Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (216)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

Continui să citesc „Deschideri metafizice în lirica lui Eminescu” (Editura „Floare Albastră”, Bucureşti, 2007), autor George Popa.    După ce a vorbit de  „apriorismul românesc”, (vezi „Momentul de cultură” nr. 212), George Popa face o incursiune în teoria „adevărului poetic” pe care îl pune sub un citat din Giordano Bruno: „Sunt atâtea feluri de adevăr, câţi poeţi adevăraţi sunt”. Referirile nu se fac la  adevărul de consum („care priveşte relaţia de fiecare zi cu oamenii, cu lucrurile în cadrul vieţii materiale”),  la adevărul euristic („ştiinţific, care este şi el instabil în ştiinţele vieţii”) sau la adevărul filosofic ( „care ar fi şi el fluctuant, variind în funcţie de concepţia despre lume  a fiecărui cugetător”). Autorul se referă la al patrulea adevăr care „… este al celor trei magi rimbaldieni, – inima, sufletul, spiritul. Nu mai este un adevăr distant, „obiectiv”, ci este adevărul interiorităţii umane, al fiinţării sale. Este adevărul poetic, adevărul artei în general, pentru că, aşa cum afirmă Heidegger, „fiecare artă este în mod esenţial poem”. Există un anumit adevăr care îl aşteaptă pe fiecare poet. Prin poezie, prin artă experimentăm, vieţuim propria noastră fiinţare la cea mai de sus felurime a frumosului, a uimirii”. În sprijinul acestei aserţiuni,  privind cel de-al patrulea adevăr, George Popa trece prin  Aristotel („Poezia este mai filosofică şi mai elevată decât istoria”), Heidegger („Esenţa poematică a gândirii salvează domnia adevărului”), Holderlin („Adevărul absolut, adică ceea ce durează, este însă întemeiat de poeţi”), Rilke („Doar cântul consacră şi menţine”), John Keats, acesrt „preot al Frumuseţii” (Oscar Wilde), Goethe cu  a sa scriere „Poezie şi Adevăr”, Nietzsche („Este cu neputinţă să înveţi Adevărul acolo unde este găzduit josnic”) etc.  Pe principiul paşilor mărunţi, din poet în poet, George Popa ajunge la Eminescu pentru care „exprimarea adevărului poetic este o sacră presiune”  declarată în poezia „Criticilor mei” („Ah! atuncea ţi se pare / Că pe cap îţi cade cerul: / Unde vei găsi cuvântul / Ce exprimă adevărul?” Poezia aceasta ca un univers (o unitate şi o unicitate) şi posesorul unei logici interne perfecte, el, spune George Popa „exprimă sentimentul responsabilităţii cosmice a poetului faţă de cuvântul poetic, faţă de adevărul poetic, presiunea sacră care solicită această responsabilitate”.

Referindu-se la  poezia „Epigonii”, adaugă George  Popa:  „… adevărul poetic este sacralitate, aşa cum rezultă din finalul poeziei, unde este folosit în repetate rânduri cuvântul „sfânt” sau metafore ale sacrului, în perspectiva căruia poetul, care este un vizionar al idealităţii divine, reîntemeiază în valorizare absolută realitatea umană de tină: „Rămâneţi dară cu bine, sânte firi vizionare / Ce făceaţi valul să cânte şi puneaţi steaua să zboare, / Ce creaţi o altă lume pe-astă lume de noroi.”

George Popa, analizând  postuma „O stingă-se a vieţii…” constată  credinţa lui Eminescu privind adevărul poetic pe care îl formulează astfel: „…este necesar pentru a nu rătăci bezmetici în incertitudinea efemeriadei zilnice a vieţii, în care nu ştim ce este adevăr şi ce este minciună”, pornind de la versul-întrebare: „Ce-i la urma urmei minciună, adevăr?”  Întăreşte afirmaţia şi cu                                                                                                  două versuri din „Ca o făclie”: „Să-nving cu adevărul sau să întăresc minciuna / În cumpenele vremii sunt amândouă una”.

La Eminescu, constată George Popa, patima este cea care energizează cugetul. Spune Eminescu: „Sucul învietor al gândirii este PATIMA.  Vorba e că numai această patimă să aibă un obiect nobil şi desigur că cel mai nobil este adevărul”. Eminescu avea să declare:„EU SUNT UN OM CARE SPUNE ADEVĂRUL” şi, de aici, fapt important,  concluzionează George Popa: „…priveşte, precum se ştie, nu numai adevărul poetic, ci şi cel moral, demascând şi înfierând în repetate rânduri, mai ales în „Scrisori”, şi în „Glossă”, mizeria sufletească, minciuna, racilele de tot genul ale vieţii sociale. Un rezumat, o şarjă amară privind diversele forme ale falsului adevăr, echivalent cu o „tinichea de paie”, se desfăşoară în postuma „O, adevăr sublime…”.

Publicitate

Reţinem finalul acestui eseu ce se  constituie într-un capitol al volumului: „Ştiind că adevărul absolut, adevărul ultim al existenţei rămâne inaccesibil, pentru că a-l cuprinde ar trebui să parcurgem întreg infinitul şi eternitatea trecută şi viitoare, şi să smulgem necunoscutului inepuizabilul său mister, autorul „Glossei” afirmă: „EU ADEVĂR NU CAT, CI-NŢELEPCIUNE”.  Este vorba de „înţelepciunea poetică” – vieţuită şi exprimată de poetul-gânditor care a fost Eminescu, în numeroase aforisme, lirica sa fiind prin excelenţă gnomică.  Sunt adevărurile pe care poeţii „le au din cer”, de unde „aud şoapta divină” şi ni le dăruiesc pentru a ne serba şansa de a fi, pentru că menirea noastră este să vieţuim pe pământ întru poezie”. (VA URMA)

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

FOTO: O rulotă care era parcată într-o gospodărie din localitatea Ipotești a luat foc

Publicat

Publicitate

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Botoșani, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă.

Aceștia au constatat faptul că era arsă în totalitate și au acționat rapid astfel încât flăcările să nu se extindă la alte construcții din gospodărie.

Din fericire nu au fost persoane rănite.

Cel mai probabil evenimentul s-a produs din cauza unui scurtcircuit.

Pentru a preveni incendiile auto, recomandăm respectarea următoarelor măsuri:

✔ verificaţi instalaţia electrică;

Publicitate

✔ asiguraţi-vă că echipamentele de iluminat electric nu sunt defecte sau neizolate;

✔ verificaţi dacă apar eventuale scurgeri de carburanți sau lubrifianți;

✔ nu faceți improvizații la instalația electrică;

✔ verificați perioada de valabilitate a stingătorului din autovehicul.

Citeste mai mult

Eveniment

Slujbă arhierească la Biserica din Manolești Vale. PS Nichifor îl va hirotoni pe diaconul Ionuț Cașcaval, care va fi noul paroh

Publicat

Publicitate

Duminică, 2 martie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, va oficia Sfânta Liturghie în Parohia „Sfântul Ilie” Manolesti Vale, Protopopiatul Botoșani, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Cu acest prilej, ierarhul îl va hirotoni pe noul preot al acestei comunități, diaconul Ionuț Cașcaval.

De altfel, teologul Ionuț Cașcaval, fiul părintelui Ioan Cașcaval, parohul Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir” din Costești, Răchiți și ginerele părintelui Vasile-Emanoil Crețul, parohul Bisericii din Cătămărăști Deal, a trăit joi, 20 februarie, momente emoționante la Catedrala Mitropolitană din Iași, unde a fost hirotonit diacon, în prezența rudelor și prietenilor.

Hirotonia întru preot are loc îndată după momentul ieșirii cu Cinstitele Daruri, când candidatul este condus în mijlocul bisericii de unde citește un formular-tip de angajament pentru îndeplinirea cu cinste a dregătoriei preoțești la care este chemat. După acest moment este adus în fața arhiereului care se află între ușile împărătești, slujitorii prezentându-l prin formula: „Porunceşte, Preasfinţite Stăpâne, pe cel ce vi se aduce înaine, spre a fi hirotonit preot”.

Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: 24 misiuni de salvare a vieții și bunurilor pe zi ale pompierilor botoșăneni, în 2024

Publicat

Publicitate

568 de botoşăneni au fost salvaţi/evacuați de pompieri anul trecut, din locuinţe cuprinse de flăcări, autoturisme implicate în accidente rutiere sau din alte situații care le puneau viața sau sănătatea în pericol. Alte 5 729 persoane, care sufereau de diferite afecţiuni medicale au ajuns, la timp, la spital pentru îngrijiri de specialitate ca urmare a intervenţiei echipajelor Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din cadrul inspectoratului.

Anul trecut, 9 069 de botoşăneni au chemat în ajutor forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani, ceea ce înseamnă o medie de 24 de misiuni de salvare a vieţii şi bunurilor pe zi. Comparativ cu 2023, numărul celor care au apelat la sprijinul pompierilor a crescut cu peste 16%.

Defalcate pe tipuri de misiuni, acestea înseamnă 582 incendii (157 incendii de vegetație uscată), 5 916 intervenţii SMURD și 2 571 alte situații de urgență (înlăturare efecte fenomene meteo periculoase, salvare animale, asanare muniţie neexplodată, degajare persoane blocate în apartamente sau alte medii ostile vieții, imobilizate la pat ori înecate, deblocare uşi, transport persoane bolnave, înlăturare pericol de incendiu în urma unor accidente rutiere, misiuni de recunoaștere și educare preventivă a populației, transport apă menajeră în localitățile afectate de secetă, etc.).

În 431 situaţii de urgență, pericolul a fost înlăturat de cetăţeni sau membrii serviciilor voluntare/private pentru situaţii de urgenţă până la sosirea forţelor ISU Botoşani ori au fost alarme false.

Peste 36% mai multe incendii în 2024, față de anul anterior

În 2024, forțele de intervenţie ale ISU Botoşani au acţionat pentru stingerea unui număr de 582 de incendii din care 157 de vegetație uscată, cu 36,61% mai multe față în anul precedent (426 incendii în 2023, din care 75 de vegetație uscată).

Publicitate

Mai bine de jumătate dintre acestea au fost stinse în colaborare cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență.

Citeste mai mult

Educație

Ministerul Educației cere directorilor de școli să verifice dacă sunt respectate regulile privind utilizarea telefoanelor mobile

Publicat

Publicitate

Ministerul Educației cere inspectorilor școlari și directorilor de școli să verifice dacă sunt respectate regulile privind utilizarea telefoanelor mobile. Ministrul Daniel David spune că nu susține interzicerea totală a telefoanelor mobile în școală, scrie alba24.ro.

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a afirmat, joi, că nu susține interzicerea totală a telefoanelor mobile în școală. Însă, în spiritul practicilor psihopedagogice și al reglementărilor legale existente, trebuie să fie asigurat un control ”riguros” în privința utilizării acestora în sălile de curs, pentru a ajuta când este cazul și pentru a evita ”interferența perturbatoare” cu actul educațional.

”Toți actorii sistemului de educație – elevi, profesori, părinți – trebuie să cunoască aceste reglementări și să le implementeze riguros și curajos, inclusiv pe linia sancțiunilor existente. În cazul specific al telefoanelor mobile, așa cum am mai declarat, nu susțin interzicerea totală a acestora în școală.

Însă, în spiritul practicilor psihopedagogice și al reglementărilor legale existente, trebuie să asigurăm un control riguros în privința utilizării acestora în sălile de curs, pentru a ajuta când este cazul și mai ales pentru a evita interferența perturbatoare cu actul educațional”, a declarat ministrul Daniel David, citat într-un comunicat al ministerului, potrivit Agerpres.

Ministerul Educației și Cercetării solicită tuturor inspectorilor și directorilor de unități școlare examinarea regulamentelor proprii privind prevenirea, controlul și sancțiunile impuse în astfel de situații, inclusiv evaluarea modalității de implementare a acestora.

”Obiectivul este protejarea contextului educațional și a intereselor educaționale ale elevului, implicit ale statutului cadrului didactic”, a transmis MEC.

Publicitate

Reprezentanții ministerului reamintesc că, în cazul concret al telefoanelor mobile, există – prin lege și prin alte norme legale subsecvente – reglementări privind interdicția utilizării acestora pe durata orelor de curs, cu excepția situațiilor în care sunt folosite cu acordul cadrului didactic în scop educațional.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending