprobată prin Ordinul Președintelui Institutului Național de Statistică nr. 377/17.04.2024), vă informăm că profesioniștii trebuie să țină cont de prevederile legale în vigoare la nivel național atunci când solicită înregistrarea unui cod CAEN în registrul comerțului.

Această nouă versiune a Nomenclatorului CAEN este conform cu Nomenclatorul de activități utilizat în cadrul Comunității Europene – Rev.2.1 (implementat la nivel european începând cu 1.01.2025), potrivit REGULAMENTULUI DELEGAT (UE) 2023/137 AL COMISIEI din 10 octombrie 2022 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a Nomenclatorului statistic al activităților economice NACE a doua revizuire.

Publicitate

Menționăm că nu toate activitățile care sunt incluse în Nomenclator CAEN Rev.3 pot fi înregistrate ca obiecte de activitate în registrului comerțului, deoarece unele dintre acestea sunt interzise de actele normative care reglementează activitățile economice din România.

Cu privire la afirmațiile vehiculate în spațiul public referitoare la introducerea prostituției ca obiect de activitate al unei firme, precizăm că aceasta nu poate fi înregistrată ca obiect de activitate în registrul comerțului întrucât nu este legalizată în România.

Clasificarea activităților din economia națională nu a fost elaborată de către Ministerul Justiției și nici de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), ci de către Institutul Național de Statistică (INS), instituție care urmează să facă publice și Notele explicative pentru CAEN Rev.3.

ONRC, instituție aflată în subordinea Ministerului Justiției, doar înregistrează obiectul de activitate al persoanelor juridice și al persoanelor fizice (persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi familiale) care solicită înregistrarea în registrul comerțului.

Informații suplimentare cu privire la încadrarea corectă a activităților economice în structura CAEN Rev.3, precum și referitoare la corespondența CAEN Rev.2 – CAEN Rev.3 puteți afla adresându-vă Institutului Național de Statistică la acest LINK.

Subliniem importanța ca toți reprezentanții mediului de afaceri să se bazeze pe informațiile furnizate prin intermediul instituțiilor și autorităților publice.

Citeste mai mult

Eveniment

Deplasări de tehnică militară în cadrul exercițiului „STEADFAST DART 25”

Publicat

Publicitate

În vederea participării la exercițiul multinațional ‘STEADFAST DART 25’ (STDT’25), pe teritoriul României sunt programate, începând de miercuri, 22 ianuarie, deplasări de tehnică militară și personal aparținând forțelor armate ale Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Exercițiul face parte din seria de activități de instruire planificate la nivel aliat și are ca obiectiv principal consolidarea capacității de reacție și a interoperabilității forțelor participante.

Unitățile britanice vor tranzita și desfășura activități în diverse zone din țara noastră, în cooperare cu forțele naționale și cu cele ale altor state aliate dislocate în România. Principalele axe rutiere de deplasare sunt Nădlac – Cincu – Smîrdan și Negru Vodă – Constanța – Smîrdan.

De asemenea, tehnica militară aparținând forțelor armate franceze participante la acest exercițiu va sosi pe calea ferată, pe traseul Carcassonne (Franța) – Voila (România), cel mai probabil pe data de 2 februarie.

În perioada 28 ianuarie – 9 februarie vor avea loc, totodată, deplasări ale militarilor și tehnicii Brigăzii 15 Mecanizată ‘Podu Înalt’ din orașele Iași, Piatra Neamț, Bacău, Botoșani, Dej și Turda, către poligonul Smârdan.

Pentru buna desfășurare a STDT’25, autoritățile naționale, împreună cu aliații NATO, vor lua toate măsurile necesare pentru a minimiza impactul asupra comunităților locale și traficului rutier, deplasările urmând a fi executate, cu preponderență, pe timp de noapte.

Publicitate

Exercițiile NATO precum STDT’25 sunt defensive și transparente, fiind desfășurate cu respect deplin față de obligațiile internaționale ale României.

Mulțumim cetățenilor pentru înțelegere și adresăm rugămintea participanților la trafic să respecte indicațiile reprezentanților autorităților competente pe durata deplasării tehnicii militare.

Pentru informații suplimentare, vă rugăm să urmăriți canalele oficiale de comunicare ale Ministerului Apărării Naționale.

‘STEADFAST DART 25’ este un exercițiu planificat în 2024, în cadrul căruia, în premieră de la înființare (1 iulie 2024), Forța de Reacție Aliată va exersa o desfășurare de efective și tehnică militară în context operațional. Exercițiul va demonstra capacitatea NATO de a activa Forța de Reacție Aliată și de a coordona tranziția rapidă a acesteia.

Exercițiul se va desfășura în Bulgaria, Grecia și România, cu participarea a peste 10.000 de militari din Bulgaria, Franța, Grecia, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, România, Slovenia, Spania și Turcia.

Biroul presă

Citeste mai mult

Eveniment

Gramul de aur s-a scumpit și a atins o valoare record. La ce preț a ajuns

Publicat

Publicitate

Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 2,0595 lei (0,49%), până la o cotație de 422,4014 lei, de la 420,3419 lei, cât anunțase marți Banca Națională a României (BNR). Este o nouă valoare record, informează alba24.ro.

Moneda națională s-a depreciat, miercuri, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Națională a României (BNR) la 4,9768 lei, în creștere cu 0,04 bani (+0,01%) față de cotația precedentă, de 4,9764 lei.

În schimb, leul a câștigat teren în fața dolarului american, care a fost cotat la 4,7609 lei, în scădere cu 4,65 bani (-0,97%), comparativ cu marți, când s-a situat la 4,8074 lei, potrivit Agerpres.

De asemenea, moneda națională s-a apreciat și în raport cu francul elvețian, calculat de BNR la 5,2692 lei, în scădere cu 0,86 bani (-0,16%), față de 5,2778 lei, cotația anterioară.

Citeste mai mult

Economie

Declarația unică. Modificările din 2025 pentru persoanele fizice. Cum se fac raportările către ANAF

Publicat

Publicitate

Declarația unică. În 2025, au intrat în vigoare mai multe modificări la Formularul 212 privind raportările veniturilor obținute de către persoanele fizice, din activități independente, chirii și alte surse, scrie alba24.ro.

Termenul pentru depunerea Declarației unice – Formular 212 este 25 mai, însă anul acesta va fi 23 mai (vineri).

Aceasta trebuie depusă de către persoanele fizice cu venituri obținute din:

  • activități independente
  • chirii
  • drepturi de autor
  • investiții
  • alte surse similare (de exemplu criptomonede, dobânzi)

Formularul trebuie completat și de cei care nu au venituri, dar aleg să plătească contribuția pentru asigurările de sănătate

Declarația unică. Noutăți în 2025

A fost eliminată obligația de estimare a veniturilor și contribuțiile pentru anul curent. Contribuabilii declară doar veniturile realizate în anul precedent.

Publicitate

Persoanele care înregistrează pierderi sau venituri zero nu mai datorează CASS. Acestea pot opta pentru asigurare.

Veniturile din chirii vor fi calculate simplificat, deducând 20% din venitul brut.

ANAF va introduce anul viitor Declarația precompletată. Redirecționarea impozitului de până la 3,5% va fi posibilă doar pentru veniturile din salarii și pensii, potrivit ziare.com.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending