Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (216)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

Continui să citesc „Deschideri metafizice în lirica lui Eminescu” (Editura „Floare Albastră”, Bucureşti, 2007), autor George Popa.    După ce a vorbit de  „apriorismul românesc”, (vezi „Momentul de cultură” nr. 212), George Popa face o incursiune în teoria „adevărului poetic” pe care îl pune sub un citat din Giordano Bruno: „Sunt atâtea feluri de adevăr, câţi poeţi adevăraţi sunt”. Referirile nu se fac la  adevărul de consum („care priveşte relaţia de fiecare zi cu oamenii, cu lucrurile în cadrul vieţii materiale”),  la adevărul euristic („ştiinţific, care este şi el instabil în ştiinţele vieţii”) sau la adevărul filosofic ( „care ar fi şi el fluctuant, variind în funcţie de concepţia despre lume  a fiecărui cugetător”). Autorul se referă la al patrulea adevăr care „… este al celor trei magi rimbaldieni, – inima, sufletul, spiritul. Nu mai este un adevăr distant, „obiectiv”, ci este adevărul interiorităţii umane, al fiinţării sale. Este adevărul poetic, adevărul artei în general, pentru că, aşa cum afirmă Heidegger, „fiecare artă este în mod esenţial poem”. Există un anumit adevăr care îl aşteaptă pe fiecare poet. Prin poezie, prin artă experimentăm, vieţuim propria noastră fiinţare la cea mai de sus felurime a frumosului, a uimirii”. În sprijinul acestei aserţiuni,  privind cel de-al patrulea adevăr, George Popa trece prin  Aristotel („Poezia este mai filosofică şi mai elevată decât istoria”), Heidegger („Esenţa poematică a gândirii salvează domnia adevărului”), Holderlin („Adevărul absolut, adică ceea ce durează, este însă întemeiat de poeţi”), Rilke („Doar cântul consacră şi menţine”), John Keats, acesrt „preot al Frumuseţii” (Oscar Wilde), Goethe cu  a sa scriere „Poezie şi Adevăr”, Nietzsche („Este cu neputinţă să înveţi Adevărul acolo unde este găzduit josnic”) etc.  Pe principiul paşilor mărunţi, din poet în poet, George Popa ajunge la Eminescu pentru care „exprimarea adevărului poetic este o sacră presiune”  declarată în poezia „Criticilor mei” („Ah! atuncea ţi se pare / Că pe cap îţi cade cerul: / Unde vei găsi cuvântul / Ce exprimă adevărul?” Poezia aceasta ca un univers (o unitate şi o unicitate) şi posesorul unei logici interne perfecte, el, spune George Popa „exprimă sentimentul responsabilităţii cosmice a poetului faţă de cuvântul poetic, faţă de adevărul poetic, presiunea sacră care solicită această responsabilitate”.

Referindu-se la  poezia „Epigonii”, adaugă George  Popa:  „… adevărul poetic este sacralitate, aşa cum rezultă din finalul poeziei, unde este folosit în repetate rânduri cuvântul „sfânt” sau metafore ale sacrului, în perspectiva căruia poetul, care este un vizionar al idealităţii divine, reîntemeiază în valorizare absolută realitatea umană de tină: „Rămâneţi dară cu bine, sânte firi vizionare / Ce făceaţi valul să cânte şi puneaţi steaua să zboare, / Ce creaţi o altă lume pe-astă lume de noroi.”

George Popa, analizând  postuma „O stingă-se a vieţii…” constată  credinţa lui Eminescu privind adevărul poetic pe care îl formulează astfel: „…este necesar pentru a nu rătăci bezmetici în incertitudinea efemeriadei zilnice a vieţii, în care nu ştim ce este adevăr şi ce este minciună”, pornind de la versul-întrebare: „Ce-i la urma urmei minciună, adevăr?”  Întăreşte afirmaţia şi cu                                                                                                  două versuri din „Ca o făclie”: „Să-nving cu adevărul sau să întăresc minciuna / În cumpenele vremii sunt amândouă una”.

La Eminescu, constată George Popa, patima este cea care energizează cugetul. Spune Eminescu: „Sucul învietor al gândirii este PATIMA.  Vorba e că numai această patimă să aibă un obiect nobil şi desigur că cel mai nobil este adevărul”. Eminescu avea să declare:„EU SUNT UN OM CARE SPUNE ADEVĂRUL” şi, de aici, fapt important,  concluzionează George Popa: „…priveşte, precum se ştie, nu numai adevărul poetic, ci şi cel moral, demascând şi înfierând în repetate rânduri, mai ales în „Scrisori”, şi în „Glossă”, mizeria sufletească, minciuna, racilele de tot genul ale vieţii sociale. Un rezumat, o şarjă amară privind diversele forme ale falsului adevăr, echivalent cu o „tinichea de paie”, se desfăşoară în postuma „O, adevăr sublime…”.

Publicitate

Reţinem finalul acestui eseu ce se  constituie într-un capitol al volumului: „Ştiind că adevărul absolut, adevărul ultim al existenţei rămâne inaccesibil, pentru că a-l cuprinde ar trebui să parcurgem întreg infinitul şi eternitatea trecută şi viitoare, şi să smulgem necunoscutului inepuizabilul său mister, autorul „Glossei” afirmă: „EU ADEVĂR NU CAT, CI-NŢELEPCIUNE”.  Este vorba de „înţelepciunea poetică” – vieţuită şi exprimată de poetul-gânditor care a fost Eminescu, în numeroase aforisme, lirica sa fiind prin excelenţă gnomică.  Sunt adevărurile pe care poeţii „le au din cer”, de unde „aud şoapta divină” şi ni le dăruiesc pentru a ne serba şansa de a fi, pentru că menirea noastră este să vieţuim pe pământ întru poezie”. (VA URMA)

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

APIA Botoșani: Precizări cu privire la eco-schemele din sectorul zootehnic Campania 2024

Publicat

Publicitate

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botoșani informează că până la data de 31.01.2025 inclusiv, solicitantii eco-schemelor din sectorul zootehnic, care prin cererea de plată depusă la Centrele APIA în Campania 2024, și-au asumat voluntar angajamente anuale, trebuie să depună deconturile justificative anuale/trimestriale însoțite de documentele care atestă îndeplinirea cerințelor specifice de bunăstare.

În condițiile în care solicitanții nu depun deconturile justificative vor fi respinși de la plată.

Ecoschemele care se acordă în sectorul zootehnic, pe baza cererii depuse pentru Campania 2024, sunt următoarele:

   PD-07 – Creşterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte;

   ► PD-08 – Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrăşat;

   ► PD-27 – Creşterea nivelului de bunăstare a bovinelor prin păşunat extensiv pe pajişti în condiţii optime de sustenabilitate.

Publicitate

Formularul decontului justificativ precum și documentele specifice sunt prevăzute în ”Ghidul informativ pentru solicitanții intervențiilor în sectorul zootehnic, Campania 2024, Ediția II” afișat pe site-ul APIA www.apia.org.ro, si poate fi accesat la link: https://apia.org.ro/wp-content/uploads/2024/06/Ghid-informativ-interventii-sector-zootehnic-C2024-editia-II.pdf.

Reamintim că în conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 278/2024 pentru aprobarea sistemului de sancțiuni aplicabil intervențiilor și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, aferente cererilor de plată începând cu anul de cerere 2024:

  • efectivele de bovine pentru care s-au asumat voluntar angajamente privind eco-schemele „PD-07 – Creşterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte” și „PD-08 – Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrăşatși pentru care nu au fost respectate condițiile superioare de bunăstare în perioada 01.01.2024 și până la data depunerii cererii de plată, nu vor putea fi eligibile la plată dar nu vor fi sancționate, perioada respectivă fiind considerată perioadă de adaptare.

 

Legislație:

Hotărârea nr. 1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă şi de la bugetul de stat cu modificările și completările ulterioare.

Ordinul nr. 106/2024 privind modalitatea de implementare, îndeplinirea criteriilor de eligibilitate, a condiţiilor şi altor cerinţe specifice, inclusiv tipurile de documente justificative pentru intervenţiile aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a) şi b) din Hotărârea Guvernului nr. 1.571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă şi de la bugetul de stat, începând cu anul 2024, cu modificările si completările ulterioare.

Ordinului MADR nr. 278/2024 pentru aprobarea sistemului de sancțiuni aplicabil intervențiilor și ajutoarelor naționale tranzitorii în sectoarele vegetal și zootehnic, aferente cererilor de plată începând cu anul de cerere 2024.

Citeste mai mult

Eveniment

Cu ochii pe operatorul de apă: „ADI Aqua” Botoșani va prelua în regim non-stop sesizarile clienților Nova Apaserv

Publicat

Publicitate

ADI „AQUA BOTOŞANI” s-a constituit în scopul reglementării, înfiinţării, organizării, finanţării, exploatării, monitorizării şi gestionării în comun a serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare pe raza județului. Asociația își exercită rolul de monitorizare și control al operatorului Nova Apaserv SA Botoșani în baza Contractului unic de delegare a gestiunii la nivelul județului Botoșani.

 

“În urma analizei amănunțite a activității operatorului  Nova Apaserv  SA, pentru o mai bună monitorizare  si gestionare a deficiențelor care pot surveni în serviciul de alimentare cu apă și canalizare în aria de operare a Nova Apaserv SA,  ADI Aqua vine în sprijinul clienților operatorului prin preluarea in regim nonstop a sesizarilor acestora” a declarat președintele ADI Aqua Botoșani, vicepreședintele CJ Botoșani, dl. Constantin Bursuc.

“Punem la dispoziția utilizatorilor serviciilor de apă și canalizare numărul de telefon 0743149450, funcțional 24 ore/24 unde, prin intermediul aplicației Whatsapp, aceștia ne pot semnala avariile survenite în funcționarea în parametri a sistemului de alimentare cu apă și canalizare aflat in exploatarea operatorului Nova Apaserv SA” precizează directorul executiv al ADI Aqua Botoșani, dl. Dan Deleanu.

Sesizarile vor trebui să conțină adresa exactă și o descriere sumară a situației însoțită de fotografii. Echipele de experți tehnici ale ADI Aqua se vor deplasa la fața locului, vor transmite către operator situațiile apărute și le vor monitoriza până la remediere.

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

Botoșani: Acțiune a polițișilor pentru prevenirea accidentelor rutiere. 22 de șoferi depistați cu viteză peste limită

Publicat

Publicitate

Luni, polițiști din cadrul Serviciului Rutier au acționat pentru prevenirea și combaterea accidentelor rutiere și pentru impunerea unui climat de ordine și siguranță rutieră pe drumurile din județ.

 

Astfel, activitățile s-au desfășurat în intervalul orar 09:00-12:00, pe sectoarele de drum D.N. 29A – în interiorul localității Vârfu Câmpului și pe D.E.58 (D.N. 28B) – pe raza localităților Copălău și Flămânzi, locuri în care au fost înregistrate accidente grave, fiind vizați conducătorii auto care încalcă limita legală de viteză.

 

În cadrul activităților desfășurate, au fost controlate peste 40 de autovehicule, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 35 de sancțiuni contravenționale, în valoare de aproximativ 40.000 de lei.  22 dintre sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

 

Publicitate

Totodată, au fost reținute opt permise de conducere, în vederea suspendării exercitării acestui drept.

Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Elevii Școlii Gimnaziale „Mihail Kogălniceanu” nr. 8 , Dorohoi au aflat de la polițiști cum să se păzească de accidente

Publicat

Publicitate

Luni, polițiștii rutieri din cadrul Poliției Municipiului Dorohoi au desfășurat activități de prevenire cu elevii Școlii Gimnaziale ”Mihail Kogălniceanu” nr. 8 , Dorohoi.

 

Polițiștii au oferit elevilor  sfaturi cu privire la comportamentul pe care trebuie să îl adopte atunci când sunt pe stradă, precum şi cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia atunci când siguranţa le este pusă în primejdie .

 

Accentul a fost pus pe siguranţa rutieră, fiindu-le prezentate principalele reguli de comportament în trafic. Polițiștii au discutat  despre traversarea în siguranță, care sunt regulile de circulație atunci când sunt pe biciclete/trotinete , unde este locul lor în automobil, precum și alte noțiuni de educație rutieră necesare fiecărei categorii de vârstă.

Publicitate

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending