Connect with us

Cultura

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (216)

Publicat

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

Continui să citesc „Deschideri metafizice în lirica lui Eminescu” (Editura „Floare Albastră”, Bucureşti, 2007), autor George Popa.    După ce a vorbit de  „apriorismul românesc”, (vezi „Momentul de cultură” nr. 212), George Popa face o incursiune în teoria „adevărului poetic” pe care îl pune sub un citat din Giordano Bruno: „Sunt atâtea feluri de adevăr, câţi poeţi adevăraţi sunt”. Referirile nu se fac la  adevărul de consum („care priveşte relaţia de fiecare zi cu oamenii, cu lucrurile în cadrul vieţii materiale”),  la adevărul euristic („ştiinţific, care este şi el instabil în ştiinţele vieţii”) sau la adevărul filosofic ( „care ar fi şi el fluctuant, variind în funcţie de concepţia despre lume  a fiecărui cugetător”). Autorul se referă la al patrulea adevăr care „… este al celor trei magi rimbaldieni, – inima, sufletul, spiritul. Nu mai este un adevăr distant, „obiectiv”, ci este adevărul interiorităţii umane, al fiinţării sale. Este adevărul poetic, adevărul artei în general, pentru că, aşa cum afirmă Heidegger, „fiecare artă este în mod esenţial poem”. Există un anumit adevăr care îl aşteaptă pe fiecare poet. Prin poezie, prin artă experimentăm, vieţuim propria noastră fiinţare la cea mai de sus felurime a frumosului, a uimirii”. În sprijinul acestei aserţiuni,  privind cel de-al patrulea adevăr, George Popa trece prin  Aristotel („Poezia este mai filosofică şi mai elevată decât istoria”), Heidegger („Esenţa poematică a gândirii salvează domnia adevărului”), Holderlin („Adevărul absolut, adică ceea ce durează, este însă întemeiat de poeţi”), Rilke („Doar cântul consacră şi menţine”), John Keats, acesrt „preot al Frumuseţii” (Oscar Wilde), Goethe cu  a sa scriere „Poezie şi Adevăr”, Nietzsche („Este cu neputinţă să înveţi Adevărul acolo unde este găzduit josnic”) etc.  Pe principiul paşilor mărunţi, din poet în poet, George Popa ajunge la Eminescu pentru care „exprimarea adevărului poetic este o sacră presiune”  declarată în poezia „Criticilor mei” („Ah! atuncea ţi se pare / Că pe cap îţi cade cerul: / Unde vei găsi cuvântul / Ce exprimă adevărul?” Poezia aceasta ca un univers (o unitate şi o unicitate) şi posesorul unei logici interne perfecte, el, spune George Popa „exprimă sentimentul responsabilităţii cosmice a poetului faţă de cuvântul poetic, faţă de adevărul poetic, presiunea sacră care solicită această responsabilitate”.

Referindu-se la  poezia „Epigonii”, adaugă George  Popa:  „… adevărul poetic este sacralitate, aşa cum rezultă din finalul poeziei, unde este folosit în repetate rânduri cuvântul „sfânt” sau metafore ale sacrului, în perspectiva căruia poetul, care este un vizionar al idealităţii divine, reîntemeiază în valorizare absolută realitatea umană de tină: „Rămâneţi dară cu bine, sânte firi vizionare / Ce făceaţi valul să cânte şi puneaţi steaua să zboare, / Ce creaţi o altă lume pe-astă lume de noroi.”

George Popa, analizând  postuma „O stingă-se a vieţii…” constată  credinţa lui Eminescu privind adevărul poetic pe care îl formulează astfel: „…este necesar pentru a nu rătăci bezmetici în incertitudinea efemeriadei zilnice a vieţii, în care nu ştim ce este adevăr şi ce este minciună”, pornind de la versul-întrebare: „Ce-i la urma urmei minciună, adevăr?”  Întăreşte afirmaţia şi cu                                                                                                  două versuri din „Ca o făclie”: „Să-nving cu adevărul sau să întăresc minciuna / În cumpenele vremii sunt amândouă una”.

La Eminescu, constată George Popa, patima este cea care energizează cugetul. Spune Eminescu: „Sucul învietor al gândirii este PATIMA.  Vorba e că numai această patimă să aibă un obiect nobil şi desigur că cel mai nobil este adevărul”. Eminescu avea să declare:„EU SUNT UN OM CARE SPUNE ADEVĂRUL” şi, de aici, fapt important,  concluzionează George Popa: „…priveşte, precum se ştie, nu numai adevărul poetic, ci şi cel moral, demascând şi înfierând în repetate rânduri, mai ales în „Scrisori”, şi în „Glossă”, mizeria sufletească, minciuna, racilele de tot genul ale vieţii sociale. Un rezumat, o şarjă amară privind diversele forme ale falsului adevăr, echivalent cu o „tinichea de paie”, se desfăşoară în postuma „O, adevăr sublime…”.

Publicitate

Reţinem finalul acestui eseu ce se  constituie într-un capitol al volumului: „Ştiind că adevărul absolut, adevărul ultim al existenţei rămâne inaccesibil, pentru că a-l cuprinde ar trebui să parcurgem întreg infinitul şi eternitatea trecută şi viitoare, şi să smulgem necunoscutului inepuizabilul său mister, autorul „Glossei” afirmă: „EU ADEVĂR NU CAT, CI-NŢELEPCIUNE”.  Este vorba de „înţelepciunea poetică” – vieţuită şi exprimată de poetul-gânditor care a fost Eminescu, în numeroase aforisme, lirica sa fiind prin excelenţă gnomică.  Sunt adevărurile pe care poeţii „le au din cer”, de unde „aud şoapta divină” şi ni le dăruiesc pentru a ne serba şansa de a fi, pentru că menirea noastră este să vieţuim pe pământ întru poezie”. (VA URMA)

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Botosani24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Eveniment

Anomalii climatice în 2024-2025: A doua cea mai caldă iarnă din istoria României. Temperaturi record

Publicat

Publicitate

Anomalii climatice în iarna 2024-2025: A doua cea mai caldă din istorie, cu temperaturi record de peste 20 de grade în România.

Iarna 2024-2025 a fost a doua cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteorologice și a înregistrat o anomalie termică de +0,72°C la nivel global și +1,46°C în Europa, comparativ cu media perioadei 1991-2020, scrie alba24.ro.

Această creștere a temperaturilor confirmă tendința accelerată de încălzire a climei și evidențiază necesitatea unor măsuri urgente pentru combaterea schimbărilor climatice, avertizează Bogdan Antonescu, cercetător român specializat în climatologie și meteorologie.

În analiza sa, „Iarna 2024-2025 – Anomalii, recorduri și semnale de alarmă”, publicată de Infoclima, el subliniază și deficitul major de precipitații înregistrat în Europa și România, alături de multiple recorduri de temperatură, factori care accentuează impactul schimbărilor climatice asupra regiunii, potrivit g4media.ro.

Iarna 2024-2025: temperaturi extreme în Europa și România

Iarna 2024-2025 a fost una dintre cele mai calde din istorie, cu o temperatură medie în Europa mai mare cu 1,46°C față de perioada de referință și s-a situat la egalitate cu sezonul 2015-2016 în topul celor mai călduroase ierni.

Publicitate

De altfel, anul 2024 a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, cu o temperatură medie globală de 15,1°C, depășind pragul de +1,5°C stabilit prin Acordul de la Paris.

În România, decembrie 2024 și ianuarie 2025 au fost mult mai calde decât de obicei. În ianuarie s-a înregistrat un record de 20,7°C la Pătârlagele, iar zilele cu îngheț au fost mult mai puține.

Temperaturile au variat semnificativ în funcție de regiune: în Dobrogea au fost între 4 și 6°C, în timp ce pe crestele munților au coborât sub -4°C.

Schimbarea a venit brusc în februarie, când temperaturile au scăzut sub media obișnuită.

De exemplu, la Moldova Veche s-au înregistrat +2,2°C, iar la Vf. Omu -11,7°C. În zonele extracarpatice centrale și estice, temperaturile au fost între -4°C și 0°C. Această tranziție bruscă a creat un contrast puternic cu începutul iernii, subliniind extremele climatice tot mai frecvente.

 
Schimbări climatice la nivel global

Încălzirea globală a fost resimțită puternic în iarna 2024-2025, cu cele mai mari creșteri de temperatură în regiunile arctice și subarctice, precum Alaska, Quebec și Siberia centrală, dar și în estul Himalayei și pe Platoul Tibetan.

În contrast, unele zone, cum ar fi centrul și estul Statelor Unite sau nordul Chinei, au înregistrat temperaturi sub media climatologică.

Europa a fost, în mare parte, mai caldă decât de obicei, cu excepția Islandei și a nordului Franței, unde valorile termice s-au menținut în limite normale.

Cele mai semnificative abateri s-au înregistrat în nord-estul continentului, în regiunea Alpilor și de-a lungul Mării Adriatice, unde temperaturile au fost considerabil mai ridicate față de valorile obișnuite pentru această perioadă.

Deficit de precipitații în Europa: impact asupra solului și agriculturii

Iarna 2024-2025 a fost marcată de un deficit considerabil de precipitații în mare parte din Europa, cu excepția unor regiuni din nordul continentului, Italiei și Franței.

Cele mai severe lipsuri de apă s-au înregistrat în Peninsula Iberică, sud-estul Europei, inclusiv România, dar și în nordul Africii, unde umiditatea solului a scăzut cu până la 28% sub media normală.

În schimb, Scandinavia și anumite zone din Europa Centrală au avut precipitații ușor peste medie.

Această distribuție inegală a precipitațiilor afectează direct ecosistemele și agricultura, avertizează cercetătorul Bogdan Antonescu. Potrivit analizei sale, aceste fluctuații climatice extreme subliniază impredictibilitatea vremii și impactul încălzirii globale.

Iarna 2024-2025 reprezintă un nou semnal de alarmă privind necesitatea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră și adoptării unor măsuri climatice eficiente la nivel global.

Citeste mai mult

Eveniment

CFR: 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora de vară

Publicat

Publicitate

Un număr de 80 de trenuri vor fi afectate de trecerea României la ora oficială de vară, în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ora 03:00 va deveni ora 04:00, informează CFR SA.

‘În noaptea de sâmbătă spre duminică, 29/30 martie 2025, România va trece la ora oficială de vară. Astfel, ora 03:00 va deveni ora 04:00. Această modificare nu determină schimbări majore în circulația trenurilor, însă anumite trenuri de călători aflate în parcurs la ora schimbării vor înregistra ajustări sau întârzieri’, se arată într-un comunicat al companiei.

Impactul asupra circulației trenurilor va fi următorul: trenurile aflate în circulație la ora 03:00 vor avea întârzieri, întrucât ora 03:00 devine ora 04:00; trenurile care urmează să plece după ora 04:00 vor circula conform orarului stabilit; trenurile internaționale care tranzitează granițele cu Republica Moldova, Ungaria, Serbia, Ucraina și Bulgaria vor circula conform mersului de tren valabil pentru ora de vară.

La nivel național, 80 de trenuri de călători sunt afectate de această modificare, dintre care: 35 de trenuri vor staționa pentru adaptarea la noua oră; 40 de trenuri vor fi afectate în parcurs; cinci trenuri vor fi anulate, iar un tren suplimentar va fi introdus pentru a asigura continuitatea serviciilor.

AGERPRES

Publicitate
Citeste mai mult

Eveniment

FOTO: Campanie de cercetare arheologică prin scanarea așezărilor cucuteniene din zona comunei Vaculești, Botoşani

Publicat

Publicitate

În cadrul parteneriatului internațional dintre Muzeul Județean Botoșani și universitatea Friedrich Alexander din Erlangen-Nürnberg, Germania, se desfășoară o campanie de cercetare arheologică prin scanarea așezărilor cucuteniene din zona comunei Vaculești, jud. Botoşani.

Rezultatele interesante nu au întârziat să apară. Concomitent cu scanarea geofizică, studenții colectează materialele de la suprafața terenului, cu scopul de a realiza harta cu zonele cele mai afectate de agricultură.

sursa: facebook Muzeul Județean Botoșani

Citeste mai mult

Eveniment

O tânără de 20 de ani, din municipiul Botoșani, este de negăsit! Dacă ați văzut-o, sunați la 112

Publicat

Publicitate

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei tinere de 20 de ani, din municipiul Botoșani.

Aceasta a părăsit domiciliul în data de 28 martie a.c., în jurul orei 14:00, iar până în prezent nu a revenit și nici nu și-a contactat familia.

Bodoi Roberta Andreea are următoarele semnalmente: 1,73 m înălțime, 79 de kg, ochi căprui,. Păr șaten, poartă ochelari de vedere cu rama roșie.

Vestimentație: geaca din fâș de culoare neagră, pantaloni de trening de culoare bleumarin, adidași negri.

Rugăm cetățenii care dețin informații cu privire la această persoană să apeleze 112 sau să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție.

Publicitate
Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Știri Romania24.ro

Publicitate

Trending