Connect with us
Publicitate

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (218)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

„România literară” nr. 4 din 26 ianuarie 2024.  Editorialul lui Nicolae Manolescu se intitulează „Poezie şi empatie”.  Mare admirator al poeziei moderne care debutează  odată cu simbolismul, se poate constata că tratează cu oarecare blândeţe poezia clasică de până la romantism. Reţinem un fragment din acest eseu care merită citit şi numai pentru faptul că puteţi lămuri poziţia  preşedintelui Uniunii Scriitorilor din România faţă de poezia românească: „În poezia clasică, erau exprimate sentimente dintre cele mai nobile. Poezia modernă, care îşi are unul din punctele de pornire în estetica urâtului, a rupt acest pact cu societatea. Nu-mi place neapărat, din motive greu de explicat astăzi, retragerea  poeziei moderne într-un turn de fildeş.  Dar acest lucru s-a întâmplat şi se întâmplă. Solitudinea poeziei moderne se datorează adoptării unor modalităţi abstracte de exprimare, ca şi pictura sau muzica, după cum am mai spus. Dacă acordăm  credit unuia din principalii poeticieni din secolul XX, Hugo Friedrich, la ideile căruia  am apelat nu o dată, poezia modernă se caracterizează prin negativitate, obscuritate şi absenţa  transcendenţei”.

Publicitate

            Şi fiindcă cei de la „România  literară”  au un dinte ascuţit pentru Eminescu, voi relua ultimul paragraf al eseului şi fiţi atenţi unde vrea Nicolae Manolescu  să-l includă  pe poetul nostru naţional: „Copilul din noi, care moare puţin câte puţin cu vârsta, nu uită versuri care aparţin propriei copilării a poeziei.  El a ştiut întotdeauna de ce i-au rămas vii în minte: fiindcă şi-a recunoscut nu o dată în ele trăirile proprii. Adultul ştie ceva în plus şi anume că poetul şi-a pus în ele trăirile proprii care sunt totodată şi ale lui. Uneori i se face dor de Grigore Alexandrescu, de Alecsandri, de Bolintineanu, de Coşbuc,  de Topârceanu,  de Goga, de Şt. O. Iosif, dar şi de alţii mai mărunţi.  Mi-a trecut prin cap să-i adun într-un capitol al „Istoriei critice” (dacă voi mai face o ediţie!), intitulat „Copilăria poeziei. Poezia pentru copii”.  Şi să-i trateze cu blândeţe necritică, întorcându-le empatia pe care am simţit-o de câte ori i-am citit de-a lungul timpului.  Ştiu şi până unde voi merge cu exemplele. Îmi stă ca un munte în cale Eminescu, a cărui poezie va deveni şi ea una pentru copii, dar abia la generaţiile următoare”.

 

„România literară” nr. 4 din 26 ianuarie 2024. Cristian Pătrăşconiu ia un interviu scriitorului Manuel Vilas (Spania).  Reţin punctele de vedere despre bucurie: 1. „Bucuria este biologică, este naturală, iar fericirea este socială”; 2. „Bucuria este o revoluţie pacifistă şi presupune lucruri foarte simple ale vieţii: a bea un pahar cu apă,  a vedea lumina soarelui”; 3. „Bucuria este misterioasă, pentru că ne duce până aproape de originile noastre”; 4. „Bucuria este prima celebrare a vieţii”; 5. „Bucuria se află în lucrurile simple”; 6. „Treapta decisivă este exact aceasta: cum să reuşeşti să obţii bucuria din suferinţă”; 7. „Bucuria este întotdeauna privată, personală”; 8. „Bucuria este un sentiment intim, primitiv, atavic”; 9. „Bucuria este un mare mister”; 10. „Kafka spunea că bucuria este o obligaţie”; 11. „Bucuria este revoluţionară, fiindcă nu implică succesul”.

Publicitate

 

„România literară” nr. 4 din 26 ianuarie. C.P. (probabil Cristian Pătrăşconiu) reia din discursul de la Premiul Nobel al lui Jonn Fosse, laureat al Premiului pentru Literatură în 2023.  El şi-a conceput discursul sub titlul „Limba  tăcerii”. Reţin o explicaţie a laureatului: „Însă o spunere tăcută, sau o limbă a tăcerii, vorbeşte mai ales din totalitatea unei opere. Fie că este vorba de un roman, de o piesă de teatru sau de un spectacol de teatru, nu părţile însele sunt importante, ci întregul, care trebuie să existe şi în fiecare detaliu – sau poate că pot cuteza despre spiritul întregului., un spirit care, într-un fel,  vorbeşte atât de aproape, cât şi de departe. Şi ce auzi atunci, dacă asculţi destul de atent? Auzi tăcerea. Şi aşa cum s-a spus, doar în tăcere poţi auzi vocea lui Dumnezeu. Poate.”

Publicitate

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Municipiul Dorohoi rămâne trei zile fără apă. Mai multe comune din jur au aceeași soartă din cauza unei avarii

Publicat

Publicitate

S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani informează că în urma unei avarii majore survenite pe conducta de transport apă cu diametrul de 1000 mm, Bucecea-Leorda-Dorohoi, se va întrerupe furnizarea apei potabile, pentru a permite echipelor de intervenție să execute lucrările necesare.

Astfel, începând de astăzi, 15 noiembrie 2024, afectați de sistarea furnizării apei potabile sunt consumatorii din municipiul Dorohoi, respectiv din localitățile: Broscăuți, Șendriceni, Leorda, Brăești, Poiana, Dolina, Văculești și Saucenița.

Precizăm că restabilirea la parametrii normali a furnizării apei potabile se va realiza începând cu data de 17 noiembrie 2024, ora 22:00.

Publicitate

Pentru a evita  eventualele efecte negative cauzate de lipsa apei, S.C. Nova Apaserv S.A. Botoșani recomandă utilizatorilor afectaţi să-şi creeze minime rezerve de apă pentru perioada de întrerupere.

„Ne cerem scuze pentru disconfortul creat și vă asigurăm că se depun toate eforturile pentru a restabili furnizarea apei în cel mai scurt timp posibil!”, transmite Nova Apaserv.

 

Publicitate

 

 

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Evenimentul „Toamna Bobocilor”, sub lupa polițiștilor. Cluburi și discoteci din municipiul Botoșani, verificate

Publicat

Publicitate

În noaptea de 14 spre 15 noiembrie 2024, intervalul orar 18:00-02:00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani, împreună cu jandarmii au organizat o acțiune pentru prevenirea faptelor antisociale, acționând în zona cluburilor, discotecilor și localurilor publice din municipiul Botoșani, având în vedere organizarea evenimentului ”Toamna Bobocilor”, fără a fi înregistrate incidente deosebite de tulburare a ordinii și liniștii publice.

 

Astfel, au fost legitimate peste 100 de persoane, cele mai multe depistate în zona cluburilor și discotecilor. 34 dintre acestea au fost atenționate cu privire la comportamentul în societate, iar șase persoane au fost supuse controlului corporal, fără a fi identificate bunuri interzise la deținere.

Publicitate

 

De asemenena, 27 dintre persoane au fost sancționate contravențional, condform Legii 61 din 1991, pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială, cu amendă în valoare totală de aproximativ 3.000 de lei.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Șofer beat din Dângeni, scos din trafic de polițiști

Publicat

Publicitate

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe drumul judeșean D.J. 282, în comuna Trușești, un autoturism condus de un tânăr, de 35 de ani, din comuna Dângeni.

 

Întrucât emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilotest, valoarea rezultată fiind de 0,52 mg/l alcool pur în aerul expirat.  Ulterior, acesta a fost condus la o unitate spitalicească pentru recoltarea de probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Publicitate

 

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

 

Publicitate

         

Citeste mai mult

Eveniment

Un tânăr din Ștefănești a fost reținut după ce vecinii l-au reclamat că a dat drumul la muzică de duduia blocul

Publicat

Publicitate

Polițiștii din Ștefănești au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr, de 34 de ani, din orașul Ștefănești, cercetat sub aspectul comiterii infracțiunii de tulburarea ordinii și liniștii publice.

 

Din cercetări, a reieșit faptul că acesta, la data de 13 noiembrie 2024, ar fi provocat scandal și a tulburat ordinea și liniștea publică într-un imobil de apartamente, în momentul în care a intervenit poliția, ca urmare a unei sesizări efectuate de un alt cetățean din blocul respectiv.

Publicitate

 

Sesizarea a fost referitoare la faptul că mai multe persoane ascultă muzică la intensitate foarte mare, deranjând locatarii imobilului.

 

Publicitate

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, cercetările fiind continuate pentru stabilirea întregii situațiide fapt.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending