Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (218)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

„România literară” nr. 4 din 26 ianuarie 2024.  Editorialul lui Nicolae Manolescu se intitulează „Poezie şi empatie”.  Mare admirator al poeziei moderne care debutează  odată cu simbolismul, se poate constata că tratează cu oarecare blândeţe poezia clasică de până la romantism. Reţinem un fragment din acest eseu care merită citit şi numai pentru faptul că puteţi lămuri poziţia  preşedintelui Uniunii Scriitorilor din România faţă de poezia românească: „În poezia clasică, erau exprimate sentimente dintre cele mai nobile. Poezia modernă, care îşi are unul din punctele de pornire în estetica urâtului, a rupt acest pact cu societatea. Nu-mi place neapărat, din motive greu de explicat astăzi, retragerea  poeziei moderne într-un turn de fildeş.  Dar acest lucru s-a întâmplat şi se întâmplă. Solitudinea poeziei moderne se datorează adoptării unor modalităţi abstracte de exprimare, ca şi pictura sau muzica, după cum am mai spus. Dacă acordăm  credit unuia din principalii poeticieni din secolul XX, Hugo Friedrich, la ideile căruia  am apelat nu o dată, poezia modernă se caracterizează prin negativitate, obscuritate şi absenţa  transcendenţei”.

            Şi fiindcă cei de la „România  literară”  au un dinte ascuţit pentru Eminescu, voi relua ultimul paragraf al eseului şi fiţi atenţi unde vrea Nicolae Manolescu  să-l includă  pe poetul nostru naţional: „Copilul din noi, care moare puţin câte puţin cu vârsta, nu uită versuri care aparţin propriei copilării a poeziei.  El a ştiut întotdeauna de ce i-au rămas vii în minte: fiindcă şi-a recunoscut nu o dată în ele trăirile proprii. Adultul ştie ceva în plus şi anume că poetul şi-a pus în ele trăirile proprii care sunt totodată şi ale lui. Uneori i se face dor de Grigore Alexandrescu, de Alecsandri, de Bolintineanu, de Coşbuc,  de Topârceanu,  de Goga, de Şt. O. Iosif, dar şi de alţii mai mărunţi.  Mi-a trecut prin cap să-i adun într-un capitol al „Istoriei critice” (dacă voi mai face o ediţie!), intitulat „Copilăria poeziei. Poezia pentru copii”.  Şi să-i trateze cu blândeţe necritică, întorcându-le empatia pe care am simţit-o de câte ori i-am citit de-a lungul timpului.  Ştiu şi până unde voi merge cu exemplele. Îmi stă ca un munte în cale Eminescu, a cărui poezie va deveni şi ea una pentru copii, dar abia la generaţiile următoare”.

 

„România literară” nr. 4 din 26 ianuarie 2024. Cristian Pătrăşconiu ia un interviu scriitorului Manuel Vilas (Spania).  Reţin punctele de vedere despre bucurie: 1. „Bucuria este biologică, este naturală, iar fericirea este socială”; 2. „Bucuria este o revoluţie pacifistă şi presupune lucruri foarte simple ale vieţii: a bea un pahar cu apă,  a vedea lumina soarelui”; 3. „Bucuria este misterioasă, pentru că ne duce până aproape de originile noastre”; 4. „Bucuria este prima celebrare a vieţii”; 5. „Bucuria se află în lucrurile simple”; 6. „Treapta decisivă este exact aceasta: cum să reuşeşti să obţii bucuria din suferinţă”; 7. „Bucuria este întotdeauna privată, personală”; 8. „Bucuria este un sentiment intim, primitiv, atavic”; 9. „Bucuria este un mare mister”; 10. „Kafka spunea că bucuria este o obligaţie”; 11. „Bucuria este revoluţionară, fiindcă nu implică succesul”.

Publicitate

 

„România literară” nr. 4 din 26 ianuarie. C.P. (probabil Cristian Pătrăşconiu) reia din discursul de la Premiul Nobel al lui Jonn Fosse, laureat al Premiului pentru Literatură în 2023.  El şi-a conceput discursul sub titlul „Limba  tăcerii”. Reţin o explicaţie a laureatului: „Însă o spunere tăcută, sau o limbă a tăcerii, vorbeşte mai ales din totalitatea unei opere. Fie că este vorba de un roman, de o piesă de teatru sau de un spectacol de teatru, nu părţile însele sunt importante, ci întregul, care trebuie să existe şi în fiecare detaliu – sau poate că pot cuteza despre spiritul întregului., un spirit care, într-un fel,  vorbeşte atât de aproape, cât şi de departe. Şi ce auzi atunci, dacă asculţi destul de atent? Auzi tăcerea. Şi aşa cum s-a spus, doar în tăcere poţi auzi vocea lui Dumnezeu. Poate.”

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Acțiuni pentru fluidizarea traficului în Botoșani: 37 de sancțiuni aplicate și autovehicule ridicate de Poliția Locală

Publicat

Publicitate

Nu mai puțin de 37 de sancțiuni au fost aplicate și mai multe autovehicule du fost ridicate, în perioada 17 – 18 februarie, când polițiștii locali din cadrul Serviciului Circulația pe Drumurile Publice au desfășurat o serie de acțiuni menite să prevină și să combată faptele antisociale, având ca scop principal fluidizarea traficului rutier și pietonal în municipiul Botoșani.

Conform prevederilor art. 7 din Legea 155/2010 – Legea Poliției Locale, în urma controalelor efectuate, au fost aplicate 37 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 3.810 lei, fiind acumulate și 57 de puncte de penalizare. Acțiunile s-au concentrat în special pe respectarea regulilor privind oprirea, staționarea și parcarea autovehiculelor.

Pe strada Pacea, între segmentul cuprins între A.C.R. și strada Sucevei, polițiștii locali au intervenit în zona semnalizată cu indicatorul „Oprirea interzisă”, unde au fost sancționați opt șoferi pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 195/2002. În patru dintre aceste cazuri, s-a dispus ridicarea autovehiculelor parcate neregulamentar.

Acțiunile au continuat și pe alte artere importante din oraș, precum străzile Vârnav, Victoriei, Grivița, Tiberiu Crudu și Bulevardul Mihai Eminescu. În aceste zone, polițiștii locali au blocat roțile a zece autovehicule staționate ilegal, în conformitate cu prevederile HCL nr. 292/2017.

De asemenea, polițiștii locali au asigurat monitorizarea și fluidizarea traficului rutier și pietonal în apropierea unităților de învățământ arondate Poliției Locale Botoșani, inclusiv la Școala Generală nr. 8, Școala Generală nr. 10 și Liceul „Mihai Eminescu”. O atenție deosebită a fost acordată și zonei intersecției străzilor Prieteniei și Vârnav, pentru a preveni eventualele ambuteiaje.

Reprezentanții Poliției Locale Botoșani anunță că astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare, cu scopul de a îmbunătăți siguranța rutieră și de a asigura o circulație fluentă pe raza municipiului.

Publicitate

Citeste mai mult

Eveniment

Bilete de tratament balnear 2025: Peste 60.000 de bilete gratuite pentru pensionari, aprobate de Guvern

Publicat

Publicitate

Guvernul a aprobat acordarea gratuită a peste 60.000 de bilete de tratament balnear pentru pensionari, care vor fi distribuite prin intermediul caselor teritoriale de pensii. Pentru anul 2025, unitățile de tratament balnear aflate în proprietatea Casei Naționale de Pensii Publice vor pune la dispoziție un număr maxim de 60.420 de bilete, repartizate în cel mult 19 serii. Bugetul alocat pentru acest program este de 400 milioane de lei.

Până la nivelul sumelor prevăzute cu această destinaţie în bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2025, se adaugă numărul biletelor de tratament balnear contractat cu alte unităţi de profil. Acesta se stabileşte prin încheierea unor contracte subsecvente în baza acordurilor-cadru atribuite în anul 2024.

Numărul biletelor de tratament balnear care se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi cu caracter special se stabileşte prin aplicarea unei cote de maximum 15% din totalul numărului de bilete.

n anul 2025, fiecare solicitant îndreptățit conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, poate beneficia de un singur bilet de tratament balnear.

Distribuirea biletelor de tratament balnear se face de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele teritoriale de pensii.

În anul 2024 s-au contractat 137.081 de bilete de tratament balnear, din care 20.562 gratuite.

Publicitate

Bilete de tratament balnear 2025. Beneficiari

Pot beneficia de tratament balnear persoanele care au domiciliul sau reşedinţa în România și care au calitatea de:

  • pensionar al sistemului public de pensii
  • asigurat al sistemului public de pensii
  • beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementează dreptul la bilet de tratament balnear prin sistemul public de pensii
  • persoanele care dovedesc existenţa unei afecţiuni medicale care să necesite tratament balnear, în conformitate cu prevederile legale

După repartizarea biletelor gratuite şi a celor aflate la dispoziţia conducerii, biletele rămase se repartizează pe serii, staţiuni şi unităţi de tratament, după cum urmează:

  • cel puţin 80% pentru pensionari;
  • până la 20% pentru asiguraţi

Bilete gratuite de tratament balnear 2025

Pot beneficia gratuit de bilete de tratament balnear:

  • pensionari de invaliditate
  • persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Decretului-lege nr.118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, precum şi persoanele care au calitatea de luptător în rezistenţa anticomunistă, stabilită în temeiul dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.214/1999, cu modificările şi completările ulterioare
  • persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor OG nr.105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare
  • persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, cu modificările şi completările ulterioare
  • persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Legii nr. 49/1999 privind pensiile I.O.V.R., cu modificările şi completările ulterioare
  • persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările şi completările ulterioare
  • persoane care beneficiază de bilete de tratament balnear, cure balneoclimaterice potrivit art. 21 alin. (2), art. 22 și art. 24 din Legea nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cărora li s-a stabilit de către medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul caselor teritoriale de pensii, program individual de recuperaresau li s-a emis o recomandare medicală de către medicul curant
  • persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 757/2008 pentru aprobarea acordării biletelor de tratament balnear, în mod gratuit, salariaţilor care lucrează în mediu radioactiv – zonele I şi II de expunere la radiaţii, la prospectarea, explorarea, exploatarea, prepararea minereului de uraniu, precum şi la conservarea şi închiderea perimetrelor miniere.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: La Parohia Pacea din Botoșani au fost achiziționate trei containere modulare, spații esențiale unde vor fi organizate donațiile făcute de botoșăneni

Publicat

Publicitate

Visul preotesei Ana Maria Macuc este pe cale să se împlinească în totalitate, lucru posibil doar cu cu ajutorul lui Dumnezeu, al Maicii Domnului și al oamenilor cu suflet mare din Botoșani și nu numai. De curând, Parohia Pacea din municipiul Botoșani a reușit să achiziționeze și să amenajeze trei noi „căsuțe”, denumirea dată celor trei containere modulare, spații esențiale unde vor organiza donațiile făcut de botoșăneni pentru sutele de copii și adulți care au nevoie de ajutor.

Acestea sunt amplasate la intrarea B în cimitirul Pacea, pe un spațiu îngust, dar pe care, cu ajutorul dvs, am reușit să-l valorificăm la maxim pentru a putea ajuta cât mai mulți oameni.

„Din dragoste pentru aproapele, când am început activitățile sociale la Casa „Sf. Irina”, ne-am concentrat mai ales pe bebeluși salvați de la avort, mame însărcinate aflate în criză de sarcină și mame cu copii. Însă, în scurt timp, am înțeles că nevoia este mult mai mare și spațiul este insuficient (chiar dacă-l folosim la capacitate maximă) pentru a ajuta cât mai frumos și cât mai bine organizat, categorii diferite de oameni.
Cu sprijinul dumneavoastră, am început să ajutăm și:
Familii care se află în situații dificile
Oameni bolnavi de cancer, de alte boli grave sau imobilizați la pat
Bătrâni și oameni singuri
Copii din centrele de plasament și adulți din centrele medico-sociale și azilele de bătrâni („Campania 1.500 de zâmbete”)
Copiii cu posibilități financiare reduse, cărora le organizăm lunar zilele de naștere ( „Copii fericiți de ziua lor de naștere”) și le oferim pentru școală: ghiozdane și rechizite ( „Un ghiozdan pentru un școlar”).
Cupluri cărora le oferim, gratuit, absolut tot ceea ce au nevoie pentru Cununia Religioasă.
împrumutăm haine de ocazie pentru adulți și copii.
Oameni care au nevoie de o haină călduroasă în sezonul rece ș.a.
Donațiile dumneavoastră sunt de mare folos oamenilor, dar deseori am fost nevoiți să le oprim temporar din lipsă de spațiu.
Acum, datorită acestor trei căsuțe, putem organiza totul mai eficient, putem rula mai repede donațiile și putem ajuta mai mulți oameni care trec prin situații dificile.
Vă mulțumim din suflet și vă suntem recunoscători pentru tot sprijinul dumneavoastră necontenit și dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate!
𝐈̂𝐦𝐩𝐫𝐞𝐮𝐧𝐚̆, putem face o lume mai frumoasă și mai bună!” , a scris pe pagina de socializare preoteasa Ana MAria MAcuc.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: O rulotă care era parcată într-o gospodărie din localitatea Ipotești a luat foc

Publicat

Publicitate

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

Aceștia au constatat faptul că era arsă în totalitate și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la alte construcții din gospodărie.

Din fericire nu au fost persoane rănite.

Cel mai probabil evenimentul s-a produs din cauza unui scurtcircuit.

Pentru a preveni incendiile auto, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

✔ verificaţi instalaţia electrică;

Publicitate

✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;

✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;

✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;

✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending